Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Pazite se internetnih ribičev
Strani: 1
sporočil: 5.777
Imam dokumentacijo lažne E-bay strani, za katero moraš biti
mojster, da najdeš razliko. Mogoče ugotoviš pri testu vnosa
številke kartice s katero plačuješ in se ti lepo zahvali za vsako
vnešeno številko. Mislim,da bi bilo treba opozoriti tudi na
sledenje linkom na straneh - da se pri prehodu z miško čez linke
spodaj pojavi pravi naslov,ki je pri veliki večini spofnjenih
strani le IP številka.
sporočil: 18.121
Saj zato pa pravim, da bi morali imeti sistem enkratnih
gesel.
Tisti, ki ne bi hotel kupiti kartice, pa naj ev. probleme pripiše samemu sebi.
Konec koncev tudi ključavnica na vratih ne vpliva na funkcioniranje avtomobila.
sporočil: 2.903
Lani so ribarili tudi gesla za ogled Bar-a :-)))
Sam ne najdem več na netu kje je to bilo:
www.google.si/search...e+phishing
Sam ne najdem več na netu kje je to bilo:
www.google.si/search...e+phishing
0902ISXdX wrote:
Saj zato pa pravim, da bi morali imeti sistem enkratnih gesel.
S tem nisi rešil tega problema, ki ga ima trenutno NLB. Oziroma, če smo natančni, NLB sploh nima problema, problem imajo neuki uporabniki.
S karticami, ki imajo enkratna gesla, na nek način celo poenostaviš zlorabo s ribarjenjem ! ???
Moji banki, tako SKB.net kot BA/CA imata način z generatorjem gesel. Ampak, če jaz slučajno padem na phising stran in vanjo ukucam trenutno geslo, lahko zlonamernež avtomatsko se takoj prijavi na skb.net, ob tem si seveda pošlje še SMS; in takoj zlorabi kar pač želi zlorabiti. POUČEN uporabnik, bo to seveda spregledal, saj bo preveril certifikat strani, ampak koliko uporabnikov pa je poučenih?
Tako da še najbolj varna je kombinacija NLBjevega certifikata in generatorja gesla. Ampak vse to ti prav malo pomaga, če imaš vse skupaj tko v kurcu, da ti lahko hacker namesti neko zadevo na tvojo mašino. Da to preprečiš, je pa spet potrebno ozaveščanje itd...
sporočil: 18.121
Nisva se razumela.
Jaz menim, da bi moral imeti certifikat na kartici, geslo pa sproti generirati z generatorjem.
Jaz menim, da bi moral imeti certifikat na kartici, geslo pa sproti generirati z generatorjem.
0902ISXdX wrote:
Nisva se razumela.
Mnja. Še varnejše. To je že skoraj idealno. Če dodaš zraven še recimo omejitev na IP (ki si jo sam nastavljaš), in recimo avtomatski email ali SMS po vsaki transakciji, pa smo zmagali.
Samo jeba je, ker potem narašča tudi kompleksnost uporabe, pa tudi cena.
Glede na ptevilo zlorab verjento še ni upravičeno.
PS: Pred dvemi tedni imel zlorabo, verjento preko skeniranja kartice :-(((( (400 EUR)
sporočil: 5.777
varno poslovanje preko neta je kot "varen" seks. najbolj varno je,
ko ne seksaš.:--))
Torej keš v žep in na banko. pa te lopnejo pred banko po glavi.
Torej keš v žep in na banko. pa te lopnejo pred banko po glavi.
0902ISXdX wrote:
In kako si rešil zlorabo?
Nisem. Upam da lahko dodam zraven "še".
Dal pritožbo in čakam.
sporočil: 1.610
0902ISXdX wrote:
Pa se ti niti ne sanja, kje so ti jo poskenirali?
Eh , kje... dal jo je v oštariji .. stara praksa, kjer nihče ne pomisli, da natakar odnese kartico , nazaj pa pride
še z "računom".. vmes ma pa čas za "zlorabo" kartice.. Tako je to.. Ljudje pa brez razmišljanja dajejo svoje kartice "izpred ssvojih oči".. Potem je pa pi*darija.. banka je kriva :-)
Tacka wrote:
Eh , kje... dal jo je v oštariji .. stara praksa, kjer nihče ne pomisli, da natakar odnese kartico , nazaj pa pride
še z "računom".. vmes ma pa čas za "zlorabo" kartice.. Tako je to.. Ljudje pa brez razmišljanja dajejo svoje kartice "izpred ssvojih oči".. Potem je pa pi*darija.. banka je kriva :-)
.... ja dal sem kartico, pa še kelnarju pin povedal (zatulil čez celo gostilno, in to 3x ker si ni uspel prvič zapisat), pol mu pa še pomagal, ker mu njegov čitalec ni prijel ....
Sicer pa ja, obstaja kup enostavnejših načinov kot je nameščanje naprav na bankomate. Kje so me dobili, .... ne vem ...
0902ISXdX wrote:
Pa se ti niti ne sanja, kje so ti jo poskenirali?
Banka je odgovorila "Za tovrstne transakcije po pravilih MasterCarda ne moremo izvršiti finančne reklamacije z vzrokom zloraba."
Sem šel na policijo prijaviti in potem naprej.
0902ISXdX wrote:
Glej, da ne boš pozabil obveščati, kako se zadeva razpleta.
Ne bom. Upam pa da ne o velik za poročat :-)
Je pa policaj povedal, da je v Domažalah ena prodajalka malce zlorabljala kartice, in si z majhnimi zneski kar veliko nabrala.
jeanmark je napisal(a):
Ne bom. Upam pa da ne o velik za poročat :-)
Je pa policaj povedal, da je v Domažalah ena prodajalka malce zlorabljala kartice, in si z majhnimi zneski kar veliko nabrala.
BankAustrija je potrdila mojo reklamacijo in mi (sklepam po stanju na bankomatu, upam da bodo tudi transakcije na online banki ustrezne) odtujeni znesek (400 EUR) vrnila na račun.
Strani: 1