Strani: 1

kzupanc sporočil: 10.695
[#3067425] 29.08.25 14:09
Odgovori   +    0
Z amoje pojmovanje zelo zmeden članek. Vse različne stvari navržene, pa nobene rdeče niti.
Moja rdeča nit: Evropa mora v nekaj letih postati velesila, vsaj enakovredna ZDA. Napišite, prosim članek, s katerimi ukrepi, da bom lahko komentiral.
[#3067426] 29.08.25 14:09 · odgovor na: kzupanc (#3067425)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: kzupanc 29.08.2025 14:11
[kzupanc]
Z amoje pojmovanje zelo zmeden članek. Vse različne stvari navržene, pa nobene rdeče niti.
Moja rdeča nit: Evropa mora v nekaj letih postati velesila, vsaj enakovredna ZDA. Napišite, prosim članek, s katerimi ukrepi, da bom lahko komentiral.
Kakšni bi bili po tvoje potrebni ukrepi, da Evropa (EU) postane geostrateška velesila na ravni ZDA? Recimo v roku najkasneje 10 let.
Copilot said:
Copilot
Odlično vprašanje, Klemen! Če želi Evropska unija v naslednjih 10 letih postati geostrateška velesila na ravni ZDA, bi to zahtevalo celovit in usklajen pristop na več ključnih področjih. Tukaj je pregled najpomembnejših ukrepov, razdeljenih po tematskih sklopih:

1. Skupna obrambna in varnostna politika
Vzpostavitev evropske vojske ali vsaj operativno združljivih sil z enotnim poveljstvom.
Povečanje obrambnih izdatkov (npr. cilj 2–3 % BDP v vseh članicah).
Razvoj lastne vojaške industrije (orožja, sateliti, kibernetska obramba) brez odvisnosti od ZDA.
Skupna obveščevalna služba EU za strateško avtonomijo.
2. Gospodarska moč in tehnološka suverenost
Skupna industrijska politika za podporo ključnim sektorjem (AI, čipi, zelena energija).
Digitalni evro in okrepitev evra kot globalne rezervne valute.
Zmanjšanje odvisnosti od Kitajske in ZDA pri redkih kovinah, energiji, tehnologiji.
Investicije v raziskave in razvoj (vsaj 3–4 % BDP EU).
3. Zunanja politika in vpliv
Enotna zunanja politika z večinskim glasovanjem (namesto soglasja).
Aktivna diplomacija v Afriki, Latinski Ameriki, Indo-Pacifiku.
Širitev EU (npr. Zahodni Balkan, Ukrajina) kot geopolitična poteza.
Ustanovitev evropske razvojne banke za strateške naložbe v tujini.
4. Družbena kohezija in izobraževanje
Skupna izobraževalna strategija z vlaganjem v STEM, jezikovno in kulturno pismenost.
Evropski programi za mlade (npr. razširjeni Erasmus, evropski prostovoljci).
Krepitev evropske identitete ob spoštovanju nacionalnih posebnosti.
5. Energetska in digitalna infrastruktura
Skupna energetska mreža in energetska neodvisnost (zelena energija, jedrska energija).
Digitalna suverenost: lastni podatkovni centri, evropski oblak, zaščita podatkov.
5G/6G in kvantna infrastruktura pod evropskim nadzorom.
6. Institucionalne reforme
Zmanjšanje birokracije in povečanje učinkovitosti odločanja.
Močnejši Evropski parlament z zakonodajno pobudo.
Skupna fiskalna politika (npr. evropski proračun, evroobveznice).
[#3067427] 29.08.25 14:13 · odgovor na: kzupanc (#3067426)
Odgovori   +    0
Se strinjam z umetno inteligenco v veliki meri.
A kaj me moti? Po moje primerjanje neprimerljivega. Stanovanja bi rekel, da niso ravno v EU pristojnosti, aploh pa nimajo veze z oboroževanjem in evropsko varnostjo.

Strani: 1