Strani: 1

Froc sporočil: 2.033
[#3019805] 22.04.23 11:09
Odgovori   +    3
Vsaj nekateri znaki preboja se kažejo v javnost. Ne ravno povsod, pod površjem pa povsod. V Nemčiji na primer na Bavarskem že tudi javno.
anon-485444 sporočil: 1.924
[#3019806] 22.04.23 12:03 · odgovor na: Froc (#3019805)
Odgovori   +    4
[Froc]
Vsaj nekateri znaki preboja se kažejo v javnost. Ne ravno povsod, pod površjem pa povsod. V Nemčiji na primer na Bavarskem že tudi javno.
Bavarska je najjužnejša zvezna dežela Nemčije in hoče nazaj vklopit JE. Nemčija je namreč tako velika država, da je v nekaterih primerih enostavneje električno energijo uvažati kakor prenašati. Sever ima spričo vetrnih elektrarn presežke energije, zato morajo posamezne vetrnice celo odklapljati, medtem ko mora jug Nemčije energijo uvažati. Prenosne kapacitete namreč niso zadostne, da bi lahko vso energijo s severa poslali na jug.

"Bavarci hočejo svojo nuklearko" oe.finance.si/901224...-nuklearko
0531Zavar sporočil: 2.054
[#3019809] 22.04.23 13:31 · odgovor na: anon-485444 (#3019806)
Odgovori   +    4
[aimon]
> [Froc]
> Vsaj nekateri znaki preboja se kažejo v javnost. Ne ravno povsod, pod površjem pa povsod. V Nemčiji na primer na Bavarskem že tudi javno.

Bavarska je najjužnejša zvezna dežela Nemčije in hoče nazaj vklopit JE. Nemčija je namreč tako velika država, da je v nekaterih primerih enostavneje električno energijo uvažati kakor prenašati. Sever ima spričo vetrnih elektrarn presežke energije, zato morajo posamezne vetrnice celo odklapljati, medtem ko mora jug Nemčije energijo uvažati. Prenosne kapacitete namreč niso zadostne, da bi lahko vso energijo s severa poslali na jug.

"Bavarci hočejo svojo nuklearko" oe.finance.si/901224...-nuklearko
Prenosne kapacitete (kable in transformatorje) je gotovo najceneje zagotoviti. Vprašanje pa je, če so časovne potrebe enake. Namreč pri vetru in fotovoltaiki je bistvena latnost, da morda niso na voljo takrat ko jih potrebujemo*.

* Zadnjič sem bil na izletu na Nanosu. In na vrhu Nanosa me je dobesedno prestavljalo, veter je luščil barvo iz oddajnikov, če verjameš... Po moje nobena vetrna elektrarna ne bi zdržala tega orkana (spodaj je ena , samo tam bistveno manj piha). Baje obstajajo vetrneice v obliki valjev (tuljav), ki so bolj robustne v takšnih razmerah.

Strani: 1