Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Evropa postaja vse bolj vzhodna. Kdo zmaguje in koliko zaostaja Slovenija
Strani: 1
sporočil: 7.009
Rabijo samo še plin in nafto iz Rusije.
In kakšno novo jedrsko elektrarno.
Rusko seveda.
In še normalizacijo odnosov in ponovno odprte trga z Rusijo.
Na zahodu pa bodo anglosaksonci in zionisti znoreli.
In kakšno novo jedrsko elektrarno.
Rusko seveda.
In še normalizacijo odnosov in ponovno odprte trga z Rusijo.
Na zahodu pa bodo anglosaksonci in zionisti znoreli.
sporočil: 249
80% te poljsko-madžarsko-slovaško-češke zgodbe je zahodni kapital,
ki se lahko relativno hitro umakne ko bo treba. Tako da lastnega
znanja je bore malo (razen recimo Češke) kar na dolgi rok ni tako
huda zgodba o uspehu.
sporočil: 2.274
Sem se pred kratkim pogovarjal s Poljakom, ko sem po naročilu
znanca iskal ene poljske bonboniere, kje bi se to dobilo. In dobil
odgovor, da ne ve, ker so na Poljskem šli skoraj vsi proizvajalci
teh k vragu.
Mesec pred tem sem se pogovarjal z rojenim Slovakom, ki živi na Češkem. Ko sva se v pogovoru dotaknila Slovaške, ga je kar streslo. Dejal je, da je to država, ki jo vodi mafija.
Ob istem času sem vozil tudi enega iz Brazilije z obale v Ljubljano. Ura je bil nekaj čez polnoč in bil je ves nervozen, ker bo moral nekaj zadnjih korakov narediti peš. Vprašal je: "Ali me ne bo nihče posilil, oropal, pretepel ali celo ubil?" Pri njih ne gre, da bi šel v mestu ponoči peš ven.
Očitno domačini ne delijo ravno mnenja o uspehu in blišču svojih držav.
Zahodnoevropejci nikoli ne govorijo tako o svojih državah. Še najbolj je pojamral en Nemec, da jih še kar redno in na vsakem koraku dresirajo, da imajo zgodovinski dolg do Židov in tujcev. In morajo zato prenesti vse muhe, ki jih ti prinašajo v Nemčijo in ki že marsikje presegajo polovico prebivalstva.
Mesec pred tem sem se pogovarjal z rojenim Slovakom, ki živi na Češkem. Ko sva se v pogovoru dotaknila Slovaške, ga je kar streslo. Dejal je, da je to država, ki jo vodi mafija.
Ob istem času sem vozil tudi enega iz Brazilije z obale v Ljubljano. Ura je bil nekaj čez polnoč in bil je ves nervozen, ker bo moral nekaj zadnjih korakov narediti peš. Vprašal je: "Ali me ne bo nihče posilil, oropal, pretepel ali celo ubil?" Pri njih ne gre, da bi šel v mestu ponoči peš ven.
Očitno domačini ne delijo ravno mnenja o uspehu in blišču svojih držav.
Zahodnoevropejci nikoli ne govorijo tako o svojih državah. Še najbolj je pojamral en Nemec, da jih še kar redno in na vsakem koraku dresirajo, da imajo zgodovinski dolg do Židov in tujcev. In morajo zato prenesti vse muhe, ki jih ti prinašajo v Nemčijo in ki že marsikje presegajo polovico prebivalstva.
sporočil: 8.174
Ravno nasprotno. EU mora izpeljati zeleni prehod do konca, proste
energije iz sonca in vetra je že dovolj za masovno proizvodnjo
vodika, ki bo v prihodnje nadomestil zemeljski plin. To je edina
varjanta če hoče postati EU neodvisna od dobaviteljev fosilnih
energentov in posledično tudi industrijsko konkurenčna napram
ostalim industriskim bazenom, ker je zelena energija v osnovi
zastonj, edini vložek je infrastruktura za njeno shranjevanje v
različnih oblikah, ki pa so tudi že delno vzpostavljene. Kitajcem,
ki so partnerji EU pri tem prehodu, ta prehod že zelo dobro uspeva
z 2% letno spremembo razmerja med elelktrično energijo in fosilnimi
energenti, v prid električne energije
sporočil: 4.915
[1357]
Ravno nasprotno. EU mora izpeljati zeleni prehod do konca, proste energije iz sonca in vetra je že dovolj za masovno proizvodnjo vodika, ki bo v prihodnje nadomestil zemeljski plin. To je edina varjanta če hoče postati EU neodvisna od dobaviteljev fosilnih energentov in posledično tudi industrijsko konkurenčna napram ostalim industriskim bazenom, ker je zelena energija v osnovi zastonj, edini vložek je infrastruktura za njeno shranjevanje v različnih oblikah, ki pa so tudi že delno vzpostavljene. Kitajcem, ki so partnerji EU pri tem prehodu, ta prehod že zelo dobro uspeva z 2% letno spremembo razmerja med elelktrično energijo in fosilnimi energenti, v prid električne energije
Pri vodiku malo jebe fizika.
Ce bi ze slo s kratkorocno hrambo v nekih rezervoarjih,,kako ga bos hranil za zimo npr.
Vodik je po moje lahko le ena od oblik hranjenja energije..vedno pa bo to bolj kot nisa..za ogrevanje bo se vedno plin sploh pri trenutnih cenah in kolicinah.
Ni bolje vklopit rusijo v Eu ?
S pomočjo tekočega dušika se da vodik v plinastem stanju zelo
enostanvo hraniti tudi na srednji rok. Problem vodika je predvsem
politični. Države bi z uvedbo vodika kot energenta v široko uporabo
izgubile tihi monopol in kontrolo nad trgovino s tem energentom in
posledično prihodke od trošarin in davščin.
V prejšnjem postu nisem omenil še enga vira energije, ki je trenutno še zelo zanemarjen, bi pa pomenil zmanjšano odvisnost od zemeljskega plina EU za cca 10%. V obmorskem pasu sredozemlja in atlantika južno od Le Manche-a živi cca 25% vsega prebivalstva EU, ki bi se z malo truda lahko ogrevalo z rekuperacijo morske vode, danes se pa ogrevajo večinsko na zemeljski plin. Tudi tu je enak problem kot pri vodiku, politični, zaradi posledične izgube kontrole nad dogajanjem z energentom in fiskalnih prihodkov iz tega naslova.
Vse to so varjante in projekti, ki so samo na videz teški in zahtevni, v resnici pa to ne drži, vzpostaviti je potrebno samo primarno infrastrukturo, ker sekundarna in terciarna infrastruktura za izrabo teh energentov že obstoja.
V prejšnjem postu nisem omenil še enga vira energije, ki je trenutno še zelo zanemarjen, bi pa pomenil zmanjšano odvisnost od zemeljskega plina EU za cca 10%. V obmorskem pasu sredozemlja in atlantika južno od Le Manche-a živi cca 25% vsega prebivalstva EU, ki bi se z malo truda lahko ogrevalo z rekuperacijo morske vode, danes se pa ogrevajo večinsko na zemeljski plin. Tudi tu je enak problem kot pri vodiku, politični, zaradi posledične izgube kontrole nad dogajanjem z energentom in fiskalnih prihodkov iz tega naslova.
Vse to so varjante in projekti, ki so samo na videz teški in zahtevni, v resnici pa to ne drži, vzpostaviti je potrebno samo primarno infrastrukturo, ker sekundarna in terciarna infrastruktura za izrabo teh energentov že obstoja.
sporočil: 2.970
Zadnja sprememba: 0531Zavar 12.09.2026 15:35
Slo je e zaostala za Poljsko, Češko in Estonijo, kjer so povprecne
place dosegle in presegle Slovenijo,Slovenija je ostala yugonostalgicni epersnto,
Kaj ti druze vollimjednub kilu muke i kuzarac vode,:
kot znajo slovenski managerji na balkanu..
Na balkanu pa se nam rezijonnapolno !,
ampak pri nas to ni smesno,
ker slovenc vteh firmah za lastni obstoj zjeba vse za jar so ga nastaviki :)
Sluvenc mora opravicit svoj obstoj, ki je v bistvu neobstoj :)
Kje si pa to snel? Češka je blizu, Estonija in Poljska sta pa še
kar precej oddaljeni od nas po plačah.
sporočil: 33.433
[1357]... holy shit ! ... čuj, kot ljubitelj športa približno vem, kaj pomeni rekuperacija v športu, o rekuperaciji morske vode za ogrevanje pa nimam pojma, ampak s tvojo rekuperacijo morske vode za ogrevanje 25% vsega prebivalstva EU bi ti moral dobiti Nobelovo nagrado za fiziko, kemijo in ekonomijo naenkrat, tako da mi res ni jasno, zakaj je še nisi dobil ... khmm, sploh pa mi ni jasno, zakaj se ob vedno višjih cenah zaradi uničevanja infrastrukture vedno težje dostopnih energentov noben v EU še ni spomnil, da bi z rekuperacijo morske vode ogreval približno 100 milijonov ljudi oziroma 25% vsega prebivalstva EU, ki bomo brez ruskega in arabskega plina to zimo verjetno zmrzovali ...
S pomočjo tekočega dušika se da vodik v plinastem stanju zelo enostanvo hraniti tudi na srednji rok. Problem vodika je predvsem politični. Države bi z uvedbo vodika kot energenta v široko uporabo izgubile tihi monopol in kontrolo nad trgovino s tem energentom in posledično prihodke od trošarin in davščin.
P.S.: just couldn't resist ...
sporočil: 2.274
Zadnja sprememba: 0430ABAKU 13.09.2026 16:09
Google skozi gemini pod "rekuperacija morske vode" vrne
naslednje:Rekuperacija morske vode se v praksi najpogosteje nanaša na dva povsem različna, a izjemno pomembna tehnološka procesa: rekuperacijo energije (toplote ali tlaka) pri predelavi morske vode ali na koriščenje morske vode kot vira za ogrevanje in hlajenje.
V bistvu gre za toplotno črpalko z virom zunanje toplote iz morske vode. Teoretično izvedljivo.
Navtiki vemo, da sta pri tem vsaj 2 izziva:
1. morska voda je živa. Obraste in zamaši vse. Navtiki se hudo namučimo, da redno damo plovilo iz vode, ga z muko vsega ostrgamo in obrusimo ter premažemo z raznimi strupi, ki naj bi ta proces upočasnili.
2. imam en zafrkljiv navtični almanah. Pri geslu stainless steel piše: They lie. It's not stainless. :-)
Zadnja sprememba: najobj 13.09.2026 19:04
[0430ABAKU]... OK, ker nimam pojma, kaj je rekuperacija morske vode, sem najprej tudi sam malo poguglal in stric Google mi je povedal tole ...
Google skozi gemini pod "rekuperacija morske vode" vrne naslednje:
Rekuperacija morske vode se v praksi najpogosteje nanaša na dva povsem različna, a izjemno pomembna tehnološka procesa: rekuperacijo energije (toplote ali tlaka) pri predelavi morske vode ali na koriščenje morske vode kot vira za ogrevanje in hlajenje.
V bistvu gre za toplotno črpalko z virom zunanje toplote iz morske vode. Teoretično izvedljivo.
Navtiki vemo, da sta pri tem vsaj 2 izziva:
1. morska voda je živa. Obraste in zamaši vse. Navtiki se hudo namučimo, da redno damo plovilo iz vode, ga z muko vsega ostrgamo in obrusimo ter premažemo z raznimi strupi, ki naj bi ta proces upočasnili.
2. imam en zafrkljiv navtični almanah. Pri geslu stainless steel piše: They lie. It's not stainless. :-)
"Rekuperacija morske vode je postala ena glavnih metod za pridobivanje sladke vode. Zanj so se odločale predvsem države, ki nimajo bogatih tradicionalnih virov celinske vode, vse več pa se zanj odločajo tudi druge države, predvsem zaradi dodatnih potreb po sladki vodi, nižji ceni razsoljevanja in napredujočih tehnologij.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Razsoljevanje slane morske vode je v svetu postala ena glavnih metod za pridobivanje sladke vode. Zanj so se odločale predvsem države, ki nimajo bogatih tradicionalnih virov celinske vode, vse več pa se zanj odločajo tudi druge države, predvsem zaradi dodatnih potreb po sladki vodi, nižji ceni razsoljevanja in napredujočih tehnologij.
Repozitorij Univerze v Ljubljani"
... dalje pa nisem raziskoval, ker se mi preprosto zdi noro - teoretično je izvedljivo marsikaj, praktično pa ne glih toliko - zakaj se ob vedno višjih cenah zaradi uničevanja infrastrukture vedno težje dostopnih energentov noben v EU še ni spomnil - že prej bi se lahko - da bi z rekuperacijo morske vode ogreval približno 100 milijonov ljudi oziroma 25% vsega prebivalstva EU, ki bomo brez ruskega in arabskega plina to zimo verjetno zmrzovali ...
P.S.: na totem forumu nisem navajen, zato vsekakor cenim, da si se potrudil korektno komentirat moj post, ki je kljub rahlo zafrkljivemu tonu več kot resničen ...
sporočil: 2.970
Zadnja sprememba: 0531Zavar 13.09.2026 19:23
Slo se bo tesko kosala s Poljakin ali Cehi ker jih je veliko vec
kot nas. Lahko pa bi bili dosti bolj fleksibilni, namrec ce zganjas
samo avstro-ogrsko provinco in se slepas na cesarjevo zeleznico bos
tezko izumil radij, ce zastopiste :)
Zadnja sprememba: 1357 13.09.2026 20:43
Ni res da se je ni spomnil, nasprotno, obstajajo zasebni projekti,
ki so to že realizirali. Celo pri nas. Naprimer Bernardin group
uporablja rekuperacijo morske vode za ogrevanje svojih poslovnih
prostorov (hoteli, apartmaji, bazeni,...). In tudi na tržaškem
obstoja nekaj takšnih projektov,....Stvar ni niti nova niti
nepoznana, samo politiki neljuba, ker zmanjšuje njene monopole in
določen del fiskalnih prihodkov.
Zadnja sprememba: najobj 13.09.2026 22:34
[1357]... OK, ogrevanje s toplotno črpalko na morsko vodo za hotel tik ob morju si znam predstavljat, ne znam pa si predstavljat toplotno črpalko, ki bi z rekuperacijo morske vode - kako bi jo dobil v naselja samo nekaj kilometrov od obale in kam bi jo pospravil - ogreval približno 100 milijonov ljudi oziroma 25% vsega prebivalstva EU, kot si napisal v svojem postu tukaj zgoraj ...
Ni res da se je ni spomnil, nasprotno, obstajajo zasebni projekti, ki so to že realizirali. Celo pri nas. Naprimer Bernardin group uporablja rekuperacijo morske vode za ogrevanje svojih poslovnih prostorov (hoteli, apartmaji, bazeni,...). In tudi na tržaškem obstoja nekaj takšnih projektov,....Stvar ni niti nova niti nepoznana, samo politiki neljuba, ker zmanjšuje njene monopole in določen del fiskalnih prihodkov.
P.S.: če bi namesto rekuperacija morske vode za ogrevanje ti takoj napisal toplotna črpalka z uporabo (morske) vode se jaz ne bi oglasil, ampak potem bi tudi ti bolj težko pojasnil, kako bi to izvedel v praksi ... khmm, pa politika in njeni monopoli gor ali dol ...
Prostor ob morju za postavitev takšnega rekoperatorja/toplotne
črpalke je najmanjši problem, ker ima vsak večji kraj, kjer že
obstoja neke vrste dalinsko ali skupinsko ogravanje, vsaj en del
obale namenjen gospodarskim dejavnostim ( pristanišča, marine,
razne gospodarske cone,..) kjer bi se dalo tako stvar brez večjega
problema postaviti.
To je samo en takšen primer, pa je takšnih varjant še kar nekaj, samo na to stvar, novodobno imenovani Zeleni prehod ali ob zagonu tega programa na prelomu tisočletja Brezoglična družba, je treba gledati v slogu ljudskega reka da denar leži na tleh samo pobrati ga je potrebno.
To je samo en takšen primer, pa je takšnih varjant še kar nekaj, samo na to stvar, novodobno imenovani Zeleni prehod ali ob zagonu tega programa na prelomu tisočletja Brezoglična družba, je treba gledati v slogu ljudskega reka da denar leži na tleh samo pobrati ga je potrebno.
Zadnja sprememba: najobj 14.09.2026 20:20
[1357]... ja, teoretično je izvedljivo marsikaj, praktično pa ne glih toliko, ker namreč ne govorimo o pristaniščih, marinah, gospodarskih conah na morski obali, ampak govorimo o ogrevanju ljudi v mestih sredi celine, kjer kljub vedno dostopni morski vodi postavitev infrastrukture sredi mest ni tako enostavna - oddaljene toplotne črpalke očitno ne morejo segreti vrele vode za daljinsko ogrevanje - ker če bi bila, bi jo vsaj v mestih v bližini morja po celem svetu(!) že zdavnaj imeli in bi bili ljudje od nekdaj pozimi na toplem, namesto da jim je toplo, ker ne vejo, s čem se bodo brez ruskega in arabskega plina to zimo greli ...
Prostor ob morju za postavitev takšnega rekoperatorja/toplotne črpalke je najmanjši problem, ker ima vsak večji kraj, kjer že obstoja neke vrste dalinsko ali skupinsko ogravanje, vsaj en del obale namenjen gospodarskim dejavnostim ( pristanišča, marine, razne gospodarske cone,..) kjer bi se dalo tako stvar brez večjega problema postaviti.
P.S.: ker govoriš o brezogljični družbi - BTW, trgovanje s CO2 je biznis narejen en.wikipedia.org/wiki/Al_Gore# za bogatenje izbrancev in nič drugega - ampak da bi ljudje z brezogljično družbo ustavili naravne procese (= globalno segrevanje), je po mojem skromnem mnenju več kot prepotentno, se pa strinjam s tabo, da denar leži na tleh, samo pobrati ga je potrebno, ampak glede na naše gospodarje na "demokratičnem" zahodu je še boljše, da ga še svežega pobirajo z dreves in ga drago posojajo naokoli ...
sporočil: 48
Mal berem komentarje, pa mi ni nič jasno. Sej veste lahko se reče
toplotna črpalka, lahko se reče splošni plinski zakon, lahko se pa
reče problem za ekolog, politike, nevladnike itd... Drugače pa,
izvažamo znanje zato, da dobimo cenejše produkte. Kratkoročno je
super CEO logika. Dolgoročno pa vidimo na primeru Kitajske.
Zadnja sprememba: 1357 15.09.2026 15:20
To, kar si napisal v svojem zadnjem postu, je tipično razmišljanje
ustvarjeno s pomočjo antiesteblišmentske propagande, za katero je
značilno predvsem to, da nima nobene ideje kaj in kako počenjati v
bodoče in zagovarja zgodovinsko presežene prakse kot večne, aksiome
življenja in obstoja, in na tej zablodi kreira svoje ideje in
politike,ki jih v javnost plasira preko mnenjskih medijev. Mnenja
so dragocena ampak to še ne pomeni da so točna in odražajo
realnosti v času in prostoru. Problemi pa nastajajo vedno tedaj, ko
se takšne antiesteblišmenske politične persone ali politična
gibanja in stranke dokopljejo do oblasti, ker s svojim delovanjem
praktično ustavijo čas kar se tiče razvoja v najširšem smislu tega
pojma, s tem pa destruktivno uplivajo na življenje vsakega
posameznika v prostoru, ki ga trenutno upravljajo.
Zadnja sprememba: najobj 15.09.2026 20:25
[1357]... čuj, jaz sem praktično bitje in me zanima (moje) življenje tukaj in zdaj, zato si ne delam utvar, da bi na globalnem nivoju - niti v Sloveniji ne morem spremeniti nič - v bodočnosti lahko kaj spremenil ... no, če pa tole en.wikipedia.org/wik...blishment# prav razumem, pa glede na različne pojavne oblike v različnih državah sploh nič ne razumem, kaj šele da bi razumel, čigava antiestablišmentska propaganda (WTF?) je vplivala na mene, da preprosto ne verjamem, da bi lahko ljudje vključno z mano - BTW, ko diham, proizvajam CO2, ki ga rastline s fotosintezo uporabljajo za svojo rast in hrano za (moje) življenje - z brezogljično družbo ustavili naravne procese in torej ustavili globalno segrevanje - razen v resnici za bogatenje izbrancev je temu ves cirkus s CO2 menda namenjen - ki ga z vedno intenzivnejšimi vremenskimi pojavi - dovolj sem star, da vidim razliko - v zadnjem cajtu lahko spremljam tudi sam ...
To, kar si napisal v svojem zadnjem postu, je tipično razmišljanje ustvarjeno s pomočjo antiesteblišmentske propagande, za katero je značilno predvsem to, da nima nobene ideje kaj in kako počenjati v bodoče in zagovarja zgodovinsko presežene prakse kot večne, aksiome življenja in obstoja, in na tej zablodi kreira svoje ideje in politike,ki jih v javnost plasira preko mnenjskih medijev. Mnenja so dragocena ampak to še ne pomeni da so točna in odražajo realnosti v času in prostoru. Problemi pa nastajajo vedno tedaj, ko se takšne antiesteblišmenske politične persone ali politična gibanja in stranke dokopljejo do oblasti, ker s svojim delovanjem praktično ustavijo čas kar se tiče razvoja v najširšem smislu tega pojma, s tem pa destruktivno uplivajo na življenje vsakega posameznika v prostoru, ki ga trenutno upravljajo.
Strani: 1