2 uri
Socialni partnerji dali zeleno luč shemi skrajšanega delovnega časa
4 ure
Najbolj brani članki danes
7 ur
Po seji ESS: vsi proti Golob - Boštjančičevem nepremičninskem davku; kakšen bo dvig minimalne plače? 3
7 ur
Kako je to mogoče: podjetju z enim zaposlenim 9,7 milijona evrov naložbene subvencije 10
7 ur
Meta je želela preprečiti skupinsko tožbo oglaševalcev. Vrhovno sodišče jo je zavrnilo
8 ur
Petrol za 2025 napoveduje rekorden dobiček, med nadzornike Tomaž Vesel? 2
9 ur
MDS močno poslabšal napoved za Nemčijo, slabša napoved tudi za celotno evrsko območje
10 ur
Primorski dnevnik: v Zgoniku zapirajo družbo u-blox z več kot 200 zaposlenimi 1
11 ur
Sramotenje trga, dobička in kapitalizma: iz Davosa direkt v Mar-a-Lago 34
12 ur
Nemčija tehta, komu prodati Uniper, ki ga je med energetsko krizo nacionalizirala
12 ur
Matej Okorn, Metakocka: Z UI lastnikom spletnih trgovin zagotavljamo najhitrejšo in najcenejšo dostavo
12 ur
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
12 ur
Roman Moškotevc, Ahac: Če dobimo nižje trošarine, odpremo novo pivovarno 4
12 ur
Na Švedskem gradijo podzemno odlagališče jedrskih odpadkov za milijardo evrov
12 ur
Hrvaška ima najvišjo inflacijo na evrskem območju. Vlada gre nad njo s širitvijo seznama izdelkov z omejenimi cenami 1
12 ur
Več ugodnih posojil za mlade kmete in male kmetije
13 ur
Decembra slovenska inflacija nižja od evrskega povprečja, hrvaška inflacija pa med najvišjimi
13 ur
Četrtina spletnih nakupov se začne s ChatGPT 1
13 ur
SIJ pred 1,5-milijardno naložbo v Savdski Arabiji 1
14 ur
Dnevnik: Kljub finančnim težavam Kompasovemu direktorju v 2023 štirikrat večja nagrada kot leto prej

Strani: 1

0513Goris sporočil: 603
[#48548] 14.02.07 08:55
Odgovori   +    0
Upam, da bodo predpisali tudi glasbo, ki naj se
predvaja na pogrebih itd. In kaj in koliko imajo
avtorji v resnici od tega?? Spet skupinica zajedalcev,
ki razkošno živi na račun neumnosti nas vseh.
XFACT1 sporočil: 313
[#48593] 14.02.07 09:39
Odgovori   +    0
Tu nečesa ne razumem čisto dobro.
Najamem ansabel, ga plačam. Kaj oni igrajo in ali imajo urejen odnos z avtorjem glasbe, se me pravzaprav ne tiče, ker je to odnos med njimi in avtorjem. Jaz sem najel njih, da mi igrajo ob nekem času na nekem mestu. Plačal sem njihov čas in najem tega mesta.
Da primerjam z M$, ki ima, glede na njihovo vrednost, dobro razdelane "avtorske pravice". Najamem programerja, da mi naredi rešitev. Kdo plača avtorske pravice M$ za uporabo orodij, s katerimi je razvil rešitev. Jaz ali programer. Programer vendar, res mi to računa v izdelku, vendar se meni s tem ni potrebno ukvarjati (beri, če ne plača orodja, potem je to problem med njim in M$, ne pa mano in M$). Torej, spet je nekdo uspel prevaliti dolžnost za plačilo na tistega, ki že tako vse plača.
"Če ne znamo izterjati, potem izterjujmo od tistih, ki so tako ali tako že plačali" (Geslo vseh institucij v Sloveniji)
anon-46052 sporočil: 558
[#48712] 14.02.07 12:51 · odgovor na: 0513Goris (#48548)
Odgovori   +    0
Kaj pa tole: povabim skupino, ki igra izključno svojo glasbo in te glasbe nima avtorsko zaščitene pri SAZASu. Za kaj hudiča v temu primeru plačam?

To je čisto realen primer, ker sem v manjšem klubu kjer organiziramo tudi koncerte in razne uderground skupine niso včlanjene v SAZAS, ker jih ta samo obira in nateguje. Torej oni igrajo svojo glasbo, in SAZAS nam pošlje račun za avtorske pravice. Seveda nismo SAZASu plačali niti tolarja še in ga tudi ne bomo.

Drugi primer, ker se trenutno ukvarjam z izdajo CDjev je moja izkušnja takšna: odločim se CDje duplicirati v Nemčiji pri nekem podjetju, ker imajo bolj ugodne cene kot pri nas. Vse OK. Albumi so narejeni, preden pa mi jih pošljejo potrebujem še potrdilo od SAZASa, da glasba na CDju ni avtorsko zaščitena. Razumljivo, nekdo mora to preveriti. In tukaj nastane težava, če hočem, da mi SAZAS da potrdilo, moram izpolniti en kup brezveznih papirjev, imajo en kup nerazumljivih pogojev, samo za to, da v bazi podatkov preverijo, če so pesmi na albumu avtorsko zaščitene. Skratka SAZAS se upira izdaji potrdila za izdajo CDja do konca, seveda če bi bil njihov član in zaščitil moje pesmi pri njih, ni panike samo da me bodo obrali (da bodo zaračunavali denar za moje nastope, ta denar pa seveda ne bo šel v moj žep). Jaz počasi dojamem da z njimi ne bo nič in pišem podjetju v Nemčijo, ki ima še vedno moje CDje in čaka na potrdilo. Povem, kakšna organizacije je ta naš SAZAS, da podpira razne atomik harmonike, alternativno sceno pa samo ovira, in mi odpišejo, kako je pri njih. Nemška organizacija za zaščito avtorskih pravic je GEMA. Pošljejo ti obrazec v PDF formatu, nanj pa vpišeš svoje podatke (ime, priimek, naslov, telefon...), in podatke skupine (ime, naslov albuma...). Na drugi list vpišeš še seznam pesmi na albumu in dolžino vsake pesmi. To jim faksiraš in po nekaj dneh, ko oni preverijo v bazi podatkov, če so te pesmi zaščitene dobiš potrdilo, da niso, brezplačno seveda. No če so pesmi avtorsko zaščitene, te seveda povabijo na sestanek in potem se malo bolj zaplete vse, ampak bistvo je, da alternativno glasbo pustijo pri miru in je ne ovirajo, služijo pa od tiste glasbe v kateri je denar, popularne seveda. No na koncu sem poslal tisti obrazec na nemško organizacijo GEMA in dobil potrdilo v dveh dneh. Na ta način sem izdal že 3 albume. Dost žalostno, da mora človek takole bežati v tujino, če hoče nekaj narest, doma te pa zatrejo do konca. Poznam pa skupino, ki jim je po dolgih mukah uspelo dobiti to potrdilo od SAZASa, ampak zakaj če GEMA ne komplicira za brezveze. Edini problem je da GEMA izdaja potrdila samo nemškim državljanom, ampak ker imam prijatelja iz Berlina, me tudi to ne ovira.
anon-113067 sporočil: 8
[#55333] 02.03.07 14:21
Odgovori   +    0
In kako bodo nakazali avtorski honorar Mozartu...
Katastrofa,da država podpira to mafijaško združbo in parim posameznikom omogoča nesluteno bogatenje ,velikokrat tudi na račun tistih,ki se komaj pretolčejo skoz mesec...

Strani: 1