Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kolikšni bodo letošnji prispevki za s. p.

Strani: 1

FIN-379669 sporočil: 9.250
[#3077835] 17.02.26 11:35
Odgovori   +    17
Nimamo razprave, kaj mali s.p. prenese od teh stroškov. Seveda je velika razlika med njimi. Mala frizerka, ki ima 24k letno prihodka, zelo težko plača 651 eur socialnih prispevkov in še recimo 50 eur dohodnine. Še 100 eur ostalih stroškov in pri 2k mesečno bruto, ji ostane 1.200 eur mesečno... če pa mora plačati še 250 eur najemnine za mali poslovni prostor... ji ostane 950 eur mesečno ali 1.000 eur (če najemnina vodi k rezultatu s.p.-ja do 5k končne davčne osnove).
Kaj je torej rešitev zanjo, da ne tolče revščine, dela pa 8 ur na dan in nosi vsa tveganja, ki izhajajo iz samostojne dejavnosti?
Ravno zato bi morala imeti vsaj 120 do 150 eur nižje mesečne prispevke, da s 1,1 k mesečno neto vsaj zasluži za minimalca za min. dostojno življenje.
Ali pa meni Mesec, da lahko tako frizerko zaposli v javnem sektorju za 1,5k neto mesečno?
Potrebna je razprava, očitno pa socialni dialog en klinc deluje.
Noni sporočil: 31
[#3077838] 17.02.26 12:16 · odgovor na: FIN-379669 (#3077835)
Odgovori   +    7
[]
Še 100 eur ostalih stroškov in pri 2k mesečno bruto, ji ostane 1.200 eur mesečno...
Stroškov ima gotovo več kot 100 € na mesec. Elektrika, kurjava, frizerski pripomočki ipd.. Je lahko hitro 300-400 € ali še več. Taka vladna politika pač sili v delo na črno in razne podobne mahinacije pri takih subjektih
FIN-379669 sporočil: 9.250
[#3077853] 17.02.26 17:06 · odgovor na: Noni (#3077838)
Odgovori   +    3
Čisto mogoče, ampak tudi kak eur zasluži še postrani... vendar to ne spremeni dejstva, da frizerke pri vseh prlagoditvah dolgoročno zelo težko spravijo 2k neto mesečno zase, pa čeprav so privatnice in nosijo vso odgovornost le one. In zakaj bi potem delale in bile na voljo ves čas?
Na Vladi ne razumejo, da se potem sploh ne splača biti privatnik... zaposlenih frizerk pa je le za vzorec, in to bolj ali manj v večjih mestih, kjer je salon lahko malo večji.
Gre za vprašanje dostojnega zaslužka, ne pa za sviranje k naj javnih seskih.
Endimion sporočil: 11.192
[#3077855] 17.02.26 18:01 · odgovor na: FIN-379669 (#3077853)
Odgovori   +    6
Male frizerke naredijo pol, ali 60% prometa mimo števca države.

Frizerski salon narejen v domači hiši, iz garaže, še najdražji kos opreme je stol. (Ti res niso poceni, a traja 20 let), vse ostalo je pa že tako. Je strošek, ni pa nekaj bolano visok.

Plus imajo možnost delati... na klic. Tista domača striženja so vsa brez računa.

Podobno nohtarce, pedikerke, manikerke...
safr sporočil: 31
[#3077859] 17.02.26 18:46 · odgovor na: Endimion (#3077855)
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: safr 17.02.2026 18:47
@Endimion daj odpoved pa odpri s.p. če misliš da je tako preprosto
crt sporočil: 28.736
[#3077860] 17.02.26 19:27 · odgovor na: Endimion (#3077855)
Odgovori   +    6
Zadnja sprememba: crt 17.02.2026 19:50
zato se obstajajo - point je ravno v tem, da so pac izven stopile izven okvirja, ker jih bi jih ta zadavil do legalne smrti.

manjka posluha za nekaj na malo probat. bom spet privlekel ze parkrat omejeno: micka je izgubila sluzbo v fabriki, ker je fabrika sla. (mogoce zato, ker so vzorno poslusali navodilo, da kdor ne more dati minimalne place, naj zapre.) zdaj bi recimo doma pekla piskote. ampak je najprej sploh vstopni strosek 20 K, da se vse opremi po vseh standardih, nakar dajatve takve onakve, kalibrirane na povprecno placo in lakoto proracuna.

ja okej, pol bo pa na crno, ce ze efektivno ni dovoljeno "na belo", ane. ce je bolj pomembno to, da so zahteve, pogoji in dajatve, kot pa da kdo ni cisto breme proracuna.

"saj gre" - gre navkljub sistemu. gre po receptu kot v jugi. konec koncev ni neko presenecenje.
Endimion sporočil: 11.192
[#3077862] 17.02.26 19:57 · odgovor na: crt (#3077860)
Odgovori   +    2
Takih debilan kot jih opisuješ ni malo. In kok sm uspel izvedet, jih je 80% zraslo v Bruslju.

Pred kakim desetletjem je hči želela malo počastit svoje sošolke in sošolce ob rojstnem dnevu. Na način kot smo mi to počeli. Mama spekla neke piškote ali štrudelj, ali nekaj, pa si v šolo nesel.

Ne može. Šola odgovarja, če koga od otrok zjebe neka alergija al nekaj. In je dovoljeno le posamično pakirano pecivo. Men hči joče, jaz pa kličem v šolo. Mirno mi je rekla njena razredničarka, da je to posledica zakonodaje, ki je posledica EU uredbe.. pol se pa pejt.

Seveda se na to vsedejo tudi domači birokrati, ki celo reč še malo zabiberijo.

Vedet pa morava, in si pošteno priznati, da je cela kup takega poslovanja obstajalo že orenk pred EU in pred sitnimi birokrati. Klasični barter posli. Na vaseh je tega sploh bilo precej. Pa v mestih tudi.

Moja babi je metuzalem. Stara je 99 let. Ampak ona hoče bit lepo ostrižena in pobarvana. Leta in desetletja jo je strigla ena gospa v Trnovem. Ne v salonu. Ampak je šla k njej domov. No pa je ta šla na Žale, pa je prešaltala babi na hči. No tut ta je mela dosti, šla v penzijo, in sedaj našo babi striže in lase barva že vnukinja. Babi se odpelje v Trnovo (no sedaj je že salon), ampak nikoli ni računa. Mimo števca. Pravi babi: "nisem davkariji 60 let za frizuro dajala, pa tut zdej ne mislim začet."

Začeli smo s frizerkami. Prav te imajo fenomenalno možnost skrit prihodek.

Pri prodaji hrane pa smo fejst zaribani. Spet je tam precej EU pogojeno. In kjer ni, smo pa res sami sebe ustrelili v koleno.
crt sporočil: 28.736
[#3077863] 17.02.26 20:04 · odgovor na: Endimion (#3077862)
Odgovori   +    6
Zadnja sprememba: crt 17.02.2026 20:10
[Endimion]
Takih debilan kot jih opisuješ ni malo. In kok sm uspel izvedet, jih je 80% zraslo v Bruslju.

Pred kakim desetletjem je hči želela malo počastit svoje sošolke in sošolce ob rojstnem dnevu. Na način kot smo mi to počeli. Mama spekla neke piškote ali štrudelj, ali nekaj, pa si v šolo nesel.

Ne može. Šola odgovarja, če koga od otrok zjebe neka alergija al nekaj. In je dovoljeno le posamično pakirano pecivo. Men hči joče, jaz pa kličem v šolo. Mirno mi je rekla njena razredničarka, da je to posledica zakonodaje, ki je posledica EU uredbe.. pol se pa pejt.

Seveda se na to vsedejo tudi domači birokrati, ki celo reč še malo zabiberijo.

Vedet pa morava, in si pošteno priznati, da je cela kup takega poslovanja obstajalo že orenk pred EU in pred sitnimi birokrati. Klasični barter posli. Na vaseh je tega sploh bilo precej. Pa v mestih tudi.
o cem se pogovarjava?

- to, da se je delalo izven sistema - ja, absolutno
- to, da je vedno tezje delati znotraj sistema - to je pa pridobitev novejsega casa ... mogoce ne taksen trend, kot so si ga predstavljali ljudje, ziveci v prepricanju, da gredo 1991 v svobodo (matr ta pojem "svoboda", stalno problemi z njim)

mali obrtnik leta ne-se-1991:

- bil kao razredni sovraznik, ampak ne vec zares
- imel malo konkurence
- imel malo regulacije

mali obrtnik danes:

- nekje tam tam razredni sovraznik kot 80's? po moje ja, samo da zdaj bolj vsebinsko kot formalno, prej pa obratno
- ima veliko konkurence
- rabi +1 cloveka za furat compliance glede na maso prepovedi in ukazov

...

ne zdaj "ja to je zaradi evrope" - kurac je zaradi evrope. imamo sami cisto dovolj psihopatov, ki so docakali svojih 5 min, da vedrijo in oblacijo in bi "uredili podrocje", "naredili red", tj. vsako clovesko aktivnost razdelili na dele, ki so prepovedani in dele, ki so zaukazani, bognedaj pa, da bi se kdo o cem sam odlocal. izgovarjati se pri tem na evropo si zasluzi samo "a ce bi vsi tvoji sosolci skocili z mosta v prazno recno korito, bi ti tudi".
FIN-544124 sporočil: 6.070
[#3077868] 18.02.26 01:31
Odgovori   +    0
Vedno je bilo jasno.

Več, kot bo prispevkov za te in one reči, več bo storitev brez računa.

Ehhhhh, sicer je to že stara zgodba, kot je nekoč davno rekel en gostilničar, da država pa res ne rabi vedeti za vsak špricer.
odvisnik sporočil: 4.091
[#3077874] 18.02.26 07:32 · odgovor na: crt (#3077863)
Odgovori   +    1
[]
> [Endimion]
> Takih debilan kot jih opisuješ ni malo. In kok sm uspel izvedet, jih je 80% zraslo v Bruslju.
>
> Pred kakim desetletjem je hči želela malo počastit svoje sošolke in sošolce ob rojstnem dnevu. Na način kot smo mi to počeli. Mama spekla neke piškote ali štrudelj, ali nekaj, pa si v šolo nesel.
>
> Ne može. Šola odgovarja, če koga od otrok zjebe neka alergija al nekaj. In je dovoljeno le posamično pakirano pecivo. Men hči joče, jaz pa kličem v šolo. Mirno mi je rekla njena razredničarka, da je to posledica zakonodaje, ki je posledica EU uredbe.. pol se pa pejt.
>
> Seveda se na to vsedejo tudi domači birokrati, ki celo reč še malo zabiberijo.
>
> Vedet pa morava, in si pošteno priznati, da je cela kup takega poslovanja obstajalo že orenk pred EU in pred sitnimi birokrati. Klasični barter posli. Na vaseh je tega sploh bilo precej. Pa v mestih tudi.

o cem se pogovarjava?

- to, da se je delalo izven sistema - ja, absolutno
- to, da je vedno tezje delati znotraj sistema - to je pa pridobitev novejsega casa ... mogoce ne taksen trend, kot so si ga predstavljali ljudje, ziveci v prepricanju, da gredo 1991 v svobodo (matr ta pojem "svoboda", stalno problemi z njim)

mali obrtnik leta ne-se-1991:

- bil kao razredni sovraznik, ampak ne vec zares
- imel malo konkurence
- imel malo regulacije

mali obrtnik danes:

- nekje tam tam razredni sovraznik kot 80's? po moje ja, samo da zdaj bolj vsebinsko kot formalno, prej pa obratno
- ima veliko konkurence
- rabi +1 cloveka za furat compliance glede na maso prepovedi in ukazov

...

ne zdaj "ja to je zaradi evrope" - kurac je zaradi evrope. imamo sami cisto dovolj psihopatov, ki so docakali svojih 5 min, da vedrijo in oblacijo in bi "uredili podrocje", "naredili red", tj. vsako clovesko aktivnost razdelili na dele, ki so prepovedani in dele, ki so zaukazani, bognedaj pa, da bi se kdo o cem sam odlocal. izgovarjati se pri tem na evropo si zasluzi samo "a ce bi vsi tvoji sosolci skocili z mosta v prazno recno korito, bi ti tudi".

Prihaja pomlad tako da bo dovolj casa z zivali in rastline.

Ceprav tudi tu kaze na cedaljo vecjo regulacijo.
Kot npr obvezno cepljenje, ki ga placas sam ;)
Cakam sam da se mal skripne in bos moral tudi na raznih institucijah placevat za storitve t.i takse.

To je ono, dajmo se it trzno gospodarstvo v javnih storitvah ;) npr vzpostavis obvezen register in potlej podjetnik placa za vpis.

Strani: 1

vm-kiva