Strani: 1

FIN-379669 sporočil: 9.472
[#3083102] 07:18
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: FIN-379669 25.05.2026 07:22
Cena goriva bo v prihodnje padla (sicer bodo naftaši izgubljali klientelo), cena elektrike rasla. Od appr. sedanjih 0,2 eur/ kWh bo zrasla v nekaj letih na 0,25 kWh, cena goriva bo padla za 20% od sedanje vrednosti. Torej, dizelaš bo koštal 9,5 eur, električni 4,2 eur, na hitri polnilnici 8,5 eur... za 100 km. Razlike ne bodo velike, vendar še zmeraj v prid EV.
Prav gotovo je drugi avto pri hiši kot EV nova vsakdanja realnost. Prvi avto pa bo, ali hibrid ali EV, odvisno od prevoženih km.
Naše omrežje pa še ni pripravljeno na množičen prehod na EV, ta postopnost je tudi v redu.

(ko pa bo enkrat 70% ali več vozil EV, bo tudi država uvedla različno obdavčitev na elektriko: za vozilo seveda višjo. Kot velja za kurilno olje. Od nekod mora vzeti denar za proračun. Kar pa bo ceno elektrike za polnjenje vozila ruknilo čez 0,3 eur/kWh na domačem priključku)
7175S sporočil: 2.792
[#3083109] 08:25
Odgovori   +    12
Dizla ali bencinarja natankam enkrat na mesec do polnega, potem pa lahko mirno uživam življenje in ne pogledujem stalno kje in kako bom polnil nebodigatreba, če bi imel električni avto. že mobitel mi gre na živce, ker ga je potrebno stalno priklapljati na vtičnico. Še posebno je to nadležno, če za nekaj dni grem od doma v naravo in hribe. Električnega avta nikoli ne bom imel, ker sem rad svoboden, pa tudi dizel ali bencin bosta na voljo vsaj še 20 let, polnenje rezervarja pa opravim v nekaj minutah kjerkoli v Evropi, brez nadležnih kartic, brez katerih elektrike niti ne dobiš. To da bi bil suženj kvazi napredka, in ker bi hotel biti lažno zelen in lažni progresivec, mi pa še na misel ne pride.
XDONA1 sporočil: 1.941
[#3083110] 08:36 · odgovor na: 7175S (#3083109)
Odgovori   +    2
[7175S]
Dizla ali bencinarja natankam enkrat na mesec do polnega, potem pa lahko mirno uživam življenje in ne pogledujem stalno kje in kako bom polnil nebodigatreba, če bi imel električni avto. že mobitel mi gre na živce, ker ga je potrebno stalno priklapljati na vtičnico. Še posebno je to nadležno, če za nekaj dni grem od doma v naravo in hribe. Električnega avta nikoli ne bom imel, ker sem rad svoboden, pa tudi dizel ali bencin bosta na voljo vsaj še 20 let, polnenje rezervarja pa opravim v nekaj minutah kjerkoli v Evropi, brez nadležnih kartic, brez katerih elektrike niti ne dobiš. To da bi bil suženj kvazi napredka, in ker bi hotel biti lažno zelen in lažni progresivec, mi pa še na misel ne pride.
V tvojem prispevku je mnogo protislovij. Če tankaš enkrat ne mesec, potem bi za isto kilometrino električnega "tankal" 3x na mesec. Ob vseh javno dostopnih polnilnicah tukaj in po svetu je to najmanši problem.
Za polnjenje elektrike ne rabiš kartice, temveč le mobilni telefon. Ki ga lahko brežično napolniš v avtu seveda ;)
Seveda iti v naravo in hribe z dizlom pripomore k čistejšemu zraku :)
alpha7B5sn sporočil: 1.579
[#3083120] 10:09
Odgovori   +    4
Ja, kar dobro (in zelo očitno tako) so zagrabili 'e-propagando' (in marketing) v zadnjem času (tudi, če recimo kdo vsaj lista časopis Delo*, ki, tipično v svojem in v slogu svojih drugih publikacij, potem pod takšnimi članki npr. objavlja oglase za prodajo e-polnilnic za vozila - kar tudi pove marsikaj). Sem se nekajkrat že spraševal, ali ni morda eden izmed (kolateralnih) razlogov dogajanja okoli Irana (pri dogajanju okoli Rusije o tem niti ni dvoma, že odlkar sta CIA in MI6 sesuli plinovod Severni tok) tudi pospešek prodaji e-vozil. (Ampak seveda je tako in seveda je to del velike agende! Mimogrede, najbrž ni daleč čas, ko bo zaradi nekega dogajanja, kar je že čisto druga zgodba, začela vsa današnja občutljiva elektronika, tudi avtomobilska, crkovati in bo prenehala delovati. Kar pa bo takrat še najmanjši problem ...)

*Pred tednom ali dvema sem tam recimo opazil članek, ki je imel celo že v naslovu vključeno 'subtilno' grožnjo, da pa že čez 10 let nafte ne bo več(!). (Nafta seveda bo, drugo pa je, če bo nekdo do takrat naklepno ustavil proizvodnjo goriv na osnovi nafte za široko potrošnjo. Med vsem ostalim možnim.)
safr sporočil: 45
[#3083123] 11:33
Odgovori   +    0
"Razlika v stroških goriva med različnimi pogoni je postala občutna. Električno vozilo s porabo 17 kilovatnih ur, ki se polni pretežno doma po tarifi 0,18 evra za kilovatno uro, porabi za pot, dolgo 100 kilometrov, okoli tri evre, pri dizelsko gnanem vozilu s povprečno porabo 6,5 litra pa je strošek 12 evrov, se pravi štirikrat več. Prav to bi lahko marsikaterega voznika usmerilo k električnim avtomobilom kot dolgoročni alternativi."
cel članek je en clickbait,
napaka v tvoji kalkulaciji je, da moderni dizli ne trošijo 6,5 litra, spritmonitor.de, vzorec 800 škod oktaviji 2021-, povprečje 5,5, torej 9,6 eur po današnjih cenah, primerljiv low-budget električar kot npr tesla 3 pa vzorec 875 avtov 18,65 kwh povprečje, ID3 pa 279 avtov 19,2 povprečje, pokaži mi s katerim prevoziš 100 km za 2,4 eur, mogoče kak twingec

Strani: 1

vm-kiva