Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Bencin bo dražji. Brez panike
Strani: 1
sporočil: 133
Dvig cene nafte na svetovnih trgih je kratkotrejen ! Pričakuje se v
kratkem ponoven padec cene na 61$ za sod.
Draženje naftnih derivatov na tako kratek rok ni nič drugega, kot polnjenje državne blagajne.
Draženje naftnih derivatov na tako kratek rok ni nič drugega, kot polnjenje državne blagajne.
sporočil: 154
... upošteval bi tudi faktor teže vozila s polnim ali napol praznim
rezervorajem - pri mestni vožnji se lahko dodatnih 40 kg teže pozna
pri porabi. Pa še to, država ne bo pridobila nič, ker je trošarina
itak določena in se ne zniža. Kvečjemu bo izgubila, če si
zamislimo, da je povpraševanje po gorivu cenovno elastnično in bodo
porabniki pri višji ceni bolj racionalnizirali porabo.
Če že morate na črpalko, preverite še pritisk v pnevmatikah - morda bo prihranek dvojen.
Če že morate na črpalko, preverite še pritisk v pnevmatikah - morda bo prihranek dvojen.
sporočil: 13.653
0406Kn1 je napisal(a):Sej res. To smo pa pozabili :)
... upošteval bi tudi faktor teže vozila s polnim ali napol praznim rezervorajem - pri mestni vožnji se lahko dodatnih 40 kg teže pozna pri porabi.
sporočil: 5
prov hinavsko se tale bencin sedaj drazi! Teli centi so prov
zavajajoči nazadnje ko je blo za 3 cente pa sej to je ze 7
tolarjev. Pa tudi bencin je tudi ze kar 266 nekdanjih tolarjev.
Clovek sploh ne dobi pravega obcutka koliko se je dejansko
podrazilo.
sporočil: 3.523
M-01761 je napisal(a):Se strinjam, evro s svojimi centi in kovanci gre tudi meni na jetra. Psihološki učinek novih cen (napram tolarskim) je katastrofalen.
prov hinavsko se tale bencin sedaj drazi! Teli centi so prov zavajajoči nazadnje ko je blo za 3 cente pa sej to je ze 7 tolarjev. Pa tudi bencin je tudi ze kar 266 nekdanjih tolarjev. Clovek sploh ne dobi pravega obcutka koliko se je dejansko podrazilo.
Ampak benz je še vedno tako nepomemben strošek, da je pleha na
cesti vedno več. Še je fore..
sporočil: 1.009
Nu, v petletnem izracunu celotne cene avta bencin ni zanemarljiv,
celo v ZDA.
autos.yahoo.com/humm...ure-price/
autos.yahoo.com/humm...ure-price/
Ti bi bil odličen novinar :) Podatke od hummerja, prenest na
celotno populacijo in imaš že dober naslov. :)
Tudi celotna cena avta ni nek strošek, ki bi delal ljudem probelem. Sej imajo lizinge in kredite. Poglej na cesto.
Ljudje več ugašajo luči, če gre položnica za štrom iz 25 EUR na 26 EUR, kot pa spuščajo gas, če gre benz gor.
Nisem še srečal človeka, ki bi se manj vozil, ker je bencin dražji. Res, da se morda gibljem v drugačnih krogih, ampak ljudem se zdi avto nuja in vso fjakanje naokoli prav tako. Z mano na čelu.
Tudi celotna cena avta ni nek strošek, ki bi delal ljudem probelem. Sej imajo lizinge in kredite. Poglej na cesto.
Ljudje več ugašajo luči, če gre položnica za štrom iz 25 EUR na 26 EUR, kot pa spuščajo gas, če gre benz gor.
Nisem še srečal človeka, ki bi se manj vozil, ker je bencin dražji. Res, da se morda gibljem v drugačnih krogih, ampak ljudem se zdi avto nuja in vso fjakanje naokoli prav tako. Z mano na čelu.
sporočil: 21.898
se strinjam
tudi kolone na cestah se ne zdijo nič manjše, cena benza gor al dol
meni je dejansko zanimivo, da se folk pritožuje nad ceno benza ali pa parkiranja, za nepremičnine pa je kao "normalno", da se dražijo za 15% letno. pa za krko je tut normalno, da gre letno 100% gor...
tudi kolone na cestah se ne zdijo nič manjše, cena benza gor al dol
meni je dejansko zanimivo, da se folk pritožuje nad ceno benza ali pa parkiranja, za nepremičnine pa je kao "normalno", da se dražijo za 15% letno. pa za krko je tut normalno, da gre letno 100% gor...
sporočil: 1.009
Zadnja sprememba: anon-53475 22.05.2007 14:58
Ej hvala, bom vzel kot kompliment :)Sicer sem pa hummerja vzel bolj za salo, upal sem, da se bo komu ljubilo se malo poklikati in primerjati razlicne avtomobile. Ce bi se to zgodilo, bi namrec clovek hitro ugotovil, da je tudi pri zelo varcnih avtomobilih stosek bencina za "cost to own" za 5 let okoli 25% (popravek: 15%), kar se meni zdi dosti vec, kot sem mislil. To je z ameriskimi cenami bencina, z evropsimi gre to se visje.
Zdaj, sprejmem tvojo razlago, da to ne vpliva bas mnogo na to, koliko se ljudje vozijo. Meni se je pa vseeno zdelo neverjetno, da je strosek bencina tako visok, me je presenetilo, ko sem to odkril. Mogoce bi se celo kdo zamislil nad svojim fijakanjem, ce bi to vedel. Mogoce bi predstavitev tega dejstva spadala pod tisti opis nalog novinarja - obvescati in osvescati, kaj pravis, gospod urednik? :)
En primerek:
autos.yahoo.com/newc...rid2=21048
sporočil: 48.253
Gustl je napisal(a):
Ti bi bil odličen novinar :) Podatke od hummerja, prenest na celotno populacijo in imaš že dober naslov. :)
Clovek se vprasa, zakaj glede na neelasticnost, drzava ne nabije trosarine se ene 3x visje, in zniza davke kje drugje, kjer je elasticnost manjsa.
sporočil: 48.253
Crni je napisal(a):Zivimo v "novi realnosti", kjer
Zdaj, sprejmem tvojo razlago, da to ne vpliva bas mnogo na to, koliko se ljudje vozijo. Meni se je pa vseeno zdelo neverjetno, da je strosek bencina tako visok, me je presenetilo, ko sem to odkril. Mogoce bi se celo kdo zamislil nad svojim fijakanjem, ce bi to vedel. Mogoce bi predstavitev tega dejstva spadala pod tisti opis nalog novinarja - obvescati in osvescati, kaj pravis, gospod urednik? :)
avto ne stane toliko, ampak toliko na mesec
telefon ne stane toliko, ampak toliko na mesec
pralni stroj ne stane toliko, ampak toliko na mesec
elektrika in voda ne staneta nic, ce sta prek trajnika
bencin pa itak gre na kartico.
Ljudje pazijo samo na denarni tok in dokler je ta (z novim zadolzevanjem vred) se vedno pozitiven iz meseca v mesec,
jih ne briga. Prudence thrown out of the window.
Sem pokikal in malo gledal razne honde in toyote. Pa nisem našel
nič zanimivega. Ker sem že prej vedel, da če tankam za 100 EUR na
mesec, da je to 1200 EUR na leto.
In dvomim, da bi se kdorkoli zamislil nad tem, če bi to višjo matematiko razdelal v članku.
In med 100 EUR na mesec in 50 EUR na mesec ni nobene pametne razlike za večino ljudi, ki se vozi v avtih.
In dvomim, da bi se kdorkoli zamislil nad tem, če bi to višjo matematiko razdelal v članku.
In med 100 EUR na mesec in 50 EUR na mesec ni nobene pametne razlike za večino ljudi, ki se vozi v avtih.
Strani: 1