Zasebnost

Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 3.028
[#3019870] 24.04.23 18:57
Odgovori   +    1
Sam dobiček ali izguba še ne pove nič.

Potrebna je celotna analiza poslovanja podjetja in izračun kar precej kazalnikov.

Nekateri, predvsem tisti, ki imajo cele hobotnice naredijo marsikaj, da je uradni dobiček zelo majhen ali ga sploh ni.

V resnici pa jim gre zelo dobro in imajo veliko denarja.
murje sporočil: 5.120
[#3028645] 06.10.23 12:36
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: murje 06.10.2023 12:39
PRIČAKOVANJA € Co.

Vse tisti, ki so na vodstvenih in vodilnih funkcijah v državni upravi, bi se morali popolnoma izločiti iz gospodarskih družb v katerih so lastniki, solastniki ali nosilci nadzorstvenih funkcij, saj še vedno obstajajo možnosti za velika nasprotja interesov ali za možnost povezanih oseb...

CPI 2022 - CORRUPTION PERCEPTION INDEX

Od svojega začetka leta 1995 je indeks zaznave korupcije postal vodilni svetovni indikator korupcije v javnem sektorju. Indeks ocenjuje 180 držav in območij po vsem svetu na podlagi dojemanja korupcije v javnem sektorju, pri čemer uporablja podatke iz 13 zunanjih virov, vključno s Svetovno banko, Svetovnim gospodarskim forumom, zasebnimi podjetji za oceno tveganj in svetovanje, možganskimi trusti idr. Ocene odražajo stališča strokovnjakov in poslovnežev.

Transparency International v današnjem poročilu Indeksa zaznave korupcije (CPI) za leto 2022 razkriva, da je Slovenija z oceno 56/100 dosegla svoj zgodovinsko najnižji rezultat. V desetih letih indeksa je nazadovala za skupno pet točk in ostaja občutno oddaljena od povprečja Evropske unije (EU).

"Ugotovitve letošnjega indeksa zaznave korupcije so zelo skrb vzbujajoče in v Transparency International (TI) Slovenia menimo, da se bo, če vsakokratni odločevalci še naprej ne bodo izvajali ničelne tolerance do korupcije, trend nadaljeval. Vsak posameznik lahko doprinese svoj del k večji integriteti v družbi tudi s tem, da zahteva to ničelno toleranco od odločevalcev," je povedala Neža Grasselli, predsednica TI Slovenia.

Slovenija je v desetih letih nazadovala za skupno pet točk in ostaja občutno oddaljena od povprečja EU (povprečna ocena Indeksa držav članic: 64) in povprečja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), kjer je povprečna ocena Indeksa držav članic 67.
Han: To ni dober podatek

Padec Slovenije na indeksu zaznave korupcije po besedah ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana ni dober podatek. "Vlada in slovenska politika nasploh se mora zamisliti in narediti vse, da bomo na teh lestvicah višje," je dejal v odzivu na poročilo.

"To ni dober podatek," je poročilo mednarodne organizacije na današnji novinarski konferenci o aktivnostih na področju turizma komentiral Han.

Meni, da mora država narediti analizo, ugotoviti srž problema in "zadeve popraviti".

Na rekordno nizko oceno Slovenije so se odzvali tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije in izpostavili, da je čas za spremembe. "Treba je preiti od besed k dejanjem," so bili jasni.
Zgolj besede v boju proti korupciji niso dovolj

Grassellijeva je poudarila tudi, da je vlada v zadnjem letu večkrat javno poudarila, da naj bi se končno postavilo v ospredje tudi preprečevanje korupcije.

"Vendar za obrnitev negativnega trenda ne zadoščajo zgolj izjave na načelni ravni, ampak so potrebni tudi konkretni koraki," je med drugim opozorila in poudarila, da je treba za kakovostno prenovo resolucije k prenovi pristopiti sistematično. Obenem izhajati iz že narejenih analiz oziroma analize, kjer te še ne obstajajo, narediti in na podlagi ugotovljenega dejanskega stanja in primerov dobrih praks identificirati pomanjkljivosti in jih nasloviti na ustrezen način.

Zaradi korupcije več nasilja in konfliktov

Transparency International ob objavi letošnjih rezultatov poudarja tesno prepletenost korupcije, konfliktov in varnosti. Letošnja analiza je med drugim pokazala, da države, ki na indeksu CPI dosegajo slabše rezultate, dosegajo slabše rezultate tudi na Globalnem indeksu miru.

Lani sta bili Slovenija in Danska edini državi med desetimi najbolj mirnimi po oceni Globalnega indeksa miru, ki sta zdrseli po lestvici. Tako zdrs Slovenije kot Danske gre med drugim na račun kazalnika o nemirnih demonstracijah.

"Imamo srečo, da živimo v državi, kjer vlada mir. A zavedati se moramo, da to ni samo po sebi umevno. Za ohranjanje miru je nujno, da se med drugim ves čas aktivno trudimo tudi za preprečevanje korupcije," je povedala Maruša Babnik, generalna sekretarka TI Slovenia.
siol.net/novice/slov...ije-598151
www.tr ansparency.org...n-conflict

* Danska - 90
* Finska - 87
* Švedska - 83
* Nizozemska - 80
* Nemčija - 79
* Irska - 77
* Luksemburg - 77
* Estonija - 74
* Belgija - 73
* Francija - 72
* Avstrija - 71
* Litva - 62
* Portugalska - 62
* Španija - 60
* Latvija - 59
* Češka - 56
* Italija - 56
* Slovenija - 56
* Poljska - 55
* Slovaška - 53
* Ciper - 52
* Grčija - 52
* Malta - 51
* Hrvaška - 50
* Romunija - 46
* Bolgarija - 43
* Madžarska - 42
murje sporočil: 5.120
[#3030289] 30.10.23 14:16
Odgovori   +    0
»Korupcija je del slovenske družbe že tisoč petsto let«

IZJAVA DNEVA

"Narcistična kultura, ki prevladuje v naši družbi, ne temelji na upoštevanju moralnih standardov, po drugi strani pa je to tudi del zgodovinsko vzpostavljene slovenske socialne tirnice. Slovenci smo domačijska družba, kar pomeni, da preživetveno nagrajujemo članstvo, in ne sposobnosti. 'Naše' ščitimo ne glede na to, kaj počnejo. Z domačijsko logiko je imel težave že Primož Trubar, dandanes pa se manifestira v različnih političnih aferah. Prav vse slovenske vlade so se ravnale po njej. V takšni kulturi korupcija postane samoumevna in moralno nesporna. To ni značilno le za socializem, kot trdi naša desnica, ampak je del slovenske družbe že tisoč petsto let. Že Trubar poroča o tem. Kdor vlada, poskrbi za svojo domačijo, v okviru katere dopusti skoraj vse, za druge pa vzpostavi stroga moralna pravila. Tako se je v naši zgodovinski tirnici vzpostavila dvojna morala, o kateri govori množica primerov, tudi iz slovenske literature."

(Antropologinja Vesna Vuk Godina v intervjuju za Nedelo o tem, da smo tipična potrošniška zbirokratizirana narcistična družba, kar pomeni, da ljudje, ki nimajo teh značilnosti, sploh nimajo možnosti, da dosežejo najvišje položaje)
www.mladina.si/22840...etsto-let/
murje sporočil: 5.120
[#3030404] 03.11.23 12:33
Odgovori   +    0
BOB DNEVA

"V zadnjih desetletjih smo spravili nivo političnih strank na najnižjo točko, namesto njih so prevladale interesne skupine in lobiji, ki vodijo slovensko politiko."
Dušan Kumer, bivši poslanec:
Četrtek, 02. november 2023
vecer.com/bob-dneva

Strani: 1