Zasebnost

Izbrani forum: Moje finance

Izbrana tema: članek Zviti na leto prihranijo tudi 700 evrov

Teme v drugih forumih o teh vsebini:   Glavni forum (13)

Strani: 1

murje sporočil: 5.120
[#2931783] 31.05.21 11:40
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: murje 31.05.2021 11:44
2010

Pravkar minevajo 3 leta odkar sem po dolgih 30 letih nehal kaditi. Težave so se tako začele v januarju leta 2007 in tako sem iz obstoječih 74 kg do julija meseca shujšal na 67 kg. Preprosto, tehnica je kazala vedno manj, pojavljale so se težave na delovnem mestu, saj se je bilo strankam potrebno posvetiti skozi celi dan. Skratka stresni učinki so tudi ob veliki odpornosti prišli nadme, kljub mojemu razmišljanju, da temu nikoli ne bo tako. V juliju sem te težave zaupal svojemu osebnemu zdravniku in pri pregledu je bilo kasneje ugotovljeno, da imam od januarja nastalo in razvijajoče sinovialno vnetje v desni roki oz.ovojnici med karbunklom in furunklom. Tako sem v bil mesecu juliju operiran v anesteziji na desnem komolcu, kjer so mi ščistili nabralo se tekočino. Po tem posegu sem tudi opravil še razne preiskave, med drugim tudi slikanje pljuč ter preiskave želodca – gastroskopijo, saj veliko časa nisem mogel normalno in kvalitetno jesti. Po ugotovljenem rahlem gastritisu ter pljučnem emfizemu ter treh atelaktazah, mi je moj osebni zdravnik svetoval, da neham kaditi, med drugim je bil tudi sam kadilec.Tako je rekel, da se danes v cigaretih kadi zgolj kemijo in so daleč mimo časi, ko so bile to, še tiste prave cigarete. Upošteval sem njegov nasvet, bil sem njegov četrti pacient od stotih vpisanih v poseben zvezek, kjer je vodil svoje cigaretne odvisnike. In še vsa sreča, da so takrat tudi začeli z akcijami ob novi zakonodaji prepovedi kajenja, ki se je takrat že pripravljala.
Celoten jesenski čas sem si zdravil tudi želodec, saj nisem mogel normalno jesti in so me mučile težave v obliki krčev v skoraj vsaki mišici na telesu. Ob tem, da imam tudi pisarniško delo je potrebno telo med delom delno zasukati v levo proti računalniku in so se zaradi tega skozi leta, tudi pojavile težave s hrbtenico in posledično rahlo izboklino na levi strani prsnega koša. Mučili so me veliki in zelo intenzivni mišični krči, ki so potekali večkrat od pasu navzgor ali pa od vrha ramen proti ledvenemu delu ter velikokrat tudi v noge. Skratka zaradi psihične in tudi fizične odvisnosti je prišlo do krča celotnega telesa, posebej me je bolelo na levi strani prsnega koša zgoraj v predelu prsnice, kot bi me nekdo vseskozi držal s stisnjeno pestjo na tem predelu telesa. Vse te bolečine so tudi delno počasi prenehale, ob napotenih rehabilitacijah v termah Portorož, tista v prsih pa šele po opravljenem ultrazvoku vratnega in ramenskega sklepa. Posamezne bolečine se še vedno pojavljajo edino ob kakšnem velikem neurju ali pripravi na slabo vreme. Ob tem sem se trudil čim bolj zdravo prehranjevati in piti veliko vode, čajev ter drugih tekočin. Ob tem sem bil še vedno v veliki stresni situaciji zaradi telesnih sprememb in sem po tem tudi redno začel opazovati svoje blato in skratka prisluhniti svojemu telesu. Vseskozi sem tudi sam zvesto in vsakodnevno kolesaril in to mi je dalo tudi moč in telesno kondicijo, da sem nadaljeval boj s cigaretno odvisnostjo. V začetku sem kolesaril počasi in se vedno tudi močno zadihal ob klancih, tako, da sem imel ob prihodu na cilj občutek, da se ves svet obrača okoli mene. Tako sem vztrajal in še vedno vztrajam, ne glede na vreme in letni čas, pa četudi je bil to januar ali februar, tako sem domov ženi in hčerki prinesel prve zvončke ter jim s tem počasi vračal za vso pretrpljeno gorje in strese, ki so jih preživeli z mano ob odvajanju cigaterne odvisnosti. Ob tem sem se spomnil tudi na opravljene spirometrije na začetku zdravljenja, kar je pokazalo še 75{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e8217 7f89b8bb705212ec9} učinkovitost pljuč in v tiste lanskem letu, ko je bila krivulja praktično idealna. V tem obdobju sem se tudi malo zredil, saj sedaj tehtam 80kg, tako da se tudi drugače dobro počutim, za vzdrževanje telesne kondicije sem praktično s koleson nerazdružljiv in ga uporabljam tudi za službo, kar bi priporočal vsakemu, ki da kaj nase in na svoje zdravje. Vseh tistih doživetij in lepot, ki jih človek doživi le v tesnem stiku z naravo, mu dajejo tudi moč, da se uspešno rehabilitira in nadaljuje kvalitetnejše življenje. Ob tem bi rad izpostavil tudi, da se se začetne težave, ki so bile opisane zgoraj, nehale šele po preteku dveh let in pol ter so bile peklenske in največje v mojem življenju.
Tukaj bi se še enkrat rad zahvalil mojemu osebnemu zdravniku, vsemu osebju in medicinskim sestram v bolnišnici, vsemu osebju v termah Portorož in seveda moji družini, ki mi je ves čas stala ob strani. Vsem ostalim, pa čas za temeljit razmislek.

Spoštovani,
kaj naj dodam? Hvala za sporočilo, ki naj bo vpodbuda za druge, ki “ne morejo” opustiti kajenja. Ni lahko, a se da. In se splača-kratko in dolgoročno!
lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

iskrene čestitke zvok
vaše pismo mi vliva upanje, saj sem tudi sam pred nekaj leti začel z odvajanjem od kajenja in takšne zgodbe je vedno poučno brati, saj so spodbudne tudi za nas, ki se trudimo, da še dalje vztrajamo na začrtani poti-življenju brez cigarete namreč.
Vse dobro še naprej

2013

Kmalu bo 5 let od moje zadnje cigarete, v tem času sem odšel vsako leto v terme Portorož, kjer mi pomagajo terapevti in moj osebni zdravnik, da bi premagal tudi težave s hrbtenico. To je nastalo tudi zaradi samega delovnega mesta in položaja prisiljene drže – rahlo v levo, za računalnikom. To dejstvo verjetno nikoli ne bom mogel dokazati, da bi naj to nastalo kot posledica bolezni zaradi same narave dela oziroma obliko poklicne bolezni.
V lanskem letu sem imel v pomladnem času težave z vnetjem, kakršnega sem že imel na desnem komolcu, tudi na levem, kjer se mi je pojavila močna sinovialna oteklina. Sam pri sebi sem si rekel, da nikakor ne bom dovolil, da se mi posledično pripeti še kakšna operacija. Še več sem telovadil in kolesaril, tako, da je oteklina sama po sebi izginila in se do sedaj ni več ponovila.
Že opisana močna bolečina v prsnici, se mi pojavi le še občasno in ob velikem neurju ali močni burji, pa vseeno zberem toliko moči, da me to ne moti preveč in to jemljem kot nekaj običajnega, neko opozorilo ali pa 30 letni dolg kajenja. Ko danes opazujem vse kadilce in njihovo pretirano odvisnost od kajenja, poskušam na nek človeški način in nepriskuten način, opozoriti z lastnim vzgledom in lastnimi problemi opozoriti, kaj jih čaka, če bi nadaljevali po tej poti. Morda pa sem zaradi tega še manj med njimi, saj zaradi te razvade, danes pijem veliko manj kave ali pač capučinov, kot sem jih včasih, pa niti prevelike potrebe za to ne čutim.
Res pa je, da pijem veliko več čaja, kot sem ga popil v preteklosti in če se le da, toplega, prav vseh vrst in oblik. Ob tem morda tudi veliko več sokov, kot sem jih v preteklosti, pa tudi kakšen kozarček črnega vina, kot prilogo k dobri in kvalitetni prehrani. Ob tem sem moral menjati tudi pivo, saj veste, eno pivce za živce, saj sem prej pil Laško, sedaj pa mi je ljubše Union, vsaj zaradi takratnega gastritisa, mi je ostalo ljubše vse do danes.
Glede prehranjevanja se držim nasvetov mojega osebnega zdravnika in jem raje več obrokov na dan, ko pa manj in obvezno jutranjega, ki sem ga prej nadomestil s capučini in cigareti, da sem sploh lahko začel funkcionirati normalno pred delom.
Hrana je raznovrstna, mediteranska z veliko naravnimi zelenjavami in z veliko raznovrstnega sadja, vse to pa v času, ko je v naravi. Bodisi, da so to šparge, artičoke, beluši, brzota, karfiola, bledež, kar je povsem zasluga vztrajanja moje žene, ki je svojo ljubezen do zdrave prehrane, presesla na svojo družino in na širšo okolico.
Zaradi vsega navedenega vzdržujem telesno težo na 82 kg in je ravno na idealnem razpotju, glede na telesno višino in uživam v naravi ob opazovanju vsega novega. Predvsem me veseli, da so se ljudje odprli tudi samo do sebe in da je vedno več kolesarjev ter pohodnikov in obenem vedno več prireditev, ki vzpodbujajo vse našteto.
Sedaj ravno odhajam na dneve sparg v Strunjan, da bi užil še malo sončnih žarkov po tem nenehnem deževju, saj se bo tam gorovo našlo kaj kvalitetnih specialitet domačinov, ki vsakokrat presenetijo.
Lep pozdrav vsem, pa se še kaj slišimo!


Spoštovani,
zares hvala za tako pozitivno sporočilo! Res, v volji je moč. Še posebej, če zraven uporabljamo pamet.
lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

2021

Še vedno vztrajam brez cigarete, še vedno se vozim s kolesom, med drugim tudi v službo...pomembne so aktivnosti v naravi ob morju, ko imamo takšno lepo okolje in možnosti za delo in življenje...

med.over.net/forum/t...b-2649499/

Strani: 1