Strani: 1

FIN-537645 sporočil: 7
[#3069684] 01.10.25 18:19
Odgovori   +    11
Zadnja sprememba: FIN-537645 01.10.2025 18:24
da uporabniki niso pravočasno nadgradili operacijskih sistemov na telefonih verjetno ne bo držalo, ker smo npr. v Romuniji cel avtobus prejeli tako sporočilo vsi naenkrat, v Sloveniji sem prejel sporočilo po 4 urah z istim telefonom.
Poleg tega je pisalo vse v angleščini, šele ko sem slučajno podrsal po telefonu se je pojavil še tekst v slovenščini. In zakaj naj bi bilo to predsedniško sporočilo?
OgnjenAnto sporočil: 485
[#3069685] 01.10.25 18:32
Odgovori   +    4
Finance, the Trič Trač cajteng.
MAN-354355 sporočil: 459
[#3069696] 01.10.25 21:39 · odgovor na: OgnjenAnto (#3069685)
Odgovori   +    24
meni je pa to v interesu in v interesu prebivalcev Slovenije, da se pove, kdo je odgovoren, da kaj ne dela, sploh ker gre za javni denar in kot vidim zelo dobre nadpovprečne plače za podpovprečno storitev.

Če bi bilo to resno podjetje ali resna država, bi nekdo zagotovo izgubil službo. Seveda lahko o tem v Slovenistanu samo sanjamo, za "dobro" opravljeno delo dobijo zgoraj navedeni čez 3 mesece še božičnico:)
[#3069721] 10:09 · odgovor na: MAN-354355 (#3069696)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 02.10.2025 10:10
[MAN-354355]
meni je pa to v interesu in v interesu prebivalcev Slovenije, da se pove, kdo je odgovoren, da kaj ne dela, sploh ker gre za javni denar in kot vidim zelo dobre nadpovprečne plače za podpovprečno storitev.

Če bi bilo to resno podjetje ali resna država, bi nekdo zagotovo izgubil službo. Seveda lahko o tem v Slovenistanu samo sanjamo, za "dobro" opravljeno delo dobijo zgoraj navedeni čez 3 mesece še božičnico:)
To je klasična slovenjceljska miselnost. Pričakovanje, da je v startu vse super. In da če ni, da morajo leteti glave.
Potem pa pridejo za korito pravi nesposobneži, ki pa znajo predvsem lagati ali celo speljati zadevo, da tega sploh ne rabimo. In slovenjceljsko so vsi veseli.

Sistem je pilotno zapeljan s prvimi testi in ima več-nivojske težave.
Težave z radijskimi omrežji 4ih operaterjev, Telekom, A1, Telemach, T-2, ki vsak uporablja svojo konfiguracijo, proizvajalce, modele in verzije mrežne opreme.
Težave s telefoni, proizvajalci, modeli in softverjem na slednjih. To je pa cel živalski vrst kombinacij.

Cell broadcast tehnologijo so pa izbrali, ker edina omogoča hipno dostavo obvestil masovno. Je v standardu že od 35 let nazaj, samo ker je bila redko uporabljana, so jo proizvajalci mobilne omrežne opreme in mobilnih terminalov pač opuščali ali slabo implementirali.

Bolj standardna rešitev bi bila SMS. Problem SMSa pa je, da nima kapacitet, da bi v nekaj sekundah dostavili sporočila na 2 mio terminalov v Sloveniji. To bi trajalo dolge ure. Če pride do "atomski s lijeva", je to ure prepozno.

Sedaj se ve, kaj so problemi in izzivi, ki so razlilčni, se jih bo pač reševalo:
- operaterji s svojimi proizvajalci programske opreme
- operaterji in država z proizvajalci terminalne opreme.

Za zadnjo alinejo, naj država pač predpiše, enako kot za slovenščino. Mobilni terminal, ki se prodaja v SLO, mora podpirati to pa to.

V tujini morajo kanal "nujnega obvestila" podpirati tudi televizije, STB-ji, OTT Video platforme, celo Youtube mora vrivati nujno obvestilo v video stream. Pač treba bo spremeniti regulativo in zadeve urejati. Kdor misli, da bo pa vse delalo na prvi dan, je pa bedak.
Še gasilci imajo za to vaje.
MAN-354355 sporočil: 459
[#3069729] 10:43 · odgovor na: OgnjenAnto (#3069721)
Odgovori   +    7
tako kot si napisal, še gasilci imajo vaje. In g. Majzelj je tudi tole rekel:

"Način obveščanja tehnološko ni kompliciran. Če bi bilo prav narejeno, ne bi bilo težav. Pod mojim vodstvom se to zagotovo ne bi zgodilo. Toliko časa bi prej testirali na manjšem vzorcu, da ne bi šla med množice in ljudi netestirana zadeva. Test je uspel le v tem, da se je začelo nekaj premikati."

Zaradi takega razmisljanja kot ga imas ti (nihce ni za nic kriv), smo pac kjer smo. Po tvoje ni nic hudega, je vse komplicirano, tezka naloga je bila itd. Tako kot razmisljajo vsi javni uradniki.
[#3069731] 10:51 · odgovor na: MAN-354355 (#3069729)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 02.10.2025 10:52
[MAN-354355]
tako kot si napisal, še gasilci imajo vaje. In g. Majzelj je tudi tole rekel:

"Način obveščanja tehnološko ni kompliciran. Če bi bilo prav narejeno, ne bi bilo težav. Pod mojim vodstvom se to zagotovo ne bi zgodilo. Toliko časa bi prej testirali na manjšem vzorcu, da ne bi šla med množice in ljudi netestirana zadeva. Test je uspel le v tem, da se je začelo nekaj premikati."

Zaradi takega razmisljanja kot ga imas ti (nihce ni za nic kriv), smo pac kjer smo. Po tvoje ni nic hudega, je vse komplicirano, tezka naloga je bila itd. Tako kot razmisljajo vsi javni uradniki.
Ko ex direktorje, ki že 20 let niso v industriji, sprašuješ za mnenje, veš, da je nekaj hudo narobe.
Prihajamo na Trumpizme. Trump je tudi "strokovnjak" za vse. Puno se priča, a istina druga, bi rekli na Balkanu.
Zelo nevaren način razmišljanja. In zakaj je Balkan Balkan. In pa tudi zakaj se Balkanizira preostanek sveta.

youtu.be/YA631bMT9g8...PIJJKH-R-T
odvisnik sporočil: 3.061
[#3069733] 11:03 · odgovor na: OgnjenAnto (#3069731)
Odgovori   +    0
[OgnjenAnto]
> [MAN-354355]
> tako kot si napisal, še gasilci imajo vaje. In g. Majzelj je tudi tole rekel:
>
> "Način obveščanja tehnološko ni kompliciran. Če bi bilo prav narejeno, ne bi bilo težav. Pod mojim vodstvom se to zagotovo ne bi zgodilo. Toliko časa bi prej testirali na manjšem vzorcu, da ne bi šla med množice in ljudi netestirana zadeva. Test je uspel le v tem, da se je začelo nekaj premikati."
>
> Zaradi takega razmisljanja kot ga imas ti (nihce ni za nic kriv), smo pac kjer smo. Po tvoje ni nic hudega, je vse komplicirano, tezka naloga je bila itd. Tako kot razmisljajo vsi javni uradniki.

Ko ex direktorje, ki že 20 let niso v industriji, sprašuješ za mnenje, veš, da je nekaj hudo narobe.
Prihajamo na Trumpizme. Trump je tudi "strokovnjak" za vse. Puno se priča, a istina druga, bi rekli na Balkanu.
Zelo nevaren način razmišljanja. In zakaj je Balkan Balkan. In pa tudi zakaj se Balkanizira preostanek sveta.

youtu.be/YA631bMT9g8...PIJJKH-R-T

Ni nevaren.

Le predpriprava na AI ;)
0430ABAKU sporočil: 2.150
[#3069758] 13:37
Odgovori   +    8
Tole s posodobitvami sistemov pri uporabnikih meni ne potegne.
Tale alarm sem namreč nič hudega sluteč prejel v živo (ni bil test!) lani v Valenciji.
Letos pri nas imam pa neposodobljen sistem!?
V Valenciji tudi nisem opazil, da kdo alarma ne bi dobil. Dejansko je bilo grozljivo. Tulili so VSI telefoni.
peter.bolc sporočil: 3
[#3069763] 14:26
Odgovori   +    1
Samo še en dokaz, da smo mi daleč od kakšne digitalne velesile. Daaaaleč...

Strani: 1