Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Zrihtajte že ta šengen in bankomate

Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 4.246
[#3024710] 03.08.23 02:45
Odgovori   +    2
Hmmm, glede pokrovčkov so v Bruslju prav histerični ti okoljski fanatiki.

Ne vedo več kaj vse bi si še izmislili in ljudi prisilili pod pretvezo zelenega.

Imam občutek, da bo počasi ljudem te zelene histerije dovolj in se bodo v različnih državah pojavili politiki, ki bodo temu javno zelo nasprotovali in bi lahko pritegnili kar precej ljudi.

Glede gotovine pa je itak znano, da bolj, kot gremo na jug več je vredna oziroma v določenih okoljih šteje samo gotovina.

Seveda tudi pri plačevanju davkov je podobno.

Tam, kjer je gotovina vladar se po navadi obrtniki in podjetniki sami odločijo koliko želijo državi plačati od svoje dejavnosti.

Simbol lokalnega gostilničarja je itak debela polna denarnica, da vsi vidijo, kdo je šef.

Glede Šengena pa tudi v Avstriji ni enotno urejeno.

Na našem koncu konkretno v Gornji Radgoni so občasno policaji ali vojaki na mejnem prehodu.

Ampak sedijo v svojem kontejnerju ali redko stojijo zunaj.

Ne ustavljajo in smo že navajeni, da počasi peljemo skozi brez postanka.

Redko koga ustavijo in kontrolirajo, po navadi kakšen kombi ali drugo vozilo, ki ni iz lokalnega okolja.
0430ABAKU sporočil: 2.063
[#3024729] 03.08.23 12:13
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: 0430ABAKU 03.08.2023 12:19
Kar se tiče pokrovčkov, ga jaz še vedno odtrgam. Ne znam piti ali nalivati s pokrovčkom na mestu.

Kar se tiče Avstrije, bi bil šengen enostavno rešljiv. Še vedno bi pustili državi, da po svoji presoji ukine prost pretok na meji, vendar s plačilom pristojbine v EU proračun. Predlagam v višini pol procenta za vsak dan izvajanja kontrole. To bi pomenilo, da pri 200 dnevih izvajanja mejne kontrole plačajo v EU dvojno (+100%) kot sicer.
Za naslednje leto pa se ta povečan prispevek vzame za osnovo in se plačuje po pol procenta dodatka od te. Tako bi večletno izigravanje počasi postalo predrago tudi za zelo bogate države.

Banke na Hrvaškem so svojevrsten problem, ki se ne tiče tujcev.
Prvič, banke niso država in v liberalnem gospodarstvu in v svetu svobodne konkurence naj pač postavljajo cene, kot mislijo, da jih lahko. Preprečiti je treba le kartel, zagotoviti delovanje svobodne konkurence torej.
Da problematika na Hrvaškem ni le stvar tujcev, pa vem iz osebne izkušnje. Imam tudi račun v hrvaški banki. Ko sem prvič stopil k napačnemu bankomatu, me je ta "oglobil" za dvig 3,5€.
Potem mi je postalo jasno, zakaj je na Hrvaškem čisto običajno, da imajo na istem mestu po 10 bankomatov različnih bank. Zato, ker moraš k svojemu, če se želiš izogniti "kazni".
Zdaj ko to vem, grem s slovenskim računom na pravi bankomat in dobim gotovino brezplačno.
Sicer je drugje podobno. Na Češkem je dvigovala hči s svojo kartico in prekinila, ko je dobila informacijo o proviziji. Potem sem na istem bankomatu dvigoval jaz brez provizije. Treba je pač biti seznanjen s Terms&Conditions.

Na splošno sem proti, da bi morala država na vsakem koraku ujčkati in božati ljudi. Na koncu se to izkaže za predrago.
Smo odrasli opravilno sposobni ljudje. Pustite, da bomo sami skrbeli zase.
FIN-379669 sporočil: 8.574
[#3024736] 03.08.23 13:03
Odgovori   +    2
Greš na Hrvaško in si kakega jurja vzameš v gotovini... drugo plačaš s kartico. Ne razumem , kje je problem.. razen če je treba vzeti več gotovine, da se plača apartma še v kešu; vsak dober apartma ima itak tudi sef... lastniku app. se lahko proti podpisu listine prejema gotovine da v hrambo ali vnaprejšnje plačilo...
... in onega jurja boš že nekak imel za ta manjša, nekartična plačila. Konec koncev ste urednik finančnega časnika in pričakujemo malo planiranja. :)

Res pa je, da lahko EU tudi uredi z Uredbo (morda Direktivo) vprašanje max provizij za dvig na bankomatu, kot se je zgodilo v primeru roaminga. Po moje se pravno da urediti.

Konec koncev, kamorkoli greš na dopust, je treba imeti nekaj sto eur v denarnici. Never know what happens.
trocki sporočil: 1.675
[#3024737] 03.08.23 13:53
Odgovori   +    2
od Pariza do Splita so avtoceste, le od Biča do Bosiljeva se boste cijazili po dotrajani slovenski regionalki
Če se pelješ iz Pariza v Split, boš najbrž ostal na avtocesti in pred Zagrebom obrnil proti Splitu.
a na Hrvaškem boste to občutili bolj, saj je možnost plačila storitev s kartico prej izjema kot pravilo
A še vedno večja kot npr. v Izoli.
Čeprav ne razumem averzije do sprejemanja plačilnih kartic (ali hitrost in enostavnost plačila ne upravičita tistih nekaj centov provizije?)
Menda je za Mastercard provizija 4%, kar niti pod razno ni malo.
hostamox sporočil: 8.460
[#3024764] 03.08.23 21:39 · odgovor na: FIN-379669 (#3024736)
Odgovori   +    0
Če hodite z jurjem za manjše zneske, pomeni, da je budget za dva vsaj 3 k če ne 5 za familjo.
Reciva za deset dni.
To si čez palec lahko privošči vrhnjih 5 procentov.
Urednik financ dvomim, da ima kaj več kot 2,5k neto in ne bo kar tako odkartal mesečne mezde za 10 dni Hrvatije :).

Strani: 1