Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: Ljse
sporočil: 24
Pričakujem rast, ker je že bil v petek padec, ki je bil nizek
zaradi zelo dobrih rezultatov IEKG, CICG in LKPG.
sporočil: 16
[dari12]Ne vem če, nič tako drastičnega se ni zgodilo. Kriptovalute se kar dobro držijo. Bitcoin spet v plusu. Nafta je sicer res konkretno padla, po drugi strani je pa za skoraj 10 % zrastla cena zemeljskega plina.
Pričakujem kar konkreten padec.
Mogoče bo manjši popravek pri Petrolu, NLB in obeh zavarovalnicah. Salus bo zrastel, Krka verjetno tudi. Za Cinkarno sprememb ne bi smelo biti, ker tako ali tako načrtujejo remont v tem obdobju in zato morebitne nove omejitve ne ni smele imeti vpliva.
sporočil: 88
... E, bravo vsem, ki ste bili bolj optimistični glede SBITOP, kot
jaz. Ni to kar tako, "zadet" v takšnih razmerah & globalnem
vzdušju...;)
sporočil: 803
Pa ni še čas za odpiranje šampanjca. Takšen sales pitch si je za
današnji dan recimo omislil CEO od Moderne:
www.reuters.com/busi...021-11-30/
Moderna CEO says vaccines likely less effective against Omicron - FT
DAX futuresi tako recimo v tem trenutku v rdečem -1,80 %. Bomo vidli, kako bo kaj odprlo, do 9:00 je še nekaj časa :)
DAX futuresi tako recimo v tem trenutku v rdečem -1,80 %. Bomo vidli, kako bo kaj odprlo, do 9:00 je še nekaj časa :)
sporočil: 402
[ljsefan]Skratka cash ali/in farmacija do februarja.
Pa ni še čas za odpiranje šampanjca. Takšen sales pitch si je za današnji dan recimo omislil CEO od Moderne: www.reuters.com/busi...021-11-30/
sporočil: 803
Ma v obodbju "ključnih 14 dni", ko naj bi zgodba glede omicrona
postala bolj jasna, za tiste, ki so že "in", pomoje za vedritev
tudi LJSE ni tako slaba izbira.
Vse se namreč dogaja z zamikom, tako da je v primeru hudo negativnih scenarijev (less likely, I guess) časa za morebitno odmetavanje več kot dovolj. Je pa seveda potem treba bit med prvimi, ker je trg pač plitek, kot slovensko morje.
Evo, medtem DAX futuresi že malo manj rdeče :) (-1,3 %).
Vse se namreč dogaja z zamikom, tako da je v primeru hudo negativnih scenarijev (less likely, I guess) časa za morebitno odmetavanje več kot dovolj. Je pa seveda potem treba bit med prvimi, ker je trg pač plitek, kot slovensko morje.
Evo, medtem DAX futuresi že malo manj rdeče :) (-1,3 %).
sporočil: 42
A je kdo pomislil, da poleg zdravja skrbijo tudi za biznis.
"Neodvisne" institutcije bodo verjetno v cca. 2 tednih ocenile
resnost Omikrona. Iz Afrike medtem zdravniki, ki so se soočili z
virusom sporočajo o glavobolu in utrujenosti, okus in vonj pa menda
ostaja, najbolj pomembno od vsega pa je, da je smrtnih primerov iz
te variante skoraj 0. Morda se virus s to varianto celo sam sebe
pospravi v manj "grozečo" obliko. Eden od analitikov je napisal
"Christmas gift". Bomo videli ...
sporočil: 1.470
Pusti ti njih - od prvega vpisa na to temo je jasno, da probajo
malo vplivati na sesutje trga.
sporočil: 23
čas vnosa: 30.11.21 15:35
Kar jim je uspelo spomladi 2020. Potem so pa obrnili ploščo in zdaj
vpijejo čez cepiva.
sporočil: 440
A mi lahko kdo pojasni tole padanje na LJSE? Zgodilo se ni nič
izrednega, napovedane dividende so večinoma nad pričakovanji, okrog
Ukraine nobenih sprememb... pada pa že cel teden več ali manj vse
po blue chipu.
sporočil: 2.857
Dynisco: korekcija? Locking in of gains? Recimo, če so ljudje
kupovali ob izbruhu vojne in sedaj prodajajo?
Ma, poskušam zastopit pa mi je zmerom manj jasno.
Zaropota v Ukraini in delnice padejo čez palec za 25%. Po kakem tednu se že kar dobro poberejo, zdaj pa že več, kot teden spet vse pada proti vrednostim prvih dni vojne.
Kje je štos?! Ali ima po enem mesecu vojna sploh kak vpliv na borzo. A se prodaja delnice in vlaga v kaj bolj donosnega? Zlato, plin pa nafto, naprimer?? Kako lahko v času, ko firme objavljajo rekordne dividende sploh pride do korekcije?? In predvsem, zakaj?! Tudi, če bi bile letošnje dividende enake lanskim, je še vedno donos po prvi kotaciji med 5 in 10 procenti, od oka. To je za današnje stanje popolnoma dobra naložba in je daleč od kakega našpekuliranega balona.
Prav res ne vem, a sem to jaz tako zabit, da mi ni nič jasno, ali se morda pripravlja kako sranje, ki ga nekateri znajo videti oz. pričakovati?! Prav nisem več pameten...!!
Zaropota v Ukraini in delnice padejo čez palec za 25%. Po kakem tednu se že kar dobro poberejo, zdaj pa že več, kot teden spet vse pada proti vrednostim prvih dni vojne.
Kje je štos?! Ali ima po enem mesecu vojna sploh kak vpliv na borzo. A se prodaja delnice in vlaga v kaj bolj donosnega? Zlato, plin pa nafto, naprimer?? Kako lahko v času, ko firme objavljajo rekordne dividende sploh pride do korekcije?? In predvsem, zakaj?! Tudi, če bi bile letošnje dividende enake lanskim, je še vedno donos po prvi kotaciji med 5 in 10 procenti, od oka. To je za današnje stanje popolnoma dobra naložba in je daleč od kakega našpekuliranega balona.
Prav res ne vem, a sem to jaz tako zabit, da mi ni nič jasno, ali se morda pripravlja kako sranje, ki ga nekateri znajo videti oz. pričakovati?! Prav nisem več pameten...!!
sporočil: 2.003
Mislim da je prišlo obdobje suhih krav na borzah na sploh. Denar se
je podražal in še se bo.
sporočil: 326
Zelo abstrahirano, dividende so odraz preteklega poslovanja, medtem
ko naj bi cena delnice (in smer gibanja) vsebovala napoved
prihodnjega poslovanja. Pozitivno korelacijo med njima gre
pričakovati v primerih, ko se ne spreminjajo kondici poslovanja
(interni in eksterni) - ob dobri dividendi je pričakovati, da bo
cena delnice ohranjala pozitiven moment, če trg z dovolj veliko
gotovostjo ocenjuje, da bo družba takšne dividende (lahko)
izplačevala tudi v prihodnje.
In da "vse pada" je zelo relativno. Je morda preveč posplošeno, morda je v "vse" preveč vzeta KRKG, ki ima zelo velik vpliv na indeks in splošno počutje; pa tudi ob tem se mi ne zdi, da bi ljse šla tako zelo dol, do danes (glede na pomen za KRKG, bi morda bilo pričakovati hujši padec, četudi ima KRKG dosti "špeha")?! Res pa je na začetku zapisano, če naj drži, ne najboljši napovednik za jutri.
Pa naj se zgodi, da se tokrat motim in bo že naslednji teden šlo "vse gor"; praznik je že pravi - v več pogledih, čas za streznitev, premislek in nov začetek. Lepe praznike vsem.
In da "vse pada" je zelo relativno. Je morda preveč posplošeno, morda je v "vse" preveč vzeta KRKG, ki ima zelo velik vpliv na indeks in splošno počutje; pa tudi ob tem se mi ne zdi, da bi ljse šla tako zelo dol, do danes (glede na pomen za KRKG, bi morda bilo pričakovati hujši padec, četudi ima KRKG dosti "špeha")?! Res pa je na začetku zapisano, če naj drži, ne najboljši napovednik za jutri.
Pa naj se zgodi, da se tokrat motim in bo že naslednji teden šlo "vse gor"; praznik je že pravi - v več pogledih, čas za streznitev, premislek in nov začetek. Lepe praznike vsem.
sporočil: 2.857
r-fin - zelo dobra razlaga. Jaz sem itak 'in it for the long term'.
In poizkušam, da se ne bi preveč obremenjeval z dnevnimi
fluktuacijami. Tudi jaz želim vsem lepe praznike.
Ja, vse to mi je nekako jasno ali pa vsaj razumljivo.
Ampak,a mi lahko kdo vsaj približno pojasni, kaj se lahko pričakuje v bodočem poslovanju npr. KRKG tako negativnega, da se delnica prodaja po 89. In to iz 120 dva mesca nazaj. Vojna na poslovanje pravijo, da ne vpliva, napovedi so vzpodbudne, nic posebnega se ne dogaja... Od kje to pride?!?
Ampak,a mi lahko kdo vsaj približno pojasni, kaj se lahko pričakuje v bodočem poslovanju npr. KRKG tako negativnega, da se delnica prodaja po 89. In to iz 120 dva mesca nazaj. Vojna na poslovanje pravijo, da ne vpliva, napovedi so vzpodbudne, nic posebnega se ne dogaja... Od kje to pride?!?
[Dynisco]
Ja, vse to mi je nekako jasno ali pa vsaj razumljivo.
Jaooo ... Putin drži prst nad rdečo tipko, ti pa se sprašuješ od kje negotovost. Si morda slišal un rek: "denar je plaha ptica?" Mislim da ga je g. Arhar izjavil ... No, to!
sporočil: 326
Zadnja sprememba: r-fin 20.04.2022 15:07
Ja, sj so v enem zadnjih člankov poročali kolikšen delež jim
predstavlja prodaja v rusijo in Ukrajino, skupaj kar >30% (nisem
pogledal v članek). Če k temu prišteješ še, da bo rusija plačevala
samo v rubljih (-15% na €) in če bi to trajalo, potem ..., hmm bo
dividenda v rubljih?! Zraven pa še kar omenja peterw v svojem
odgovoru na tvoj zapis, potem se kar nabere razlogov za padec in je
morda bolj na mestu vprašanje zakaj ne bolj. Ne želim biti čnogled,
vendar mislim, da bo ta ruska morija še trajala, in ko bo konec, to
še ne bo konec, temveč šele začetek konca. In (nove) sankcije bodo
vse bolj in vse več podjetij stiskale; vse manj izmikanj za tiste,
ki bodo v rusiji ostali.Morda, sreča, da KRKG ne kotira na US trgih, ker bi se ji znalo še slabše goditi (e.g., halted stock). ?!
Moj pogled. V kratkem bo orng spokalo. Ni izključena niti jedrska
bomba. V bistvu gre čisto vse v to smer samo vprašanje časa. In
potem, potem bo vsesplošna panika... Mislim da ne bo več potrebe po
spremljanju tečajnic.