Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Švicarji danes na referendumu tudi o vpisu gotovine v ustavo
Strani: 1
sporočil: 9.242
Hvala za bogu, da v Švici poznajo demokracijo. Dober zgled za druge
narode EU... sploh za državljane EU, ki menimo, da so nam Bruselj
ukradli pred nosom.
Počasi bomo tudi mi razumeli, da moramo imeti EU referendume, če želimo noremu Bruslju kaj dopovedati.
Počasi bomo tudi mi razumeli, da moramo imeti EU referendume, če želimo noremu Bruslju kaj dopovedati.
sporočil: 2.583
[]Prosim če mi razložiš, namreč ali kdo nam preprečuje uporabo gotovine in ali je potrebno da se ta pravica zapiše v ustavo ? Hvala.
Hvala za bogu, da v Švici poznajo demokracijo. Dober zgled za druge narode EU... sploh za državljane EU, ki menimo, da so nam Bruselj ukradli pred nosom.
Ustava RS:
74.a člen
(pravica do uporabe gotovine)
Vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do uporabe gotovine pri bančnem poslovanju in drugih oblikah pravnega prometa.
Si ti vedel, da imamo tudi mi to varovalko v naši ustavi? (Pred Švicarji smo jo vnesli v ustavo...)
74.a člen
Vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do uporabe gotovine pri bančnem poslovanju in drugih oblikah pravnega prometa.
Si ti vedel, da imamo tudi mi to varovalko v naši ustavi? (Pred Švicarji smo jo vnesli v ustavo...)
sporočil: 2.583
[]Hvalabogu da jo imamo, kljub pomislekom, kateri so takšni, da mafija na dolgo in počez zlorablja to pravico.
Ustava RS:
74.a člen
Ko prideš na Petrol in pred teboj čuden tip plačuje z gotovino, veš pri čem si :)
sporočil: 1.040
Prav nic ti ne pomaga, ce imas to vpisano v ustavo. Brez tezav
vlada zniza limit placevanja z gotovino na 50 EUR ... pa se vedno
ne krsijo ustave.
sporočil: 1.112
no, jaz bi pa nekam vtaknil, da mora biti zagotovljeno plačevanje s
kartico
sicer za gotovino najbolj navijajo majstri, frizerke in branjevke, ki kasirajo na roke. pol pa na blagajni čakaš ko budale, ko je pred teboj obrtnik, ki pere denar in plačuje 15 položnic na keš
sicer za gotovino najbolj navijajo majstri, frizerke in branjevke, ki kasirajo na roke. pol pa na blagajni čakaš ko budale, ko je pred teboj obrtnik, ki pere denar in plačuje 15 položnic na keš
sporočil: 764
Zadnja sprememba: leben1 09.03.2026 16:16
S kartico si še riti ne moreš obrisati. Poleg tega, da si banke od
nje odrežejo bistveno večji kolač. Banka dela samo zase. Pri
gotovini pa te nadmoči nima. To velja tudi v Švici, a imajo ljudje
orodje, da jim učinkovito nasprotujejo, ko gre za njihovo dobrobit.
So pač ustavna monarhija in parlamentarna demokracija, kar jim
očitno deluje bolje od EU vzorca "demokracije", ker je že
voditeljica nastavljena in ne izvoljena.
Zadnja sprememba: FIN-379669 09.03.2026 22:17
Vlada ne, ampak državni zbor.Ampak vsak tak radikalen poseg (50 eur gotovine mesečno npr.) bi moral biti podprt s 60 poslanskimi glasovi in nato bi še bil pod lupo ustavnega sodišča...
Ja, omejitve bodo postopoma se uvajale, vendar pričakujem, da nekako življenjske. Recimo do višine povprečne plače na mesec, pod tem minimumom recimo ne bomo šli. Recimo.
sporočil: 1.112
[leben1]nimam nič proti gotovini, moti me pa, da v sloveniji na preveč mestih ne morem plačati s kartico. ker npr. po celotni Italiji lahko plačujem - tudi na skrajnem jugu v vrtnariji pri maročanu, celo v v najbolj revni državi v Braziliji 20km stran od civilizacije imajo POS. pri nas pa na osrednji tržnici v Ljubljani samo keš ...
S kartico si še riti ne moreš obrisati. Poleg tega, da si banke od nje odrežejo bistveno večji kolač. Banka dela samo zase. Pri gotovini pa te nadmoči nima. To velja tudi v Švici, a imajo ljudje orodje, da jim učinkovito nasprotujejo, ko gre za njihovo dobrobit. So pač ustavna monarhija in parlamentarna demokracija, kar jim očitno deluje bolje od EU vzorca "demokracije", ker je že voditeljica nastavljena in ne izvoljena.
Strani: 1