Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Jemenski hutijevci napadli savdsko rafinerijo
Strani: 1
sporočil: 934
Zadnja sprememba: Dynisco 09.08.2026 21:00
Mi pa lepo tiho, kot riti, čakamo, da nam bradači povedo, kaj in
koliko jim moramo dati, da nam dovolijo priti po nafto, plin in
artificialni gnoj...!?!Svašta...
sporočil: 28.891
kdo mi? en stric je hotel pokazat, da ima najvecjega, in je
zrihtal, da je prej normalno prehodna pot zdaj zaprta. nakar se
pritozuje, zakaj drugi ne pridejo cistit sranja, ki ga je naredil.
denarja za ogledalo baje nima, je porabil za druge stvari.
[]
kdo mi? en stric je hotel pokazat, da ima najvecjega, in je zrihtal, da je prej normalno prehodna pot zdaj zaprta. nakar se pritozuje, zakaj drugi ne pridejo cistit sranja, ki ga je naredil. denarja za ogledalo baje nima, je porabil za druge stvari.
Ah daj no Crt. A se ti res zdi smiselno, da je šel "en stric" kar tako malo bombe metat in z aviončki strelat na drugi konec sveta, samo zato, da se malo pokurči pred svetom? Do zdaj ga je koštalo desetine milijard, smrtne žrtve med vojaki, nasprotovanje velikega dela javnosti in bog si ga vedi kaj še vse. In po tvoje le zato, da je šel dol tiča kazat...?!
sporočil: 28.891
Zadnja sprememba: crt 10.08.2026 06:59
[Dynisco]najprej: vprasal si. da ne bo potem ti grdavs, zakaj to pises.
Ah daj no Crt. A se ti res zdi smiselno, da je šel "en stric" kar tako malo bombe metat in z aviončki strelat na drugi konec sveta, samo zato, da se malo pokurči pred svetom? Do zdaj ga je koštalo desetine milijard, smrtne žrtve med vojaki, nasprotovanje velikega dela javnosti in bog si ga vedi kaj še vse. In po tvoje le zato, da je šel dol tiča kazat...?!
smiselno? ne, smiselno se mi sploh ne zdi, ampak taksen je material.
za moje oci je zadeva predvsem stvar interesa izraela oziroma netanyahuja (da ne bomo vsega v isti kos), ki se je na neki tocki odlocil, da boljse konstelacije zvezd kot zdaj ne bo vc imel - zdaj, ko zda vodi patoloski narcis, psiholoski triletnik, obseden s svojo velicino, ki mu lahko na uho prisepnes karkoli, kar gladi njegov ego, njegov kult pa ima vecino na vseh nivojih oblasti.
tako je trump sel s svojim v tuje koprive mahat v prepricanju, da bo to tkoalko walk in the park (utrjeno z izkusnjo v venezueli) in bo on potem the greatest of all time (kar je nekaj, kar se ves cas trudi dokazovati in ves svet prepricevati), ker bo zrihtal bliznji vzhod. in bo to lahko napisal na svoj slavolok zmage, ki ga seveda mora imeti, ker ne gre, da ga v parizu imajo, njegova visokost pa ne. (google arc de trump)
zaceti avanturo je bilo enostavno, ker se je obkrozil s kimavci - tako zato, ker je drugacne ljudi aktivno izgnal kot zato, ker tisti, ki zelijo biti z njim, vejo, kako zelo to ima $mi$el zanje. najbolj relevantni minister je bil v prejsnjem zivljenju tv voditelj, visoke oficirje, ki so imeli kaj za pripomnit, pa so pometali ven.
zdaj je, kakor razumem, stanje taksno:
- plovba v hormuzu je sla v 3 pm, kar je lahko pricakoval vsakdo s 5 min casa (ki bi ga zanimalo pomisliti na to in ne na dolzino svojega), ker je, ce ne drugega, bilo to kot mozni scenarij v primeru vojne z iranom preigravano desetletja
- zracni napadi so se izkazali za nezadostne za ustavitev iranske vojaske sposobnosti (ki ne rabi biti zelo visoka, da bi vzdrzevala in stopnjevala pritisk na okolico, oziroma ugledno strokovnjasko povedano: iran ima escalation dominance), kar je lahko pricakoval vsakdo, ki bi poslusal tiste generale, ki jih je zmetal stran zaradi nezadostne mere cascenja njegovega lika i dela
- ameriske baze v okolici so naluknjane fizicno, kadrovsko in glede modernega orozja, kar ima pomen ne samo za amerisko vojasko moc v tej regiji, temvec tudi sirse, ker enostavno robe vec ni dovolj na zalogi
- ameriski arabski kolkor-tolko-zavezniki ali vsaj ne-povsem-sovrazniki ugotavljajo, da jih usa niso sposobne scititi, se sprasujejo, v cem je potem sploh smisel, in zacenjajo oblikovati regionalna zaveznistva: liniji saudi-pak se pridruzuje turcija in klice egiptu, naj se pridruzi (turcija je sicer clanica nata, se enega zaveznistva, kjer je taisti trump ravno tako pripeljal do samo-sprasevanja, kaj pravzaprav prinasa zaveznistvo z usa, koliko je zares zanesljivo in ali ne bos jutri v situaciji, da moras pred zaveznikom vojasko braniti svoje ozemlje)
- po ruskem vzoru je nekajdnevna zmagovita operacija postala doslej 5-mesecna in smo cca 3 mesece pred midterms, torej ze nekako znotraj okna spomina volilne zlate ribice, torej v posebej obcutljivem casu za kaksne nadaljne "hold my beer watch this" odlocitve
skratka zgodba je povsem, ampak povsem taka, kot si jo lahko pricakoval, ce menis, da je trump efektivno placanec tuje sile (rusije, kitajske, vstavi po okusu), katerega naloga je 1) uniciti zaupanje v zda po svetu in od znotraj ter 2) po poti kasirati ko svinja. (ko je slisal za 2, je z veseljem startal z 1).
kaj je to "efektivno"? to je: ne morem forenzicno dokazati, da je, lahko se pa vprasam, a bi pocel kaj drugace in bil kaj drugace ucinkovit pri 1 in 2, ce bi zagotovo bil. ce ti je ta misel super odvratna, pa se lahko greva tudi, da vse dela sam od sebe in si je ameriski populus to skuhal povsem sam - meni je vseeno, ker posledice so kot receno enake. trump je ameriski jelcin, kdo bo ameriski putin in kaj bo na koncu njegova ukrajina, pa se ne vemo.
kaj je pri tem edina res originalna stvar: vloga kitajske, ki ji ocitno bolj godi, da gredo zda po angleski poti mirnega postopnega propada imperija kot pa implozije in eksplozije in zato zelo aktivno, pravzaprav dobesedno nezaslisano aktivno pomaga masirati ceno nafte kot faktor, ki ima najbolj otipljive vsakdanje-politicne posledice.
osebno se v trumpovem drugem mandatu samo se smejim, ker za glavo drzal sem se v prvem oziroma pred njim. kdor ni razsiril svojih pricakovanj skladno z mislijo, kaj se zgodi, ce skoraj neomejeni sef najmocnejse drzave postane oseba, skrajno omejena s svojimi osebnimi otroskimi fiksacijami, se pa lahko zdaj cudi in jezi (na vse druge).
sporočil: 183
A še kar čakaš doma? Če bi krenil že prvič, ko si komentiral, bi
zadevo rešil, tako pa si le navaden keyboard warrior...
Crt, hvala, ker si si vzel cajt za tole obširno pojasnilo. Na
vsebino pa, kot že večkrat, pač nimava enakega pogleda.
Strani: 1