Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Časomerilniki iz neke pretekle dobe

Strani: 1

EKSPROPRIACIJA sporočil: 561
[#3019647] 18.04.23 23:12
Odgovori   +    7
Tonemo v sovjetski model vsemogočne države, korupcije birokratskega aparata in državnih monopolov.
Froc sporočil: 2.033
[#3019650] 19.04.23 06:45 · odgovor na: EKSPROPRIACIJA (#3019647)
Odgovori   +    2
Vse našteto imamo kar tu. Že vsaj 50 let. Ne lezemo v to, smo že dolgo notri.
aljosalp sporočil: 185
[#3019671] 19.04.23 13:30
Odgovori   +    1
Sem skeptičen. Vse je odvisno od motivacije zaposlenih in kulturološke percepcije.
Kakor razumem avtorja, verjetno sva podobne generacije. Jaz sem prva dela opravljal kot študent že v jugi. Ja štemplanje kartice je bila norma. Nato v digitalni dobi RFID, med tem sem menjal sistemov in sedaj se večinoma ne štempljam (od 2008). Glede na mojo pozicijo sem v službi 24/7, kljub pogodbi, ki garantira 40 urni delovnik, to je le privid, in pa seveda zakonsko določilo. Moja motivacija je drugje. Pri tem gledam moje generacije zaposleni na manj zahtevnih delovnih mestih, ti nimajo problema štemplati kartico ali tudi ne. Glede na kulturološko doktrino, zdrav delovni kolektiv, produktivnost je v normi. Problem je v mlajših, milenicih, ki sicer posamezniki lahko izjemno izstopajo in so po produktivnosti lahko še boljši, so pa v večini "lene riti". Saj se tudi ti konformirajo ko dobijo otroka pa odgovornost.. Vendar v večini rabijo prvi push discipline. To govorim v tehnološki branži, kjer je motivacija bila že vstop v takšen posel pa še učenje tehnologije. V branžah z nisko dodano vrednostjo in veliko mero izkoriščanja (Beri Hofer, Lidl, Mercator...) pa na žalost motivacije ni in kontrola pač mora biti. Žal, gledam ko sem delal kot študent na pošti, služba je bila dostojnosti vredna, danes ko poštar za minimalca mora nositi pralni stroj po stopnicah do 4 nadstropja.. Manjka le da bodo zahtevali še montažo od poštarja.... V kratko, ko regulator (EU in naprej) pade na ispitu, se model izkoriščanja začne in smo na koncu vsi ovce, tudi jaz gledam v tem globalnem svetu, kako je tempo v moji branži šel nenormalno gor. Vse zaradi tega, ker danes Indici, jutri AI.. pritiska na večjo produktivnost za manjši denar. Po eni strani zavidam mojim Danskim kolegom, kjer država regulira te zadeve do potankosti, vendar mislim, da tudi oni bodo kmalu prišli do modela, da bo Danes zmanjšal socjalni status, ali pa zaradi plačila na delovnih mestih z nisko dodano vrednostjo ne bo več Danca ampak pakistanci. Pol pa desna opcija, ki bo mahala z pretirano emigracijo in xy svetovna vojna bo tu.... Nekje mora počiti. Ali se regulator zbudi, ali pa bo paradigma v kateri bodo živeli naši otroci drugačna. Jaz bi ko bom v staračkem domu raje videl bjondo v dekolteju da mi pere rit, kakor zamotano pakistanko. Pa nič proti njim.
W124 sporočil: 133
[#3019705] 20.04.23 08:13
Odgovori   +    0
če povlečem analogijo z današnjo vožnjo v službo kjer sta dva milo rečeno grobo kršila pravila je podobno tudi z evidenco delovnega časa
svobodna evidenca potrebuje posameznike ki spoštujejo pravila in imajo samodisciplino
srečal sem kar nekaj ljudi na delovnem mestu, ki so redno kršili pravila prihajanja in odhajanja na delo in niso bili sposobni nobene adaptacije kljub opozorilom
ko sem se usedel z njimi v avto pa je bilo precej podobno

Strani: 1