Strani: 1

crt sporočil: 28.006
[#3059452] 03.04.25 08:14
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: crt 03.04.2025 08:20
Uvajamo recipročne carine, kar delajo drugi nam, bomo delali mi njim. Recipročnost ni popolna
res ne, namrec...

- te stopnje niso izracunane kot neka komplicirana enacba na podlagi raznih carin, davscin, drugih dajatev ali preprek, temvec glede na bilanco vs. zda posamezne drzave pri trgovanju z blagom, storitve (katerih glavni izvoznik so tipicno zda in je tisti del trgovinske bilance mocno v njihovo korist) niso upostevane

- ce imajo zdaj proti kateri drzavi presezek v trgovanju z blagom, pa je tista drzava dobila osnovno stopnjo 10% ne glede na to

- nekaj drzav, na primer izrael, vietnam, mislim da tudi indija so tik pred zdajci mocno znizale carine za blago iz zda, kar pa jim ni pomagalo, se zlasti ne vietnamu, ki je dobil tako rekoc knock-out
rx170 sporočil: 6.645
[#3059454] 03.04.25 08:35
Odgovori   +    3
Saj carina je pravzaprav davek, ki ga bodo plačali Američani pri ceni produkta.

Logika je v tem, da uvoženi produkt napraviš dražji in poskušaš ustvariti razmere, da ga proizvajajo v ZDA doma. To lahko vpliva takoj na produkte, za katere proizvodnja v ZDA obstaja - za tiste, kjer pa so proizvodnjo preselili pa seveda trenutno pomeni podražitev.

SAm imam morda naivno upanje, da bodo slabša konkurenčnost evropskih avtomobilov na ameriškem trgu proizvjalce prisilila v znižanje trenutnih prenapihnjenih cen.

PA saj smo o tem že govorili. Trump je pa to napovedal v kampanji tako da ne vem čemu se sedaj tako čudijo in zgražajo.
forum.finance.si/?m=...720&single
PKZ08 sporočil: 79
[#3059461] 03.04.25 10:18
Odgovori   +    2
Trump je COOL:)
FIN-263888 sporočil: 462
[#3059467] 03.04.25 11:24
Odgovori   +    3
Rusom niso uvedli carin...
Dynisco sporočil: 598
[#3059469] 03.04.25 12:14
Odgovori   +    5
Trump opali carine, pri nas pa najbolj padeta zavarovalnici...
najobj sporočil: 32.572
[#3059470] 03.04.25 12:15 · odgovor na: rx170 (#3059454)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: najobj 03.04.2025 12:18
[rx170]
Saj carina je pravzaprav davek, ki ga bodo plačali Američani pri ceni produkta.

Logika je v tem, da uvoženi produkt napraviš dražji in poskušaš ustvariti razmere, da ga proizvajajo v ZDA doma. To lahko vpliva takoj na produkte, za katere proizvodnja v ZDA obstaja - za tiste, kjer pa so proizvodnjo preselili pa seveda trenutno pomeni podražitev.

SAm imam morda naivno upanje, da bodo slabša konkurenčnost evropskih avtomobilov na ameriškem trgu proizvjalce prisilila v znižanje trenutnih prenapihnjenih cen.

PA saj smo o tem že govorili. Trump je pa to napovedal v kampanji tako da ne vem čemu se sedaj tako čudijo in zgražajo.
forum.finance.si/?m=...720&single
... evo, mene pa zdaj še najbolj zanima, če bo EU v skladu z obljubljeno recipročnostjo uvedla 20 procentne carine na ameriško orožje, ki ga EU as long as it takes iz ZDA uvaža za nacifašiste iz Kijeva ...

P.S.: glede na genije zaposlene pri bruseljski fonderlajdri se sploh ne bom čudil, če bo EU sama sebi - komu pa drugemu - za 20 procentov podražila iz ZDA uvoženo orožje, tako da tistih 800 milijard evrov za oborožitev ziher ne bo dovolj ...
[#3059471] 03.04.25 12:24 · odgovor na: PKZ08 (#3059461)
Odgovori   +    1
[]
Trump je COOL:)
... čuj, če mene kaj vprašaš, je vsekakor dobro, da bo Trump s carinami malo ohladil (= to cool) svetovno gospodarstvo, ker se skoraj vsega proizvaja preveč ...
primvla sporočil: 983
[#3059475] 03.04.25 13:01 · odgovor na: najobj (#3059471)
Odgovori   +    0
[najobj]
... čuj, če mene kaj vprašaš, je vsekakor dobro, da bo Trump s carinami malo ohladil (= to cool) svetovno gospodarstvo, ker se skoraj vsega proizvaja preveč ...
svetovno kapitalisticno gospodarstvo in potrosniki igramo isto igro kot dilerji (pusherji) in narkomani. vsi smo prevec navleceni na robo, tko da gud lak z ohlajanjem...
FIN-544124 sporočil: 4.092
[#3059476] 03.04.25 13:05 · odgovor na: najobj (#3059471)
Odgovori   +    1
[najobj]
> []
> Trump je COOL:)

Točno tako, kot si povedal.

Vsega je preveč in potrošnja je šla čez vse meje.

In marsikje doma določenih stvari sploh več ne proizvajajo.

Vsaka stvar je za kaj dobra.
leben1 sporočil: 266
[#3059479] 03.04.25 14:35 · odgovor na: najobj (#3059470)
Odgovori   +    3
[najobj]
> [rx170]
> Saj carina je pravzaprav davek, ki ga bodo plačali Američani pri ceni produkta.
>
> Logika je v tem, da uvoženi produkt napraviš dražji in poskušaš ustvariti razmere, da ga proizvajajo v ZDA doma. To lahko vpliva takoj na produkte, za katere proizvodnja v ZDA obstaja - za tiste, kjer pa so proizvodnjo preselili pa seveda trenutno pomeni podražitev.
>
> SAm imam morda naivno upanje, da bodo slabša konkurenčnost evropskih avtomobilov na ameriškem trgu proizvjalce prisilila v znižanje trenutnih prenapihnjenih cen.
>
> PA saj smo o tem že govorili. Trump je pa to napovedal v kampanji tako da ne vem čemu se sedaj tako čudijo in zgražajo.
> forum.finance.si/?m=...720&single

... evo, mene pa zdaj še najbolj zanima, če bo EU v skladu z obljubljeno recipročnostjo uvedla 20 procentne carine na ameriško orožje, ki ga EU as long as it takes iz ZDA uvaža za nacifašiste iz Kijeva ...

P.S.: glede na genije zaposlene pri bruseljski fonderlajdri se sploh ne bom čudil, če bo EU sama sebi - komu pa drugemu - za 20 procentov podražila iz ZDA uvoženo orožje, tako da tistih 800 milijard evrov za oborožitev ziher ne bo dovolj ...
EU samo govori, ne naredi pa nič. Kar je prav ena od stvari, ki jo Trump očita VDLjevi. Je ponujal pogovor, a tudi pogoje, kot končanje wokanja (sto spolov), končanje vojnega hujskaštva (Ukrajina), večjo svobodo govora (pregon LePenove) A VDLjeva na to niti pomežikne ne, raje pusti da drage carine plačujejo prebivalci, nje to niti od daleč ne prizadane. In se dela ubogo revico pod tiranom.
[#3059487] 03.04.25 15:51 · odgovor na: leben1 (#3059479)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: najobj 03.04.2025 15:55
[leben1]
> [najobj]
> > [rx170]
> > Saj carina je pravzaprav davek, ki ga bodo plačali Američani pri ceni produkta.
> >
> > Logika je v tem, da uvoženi produkt napraviš dražji in poskušaš ustvariti razmere, da ga proizvajajo v ZDA doma. To lahko vpliva takoj na produkte, za katere proizvodnja v ZDA obstaja - za tiste, kjer pa so proizvodnjo preselili pa seveda trenutno pomeni podražitev.
> >
> > SAm imam morda naivno upanje, da bodo slabša konkurenčnost evropskih avtomobilov na ameriškem trgu proizvjalce prisilila v znižanje trenutnih prenapihnjenih cen.
> >
> > PA saj smo o tem že govorili. Trump je pa to napovedal v kampanji tako da ne vem čemu se sedaj tako čudijo in zgražajo.
> > forum.finance.si/?m=...720&single
> ... evo, mene pa zdaj še najbolj zanima, če bo EU v skladu z obljubljeno recipročnostjo uvedla 20 procentne carine na ameriško orožje, ki ga EU as long as it takes iz ZDA uvaža za nacifašiste iz Kijeva ...
>
> P.S.: glede na genije zaposlene pri bruseljski fonderlajdri se sploh ne bom čudil, če bo EU sama sebi - komu pa drugemu - za 20 procentov podražila iz ZDA uvoženo orožje, tako da tistih 800 milijard evrov za oborožitev ziher ne bo dovolj ...
EU samo govori, ne naredi pa nič. Kar je prav ena od stvari, ki jo Trump očita VDLjevi. Je ponujal pogovor, a tudi pogoje, kot končanje wokanja (sto spolov), končanje vojnega hujskaštva (Ukrajina), večjo svobodo govora (pregon LePenove) A VDLjeva na to niti pomežikne ne, raje pusti da drage carine plačujejo prebivalci, nje to niti od daleč ne prizadane. In se dela ubogo revico pod tiranom.
... ja, in kot si napisal, perverzno pokvarjene fonderlajdre carine ne bodo prizadele, ampak vsak rit pride na svoj sekret in tudi od fonderlajdre bo ...

P.S.: mogoče sem preveč črnogled, ampak kot sem že večkrat napisal, se res bojim, da bo zaradi fonderlajdre in njenih samoizvoljenih - BTW, če pozabim na besno bevskajočo estonsko čivavo, kdo je izvolil slovensko Marto Kos - spitzenkandidatov kmalu več kot preveč sranja (krvi?) za vse v svojem črnobelem svetu danes še nič hudega sluteče državljane EU, ki po več kot treh letih pranja možganov s hudobnimi Rusi na skoraj tri leta podlage od covida - spomni se na "vojno" cepljenih in necepljenih - zaradi totalno opranih možganov ne razumejo nič ...
[#3059489] 03.04.25 15:57 · odgovor na: primvla (#3059475)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 03.04.2025 16:01
[primvla]
> [najobj]
> ... čuj, če mene kaj vprašaš, je vsekakor dobro, da bo Trump s carinami malo ohladil (= to cool) svetovno gospodarstvo, ker se skoraj vsega proizvaja preveč ...
svetovno kapitalisticno gospodarstvo in potrosniki igramo isto igro kot dilerji (pusherji) in narkomani. vsi smo prevec navleceni na robo, tko da gud lak z ohlajanjem...
... eh, kjer ni, še vojska ne vzame in če je za dilerja roba predraga, je tudi za džankija zmanjka ... no, ampak kot pravijo naši južni bratje, živi bili, pa vidjeli ...

P.S.: forumaš FIN-544124 je isto napisal malo drugače, ampak kot pravijo, vsako zlo je za nekaj dobro ...
XDONA1 sporočil: 1.514
[#3059493] 03.04.25 18:11 · odgovor na: leben1 (#3059479)
Odgovori   +    1
Tako ja, dobro da imamo že vse druge krivce, samo oranžni ni za ničesar kriv.
Dynisco sporočil: 598
[#3059500] 03.04.25 20:11 · odgovor na: XDONA1 (#3059493)
Odgovori   +    0
[XDONA1]
Tako ja, dobro da imamo že vse druge krivce, samo oranžni ni za ničesar kriv.

A to se še zmerej kujaš zarad tistih reševalcev v Gazi...?!
XDONA1 sporočil: 1.514
[#3059511] 03.04.25 23:57 · odgovor na: Dynisco (#3059500)
Odgovori   +    0
[Dynisco]
> [XDONA1]
> Tako ja, dobro da imamo že vse druge krivce, samo oranžni ni za ničesar kriv.

A to se še zmerej kujaš zarad tistih reševalcev v Gazi...?!
Zakaj bi se kujal? A sem sem kdaj kaj zlagal? Še dobro ni tarif določil, že ga nekateri opravičujejo. Kar je sicer bilo precej predvidljivo. Tako, kot baje "ukradene" volitve 4 leta nazaj, sem gotov, da bomo še poslušali o tem, kako so ga reveža prisilili, da je izračunal podroben procent obstoječih carin in milostljivo popustil na samo polovico te stopnje. Ker je pač dober človek....
odvisnik sporočil: 2.112
[#3059513] 02:00 · odgovor na: XDONA1 (#3059511)
Odgovori   +    0
[XDONA1]
> [Dynisco]
> > [XDONA1]
> > Tako ja, dobro da imamo že vse druge krivce, samo oranžni ni za ničesar kriv.
>
>
> A to se še zmerej kujaš zarad tistih reševalcev v Gazi...?!

Zakaj bi se kujal? A sem sem kdaj kaj zlagal? Še dobro ni tarif določil, že ga nekateri opravičujejo. Kar je sicer bilo precej predvidljivo. Tako, kot baje "ukradene" volitve 4 leta nazaj, sem gotov, da bomo še poslušali o tem, kako so ga reveža prisilili, da je izračunal podroben procent obstoječih carin in milostljivo popustil na samo polovico te stopnje. Ker je pač dober človek....

Meni se zdi,da pretiravajo s pomenom teh carin.
Vseeno so ameri uvazali večinoma pofl za široke mnozice.
Nekaj so morali naredit, drugače bi postali popolnoma odvisni od industrije drugje, kot mislim, da so že Angleži.

Eu je pred časom dvignila carine za Kitajske avta, pa ni bilo nekih pretresov, le Kitajci sedaj iščejo tovarne po eu.

So pa ameri imeli podoben problem z Japonsko konec osemdesetih, sedaj ga imajo s celim svetom.

Strani: 1