Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Vpliv Trumpa in Putina na generacijo Z, na delo naših otrok
Strani: 1 2
sporočil: 3
Nič ni lepšega, ko prebiram članek, kjer avtor pljuva po meni in
drugih mladih, da smo sončki zaviti v vato. Res je, moj vedno
rastoči kup nadur je znak čiste lenobe.
Bonitete niso rezultat izobljšane ponudbe dela s ciljem pridobitve čim boljšga kadra v trgu kjer velja naraščujoče kadrovsko pomanjkanje - ampak tega, da sem len sonček, ki noče delat. Kdo rabi dostojno plačo? Jaz ne, živim od sončnih žarkov in spim pod mostom - seveda, ne pod Ljubljanskim mostom ker so zaradi centralizacije delovnih mest vsi mostovi že zasedeni. Penzije se bodo same plačale, otroci zrasli iz njiv in rodnost bo rešena. Neumen je tisti, ki si želi normalnega začetka samostojnega življenja!
Kot pravi stari slogan naše generacije: OK, boomer.
Bonitete niso rezultat izobljšane ponudbe dela s ciljem pridobitve čim boljšga kadra v trgu kjer velja naraščujoče kadrovsko pomanjkanje - ampak tega, da sem len sonček, ki noče delat. Kdo rabi dostojno plačo? Jaz ne, živim od sončnih žarkov in spim pod mostom - seveda, ne pod Ljubljanskim mostom ker so zaradi centralizacije delovnih mest vsi mostovi že zasedeni. Penzije se bodo same plačale, otroci zrasli iz njiv in rodnost bo rešena. Neumen je tisti, ki si želi normalnega začetka samostojnega življenja!
sporočil: 61
Kot babyboomer HR strokovnjak podpišem vsako vrstico!
Večina uspešnih mladih je precej bolj podobna značilnostim prejšnjih generacij kot svoji Z. Svet se le ni obrnil na glavo!
Hkrati pa pričakovanja Z-jev s pridom koritimo tudi ostale generacije!
Večina uspešnih mladih je precej bolj podobna značilnostim prejšnjih generacij kot svoji Z. Svet se le ni obrnil na glavo!
Hkrati pa pričakovanja Z-jev s pridom koritimo tudi ostale generacije!
sporočil: 298
Franklova politička nastava. Preprosto je minilo premalo časa za
bresno analizo po eni strani, po drugi pa manjkajo konkretni
podatki. Ideologijo pa poznamo, stara je stoletja. Generacija naj
bi se spremenila v dveh mesecih? Včasih si mislim da ni kriva
generacija, ampak njeni razlagalci.
sporočil: 1.240
Če ti res delaš nadure, si pač enostavno bolj podoben boomerjem kot
svojim vrstnikom. Mogoče bi lahko bil coach večini svoje
generacije, ki nikakor ni sposobna (voljna?) oddelati niti 8
ur.
Zakaj pa bi, če pa mamica doma poskrbi za poln hladilnik in vedno toplo otroško sobico. In tudi, če delajo na easy in samo po 4 ure dnevno, se bo slekoprej nabralo dovolj denarja za novo potovanje po svetu. Potem pa jih itak spet 3 mesece ne bo.
Mogoče bi (tudi brez neke realne zunanje grožnje) bilo spet treba uvesti obvezno služenje vojske. Da bi se sončke utrdilo in se jim priučilo disciplino.
Konec koncev pa ne bi bilo nič narobe, če bi obvezno vojaščino po skandinavskem in izraelskem zgledu uvedli tudi za princeske. Pa saj same hočejo biti ne samo enakopravne, ampak celo enake. Torej...
Zakaj pa bi, če pa mamica doma poskrbi za poln hladilnik in vedno toplo otroško sobico. In tudi, če delajo na easy in samo po 4 ure dnevno, se bo slekoprej nabralo dovolj denarja za novo potovanje po svetu. Potem pa jih itak spet 3 mesece ne bo.
Mogoče bi (tudi brez neke realne zunanje grožnje) bilo spet treba uvesti obvezno služenje vojske. Da bi se sončke utrdilo in se jim priučilo disciplino.
Konec koncev pa ne bi bilo nič narobe, če bi obvezno vojaščino po skandinavskem in izraelskem zgledu uvedli tudi za princeske. Pa saj same hočejo biti ne samo enakopravne, ampak celo enake. Torej...
sporočil: 2.205
[AnejSarlah]Zakaj pa delaš nadure, če nima smisla?
Nič ni lepšega, ko prebiram članek, kjer avtor pljuva po meni in drugih mladih, da smo sončki zaviti v vato. Res je, moj vedno rastoči kup nadur je znak čiste lenobe.
Marsikaj je možno, a zakaj bi mladi delali če ne rabijo.
Podobno so se prejšnje generacije odločale raje za manj kot več otrok In raje večji kot manjši avto.
Mladi so to le privedli na naslednjo stopnjo.
Podobno so se prejšnje generacije odločale raje za manj kot več otrok In raje večji kot manjši avto.
Mladi so to le privedli na naslednjo stopnjo.
Žal mi je, da ste imeli slabo izkušnjo z našo generacijo - in ne
želimi biti žaljiv - ampak takšne izjave so brez statistične
podlage neustrezne.
Kot nekdo, kateremu se je pokvaril avto X in sedaj zasovraži celotno znamko ne glede na statistiko pokvarljivosti v primerjavi z drugimi.
Če je to resnično izkušnja v Vašem podjetju potem preprosto ne kadrujete dovolj dobro, da bi pridobili mlade, ki vestno opravljajo svoje delo. In teh ni malo na trgu.
Kot nekdo, kateremu se je pokvaril avto X in sedaj zasovraži celotno znamko ne glede na statistiko pokvarljivosti v primerjavi z drugimi.
Če je to resnično izkušnja v Vašem podjetju potem preprosto ne kadrujete dovolj dobro, da bi pridobili mlade, ki vestno opravljajo svoje delo. In teh ni malo na trgu.
Ker me dejansko briga za uspeh moje ekipe. In Bog pomagaj, če jaz -
kot drugi v moji generaciji - upamo na neko boljšo prihodnost.
sporočil: 183
Pri naši firmi je starostni razpon med 23 in 58 let.
Mirno lahko rečem, da zagnanost za delo (in z zagnanostjo vse, kar pride zraven: volja do neprestanega učenja, prizadevnost, privrženost, inovativnost itn) ni v nikakršni povezavi z letnico rojstva posameznega človeka.
Kazati s prstom na mlajše kolege zgolj zato, ker so mlajši in domnevno bolj razvajeni, je – vsaj z vidika moje neposredne izkušnje in izkušnje drugih, meni poznanih praks – smešna.
Včasih je bolje izpustiti delovno nalogo (kolumno, v tem primeru), kot pa jo izpeljati samo zato, ker mora pač nekdo nekaj napisati.
In nenazadnje, ko smo mi vstopali na trg dela, so bili komentarji na naš račun prav tako neprizanesljivi.
Mirno lahko rečem, da zagnanost za delo (in z zagnanostjo vse, kar pride zraven: volja do neprestanega učenja, prizadevnost, privrženost, inovativnost itn) ni v nikakršni povezavi z letnico rojstva posameznega človeka.
Kazati s prstom na mlajše kolege zgolj zato, ker so mlajši in domnevno bolj razvajeni, je – vsaj z vidika moje neposredne izkušnje in izkušnje drugih, meni poznanih praks – smešna.
Včasih je bolje izpustiti delovno nalogo (kolumno, v tem primeru), kot pa jo izpeljati samo zato, ker mora pač nekdo nekaj napisati.
In nenazadnje, ko smo mi vstopali na trg dela, so bili komentarji na naš račun prav tako neprizanesljivi.
sporočil: 13.647
Djordje je že zdavnaj vse razložil:
Sumnjaju neki da nosi
nas pogresan tok,
jer slusamo ploce i sviramo rok.
Al' negde u nama
je bitaka plam
i kazem vam sta dobro znam:
Racunajte na nas
Vsaka era ima svoje "boomerje" in svoje "soncke", pogosto se ne razumejo, a se nima smisla preveč razburjat, ampak predvsem poizkušat razumet, sodelovat ali vsaj sobivat.
P.S. Čestitke milenijcem, ker končno niso več oni glavni predstavniki "pogrešnog toka".... :)
Sumnjaju neki da nosi
nas pogresan tok,
jer slusamo ploce i sviramo rok.
Al' negde u nama
je bitaka plam
i kazem vam sta dobro znam:
Racunajte na nas
Vsaka era ima svoje "boomerje" in svoje "soncke", pogosto se ne razumejo, a se nima smisla preveč razburjat, ampak predvsem poizkušat razumet, sodelovat ali vsaj sobivat.
P.S. Čestitke milenijcem, ker končno niso več oni glavni predstavniki "pogrešnog toka".... :)
[AnejSarlah]Uspeh tvoje ekipe :).
Ker me dejansko briga za uspeh moje ekipe. In Bog pomagaj, če jaz - kot drugi v moji generaciji - upamo na neko boljšo prihodnost.
Očitno jemljete posel kot šport, možno tudi da življenje.
S tem ni nič narobe, ampak v športu so medalje le za prvi tri.
Upam, da uživate v tekmovanju, in ne cilja te le na uspeh.
Ena življenjska je, da krogla in medalja nikdar ne zadeneta pravega...
Aja pa prihodnost bo težko še kaj boljša, ne rečem, da ne bo, a je že sedaj hudo dobro.
Ne vem,kaj bi si več želeli.
Porscheja v garaži in private Jet:)
sporočil: 32.611
Zadnja sprememba: najobj 17.04.2025 16:44
... »Kumbaja« delovno okolje v svetu Trumpa in Putina postaja
sen. ...... ja, ker »Kumbaja« delovno okolje v svetu - pri hujskanju k vojni ženske niso samo enakopravne, ampak so včasih v moškem svetu zdaj prevzele primat - vojnih hujskačic bruseljske fonderlajdre na čelu EU komisije in na Ruse besno bevskajoče estonske čivave na čelu EU diplomacije pa je naša stvarnost in ne samo za generacijo Z na žalost vseh generacij tudi naša bodočnost, kolikor je bo pač še ostalo ...
Malo branja za nazaj:
www.finance.si/manag.../a/8842648
www.finance.si/manag...a/a/209383
( zloglasna generacija Y ali tako imenovani nexterji, rojeni od leta 1981 do 2000, :))))
www.finance.si/topjo.../a/8943259
( zloglasna generacija Y ali tako imenovani nexterji, rojeni od leta 1981 do 2000, :))))
sporočil: 84
Se absolutno strinjam. Tudi v naši generaciji 1981 se najdejo
razvajenci, lenuhi in pregoreli. Sam sem bil mentor veliko
sodelavcem tim.Z generaciji in moram reči da so še tako zaj. posel
opravili,ker sem bil fer do njih in to morajo začutiti. Za svoje
otroke pa se trudima z ženo da jih od vrtca naprej naučima
samostjnosti, delovnih navad in spoštovanja. Petnajstletnika ne
moreš navaditi da bo sesal sobo, če je do sedaj ni..
Še nekaj.Z nadurami nima smisla pretiravat, ker je treba peljati punco ven, iti s kolegi na pir itn :-)
Še nekaj.Z nadurami nima smisla pretiravat, ker je treba peljati punco ven, iti s kolegi na pir itn :-)
[Gustl]
Malo branja za nazaj:
Mislim, da je tole le rezultat tehnološkega napredka in ne nekih posebnosti ljudi.
Vprašanje če se je temu dajalo nek pomen v zgodovini, razen seveda klasičnega "nespoštovanja "mlajših do starejsih.
Razdeljevanje ljudi na generacije, ki je sicer čisto vmesno, in to precej različne značilnosti, kar tudi sam opažam.
Je lahko znak tudi za kaj drugega, kar nima veze z generacijami.
[odvisnik]
Mislim, da je tole le rezultat tehnološkega napredka in ne nekih posebnosti ljudi.
Se strinjam. In velikost razlik in hitrost menjave generacij tudi nekako sovpada s hitrim razvojem tehnologije.
sporočil: 1.995
[AnejSarlah]Žal je tako, da se vaši generaciji najbolj poznajo razlike, ki pridejo iz socialnega okolja iz katerega prihajate.
Nič ni lepšega, ko prebiram članek, kjer avtor pljuva po meni in drugih mladih, da smo sončki zaviti v vato. Res je, moj vedno rastoči kup nadur je znak čiste lenobe.
Te se niso tako zelo poznale baby-boomerjem in tudi X generacija, (katere pripadnik sem) ne. Te generacije so prihajale na trg dela iz bolj ali manj podobnih socialnih okolij in zato so imeli podobne možnosti za uspeh..
Y generacija je že bila prva generacija, pri kateri so se že bolj poznale razlike, medtem ko je Z generacija v veliki meri odvisna od zapuščine svojih staršev. In razlike, ki jih opazim med mladimi so res ogromne; eni so res "sončki", ki prihajajo iz bogatih okolij in jim manjka motivacije za delo (vsaj za delo v takšnih okoljih, kot smo jih mi starejši vajeni - torej šola, služba ipd.),
drugi, ki prihajajo iz socialno manj ugodnih okolij, so prisiljeni vstopati v zelo surov svet, v katerem bodu zelo težko nadoknadili razliko, četudi so delavni in ambiciozni.
Zato tudi njim dostikrat zmanjkuje motivacije.
Imaš primere mladih ljudi, ki so končali šole, dobili službe, a nimajo nobene resne motivacije za kakšno samostojnost, družino ipd., živijo pri starših, ne varčujejo, zapravijo vse kar zaslužijo in uživajo kao neko kvazi-mondeno življenje (to so posamezniki in posameznice, ki so stari že skoraj 30 let in več).
sporočil: 1.222
[PAC89]Se precej strinjam.
Pri nas (večja firma) so mladi super.
Ko smo jih izbirali, smo bili precej izbirčni, ali pa smo jih prej preizkusili kot študente. Če takemu mlademu človeku dodamo še dobre mentorje in šefe, ki jih spodbujajo pri strokovnem razvoju, je zmaga skoraj zagotovljena.
Seveda mladi ne delajo čudežov že prvi dan, ampak šele, ko si pridobijo nekaj znanja in izkušenj.
Obstajajo tudi "sončki", ampak ti ne pridejo noter.
[PAC89]Res je, leta niso toliko pomembna, bolj okolje v katerega prihajajo.
Pri naši firmi je starostni razpon med 23 in 58 let.
Celo lahko rečem, da je mindset v delovnih okoljih danes mladim bolj prijazen, kot je bil v času, ko smo mi prihajali na trg dela, kar je dobro. Vendar pa je njihova motivacija odvisna od cel kup drugih dejavnikov..., se pa zelo hitro učijo (v dobrem in slabem pomenu besede).
sporočil: 397
Kakšen signal pa dajemo mladini z našim obnašanjem v primeru vojne
v Ukrajini in Trumpa? Vsak dan gledamo ne samo vojskovanje, ampak
še bolj tragično bombardiranje civilistov, človeški safari,
mučenja, posilstva. Se kdo vpraša kako tam ljudje živijo, sploh
otroci? In razviti svet, ki ima vse v rokah da to reši, zatiska oči
in ne naredi dovolj za končanje te agonije. Trump celo Putina
poveličuje, ZDA celo ne obsodi ruske agresije v UN?! Dodatno ima
tudi sam očitno ozemeljske težnje (Grenlandija, Kanada...).
Pa da ne bo pomote, ni samo Ukrajina, je več žarišč v svetu, v Gazi, Afriki, Aziji. No, saj tudi do teh žarišč se zahodni svet podobno obnaša.
Signal mladim je torej, da veliki in močni lahko delajo vse, nasilje je sprejemljivo, človeško življenje nič vredno. Vrednot in morale ni več, povsem sprejemljivo je, da se žrtvi ne pomaga oz. da se v glavnem leporeči in klanja diktatorjem.
Ne čudimo se torej porastu nasilja med mladimi, brezbrižnosti, delovanju v smislu "samo jaz"... Zavozili smo, konkretno. In ti mladi bodo enkrat odrasli in imeli v rokah moč, zraven pa žal vzorce kot jim jih dajemo. Nič dobrega nas ne čaka
Pa da ne bo pomote, ni samo Ukrajina, je več žarišč v svetu, v Gazi, Afriki, Aziji. No, saj tudi do teh žarišč se zahodni svet podobno obnaša.
Signal mladim je torej, da veliki in močni lahko delajo vse, nasilje je sprejemljivo, človeško življenje nič vredno. Vrednot in morale ni več, povsem sprejemljivo je, da se žrtvi ne pomaga oz. da se v glavnem leporeči in klanja diktatorjem.
Ne čudimo se torej porastu nasilja med mladimi, brezbrižnosti, delovanju v smislu "samo jaz"... Zavozili smo, konkretno. In ti mladi bodo enkrat odrasli in imeli v rokah moč, zraven pa žal vzorce kot jim jih dajemo. Nič dobrega nas ne čaka
sporočil: 138
Super:
- Mladino, tako nam še vedno pravijo, je treba pri uvajanju v posel obravnavati skrajno empatično.
- Če »sonček« želi delati od doma, ja seveda!
- Vsaj dvakrat na teden, po možnosti v ponedeljek in petek
- Če ne boš povsem čuteč, če me boš »kregal«, grem drugam.
Ni samo vpliv Trumpa in Putina, temveč razvoj zadnjih desetletij (woke, zeleni, pacifizem, popolna socialna zaščita, uravnilovka, bogati starši, ..). Nivo izobrazbe se hitro niža, ampak stokanje otrok in posebno staršev se viša. In vso morajo do mature in na univerzo, in poten najbolje kar v penzijo.
K temu spada spodnji članek o maturitetnih nalogah v matematiki na nemških gimnazijah. Posebno zanimivi so številni komentarji, npr. naslednji:
Ne znajo več izračunati 1+1=2, zdaj pa se pritožujejo, ker menijo, da bi morala biti pravilna rešitev tudi 3. Levičarski prezir do uspešnosti in subverzivnosti je popolnoma uničil šolski sistem. Očitno prevladuje mnenje, da kar deluje pri biologiji z 237... spolov, mora delovati tudi v matematiki.
V življenju še ni dosegel ničesar, a se že pritožuje. To zagotovo ne bo rešilo nemškega gospodarstva in naše akademske prihodnosti. In na univerzi je matematično razumevanje omejeno na gumb za vklop in izklop na kalkulatorju Casio. Čestitam, ste prava elita.
Večina starejših komentatorjev ima podobno mnenje. Vprašanje je le, ali to velja tudi za njihove lastne otroke?
www.welt.de/vermisch...harebutton
- Mladino, tako nam še vedno pravijo, je treba pri uvajanju v posel obravnavati skrajno empatično.
Ni samo vpliv Trumpa in Putina, temveč razvoj zadnjih desetletij (woke, zeleni, pacifizem, popolna socialna zaščita, uravnilovka, bogati starši, ..). Nivo izobrazbe se hitro niža, ampak stokanje otrok in posebno staršev se viša. In vso morajo do mature in na univerzo, in poten najbolje kar v penzijo.
K temu spada spodnji članek o maturitetnih nalogah v matematiki na nemških gimnazijah. Posebno zanimivi so številni komentarji, npr. naslednji:
Ne znajo več izračunati 1+1=2, zdaj pa se pritožujejo, ker menijo, da bi morala biti pravilna rešitev tudi 3. Levičarski prezir do uspešnosti in subverzivnosti je popolnoma uničil šolski sistem. Očitno prevladuje mnenje, da kar deluje pri biologiji z 237... spolov, mora delovati tudi v matematiki.
V življenju še ni dosegel ničesar, a se že pritožuje. To zagotovo ne bo rešilo nemškega gospodarstva in naše akademske prihodnosti. In na univerzi je matematično razumevanje omejeno na gumb za vklop in izklop na kalkulatorju Casio. Čestitam, ste prava elita.
Večina starejših komentatorjev ima podobno mnenje. Vprašanje je le, ali to velja tudi za njihove lastne otroke?
Zadnja sprememba: najobj 18.04.2025 13:26
[LjubiteljCO2]... čuj, jaz sem konzervativni gradualistični levičar oziroma bolj preprosto povedano forumski komunajzar, ki sem odraščal v socializmu oziroma kot pravijo na totem forumu v komunizmu ... evo, in so me komunisti - menda so imeli totalno kontrolo nad šolstvom, današnji levičarji pa so menda njihovi nasledniki - pri biologiji učili, da sta spola samo dva ali kot smo takrat rekli otroci, da imajo fantki luleke, punčke pa lulike ...
Super:
P.S.: o matematiki, fiziki, kemiji in še čem iz takratnega komunističnega učnega programa zdaj ne bom, vsekakor pa v socializmu nobenemu učitelju na kraj pameti ni padlo, da bi rekel, da je za življenje nujni plin CO2 za naravo škodljiv ... khmm, in kaj je še tega, kar danes govorijo (zeleni) znanstveniki, ki si prepotentni domišljajo, da na osnovi meritev zadnjih sto let razumejo življenje na našem planetu, ki je star približno 4,57 milijarde let in ko se je Zemlja segrevala in ohlajala, pa o ljudeh ni bilo ne duha ne sluha ... aja, kot sem zgoraj napisal, po svojih vrednotah sem konzervativni gradualistični levičar in če mogoče malo nenavadno besedno zvezo probam pojasnit, konzervativni pomeni, da od starega probam ohraniti dobro, gradualistični pomeni, da novo probam uveljaviti postopoma, levičar pa pomeni, da se mi za razliko od požrešnih desničarjev ne jebe za svet okoli sebe ...
[LjubiteljCO2]Vsi Otroci so seveda v večjem delu produkt svojih staršev.
Super:
Baby-boom generacija so bili prvi t.i. "sončki" tedanjega časa (rodili so se od vojne zafrustritranim staršem, v času povojnega razcvete) in so potem zganjali flower-power revolucije, se zadevali s travo in LSD-jem.
V takšnem še bolj permisivnem, svobodnjaškem duhu so vzgajali tudi svoje otroke, ki so danes znani kot Y generacija (milenijci), koliko šal je bilo takrat na to temo...:
www.youtube.com/watc...o0KjdDJr1c
In seveda tako naprej, Z generacija so otroci X generacije in v tem procesu pa so se razvadili seveda tudi starši.
Baby boomerji, ki so bili pomojem deležni največ bonbončkov, so šli večinoma že v penzion z odličnimi pogoji, X generacija pa tudi radi delamo od doma kakšen dan, pri svojih letih tudi nisem več tako željan kakšnega nadurnega dela in podobnega dokazovanja, rad imam pravico do odklopa in za svoje delo sem (uf kakšen greh :) rad tudi dobro plačan...
Zadnja sprememba: najobj 18.04.2025 13:31
[StajercvLJ]... evo, takšen orf.at/stories/33908...592828613e signal ukrajinskim otrokom dajejo nacifašisti iz Kijeva, ki so z "demokratičnim" državnim udarom ugrabili globoko razdeljeno državo upload.wikimedia.org...e49860510f in s pošiljanjem v smrt že tri leta zlorabljajo njihove starše za interese "demokratičnega" zahoda ...
Kakšen signal pa dajemo mladini z našim obnašanjem v primeru vojne v Ukrajini in Trumpa? Vsak dan gledamo ne samo vojskovanje, ampak še bolj tragično bombardiranje civilistov, človeški safari, mučenja, posilstva. Se kdo vpraša kako tam ljudje živijo, sploh otroci? In razviti svet, ki ima vse v rokah da to reši, zatiska oči in ne naredi dovolj za končanje te agonije. Trump celo Putina poveličuje, ZDA celo ne obsodi ruske agresije v UN?! Dodatno ima tudi sam očitno ozemeljske težnje (Grenlandija, Kanada...).
P.S.: zadnjič si rekel, da nimaš problemov z nemščino, zato boš naliman članek - bistva napisanega itak ne boš - mogoče razumel, imaš pa problem s svojim biasom, ker kot pravijo, noben ni tako slep kot tisti, ki noče videt in noben tako gluh kot tisti, ki noče slišat ...
[Gustl]Zato je mogoče zanimivejše tisto kar prihaja.
> [odvisnik]
>
>
> Mislim, da je tole le rezultat tehnološkega napredka in ne nekih posebnosti ljudi.
Se strinjam. In velikost razlik in hitrost menjave generacij tudi nekako sovpada s hitrim razvojem tehnologije.
Z UI smo lahko vsi na istem, enaki.
[odvisnik]In kaj misliš da prihaja ?
> [Gustl]
> > [odvisnik]
> >
> >
> > Mislim, da je tole le rezultat tehnološkega napredka in ne nekih posebnosti ljudi.
>
>
> Se strinjam. In velikost razlik in hitrost menjave generacij tudi nekako sovpada s hitrim razvojem tehnologije.
Zato je mogoče zanimivejše tisto kar prihaja.
Z UI smo lahko vsi na istem, enaki.
(mislim Curiosity Killed the Cat ) :)
[0531Zavar]Sam mislim, da prihaja konec sveta, ampak ok to je gut filing :)
> [odvisnik]
> > [Gustl]
> > > [odvisnik]
> > >
> > >
> > > Mislim, da je tole le rezultat tehnološkega napredka in ne nekih posebnosti ljudi.
> >
> >
> > Se strinjam. In velikost razlik in hitrost menjave generacij tudi nekako sovpada s hitrim razvojem tehnologije.
>
> Zato je mogoče zanimivejše tisto kar prihaja.
> Z UI smo lahko vsi na istem, enaki.
In kaj misliš da prihaja ?
(mislim Curiosity Killed the Cat ) :)
V resnici pa verjetno nekaj, na kar nismo pripravljeni.
Imamo dve velesili, hiter tehnološki napredek, tehnologija, ki lahko da boljše rezultate kot človek.
Veliko orožja od biološkega do nuklearnega.
Polno revnih mladih, ki imajo dostop do svetovnega znanja in na drugi strani bogati in vsega presiti.
Zmanjšuje se rodnost in povečuje delež starostnikov.
Če daš vse skup imaš možnost za marsikaj in korona in tili spopadi so lahko šele uvod.
Se pravi 5 let uvoda, 10 let krize in 5 let normalizacije.
Dokler nas ali ne reši tehnološki napredek in ima vsak svojega osebnega asistenta ali pa se človeštvo zdesetka.
Moje izhodišče je,da vseh 9 miljard ne more imet trenutnega zahodnega standarda in tehnologija bo omogočila, da revni hitreje pridejo do znanja s tem pa tudi do večjih zahtev po komoditeti.
Prvi indic bo dražja hrana, ki vztraja na višjih nivojih.
Se pravi, da damo večji procent tekočega prihodka za hrano,kot smo pred leti.
[odvisnik]Če gledaš zgodovinsko, je bila Hrana vedno enden dražjih dobrin, sploh kvalitetnejša.
> [0531Zavar]
> > [odvisnik]
> > > [Gustl]
> > > > [odvisnik]
> > > >
> > > >
> > > > Mislim, da je tole le rezultat tehnološkega napredka in ne nekih posebnosti ljudi.
> > >
> > >
> > > Se strinjam. In velikost razlik in hitrost menjave generacij tudi nekako sovpada s hitrim razvojem tehnologije.
> >
> > Zato je mogoče zanimivejše tisto kar prihaja.
> > Z UI smo lahko vsi na istem, enaki.
>
> In kaj misliš da prihaja ?
> (mislim Curiosity Killed the Cat ) :)
Sam mislim, da prihaja konec sveta, ampak ok to je gut filing :)
V resnici pa verjetno nekaj, na kar nismo pripravljeni.
Imamo dve velesili, hiter tehnološki napredek, tehnologija, ki lahko da boljše rezultate kot človek.
Veliko orožja od biološkega do nuklearnega.
Polno revnih mladih, ki imajo dostop do svetovnega znanja in na drugi strani bogati in vsega presiti.
Zmanjšuje se rodnost in povečuje delež starostnikov.
Če daš vse skup imaš možnost za marsikaj in korona in tili spopadi so lahko šele uvod.
Se pravi 5 let uvoda, 10 let krize in 5 let normalizacije.
Dokler nas ali ne reši tehnološki napredek in ima vsak svojega osebnega asistenta ali pa se človeštvo zdesetka.
Moje izhodišče je,da vseh 9 miljard ne more imet trenutnega zahodnega standarda in tehnologija bo omogočila, da revni hitreje pridejo do znanja s tem pa tudi do večjih zahtev po komoditeti.
Prvi indic bo dražja hrana, ki vztraja na višjih nivojih.
Se pravi, da damo večji procent tekočega prihodka za hrano,kot smo pred leti.
Tako da je ta trend, back to normal, bi lahko rekli.
Sicer pa nisem tako pesimističen (bohpomagi, pač večni optimist :)
V zadnjih 50-tih letih je človeštvo doseglo nesluten razvoj, v tehnologiji, znanju, tudi pobijamo se relativno manj med sabo, kot smo se 500-1000 let nazaj. Zato pa se je tudi človeštvo tako razmnožilo, do enormnih 8 miljard.
Ampak tukaj je očitno nekje zgornja meja, ne zaradi tega, ker bi zmanjkalo resursev (hrane, zraka, prostora, današnja tehnologija omogoča marsikaj), ampak zato ker človeštvu zmanjka volje da bi se širilo. Očitno enostavno ni več motiva za razmnoževanje, če že imaš polno rit vsega.
To velja predvsem za bogati (zahodni in vzhodni) svet, v Afriki, kjer še nimajo vsega polne riti, pa se še množijo naprej. Naša genska receptura je enostavna, razmnožuješ se dokler potreuješ potomce za lasten obstoj, potem ko tega motiva ni več, libido pade :)
V tej perspektivi je seveda (dolgoročno gledano) preživetje človeške vrste kot kaže obsojeno na propad.
Ampak tudi tukaj sem optimist , tehnologija že sedaj omogoča marsikaj, v prihodnosti pa bo omogočala tudi razmnoževanje, ki bo ravno tolikšno da bo vrsta obstajala.
Če se prej ne bomo pobili med seboj, bo možno narediti družbo, ki bo imela vsega dovolj, se ne bo razmnoževala niti preveč, niti premalo in bo dosegla svoj optimum v sožitju z naravo (komunizem takorekoč :)
[0531Zavar]
> [odvisnik]
> > [0531Zavar]
> > > [odvisnik]
> > > > [Gustl]
> > > > > [odvisnik]
> > > > >
> > > > >
> > > > > Mislim, da je tole le rezultat tehnološkega napredka in ne nekih posebnosti ljudi.
> > > >
> > > >
> > > > Se strinjam. In velikost razlik in hitrost menjave generacij tudi nekako sovpada s hitrim razvojem tehnologije.
> > >
> > > Zato je mogoče zanimivejše tisto kar prihaja.
> > > Z UI smo lahko vsi na istem, enaki.
> >
> > In kaj misliš da prihaja ?
> > (mislim Curiosity Killed the Cat ) :)
>
> Sam mislim, da prihaja konec sveta, ampak ok to je gut filing :)
>
> V resnici pa verjetno nekaj, na kar nismo pripravljeni.
> Imamo dve velesili, hiter tehnološki napredek, tehnologija, ki lahko da boljše rezultate kot človek.
> Veliko orožja od biološkega do nuklearnega.
> Polno revnih mladih, ki imajo dostop do svetovnega znanja in na drugi strani bogati in vsega presiti.
> Zmanjšuje se rodnost in povečuje delež starostnikov.
> Če daš vse skup imaš možnost za marsikaj in korona in tili spopadi so lahko šele uvod.
> Se pravi 5 let uvoda, 10 let krize in 5 let normalizacije.
>
>
> Dokler nas ali ne reši tehnološki napredek in ima vsak svojega osebnega asistenta ali pa se človeštvo zdesetka.
>
> Moje izhodišče je,da vseh 9 miljard ne more imet trenutnega zahodnega standarda in tehnologija bo omogočila, da revni hitreje pridejo do znanja s tem pa tudi do večjih zahtev po komoditeti.
> Prvi indic bo dražja hrana, ki vztraja na višjih nivojih.
> Se pravi, da damo večji procent tekočega prihodka za hrano,kot smo pred leti.
Če gledaš zgodovinsko, je bila Hrana vedno enden dražjih dobrin, sploh kvalitetnejša.
Tako da je ta trend, back to normal, bi lahko rekli.
Sicer pa nisem tako pesimističen (bohpomagi, pač večni optimist :)
V zadnjih 50-tih letih je človeštvo doseglo nesluten razvoj, v tehnologiji, znanju, tudi pobijamo se relativno manj med sabo, kot smo se 500-1000 let nazaj. Zato pa se je tudi človeštvo tako razmnožilo, do enormnih 8 miljard.
Ampak tukaj je očitno nekje zgornja meja, ne zaradi tega, ker bi zmanjkalo resursev (hrane, zraka, prostora, današnja tehnologija omogoča marsikaj), ampak zato ker človeštvu zmanjka volje da bi se širilo. Očitno enostavno ni več motiva za razmnoževanje, če že imaš polno rit vsega.
To velja predvsem za bogati (zahodni in vzhodni) svet, v Afriki, kjer še nimajo vsega polne riti, pa se še množijo naprej. Naša genska receptura je enostavna, razmnožuješ se dokler potreuješ potomce za lasten obstoj, potem ko tega motiva ni več, libido pade :)
V tej perspektivi je seveda (dolgoročno gledano) preživetje človeške vrste kot kaže obsojeno na propad.
Ampak tudi tukaj sem optimist , tehnologija že sedaj omogoča marsikaj, v prihodnosti pa bo omogočala tudi razmnoževanje, ki bo ravno tolikšno da bo vrsta obstajala.
Če se prej ne bomo pobili med seboj, bo možno narediti družbo, ki bo imela vsega dovolj, se ne bo razmnoževala niti preveč, niti premalo in bo dosegla svoj optimum v sožitju z naravo (komunizem takorekoč :)
Sam to kar opisuješ je raj.
To pa smo že vzeli,da ne gre.
In pri raju je bila problem ravno tehnologija oz želja po spoznanju.
Ne rečem, da ne more it v tvoji smeri.
A glede na zgodovino in trenutno stanje sem skeptik.
Strani: 1 2