Strani: 1

FjodorKirilovic sporočil: 1.271
[#3065600] 31.07.25 15:50
Odgovori   +    7
Če na Hrvaškem oddajate turistom, se boste spopadli s tamkajšnjo birokratsko davčno kalvarijo in potem še s slovensko.
Človek res izgubi motivacijo za trud.
Namesto, da bi spodbujali podjetne posameznike, da si povišajo standard.

Sam ne oddajam nič in sem se tako odločil precej pred Golobovo vladavino. Že prej je bil to slab posel.
slovenecnb1 sporočil: 6.303
[#3065602] 31.07.25 15:53 · odgovor na: FjodorKirilovic (#3065600)
Odgovori   +    10
[FjodorKirilovic]
>Če na Hrvaškem oddajate turistom, se boste spopadli s tamkajšnjo birokratsko davčno kalvarijo in potem še s slovensko.

Človek res izgubi motivacijo za trud.
Namesto, da bi spodbujali podjetne posameznike, da si povišajo standard.

Sam ne oddajam nič in sem se tako odločil precej pred Golobovo vladavino. Že prej je bil to slab posel.
Res je, tud jaz izgubljam motivacijo do kakršnega koli povečevanja obsega dela povsod zapovedi prepovedi neke globe vse nerealno čist smo zaglajzal mogoče nas kitajci rešijo te nesnage....ki nima pojma kaj je to boj na trgu...
GV-1113 sporočil: 1.625
[#3065603] 31.07.25 16:30
Odgovori   +    13
Mogoče pa FURS tudi tu blefira, tako kot je blefiral, da ima vse podatke o prejetih dividendah v tujini.

Ko me je kontaktiral njihov kontrolor, je šlo samo za neke preračune iz drugih valut v evre. Sicer pa ni razpolagal z nobenimi drugimi podatki kot s tem, kar sem prijavil jaz. Torej?!

Moja misel pa je, da če res FURS dobi vse te podatke iz tujine, potem naj kar sam izda odločbe. Ne pa da nas davi z nepotrebnim mukotrpnim napovedovanjem.

Ker to je princip SS-a in UDBE: "Mi že itak vse vemo, samo hočemo, da nam ti sam poveš!"
Endimion sporočil: 10.979
[#3065609] 31.07.25 17:47 · odgovor na: FjodorKirilovic (#3065600)
Odgovori   +    3
Ta, dvojna obdavčitev z odštevanjem, je v primeru dividend znana že od žblj. In medsebojno poročanje se ni začelo včeraj, ampak je že 15 let nazaj se začelo s FATCA poročanjem. Ja komunajzerske ZDA so to sprožile. Njihov IRS je zahteval transakcije vseh njihovih državljanov, in stanje premoženja. Velja(lo) za banke in borznoposredniške hiše. Nakar se je raztegnilo na OECD članice. In sedaj bolj strogo na EU.

Kar pa se bookinga tiče mam pa zanimivo izkušnjo. Letos spomladi sva si z drago nanudila podaljšan vikend v Bohinju. Na Booking najdeva apartma, piše plačilo pri ponudniku. Prideva v četrtek popoldne tja, naju pričaka ena starejša gospa, pove da je apartma od hčere, in nama na A4 mali karo napiše račun. Na roke. In tudi plačilo na roke. Gotovina. Sm moral na bankomat laufat. Napiše še številke osebnih in podatke. Nakar mal klepetamo, in namignem da delam na FURSU. Sa sem davčni inšpektor. Naslednje jutro sva imela za vhodnimi vrati na tleh propisan natisnjen račun, skupaj z obračunom turistične takse, in tudi koliko sem dal gotovine v kosu, in koliko centov mi je bilo vrnjeno. Prav nasmejala sva se. Eppur si muove.
[#3065615] 31.07.25 18:25 · odgovor na: Endimion (#3065609)
Odgovori   +    1
No, če pa si davčni inšpektor, potem pa mi res lahko odgovoriš na moje vprašanje?
[#3065632] 01.08.25 06:00 · odgovor na: GV-1113 (#3065615)
Odgovori   +    2
Saj nisem. Ampak tega ona stara teta ni mogla vedet...

Zakaj moraš ti prijavjat, če pa oni kao "že vse imajo"? Ker komot oddajaš tudi na sistem oglaševanja tablice "Frei zimmer" pred hišo, in pobiraš prihodek v gotovini. Ni nujno da imaš digitalno sled...
[#3065647] 01.08.25 09:32 · odgovor na: Endimion (#3065632)
Odgovori   +    0
V mislih sem imel napoved za v tujini prejete dividende.

Sicer pa se mi je kar zdelo, da v resnici nisi davčni inšpektor. Ker se že nekaj zadnjih let to uradno imenuje finančni inšpektor in ne več davčni.
FjodorKirilovic sporočil: 1.271
[#3065684] 01.08.25 12:00 · odgovor na: Endimion (#3065609)
Odgovori   +    3
[Endimion]
Ta, dvojna obdavčitev z odštevanjem, je v primeru dividend znana že od žblj. In medsebojno poročanje se ni začelo včeraj, ampak je že 15 let nazaj se začelo s FATCA poročanjem. Ja komunajzerske ZDA so to sprožile. Njihov IRS je zahteval transakcije vseh njihovih državljanov, in stanje premoženja. Velja(lo) za banke in borznoposredniške hiše. Nakar se je raztegnilo na OECD članice. In sedaj bolj strogo na EU.
To ni povezano s fatco in tokrat niso krivi ameriški imperialisti.
Ni težava samo v dvojni obdavčitvi z odštevanjem (to mi kasirajo pri dividendah in ni grozno), ampak v kompleksnosti in omejitvah. Piše, da moraš za oddajanje vikenda na Hrvaškem registrirati dejavnost v Sloveniji. Poleg tega moraš premagati tudi hrvaške ovire (baje niso majhne, ampak ne poznam podrobnosti), plačevati malo pavšal, malo davek na prazne nepremičnine itd. Človek zgubi vsako motivacijo.

Kar pa se bookinga tiče mam pa zanimivo izkušnjo. Letos spomladi sva si z drago nanudila podaljšan vikend v Bohinju. Na Booking najdeva apartma, piše plačilo pri ponudniku. Prideva v četrtek popoldne tja, naju pričaka ena starejša gospa, pove da je apartma od hčere, in nama na A4 mali karo napiše račun. Na roke. In tudi plačilo na roke. Gotovina. Sm moral na bankomat laufat. Napiše še številke osebnih in podatke. Nakar mal klepetamo, in namignem da delam na FURSU. Sa sem davčni inšpektor. Naslednje jutro sva imela za vhodnimi vrati na tleh propisan natisnjen račun, skupaj z obračunom turistične takse, in tudi koliko sem dal gotovine v kosu, in koliko centov mi je bilo vrnjeno. Prav nasmejala sva se. Eppur si muove.
Zanimivo, ampak imam popolnoma drugačen pogled. Če me kdo vpraša, ali rabim račun, dosledno odgovorjam negativno (razen če rabim garancijo ali zaradi zmanjšanja davčne osnove). V trgovini pustim račun na pultu. Papirjev ne zbiram in ne berem. Vseeno mi je, ali bo prodajalec/izvajalec plačal vse davke, ali ne.
crt sporočil: 28.205
[#3065686] 01.08.25 12:04 · odgovor na: FjodorKirilovic (#3065684)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: crt 01.08.2025 12:05
[FjodorKirilovic]
Človek zgubi vsako motivacijo.
to je nekak bistvo trenda, za moje oci.

a ne bi pri milem kurcu pustili folka, da se sam znajde in nekaj pocne? a ni to koristno, tako rekoc pozitivna vrednota?

ocitno ne. in tisti, ki fase davke in predpise, se potem dere: ja zakaj pa ni tudi joze prepovedan/obdavcen, dejte se njega - namesto zakaj ne bi obema dali mir.
[#3065722] 01.08.25 16:58 · odgovor na: GV-1113 (#3065647)
Odgovori   +    0
Tudi v tem primeru ne dobi furs vsega vsega, in vnaprej ne more vedeti od kod vse si ti lahko ustvaril nek dohodek s kapitalskimi naložbami.

Dodatno je to koristen check. Ker ti ne veš, a so od nekod podatke dobili ali ne, tvegaš da bodo sitni, če nečesa ne prijaviš.

Moje izkušnje na tem delu z njimi so v resnici precej OK. Sm že zamočil pri prijavi, in ko sem dobil pisemce sem se po telefonu vse OK zmenil.
odvisnik sporočil: 2.666
[#3065732] 01.08.25 19:18 · odgovor na: crt (#3065686)
Odgovori   +    0
[]
> [FjodorKirilovic]
> Človek zgubi vsako motivacijo.

to je nekak bistvo trenda, za moje oci.

a ne bi pri milem kurcu pustili folka, da se sam znajde in nekaj pocne? a ni to koristno, tako rekoc pozitivna vrednota?

ocitno ne. in tisti, ki fase davke in predpise, se potem dere: ja zakaj pa ni tudi joze prepovedan/obdavcen, dejte se njega - namesto zakaj ne bi obema dali mir.

Očitno treba naredit cel krog," nič izven države itn".
Oz pri nas iz komunizma v komunizem.
To je doseg kot praviš.
Za uteho, drugje je še mnogo slabše, sam not daš Alaha...

Strani: 1