Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Gneča v čakalnici ponudnikov vin
Strani: 1 2
sporočil: 1.585
Slovenska vina so v Sloveniji bistveno predraga. V tujini, tam kjer
sploh so, so pol cenejša, a še vedno jih nihče ne kupuje.
sporočil: 65
G. Komel, za kakšno ceno gre? Kolikšna je vrednost posla?. Poznamo
že zgodbe o poslih stoletja.
Vsi smo za to. Prodati za primerno ceno. No to primerno ceno bi morali napisati.
Vsi smo za to. Prodati za primerno ceno. No to primerno ceno bi morali napisati.
sporočil: 1
Kje pa, slovenska vina so zakon, sauvignon Jeruzalema Ormož pa res
enkraten. Kar tako naprej!
sporočil: 1.585
nnina je napisal(a):
Kje pa, slovenska vina so zakon, sauvignon Jeruzalema Ormož pa res enkraten. Kar tako naprej!
Poskusi kdaj kakšno ne-slovensko vino, boš?
sporočil: 178
Recimo Didier Daguneau Pouilly Fume Pur Sang 2002, če smo že pri
sauvignonu. In ga primerjaj s kakor visoko šolo sauvignonov s
primorskega konca. :-)
sporočil: 589
Najprej je potrebno primerjati jabolka z jabolkami.
Rumena linija Jeruzalema je zadnjih par let za tisti denar, ki jo lahko kupiš zelo ok! Pika! To je mnenje kar nekaj kompetentnih oseb s področja ocenjevanja vin.
Cena njihovega sauvignona je 2-3 EUR, se pravi da lahko kupiš ene 100 flaš za ceno enega teh! Mislim, no comment.
Rumena linija Jeruzalema je zadnjih par let za tisti denar, ki jo lahko kupiš zelo ok! Pika! To je mnenje kar nekaj kompetentnih oseb s področja ocenjevanja vin.
Cena njihovega sauvignona je 2-3 EUR, se pravi da lahko kupiš ene 100 flaš za ceno enega teh! Mislim, no comment.
http://www.gauntley-...r_daguneau< /a> | /case ex VAT |
2000 Pouilly Fume 'Pur Sang' | 225.00 |
Deep, powerful, ripe bouquet. Wonderful intense fruit flavours on the palate. Deep concentration, smoky, very mineral on mid-palate. Superb complexity and balance. Very long. Very polished. | |
2000 Pouillly Fume 'Silex', domaine Didier Dagueau | 305.00 |
Tight, but ripe bouquet. Very mineral and racy. Superb definition and complexity on the palate. Ripe, smoky fruit flavours - steely and mineral. Deep and intense with a glorious balance. As sensational as ever! |
sporočil: 836
XNOVA4 je napisal(a):
Slovenska vina so v Sloveniji bistveno predraga. V tujini, tam kjer sploh so, so pol cenejša, a še vedno jih nihče ne kupuje.
Cena je obratno sorazmerna s ponujeno količino. Pač popijemo ve kar nam naši ponudijo, zakaj bi kdo nižal ceno?
Odsotnost iz tujih trgov ima isti razlog. Če ne ponudiš neke resne količine (ker vse popiješ doma), da se lahko ljudje na okus malo navadijo, ne moreš prodati nič.
sporočil: 2.011
nnina je napisal(a):
Kje pa, slovenska vina so zakon, sauvignon Jeruzalema Ormož pa res enkraten. Kar tako naprej!
Ja, se posebej Grajsko Crno za 400 SIT/liter....
(Pridruzujem se napotku predhodnika: poskusi kaksno tuje vino, da se ti odprejo oci. Ni treba iti dalec, ze za 600-800 SIT za flaso dobis nekaj cisto neprimerljivega z slovenskimi brozgami).
Da ne omenjamo da je navaden "Vino blanco" (uporaba: za kuhanje :) iz enega od slovenskih diskontarjev boljsi od 90% "domace" proizvedenega vina v slovenskih zidanicah.
sporočil: 6.084
x0 je napisal(a):
Ja, se posebej Grajsko Crno za 400 SIT/liter....
(Pridruzujem se napotku predhodnika: poskusi kaksno tuje vino, da se ti odprejo oci. Ni treba iti dalec, ze za 600-800 SIT za flaso dobis nekaj cisto neprimerljivega z slovenskimi brozgami ).
Da ne omenjamo da je navaden "Vino blanco" (uporaba: za kuhanje :) iz enega od slovenskih diskontarjev boljsi od 90% "domace" proizvedenega vina v slovenskih zidanicah.
No, da vidimo tvoj izbor, povej konkretno znamko in model. :) Kar sem kupil v leclercu francozov do 10 € so bili vsi zanič. Od domačih je literski janževec zakon. Dar jeseni se pa težko dobi...
lp
Do mere je to res. Lahko ponudiš silno majhne količine
neke svoje kislice, pa vseeno ne boš nič prodal (o ceni Latour-ja,
Margaux-ja in podobnih, pa boš lahko samo sanjal).
Odstonost s tujih trgov ima več vzrokov. Jeruzalem ima resne količine (nekaj milijon litrov), vendar rabiš nekaj časa da prodreš, to ne gre od danes na jutri.
Tudi razni Jacom Creek, Montana in podobni niso uspeli čez noč.
Kdor bi rad pil tuje - naj izvoli v LeClerk, pa tudi Špar ni švoh, Mercator pa ima bolj malo. V rangu 3-5 EUR je veliko vin, marsikatero solidno, za se metat na zobe pa tudi ni.
Kupljen, Valdhuber, Joannes, Steyr, Dveri Pax, Čurin, Movia, oba Simčiča, Ščurek, Jakončič, San Tomas, pa še marsikdo, ima kar solidna vina. Nekateri so dosegli že zelo dobro ceno, ampak kakšen Rdeči Teodor, Rdeča Carolina in podobni lahko čisto spodobno stoji na mizi tudi zraven kakšnega precej dragega tujega vina.
Odstonost s tujih trgov ima več vzrokov. Jeruzalem ima resne količine (nekaj milijon litrov), vendar rabiš nekaj časa da prodreš, to ne gre od danes na jutri.
Tudi razni Jacom Creek, Montana in podobni niso uspeli čez noč.
Kdor bi rad pil tuje - naj izvoli v LeClerk, pa tudi Špar ni švoh, Mercator pa ima bolj malo. V rangu 3-5 EUR je veliko vin, marsikatero solidno, za se metat na zobe pa tudi ni.
Kupljen, Valdhuber, Joannes, Steyr, Dveri Pax, Čurin, Movia, oba Simčiča, Ščurek, Jakončič, San Tomas, pa še marsikdo, ima kar solidna vina. Nekateri so dosegli že zelo dobro ceno, ampak kakšen Rdeči Teodor, Rdeča Carolina in podobni lahko čisto spodobno stoji na mizi tudi zraven kakšnega precej dragega tujega vina.
To je sicer res in tudi z oceno štajerskega sauvignona se strinjam,
vendar si ime z vinom za 2 - 3 EUR težko ustvariš. Bolj sem
imel v mislih primorske sauvignone, kateri naj bi bili po njihovih
lastnih besedah 1. svetovna liga. Je pa načeloma že v začetku
tlačenje vin v različne razrede za moje pojme nesmiselno. Najbolj
objektivno se mi zdi, da vino oceniš, še najbolje je slepo, potem
pa mu pripišeš oceno in zraven podaš še ceno. Pa naj se kupec
odloči!
Zelo lepa ilustracija, kakšen je razkorak med Slovenijo in
svetovnim vrhom, ti pove primerjalna degustacija vin Vinakoper
Capris Cabernet Shiraz (cena v njihovi specializirani ljubljanski
trgovini cca 1.900 SIT) in Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet
(cena v Sparu 1.770 SIT!).
Kaj je narobe z celotno rumeno serijo Jeruzalema, ki stane med 2-4
EUR (Terase so celo 1,5 EUR) v primerjavi s temi tujimi brozgami ki
se prodajajo po teh cenah?
Tudi to, da je v Leclerku vse pod 10 EUR zanič je precej bosa.
Kupi si špansko Crianzo - običajna je ene 6 EUR in je super za ta denar. Decanter ji je dal 4 zvezdice od 5.
Kupi si špansko Crianzo - običajna je ene 6 EUR in je super za ta denar. Decanter ji je dal 4 zvezdice od 5.
Dudek je napisal(a):
No, da vidimo tvoj izbor, povej konkretno znamko in model. :) Kar sem kupil v leclercu francozov do 10 € so bili vsi zanič. Od domačih je literski janževec zakon. Dar jeseni se pa težko dobi...
lp
Avstralski Cabernet Shiraz (tisti z bez nalepko s kengurujem) iz interspara. Cena okrog 1000 SIT, vse slovensko rdece se pred tistim skrije. V Hoferju dobis malo slabsega shiraza za 600 SIT, na polici je tik poleg obcutno drazjega refoska...
V leclercu poskusi kdaj kaksen francoski Cote Du Rhone. In, naceloma ne kupujem vin nad 8 EUR/flaso, tako da so vse te zadeve dosti poceni, ne govorimo o 10 EUR+...
Lahko da je ta primer super, ni pa to splošno stanje.
Sam nisem še pil slovenskega Shiraza (Syrah-a), ki bi mi legel.
Capris je z Klenarjem dosegel kar soliden standard kvalitete vin in niso slaba. Nisem veliko njihovega pil, ampak kar dobro pobirajo nagrade.
Pa ločiti je potrebno stile vin.
Tipičen francoski Syrah je recimo zelo drugačen od tistega iz novega sveta.
Bom kupil tega Penfolda in javim. :) (vidim da mu je Parker dal 91/100).
Niso pa vsi enakega mnenja.
http://www.cellartra...ine=211466< /a>
Sam nisem še pil slovenskega Shiraza (Syrah-a), ki bi mi legel.
Capris je z Klenarjem dosegel kar soliden standard kvalitete vin in niso slaba. Nisem veliko njihovega pil, ampak kar dobro pobirajo nagrade.
Pa ločiti je potrebno stile vin.
Tipičen francoski Syrah je recimo zelo drugačen od tistega iz novega sveta.
Bom kupil tega Penfolda in javim. :) (vidim da mu je Parker dal 91/100).
Niso pa vsi enakega mnenja.
http://www.cellartra...ine=211466< /a>
Daj popij kakšno dobro slovensko rdeče (spisek sem dal zgoraj) in
ne dajati takih banalnih izjav.
Nekatera slovenska rdeča so že veliko dosegla in jim res ni potrbno biti nič sram!
Govoriti o avtralskem shirazu kot enem vinu, pa o vinih iz Cote Du Rhone na splošno pa je najmanj smešno. Avstralski Shirazi so vseh sort in Cote Du Rhone je zelo zelo pester.
Strinjam se, da s tujimi bini precej težje naletiš na kakšno res zanič, ampak ne jih primerjati z cvičkom teranom in refoškom, ampak z kakšnim resnim slovenskim vinarjem.
Nekatera slovenska rdeča so že veliko dosegla in jim res ni potrbno biti nič sram!
Govoriti o avtralskem shirazu kot enem vinu, pa o vinih iz Cote Du Rhone na splošno pa je najmanj smešno. Avstralski Shirazi so vseh sort in Cote Du Rhone je zelo zelo pester.
Strinjam se, da s tujimi bini precej težje naletiš na kakšno res zanič, ampak ne jih primerjati z cvičkom teranom in refoškom, ampak z kakšnim resnim slovenskim vinarjem.
In če pogledaš tole boš videl, da koprska vina niso čisto
zanič!
http://www.vinakoper...znanja.php< /a>
http://www.vinakoper...znanja.php< /a>
sporočil: 6.084
0531KDXIn3 je napisal(a):
Kaj je narobe z celotno rumeno serijo Jeruzalema, ki stane med 2-4 EUR (Terase so celo 1,5 EUR) v primerjavi s temi tujimi brozgami ki se prodajajo po teh cenah?
Tega sploh nisem trdil. Pišem počasi..vse kar sem kupil tega ranga (4-5 nakupov) je bilo meni zanič. V leclerku je veliko robe tega cenovnega razreda in lahko, da imam smolo, ali sklab-nikakav okus. Res je, da sem enkrat na obisku pri znancu bil postrežen z meni odličnim rdečim francozom, ki ga je znanec kupil - v leclercu. Moš mislit, da me je zvilo. :) Dobro, tnx, bom probal to Crianzo.
lp
Predlog - naj vsak tukaj napiše 5 vin ki se mu zdijo
zelo ok, pa bomo videli.
In mogoče 2 kategoriji - do 6-7 EUR (angleških 4-5 funtov) in 15-20 EUR (10-13 funtov).
Sicer pa - vino je stvar okusa in debata je vedno zanimiva, a hkrati ima vsak svoj prav.
In mogoče 2 kategoriji - do 6-7 EUR (angleških 4-5 funtov) in 15-20 EUR (10-13 funtov).
Sicer pa - vino je stvar okusa in debata je vedno zanimiva, a hkrati ima vsak svoj prav.
Daj popij kakšno dobro slovensko rdeče (spisek sem dal zgoraj) in ne dajati takih banalnih izjav.
Od kje pa sklepas da govorim na pamet? Koprski refosk iz katerega mi med tocenjem leti neko sranje (kamen v flasi?) je zame zanic in ga ne bom vec kupil. Letine nekaj let nazaj so bile bistveno boljse, letina 2004-2005 (se mi zdi) je bila cisto sranje.
In ja, zame je predvsem pomembno, da ne nabasem na kaksno zanic vino. Tudi na zanic simcicev refosk sem ze naletel (ne vem kaj vidite na simcicu?), kar se tice avstralskih, ameriskih in francoskih vin pa - e, pa se NIKOLI nisem naletel na nekaj, kar bi me razocaralo.
Mogoce se bodo morali slovenski vinarji navaditi predvsem na to, ne pa na priznanja po sejmih. Konstantna kvaliteta in zanesljivost, to se prodaja.
Brez zamere, ampak priznanja so načeloma večje merilo kakovosti kot
ocena nekega posameznika!
Kot rečeno - refošk in teran mi ne posebej ležita. Poskusi refoš od San Tomasa, ta ni švoh.
In še nekaj - Simčič je iz Brd in nisem še slišal, da bi delal refošk. V bistvu sta dva - Edi in Marjan. Prvi dela duet, trojko in še kar nekaj sortnih, drugih pa Teodore in še vrsto drugih.
Pred leti sta znala biti pri belih vinih oba malce preveč lesena, zadnjih 3-5 let pa so njihova vina precej ok. Teodor in Duet pa sta super, je pa res da staneta okrog 20 EUR na flašo.
Kot rečeno - refošk in teran mi ne posebej ležita. Poskusi refoš od San Tomasa, ta ni švoh.
In še nekaj - Simčič je iz Brd in nisem še slišal, da bi delal refošk. V bistvu sta dva - Edi in Marjan. Prvi dela duet, trojko in še kar nekaj sortnih, drugih pa Teodore in še vrsto drugih.
Pred leti sta znala biti pri belih vinih oba malce preveč lesena, zadnjih 3-5 let pa so njihova vina precej ok. Teodor in Duet pa sta super, je pa res da staneta okrog 20 EUR na flašo.
Če bi rad pil solidno rdeče vino za 2 EUR si kupi črnino od Prus iz
Bele Krajine. Za tisti denar, je čisto ok vino!
Napiši prosim kaj slovenskega si pil in je bilo čisto zanič.
Napiši prosim kaj slovenskega si pil in je bilo čisto zanič.
0531KDXIn3 je napisal(a):Vidis, jaz sem ga pa celo pil, tako da nisem nek levak ki se ne spozna na vino. Imel je rdeco nalepko in kronski zamasek. In je bil precej drazji od takrat se dobrega koprskega refoska.
Brez zamere, ampak priznanja so načeloma večje merilo kakovosti kot ocena nekega posameznika!
In še nekaj - Simčič je iz Brd in nisem še slišal, da bi delal refošk.
PS. Slovenci kot narod z 10% alkoholikov smo pa sploh slabo merilo za kvaliteto (lastnih) vin, in potem pac ni cudno da se cudimo, da kako pa to da je nas okus tako razlicen od tujega in da nasa vina niso tako hudo uspesna. 95% slovencev zadovoljis z izbiro grajsko crno, merlot, cvicek in kisel rizling (za spricarje, saj je "sladko za babe"). Sivi pino je pa bolj za izbrane pijance, to je ze ultra high class.
PS2. se nekaj o vinih iz slovenskih zidanic. Oce je za hobi kletar, v mlajsih letih sem dosti pomagal in poznam postopek pridelave vina in tudi najpogostejse vinske napake. Ki jih pri "domacih" vinih v sloveniji najdes kar precej. V studentskih letih sem se zaradi pogostih zajebov na podlagi "to je pa nase, domace vino" odlocal ponavadi za pivo ali pa za zganje, saj se v sloveniji ne spodobi, da bi ponosnemu hobi kletarju rekel "cuj, vino je lahko 100x domace, a ti vseeno smrdi po gnilih jajcih".
PS3. Na izletu po avstraliji smo en dan sli skozi 3 vinarije, poskusil cca 30 vrst vin. Ja, slovenski kletarji se lahko samo skrijejo 5 m pod zemljo.
Meni se pa ta primer zdi zelo ilustrativen. Primerjava vina iz
druge kakovostne polovice Penfoldsovega portfelja in iz samega
vrha Vinakoper (Capris je linija takoj za Capodistria) pove
namreč veliko.
Zelo pozitivno me je presenetil Cvetkov Syrah 2003. Pil sem ga vprimerjavi z Guigalom Chateau d'Ampuis 2001, pa se je odlično držal. Ali je to posledica letnika, ali pa kaj drugega, ne vem.
A propos Sauvignon: Pred časom slepo primerjalno probal E. Simčič Riserva 1999 in 2000, Sutor Primus 2000 ter Dagueneau Silex 2002. Ni bilo toliko presenečenje, da je bil francoz izjemno vino, bolj to, da so imeli slovenski sauvignoni po samo 6 - 7 letih razen previsokega alkohola in nageljnovih žbic bolj malo za pokazati. Mi je pa všeč, da sva glede sauvignonov podobnega mnenja. :-)
Govoriti o tipičnem Syrah/Shirazu je praktično nemogoče. Kaj je to? So to Guigalova La-La vina? Morda J. L. Chave Hermitage? Jabouletov Hermitage La Chapelle (boljši letniki) ali pa generično vino iz severnega dela doline reke Rhone?
Ali pa Grange, Hill of Grace, Astralis, Run Rig, Amon Ra in drugi avstralski kultneži? Ali pa kakšen generični avstralski shyraz?
Zelo pozitivno me je presenetil Cvetkov Syrah 2003. Pil sem ga vprimerjavi z Guigalom Chateau d'Ampuis 2001, pa se je odlično držal. Ali je to posledica letnika, ali pa kaj drugega, ne vem.
A propos Sauvignon: Pred časom slepo primerjalno probal E. Simčič Riserva 1999 in 2000, Sutor Primus 2000 ter Dagueneau Silex 2002. Ni bilo toliko presenečenje, da je bil francoz izjemno vino, bolj to, da so imeli slovenski sauvignoni po samo 6 - 7 letih razen previsokega alkohola in nageljnovih žbic bolj malo za pokazati. Mi je pa všeč, da sva glede sauvignonov podobnega mnenja. :-)
Govoriti o tipičnem Syrah/Shirazu je praktično nemogoče. Kaj je to? So to Guigalova La-La vina? Morda J. L. Chave Hermitage? Jabouletov Hermitage La Chapelle (boljši letniki) ali pa generično vino iz severnega dela doline reke Rhone?
Ali pa Grange, Hill of Grace, Astralis, Run Rig, Amon Ra in drugi avstralski kultneži? Ali pa kakšen generični avstralski shyraz?
sporočil: 8.543
x0 je napisal(a):
Vidis, jaz sem ga pa celo pil, tako da nisem nek levak ki se ne spozna na vino. Imel je rdeco nalepko in kronski zamasek. In je bil precej drazji od takrat se dobrega koprskega refoska.
obadva sta levaka glede tega :)
refošk ima (poleg drugih sort) družina Simčič:
Simčič Karol & Igor & Marijan
Hum 8a
5211, Kojsko
Teodorja in ostale vinske umetnije (domnevno mednarodnega slovesa) pa ima Marijan Simčič iz Medane:
MARJAN SIMČIČ VINARSTVO IN PRODAJA |
VALERIJA SIMČIČ - KALAN MARKETING IN VODJA PISARNE |
1 € je napisal(a):Mozno. Od takrat imam slabo mnenje o simcicu, ki ga vsi tako hvalijo. sedaj imam pa slabo mnenje se o njegovih marketinskih sposobnostih, ce se izkaze da so to pravzaprav trije, od katerih eden nima zveze z ostalima dvema.
obadva sta levaka glede tega :)
sporočil: 8.543
x0 je napisal(a):
Mozno. Od takrat imam slabo mnenje o simcicu, ki ga vsi tako hvalijo. sedaj imam pa slabo mnenje se o njegovih marketinskih sposobnostih, ce se izkaze da so to pravzaprav trije, od katerih eden nima zveze z ostalima dvema.
ja, oni tatretji iz Huma se šlepajo na njegov sloves, so pravočasno poskrbeli za R na priimek in so ga na vsak način "nadmudrili" glede tega...
Glede domačih vin iz majhnih zidanic in navdušencev nad vini - se
strinjam! Večina teh vin je zanič!
Kdor pa se resno ukvarja z vini in resno prodaja - tukaj pa ni tako hudo. To da je Simčič pridelal refošk je pa zame res nova. A Edi ali Marjan!?
Kdor pa se resno ukvarja z vini in resno prodaja - tukaj pa ni tako hudo. To da je Simčič pridelal refošk je pa zame res nova. A Edi ali Marjan!?
sporočil: 6.680
Glede domačih vin iz majhnih zidanic in navdušencev nad vini - se strinjam! Večina teh vin je zanič!
hmm... tukaj pise oba tri :)
http://www.kozelj.si/sl/katalog.asp?klasifikacij a_26=143&id_informacija_okolis=265&id_informacija= 300&id_vec_opis=800
tukaj je tudi: www.ahac.si/katalog/buteljcna/
Strani: 1 2