Strani: 1

anon-10743 sporočil: 2.011
[#60041] 16.03.07 00:54
Odgovori   +    0
Klemen Ahac, Bank Austria Creditanstalt: "Za dolgoročna posojila je še vedno najprimernejše posojilo v švicarskih frankih z variabilno klavzulo, saj se iz izkušenj večinoma pokaže kot precej ugodnejši in ni pričakovati, da bi se v prihodnosti to razmerje porušilo."

Za penzijo je tudi najugodneje vloziti denar v kaksen hedge sklad, saj imajo ti najvecje donose in se vas denar najhitreje plemeniti.

(bedak bancni, da bog dal da vas kdo pospravil v zapor ce se razmerje EUR/CHF porusi ali ce libor znori)
Vinci sporočil: 5.933
[#60043] 16.03.07 01:34 · odgovor na: anon-10743 (#60041)
Odgovori   +    0
Vse simulacije, ki sem jih videl, so pokazale zelo majhno verjetnost, da se bo razmerje EUR/CHF kaj kmalu bistveno spremenilo in tako izničilo prednost posojila z valutno klavzulo CHF. Čez 10 let, ko in če se bo razmerje spremenilo, bodo pa ljudje pač refinancirali. Konec koncev gre za tveganje, ki ga je večina ljudi pripravljena sprejeti.

Ni mi jasno, kakšna institucija si, da premoreš superioriteto in si upaš tako suvereno reči, da je nekdo bedak in ga celo pošiljaš v zapor. Konec koncev se ljudje sami odločijo, kakšno posojilo bodo vzeli.
anon-17378 sporočil: 8.998
[#60051] 16.03.07 05:38
Odgovori   +    0
Libor bo znorel, ko se bo cela Švica izselila iz Evrope (kot polž s hišico).

Seveda, če kdo verjame, da je to v resnici možno. .-))
anon-11608 sporočil: 102
[#60076] 16.03.07 08:22
Odgovori   +    0
Dejstvo je, da v CHF dobiš več denarja ob enaki anuiteti.
Glede na to, da je višina anuitete omejena z višino osebnih odhodkov, se bolj izplača posojilo v CHF. Seveda obstaja tveganje spremembe (+/-) valutnega težaja.
[#60110] 16.03.07 09:16 · odgovor na: Vinci (#60043)
Odgovori   +    0

Vinci je napisal(a):
Vse simulacije, ki sem jih videl, so pokazale zelo majhno verjetnost, da se bo razmerje EUR/CHF kaj kmalu bistveno spremenilo in tako izničilo prednost posojila z valutno klavzulo CHF. Čez 10 let, ko in če se bo razmerje spremenilo, bodo pa ljudje pač refinancirali. Konec koncev gre za tveganje, ki ga je večina ljudi pripravljena sprejeti.

Ni mi jasno, kakšna institucija si, da premoreš superioriteto in si upaš tako suvereno reči, da je nekdo bedak in ga celo pošiljaš v zapor. Konec koncev se ljudje sami odločijo, kakšno posojilo bodo vzeli.

Ok, ce simulacije tako pravijo, bo ze res. Tudi jaz bi si zelel taksno kristalno kuglo.

In tvoj drugi stavek bi popravil. Gre za tveganje, katerega se ljudje sploh ne zavedajo (jim ni jasno nic ko jemljejo kredit, razen tega da je anuiteta toliko in toliko), ne pa da bi zavestno sprejeli tveganje.
anon-89 sporočil: 10.178
[#60121] 16.03.07 09:28 · odgovor na: anon-10743 (#60110)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-89 16.03.2007 09:29
nima smisla. slovence tveganje ne zanima. so kot mali otroci, ki morajo na lastni koži občutiti bolečino.
[#60122] 16.03.07 09:41 · odgovor na: anon-11608 (#60076)
Odgovori   +    0
dejstvo je, da je odločitev za nakup nepremičnine verjetno najpomebnejša v življenju večine ljudi, če se ob tem še čez glavo zadolžijo za obdobje 30 let, lahko rečemo, da gre za odločitev, ki jim bo usmerjala celo življenje. zato ni nobenega pravega razloga za sprejetje dodatnega tveganja. razložite mi, kaj boste naredili, če zaradi kakšnega nepričakovanega razloga tečaj chf nepričakovano zraste in ne boste mogli odplačevati kredita?
anon-17914 sporočil: 66
[#60123] 16.03.07 09:46 · odgovor na: anon-89 (#60121)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-17914 16.03.2007 10:12
Jaz razmišljam približno takole: Vzamem kredit v trenutno bolj ugodnih švicarjih. Spremljam tečaj EUR/CHF in ko/če pride do preloma (oziroma v njegovo bližino) ob prvem tromesečju za 20€ zamenjam pozicijo. Pri tem moram biti pazljiv, da izberem banka, ki omogoča zamenjavo pozicije. Edino realno nevarnost vidim v zelo hitri spremembi tečaja. To tveganje sem pripravljen vzeti nase, tako kot prevzemam tveganje pri "varčevanju" na borzi in ne v banki.

Če V štirih bankah, dveh največjih (NLB in NKBM) in dveh, ki dosegata največje rasti na področju stanovanjskih posojil (Bank Austria Creditanstalt (BACA) in Hypo Group Alpe-Adria), smo preverjali, ali posojilojemalcem omogočajo spremembo valute med odplačevanjem posojila. Takšno ponudbo imajo v okviru večvalutnega posojila med vprašanimi bankami le v Hypo Group Alpe-Adria. Sprememba valute posojila je mogoča vsake tri mesece; vsaka sprememba pa stane okoli 20 evrov.
[#60125] 16.03.07 09:49 · odgovor na: anon-17914 (#60123)
Odgovori   +    0
problem je v tem, da ko pride do preloma je ponavadi že prepozno. sploh pa koliko % kreditojemalcev misliš, da spremlja dogajanje na forexu?
anon-17914 sporočil: 66
[#60139] 16.03.07 10:19 · odgovor na: anon-89 (#60125)
Odgovori   +    0
Gotovo je za veliko večino ljudi bolje vzeti kredit v EUR. Ko pa razmišljam zase, bi se verjetno odločil za švicarje.

PS. Imam osebno "mini" izkušnjo na forexu, v enem dnevu zbušil cca. 100$, na srečo sem hitro uvidel kam pes taco moli.  
[#60185] 16.03.07 12:00 · odgovor na: anon-89 (#60122)
Odgovori   +    0

Bob je napisal(a):
dejstvo je, da je odločitev za nakup nepremičnine verjetno najpomebnejša v življenju večine ljudi, če se ob tem še čez glavo zadolžijo za obdobje 30 let, lahko rečemo, da gre za odločitev, ki jim bo usmerjala celo življenje. zato ni nobenega pravega razloga za sprejetje dodatnega tveganja. razložite mi, kaj boste naredili, če zaradi kakšnega nepričakovanega razloga tečaj chf nepričakovano zraste in ne boste mogli odplačevati kredita?

Bo drzava pomagala.

Zadnjic sem z nekom govoril in se je spraseval kaj bo ce v sloveniji recimo pride do malo vecjega soka, po katerem bo treba iz stanovanj metati mlade druzine, ki so se cez glavo zakreditirale.

Politicno je to skandal ze v ZDA, da ne bi bil v sloveniji...
[#60189] 16.03.07 12:04 · odgovor na: anon-17914 (#60123)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-10743 16.03.2007 12:07

peerus1 je napisal(a):
Jaz razmišljam približno takole: Vzamem kredit v trenutno bolj ugodnih švicarjih. Spremljam tečaj EUR/CHF in ko/če pride do preloma (oziroma v njegovo bližino) ob prvem tromesečju za 20€ zamenjam pozicijo. Pri tem moram biti pazljiv, da izberem banka, ki omogoča zamenjavo pozicije. Edino realno nevarnost vidim v zelo hitri spremembi tečaja. To tveganje sem pripravljen vzeti nase, tako kot prevzemam tveganje pri "varčevanju" na borzi in ne v banki.
V ZDA so nekak ugotovili, da je posledica poceni denarja tudi to, da se ljudje zakreditirajo za nepremicnine, ki si jih ne morejo privosciti. Ne gre samo za tveganja. Gre za to, da ce vzames kredit, ki je sedaj ugoden, da obstaja moznost, da refinanciranje ne bo mozno, zato ker

1. Ce si vzel 100% kredit, obstaja majhna moznost da bo nepremicnina vredna manj in ne bo podlage za novo hipoteko
2. Bo kredit v CHF/libor neznosen, a alternative bodo samo se malo manj neznosne, ker je osnovni problem, da je kreditojemalec placal za nepremicnino vec, kot si lahko dolgorocno privosci in ga caka zaplemba/prodaja/default.

Tocno to se sedaj dogaja v ZDA. Analitiki so trdili da se to pac ne bo moglo zgoditi, pa se.

Preberi si tole: http://money.cnn.com/2007/03/14/magazines/fortune/ sanon.fortune/index.htm

Catch je, da so ljudje zaradi ugodnih pogojev kreditiranja vzeli nekaj, kar dejansko niti pod razno ne gre v njihove zmoznosti. Lahko reces, ok, pa to je amerika, ne slovenija, a ne bodi presenecen ce ti recem, da je neumnost univerzalna ;)

Strani: 1