Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 4.944
[#3068334] 12.09.25 04:45
Odgovori   +    20
Odličen in zelo zanimiv članek.

V manjših krajih si hkrati v mestu in na podeželju.

In srečen, da sem daleč od Ljubljane.

Sicer je klasičnih kosilnic manj, ker so si nekateri z več denarja in lenobe omislili "robotke", ki jim dan in noč počasi režejo travico na želeno višino.

Sem pa vsak teden enkrat vesel, ko soseda kosi travo.

Kosi jo ona in ne dedec.

Očitno ji je rado vroče in vedno kosi v kopalkah.

Dvodelnih.

In na balkonu gledam prelepo naravo okrog sebe.
safr sporočil: 13
[#3068362] 12.09.25 10:03
Odgovori   +    8
"Večina Slovencev pač ne živi samo od plače. Tri četrt jih živi v lastni nepremičnini, kar je izjemno velik delež za državo s četrtino prebivalstva, rojenega v tujini. Zato je naš že 45 let star osrednji Janez dobro izoliran od učinkov slabšanja razmerja med dohodki in stroški. Tisti, ki niso, so tisti, ki premoženja še nimajo: praviloma imigranti in mladi. Njihov odstotek v volilnem telesu je zanemarljiv."

Glede rojenih v tujiini in imigrantov, prosim ne pozabiti na 160.405 stanovanj, ki jih je ob začetku 90ih šlo za ceno Zastave 101 v last mnogih ne-janezov.
odvisnik sporočil: 2.950
[#3068370] 12.09.25 11:38
Odgovori   +    3
Vse lepo napisano in tudi sklepi niso slabi.
Sem o tem ravno danes nekaj razmisljal.

Na svetu enostavno ni veliko držav, ki bi se jih dalo primerjat z nami po podobni velikosti in številu prebivalstva.
Sam sem prišel do npr Irske in Švice, mogoče še Danske in Nizozemske, a to so vse že za razred večje.
Mogoče bi bila še najbližje Islandija, ampak ta je spet geografsko posebna.

Slovenci so za enakost in to ze tisoč let, tako da po moje je zelo težko delat kake zaključke.

In rodoljub slo ni le Ljubljana in na periferiji imaš skoraj podoben standard kot v Lj in neprimerno bolj ugodne nepremičnine...

Ampak zato je treba vstat in pokosit travo ter obdelat vrt.

Kar pa Srbom ali Hrvatom ne gre.
In podobno še komu drugemu.
alpha7B5sn sporočil: 1.347
[#3068384] 12.09.25 13:08
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: alpha7B5sn 12.09.2025 13:09
...
Po zadnjih lokalnih volitvah so ceste popravljene, gladke. Vijugajo mimo poljan in hribov, na katerih je trava vedno sveže pokošena, čeprav mi še nikoli, evo, v 20 letih, ni uspelo zasačiti tega junaka, ki jo kosi, marsikje pod nevarnim kotom. Kdaj to počne, pismo rosno? Ponoči?
...

Haha, Rodoljub bi kdaj res moral obiskati npr. vsaj še Irsko! :-D Sem se namreč nedavno tega tudi sam spraševal enako. :-) Dokler po naključju nisem opazil enega ali kvečjemu par domačih koscev na precej nepričakovanih lokacijah in ob relativno samotnih hiškah. Sicer pa - vsaj na Irskem masovno uporabljajo robotske kosilnice. Sploh v njihovih 'reprezentativnih' (npr. zasebnih, ampak odprtih za javnost) in običajno kar ogromnih parkih in vrtovih! Vendar se mi zdi, da je tudi trava tam na splošno drugačna, bolj kakovostna, bolj čistega rodu (berite: brez plevelov!).
velikipok sporočil: 1.466
[#3068394] 12.09.25 14:07
Odgovori   +    7
Nekako ste vsi komentatorji do sedaj (4) zgrešili poanto Rodoljubove kolumne.
Vsi ste se zapičili v košnjo. Pač Janezi.
Rodoljub bravo, lepo si jim/nam nastavil ogledalo.
[#3068435] 12.09.25 21:50 · odgovor na: velikipok (#3068394)
Odgovori   +    0
[velikipok]
Nekako ste vsi komentatorji do sedaj (4) zgrešili poanto Rodoljubove kolumne.
Vsi ste se zapičili v košnjo. Pač Janezi.
Rodoljub bravo, lepo si jim/nam nastavil ogledalo.
Nima veze trava.
Rodoljub je gastrbajter, kot vsak, ki zapusti svojo domovino.
Edina možnost, da se dokaže, je da je precej nad povprečjem, kar pa je v Sloveniji skoraj nemogoče.
Ne rečem pa da se ne da, a ziher ne s pisanjem takih kolumen.
Vsekakor ima dolocen talent, a tega bo v Sloveniji težko dobro prodal.
crt sporočil: 28.331
[#3068437] 12.09.25 23:01 · odgovor na: odvisnik (#3068435)
Odgovori   +    2
[odvisnik]
Edina možnost, da se dokaže, je da je precej nad povprečjem, kar pa je v Sloveniji skoraj nemogoče.
Ne rečem pa da se ne da, a ziher ne s pisanjem takih kolumen.
Vsekakor ima dolocen talent, a tega bo v Sloveniji težko dobro prodal.
www.linkedin.com/in/...odpetrovic
[#3068451] 13.09.25 09:27 · odgovor na: crt (#3068437)
Odgovori   +    0
[]
> [odvisnik]
> Edina možnost, da se dokaže, je da je precej nad povprečjem, kar pa je v Sloveniji skoraj nemogoče.
> Ne rečem pa da se ne da, a ziher ne s pisanjem takih kolumen.
> Vsekakor ima dolocen talent, a tega bo v Sloveniji težko dobro prodal.

www.linkedin.com/in/...odpetrovic

No to je premalo za Slovence;)

Opcija je vsaj miljon evrov net worth in viden član lokalnega drustva.
Drugače 5 milijonov ali raje 10 ;).

Ne sprašuj zakaj, a to je Slovenija. ;)
0531Zavar sporočil: 2.367
[#3068462] 13.09.25 16:42
Odgovori   +    2
Spomnil me je, da se v Slovenijo znova zaljubim vsakič, ko zapustim Ljubljano. Slovenija zunaj Ljubljane ‒ tista, ki ji rad rečem prava Slovenija ‒ je videti pravljična dežela.
Rodoljub, lako je tebi, vsakič znova zaljubljen, ko greš ven iz slabega asfalta.
Jaz moram ljubit to Ljubljano, takšna kot je (love it, or leave it) Jankoviću navkljub.

Še vedno verjamem, da bi se dalo iz tega mesta narediti lepo mesto (ampak ne v smislu nebotičnikov za Bežigradom, ti so samo za futranje korupcije Jankovićev in podobnih)

Ljubljana bi bila lahko kot Munchen, nizka gradnja, dobre javne povezave, kolesarjem prijazno mesto. Ni tereba veliko denarja, samo pamet.

Rodoljub , nekoč davno sem prebral roman:
Kako uništiti Beograd (Radomir Smiljanić) in ta model mi je postal sinonim za to kar se sedaj dogaja v LJ, kot Srb veš o čem govorim, ker BG verjetno mnogo bolje poznaš od mene.

Na balkanu ni enostavnih rešitev, so samo bolj ali manj koruptivne :)
[#3068486] 14.09.25 07:09 · odgovor na: crt (#3068437)
Odgovori   +    1
Aha, ne s pisanjem takih kolumen.
Pa smo tam. Ker nam je nastavil ogledalo, ga bomo kamenjali. Tipično slovensko.
V vsaki tocki ima 110% prav. Tudi po tvojem izmišljenem kriteriju je najbrž tam-tam. Pa kriterij ne zdrži resne presoje. Biti opažen član v lokalnem okolju pomeni precej v malih mestecih kjer se vsi poznajo (sam sem iz taksnega), v večjih (LJ, MB), to ne pomeni skoraj nič. Iz izkušenj. Glede denarja pa verjamem, da je high above slovenskega povprečja. Če je bi zraven pri vseh projektih iz LinkedIn, mu je poleg tekočega ostalo več kot si ti misliš.
Še enkrat, bravo Rodoljub!!
FjodorKirilovic sporočil: 1.297
[#3068488] 14.09.25 09:24
Odgovori   +    5
Super zabavno branje.
Manj zabavna so nekatera dejstva, na katera opozarja avtor.
[#3068489] 14.09.25 09:29 · odgovor na: velikipok (#3068486)
Odgovori   +    1
[velikipok]
Aha, ne s pisanjem takih kolumen.
Pa smo tam. Ker nam je nastavil ogledalo, ga bomo kamenjali. Tipično slovensko.
V vsaki tocki ima 110% prav. Tudi po tvojem izmišljenem kriteriju je najbrž tam-tam. Pa kriterij ne zdrži resne presoje. Biti opažen član v lokalnem okolju pomeni precej v malih mestecih kjer se vsi poznajo (sam sem iz taksnega), v večjih (LJ, MB), to ne pomeni skoraj nič. Iz izkušenj. Glede denarja pa verjamem, da je high above slovenskega povprečja. Če je bi zraven pri vseh projektih iz LinkedIn, mu je poleg tekočega ostalo več kot si ti misliš.
Še enkrat, bravo Rodoljub!!

Zakaj bi ga kamenjali?

Sam povemo mu, da tule ne šteje veliko da si Doncic ali Gates, če si naduvan zaradi nekih talentov, sposobnosti, premoženja.

Ampak šteje, da imaš rože na garažnem oknu in Sam v soboto zjutraj kosis svojo travo.
Zakaj ne bi ohranjali te slo delavnosti?
Ker je glupa in neproduktivno?

Mogoče bi morali rodoljub živeti še kam in potlej narest primerjavo, npr Švico ali UK, Nemčijo.

Slovenci smo pač majhen narod in enakost oz enakopravnost je tu že od neandertalceve piscali,potlej staroselcev, Gradiške kulture in nenazadnje knežjega kamna in kasneje še kmečkih uporov in nazadnje v obliki mehkega komunizma.

Teh zadnjih 30 let, ki jih vidi rodoljub je le kanček vsega prej in vsekakor je vse kar piše v kolumni res, a sodit na podlagi zadnjih 30 let,za prihodnjih 30 je vedno težko.
[#3068490] 14.09.25 09:32 · odgovor na: FjodorKirilovic (#3068488)
Odgovori   +    1
[FjodorKirilovic]
Super zabavno branje.
Manj zabavna so nekatera dejstva, na katera opozarja avtor.
Vsekakor.
Podobno je že Milčinski pisal o nekih Butalcih :).

In kaj je lepšega, kot ta dejstva sprejet z nasmeškom, ne ironicnim in se trudit naprej.
FjodorKirilovic sporočil: 1.297
[#3068491] 14.09.25 09:33 · odgovor na: odvisnik (#3068370)
Odgovori   +    2
[odvisnik]
Na svetu enostavno ni veliko držav, ki bi se jih dalo primerjat z nami po podobni velikosti in številu prebivalstva.
Sam sem prišel do npr Irske in Švice, mogoče še Danske in Nizozemske, a to so vse že za razred večje.
Mogoče bi bila še najbližje Islandija, ampak ta je spet geografsko posebna.
Kaj pa npr. Slovaška, Hrvaška, Litva?
Meni se zdijo povsem primerljive.
crt sporočil: 28.331
[#3068492] 14.09.25 09:38 · odgovor na: velikipok (#3068486)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: crt 14.09.2025 11:04
mogoce si falil, komu odgovarjas. za moje pojme je kolumna top, nimam pripomb (razen da bi bilo lepo, ce bi bilo drugace), roda poznam (bezno) tudi sicer in nimam nikakrsnih idej, da naj se baje bolj potrudi. vsekakor point vidim drugje kot v avtorju :)
[#3068498] 14.09.25 12:14 · odgovor na: FjodorKirilovic (#3068491)
Odgovori   +    1
[FjodorKirilovic]
> [odvisnik]
> Na svetu enostavno ni veliko držav, ki bi se jih dalo primerjat z nami po podobni velikosti in številu prebivalstva.
> Sam sem prišel do npr Irske in Švice, mogoče še Danske in Nizozemske, a to so vse že za razred večje.
> Mogoče bi bila še najbližje Islandija, ampak ta je spet geografsko posebna.
>

Kaj pa npr. Slovaška, Hrvaška, Litva?
Meni se zdijo povsem primerljive.

Vsekakor so.
A zakaj bi se primerjal z drugo ali tretjo ligo.

Naj pridejo v prvo in potlej odigramo partijo.
Oz mogoče ta čas že odkupimo njihove najboljše igralce kot dela premier liga ;).

Država je precej kompleksen pojem.
Uspešna Država pa še bolj ;).
[#3068499] 14.09.25 12:17 · odgovor na: crt (#3068492)
Odgovori   +    0
[]
mogoce si falil, komu odgovarjas. za moje pojme je kolumna top, nimam pripomb (razen da bi bilo lepo, ce bi bilo drugace), roda poznam (bezno) tudi sicer in nimam nikakrsnih idej, da naj se baje bolj potrudi. vsekakor point vidim drugje kot v avtorju :)

Kako bo napredoval nekdo, ki misli, da je top.

To me spominja ne en drug kader, ki ga ti res ne maraš ;).
[#3068503] 14.09.25 16:59 · odgovor na: crt (#3068492)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: velikipok 14.09.2025 17:03
Sorry, hotel odvisniku...
Sicer pa se je ta ravno na to že odzval.
JankoSteharnik sporočil: 108
[#3068527] 15.09.25 10:30
Odgovori   +    1
Tisti trenutek, ko se pričenjamo primerjati, smo izgubili! In žalostno je, da tega ne razumemo. Večina športnikov je poraženih, večina jih ima lepše može ali žene, vedno ima nekdo več denarja, več časa, vikend na morju,... Življenje brez primerjav je smisel in sreča!
Me pa preseneča, da se nihče ne odzove na vsa zame poanto vsega:

"V prihodnosti bodo Slovenci jasno videli točko preloma, v kateri se jih bo ravno dovolj upokojilo, ravno dovolj tujcev odločilo, da se jim selitev v Slovenijo ne splača več, ravno dovolj mladih pa bo Slovenijo zapustilo. In bo pravljice konec."

Živimo daleč nad standardom kjerkoli v svetu in primerljivo zelo bogatim ljudem. Zlato medaljo si zaslužimo za to. Vendar kariere je enkrat konec. Športnik gre v pokoj in medalj ni več.

In kot je gospod zapisal - pravljice bo konec, počil bo lonec.

Strani: 1