Izbrani forum: Borza

Izbrana tema: day trading za davčne rezidente Slovenije

Strani: 1 2

anon-592681 sporočil: 21
[#2907415] 17.02.21 05:55
Odgovori   +    0
čas vnosa: 17.02.21 05:09
Pozdravljeni,


Nedavno sem se začel bolj poglobljeno zanimati o delovanju borze. Bolj kot vlaganje me je pritegnilo trgovanje. Drsim skozi literaturo in predavanja, uredil sem si demo račun za paper-trading in odličnega tujega brokerja in danes ugotovil, da še vedno ne vem, kako je z davčno platjo pri nas. Na srečo še pred začetkom trgovanja.


Skrbi me predvsem to čemur Američani pravijo Wash Sale. Vidim v Zdoh-2, da imamo nekaj podobnega tudi mi: "(5) Ne glede na drugi odstavek tega člena, negativna razlika (izguba), ki je dosežena z odsvojitvijo kapitala iz 2. in 3. točke 93. člena tega zakona, ne zmanjšuje pozitivne davčne osnove po tem poglavju:1. če zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi kapitala pridobi vsebinsko istovrstni nadomestni kapital, ali pridobi pravico do nakupa ali obveznost nakupa istovrstnega kapitala"


Zanima me, kako to rešujejo naši day traderji? Pozicija v istem vrednostnem papirju se lahko zavzame večkrat dnevno, kaj šele večkrat mesečno. Kako je s v Sloveniji? Občutek imam, da če je to rešljivo, da ne bo lahko, ker bi sicer tudi investitorji iskali luknje, kako se delati traderje.

Hvala za pomoč.
crt sporočil: 25.791
[#2907428] 17.02.21 07:33 · odgovor na: anon-592681 (#2907415)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: crt 17.02.2021 07:39
[plebtrader]
Zanima me, kako to rešujejo naši day traderji? Pozicija v istem vrednostnem papirju se lahko zavzame večkrat dnevno, kaj šele večkrat mesečno. Kako je s v Sloveniji? Občutek imam, da če je to rešljivo, da ne bo lahko, ker bi sicer tudi investitorji iskali luknje, kako se delati traderje.
to v praksi pomeni, da so dobicki obdavceni, izgube pa ne upostevane, ker masovno zapadejo pod pravilo glede 30 dni. (ki, kot si lepo povedal, ni izmisljeno v sloveniji, temvec vsebinska kopija ameriskih pravil, ki imajo celo se dodatne omejitve.)

ena razlika med situacijo slovenca in americana je v tem, da so slednjemu med drugim na voljo racuni, pri katerih se davek obracuna odlozeno (individualni pokojninski racuni IRA), ne na nivoju posameznih poslov. vsekakor bi bilo zelo lepo, ce bi slovenska ureditev skopirala tudi to in to ne samo iz davcnih razlogov.

je pa se ena posebna statusna moznost, kot vidis tu:

- capitalmanagementser...ction.html

- fairmark.com/investm...n/traders/

(vkljucno s poudarki na tem, kako da pravzaprav zadeve niso cisto jasne in da je davcna presoja lahko mehka, skratka nekaj takega, ob cemer se ljudje radi pridusajo, da to je pa mozno samo v sloveniji)

slovenski (pa tudi ameriski) priblizek situacije "trgujem v miru neko obdobje in sele na koncu pogledam in obdavcim nastalo neto razliko" bi bil to, da ne trgujes kot posameznik, temvec kot pravna oseba. imajo pa tudi tu americani prednost v tem, da lahko svojo pravno osebo furajo v zvezni drzavi z minimalno obdavcitvijo; v slovenski situaciji bos imel ddpo in potem se na svoj kapitalski dobicek ob izplacilu dividende ali likvidaciji.

za moje oci je edina 100% resitev za slovenskega rezidenta to, da ali a) menja davcno rezidenstvo, tj. se preseli in pretrga vse stike s slovenijo kot fizicna oseba; ali b) pelje denar offshore in da tisto ostane neprijavljeno sloveniji (ker sicer bi spet prisel v postev kapitalski dobicek v razmerju do podjetja - izplacila dobicka oziroma likvidacija). to je seveda krsitev zakonodaje in se sam odlocis, a je to nekaj, kar bi zelel narediti in a menis, da se splaca.

razmeroma dobra varianta bi bila, da imas firmo, ki si jo tudi prijavil v slo, vendar je ona v jurisdikciji, kjer letnega obracuna davka ni ali je stopnja minimalna, izplacil dobicka ne delas, likvidiras pa sele potem, ko ti zaradi preteklega casa stopnja davka od kapitalskega dobicka pade na tebi sprejemljivo vrednost.

seveda so s tem neki stroski, skrbi in moznosti, da ne gre vse po planu (z uspesnostjo poslovanja, s tvojo potrebo po likvidnosti, s tem, da se recimo spremeni na slabse slovenski tretma kapitalskih dobickov, s tem, da te na offshore destinaciji nekaj zajebejo in potem to resujes...).

potem je tu se nekolko posebna moznost, da imas kolega z veliko davcno izgubo na firmi, ki jo ti za neko izpogajano ceno kupis od njega in uporabljas :) pa se tu bos moral potem nekako dobiti denar ven.

skratka z denarjem so sami problemi, tako ce ga ni kot ce je.
anon-592681 sporočil: 21
[#2907647] 17.02.21 20:41 · odgovor na: crt (#2907428)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 17.02.21 15:10
Hvala vam za obsežen odgovor. Nad posledicami sem razočaran, nisem pa presenečen. Žalostno, da ta davek ni enostavno 0%, ker ima že sedaj zanemarljive prilive v proračun.


Med vsem naštetim se sliši podjetje v tujini, ki se ga prijavi pri nas, najboljša rešitev. Če bi se obdavčitev izplačila kapitala povečala še višje od 27.5% ali če bi se ukinile zmanjšane stopnje davka na kapital po 5 letih in več, bi morda lahko to rešil z začasno menjavo rezidentstva. Tukaj nisem prepričan, če je rezidentstvo pomembno v letu, ko je kapitalski donos nastal, ali v letu, ko se ga izplača? Vendar pa je to problem za neke druge čase in ni potrebe po prehitevanju. Prijava podjetja registriranega v tujini je seveda obvezna, ne vem pa ali bodo potem komplikacije, če se samo trgovanje izvaja v Sloveniji in ali si glede na izbrano državo prijavitelj s tem povzroči neugodno domačo obravnavo v bodoče? Recimo temu uvrstitev na neuradni črni seznam.


Pri izbiri lokacije za tako podjetje laično menim, da je potrebno pretehtati naslednje:

- Kako zelo davčno ugodno okolje se naj zasleduje, da to podjetja ne postavi v otežen položaj pri obravnavi nakazil, odobritvah pri brokerjih in "lovu na čarovnice" v domači državi lastnika?

- Kakšne računovodske zahteve ima izbrana država? Lepo bi bilo, da bi bilo poročanje čim bolj enostavno.

- Ali država gostiteljica nudi kakšno olajšavo na kapital investiran v pozicije (neke vrste normirani stroški pri poslovanju z vrednostnimi papirji)? Mogoče se je kakšna država specializirala za ugodno davčno obravnavo ravno določene vrste poslovanja. S tem bi lahko zmanjšal davčno osnovo podjetja in si privoščil iskanje države, ki ne spada med "oaze".

- Banka, kjer ima podjetje odprt račun menim, da ne predstavlja večjega tveganja, ker bo denar prenakazan in bo ostal na računu pri brokerju in je ta veliko bolj pomemben. Pri klasičnem offshore podjetju bi bila varnost bančnih vlog daleč najpomembnejša kategorija.


Sedaj pa k vprašanjem:

1. Ali je na tem forumu kak day-trader in ali je pripravljen deliti svojo izkušnjo, kako si je uredil poslovanje?

2. Katere države naj raziščem najprej, če kdo priporoča državo, ki izstopa po prijaznosti do tovrstnih vlagateljev?

3. Ali je pri nas kakšno dolgo obstoječe in renomirano podjetje, ki se ukvarja s svetovanjem in pomočjo pri ravno takšnih težavah, ki bi ga kdo želel priporočiti?
crt sporočil: 25.791
[#2907653] 17.02.21 20:44 · odgovor na: anon-592681 (#2907647)
Odgovori   +    1
[plebtrader]
Tukaj nisem prepričan, če je rezidentstvo pomembno v letu, ko je kapitalski donos nastal, ali v letu, ko se ga izplača?
naceloma je davcni dogodek takrat, ko je denarni tok od prodaje.
Prijava podjetja registriranega v tujini je seveda obvezna, ne vem pa ali bodo potem komplikacije, če se samo trgovanje izvaja v Sloveniji
to bi naceloma lahko bil problem, ker ima furs po mojem razumevanju moznost, da razglasi, da je podjetje vodeno iz slovenije in zato zapada pod slovenski ddpo.

velik del problema je ta "naceloma", ki se ponavlja pri davcnih zadevah :)
anon-592681 sporočil: 21
[#2907711] 18.02.21 09:24 · odgovor na: crt (#2907653)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 18.02.21 00:03
Mogoče se bo kak slovenski day trader v bodoče opogumil in kaj napisal v to temo. Imam še čas in moram najprej videti, če sploh bo kaj iz tega. Žalostno da ni enostavnejšega načina, da bi se resno preizkusil in trgoval z vsaj nekaj denarja brez prehitevanja z davčnim načrtovanjem.


Če ideja o offshore podjetju ne bi bila dovolj dobra, preostane še menjava davčnega rezidentstva. Zdoh-1, člen 6, točka 5 je edina težavna za izpolnitev:
Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
5. je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.
Zelo so zanimive točke 2. 4. in 5. člena 7:
(1) Ne glede na 6. člen tega zakona, je zavezanec nerezident, če izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
2. bi postal rezident samo zaradi opravljanja dela kot funkcionar, strokovnjak ali uslužbenec mednarodne organizacije, če ni slovenski državljan;
4. je fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
a) bo bivala v Sloveniji izključno zaradi zaposlitve kot tuj strokovnjak za dela, za katera v Sloveniji ni dovolj ustreznega kadra,
b) ni bila rezident v kateremkoli času petih let pred prihodom v Slovenijo,
c) ni lastnik nepremičnine v Sloveniji in
d) bo bivala v Sloveniji skupno manj kot 365 dni;
5. je fizična oseba, ki biva v Sloveniji izključno zaradi študija ali zdravljenja.
Zelo bi me zanimalo, če je kdo že izpolnil te točke in na kakšen način?
Kaj je mednarodna organizacija in zakaj podjetja za davčno optimizacijo še niso ustanovila vsaka svoje?:)
Šolnina je poceni, kakšna kronična bolezen se tudi hitro najde, ko človek malo odraste.
Se da najti seznam kompetenc ali izobrazb, ki bi zadostile točki 4? Mogoče je potrebna le ozko usmerjena podiplomska nadgradnja in bi se lahko prelevil v tujega strokovnjaka:) Bi pa moral počakati 5 let oziroma do takrat bivati v Sloveniji manj kot pol leta na leto. Ravno prav časa za kak študij po točki 5.

Po 15. členu ZZVZZ so v obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji vključene:
1. osebe, ki so v delovnem razmerju v Republiki Sloveniji;
3. osebe, zaposlene pri tujih in mednarodnih organizacijah in ustanovah, tujih konzularnih in diplomatskih predstavništvih s sedežem v Republiki Sloveniji, če ni z mednarodno pogodbo drugače določeno;
14. tujci, ki se izobražujejo ali izpopolnjujejo v Republiki Sloveniji, ki niso zavarovani iz drugega naslova;
Torej je možno, da se davčni nerezident za pol leta ali kar celo leto vključi v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z nekaj sreče bomo nekoč dobili pravo zasebno zavarovanje in bo hecanje na tem področju za nerezidente končano, penzije pa itak ne zanimajo več nikogar.

Daljnje destinacije mi ne dišijo in bi rad ostal v EU. Primerna bi bila vsaka moderna tuja država, ki ima nizko ali pa sploh nima obdavčenih dohodkov, ki izvirajo iz drugih držav. Izbira G. Merlaka se zdi kar solidna, vendar prehitevam, ker je treba najprej kaj zaslužit.
crt sporočil: 25.791
[#2907713] 18.02.21 09:27 · odgovor na: anon-592681 (#2907711)
Odgovori   +    1
[plebtrader]
Žalostno da ni enostavnejšega načina, da bi se resno preizkusil in trgoval z vsaj nekaj denarja brez prehitevanja z davčnim načrtovanjem.
oprosti, ce solim pamet, ampak - nacin je to, da pac trgujes (pod neprijaznimi slovenskimi pogoji) in vidis, kaj nastaja.

placas bos visok davek, vendar bo veliko bolj od tega pomemben podatek, ali si dejansko delal dobicek; in kako se bos ti pri tej dejavnsti pocutil (amortizacija cloveskega materiala).

potem sele scasoma pride tocka "okej, kot kaze, lahko tole ne samo uspesno pocnem, temvec tudi v razlicnih razmerah, torej bi res lahko to pocel full time, torej ima smisel lotiti se in dobro pripraviti posel".
anon-592681 sporočil: 21
[#2907758] 18.02.21 13:27 · odgovor na: crt (#2907713)
Odgovori   +    0
Nič hudega, glede dohodka od zgolj trgovanja imate povsem prav, ker še ne vem ali bom to počel redno in je to zaenkrat le hobi na demo računu. Vseeno lahko komentirate Zdoh-1, ker se mi zdi, da pušča kar nekaj odprtih možnosti, razen če sem napačno interpretiral.
blink sporočil: 3.523
[#2907771] 18.02.21 14:54 · odgovor na: anon-592681 (#2907711)
Odgovori   +    0
[plebtrader]

Daljnje destinacije mi ne dišijo in bi rad ostal v EU. Primerna bi bila vsaka moderna tuja država, ki ima nizko ali pa sploh nima obdavčenih dohodkov, ki izvirajo iz drugih držav. Izbira G. Merlaka se zdi kar solidna, vendar prehitevam, ker je treba najprej kaj zaslužit.
Kako ima Merlak to rešeno?
anon-592681 sporočil: 21
[#2907796] 18.02.21 16:48 · odgovor na: blink (#2907771)
Odgovori   +    0
Kako ima Merlak to rešeno?
Ne vem dejanske ureditve. Pravi, da živi na Malti. Za domiciled rezidente Malta ni ravno ugodna tako, da tukaj nam manjkajo podatki, da bi lahko razumeli, zakaj se je odločil ravno za Malto. Je pa zelo ugodna za non-domiciled individuals, če uspeš interpretirati kaj to pomeni, je tu en začetni dokument od gov.mt (pazi, v PDFju ni datuma, poglabljal pa se še nisem, ker je to stvar za strokovnjake).

cfr.gov.mt/en/inland...%20Act.pdf

Če si lahko stalni davčni rezident Malte (ker nekje moraš bit!) in hkrati non-domiciled individual, potem je Malta lahko dobra izbira za veliko poslovnežev. Več o tem, za koga morda ni pa na koncu.
1.2. The worldwide basis of taxation applies to the income of persons who are ordinarily resident and domiciled in Malta. It also applies to persons who hold the status of long-term resident or are in possession of a permanent residence certificate or a permanent residence
Poudarek na prvem "and".
3.1. Individuals who are in Malta and consider Malta as their permanent home are domiciled in Malta. “Home” here refers to the place where a person belongs and implies stronger ties with a country than residence.
3.4. An individual may change his domicile of origin and acquire a domicile of choice. A domicile of choice in a particular country is acquired when the individual takes up residence in that country with the intention of making that country his permanent home. A person who takes up residence in a country, even if for a long or indefinite period, does not acquire domicile in that country if he has the intention of returning some day to his country of domicile or of settling some day somewhere else.
Deluje kot prosta izbira, neregulirano. Idealno bi bilo, da se "nameravaš" vrniti nekoč v Slovenijo in je Slovenija tvoj domicile, medtem pa si davčni rezident s stalnim naslovom na Malti. Še vedno pa lahko pol leta vsako leto obiščeš Slovenijo in se prosto giblješ po EU. Pozor, to ni pravni nasvet, le moja laična interpretacija.

Vsak ima specifičen problem in ni mogoče reči, da je ravno 1 država najoptimalnejša za vse. Konkretna težava pri day traderjih je, da veliko držav ta dohodek ne obravnava kot dohodek iz tujine in/ali ne kot kapitalski dohodek ampak po personal income tax shemi.
crt sporočil: 25.791
[#2907798] 18.02.21 16:55 · odgovor na: anon-592681 (#2907758)
Odgovori   +    0
nimam cvrste podlage za komentiranje zdoh, ker so ti deli njega po mojih vtisih iz druge roke taki, da je izvajanje v praksi zelo stvar konkretnega primera, motivacij in stevila nicel.
anon-592681 sporočil: 21
[#2907802] 18.02.21 18:23 · odgovor na: blink (#2907771)
Odgovori   +    0
Video primer o ugotavljanju "domicila" za UK davčne rezidente: www.youtube.com/watc...M4PtD8v7Jc (posebej od 5:00 dalje)

Verjetno je podobno na Malti, kar pomeni, da si lahko non-domiciled davčni rezident Malte. Za day trading to še ni dokončna rešitev, je pa rešitev za veliko drugih donosov.
marko15 sporočil: 38
[#2907856] 19.02.21 09:34 · odgovor na: anon-592681 (#2907758)
Odgovori   +    0
Je že nekaj časa nazaj ko sem bolj gledal te stvari, ampak:

- pomembno je v bistvu da imaš pozitiven rezultat, davki so sladka skrb
- trgoval boš z IFI, kar pomeni, da je davka najbrž še več, kot misliš
- lahko pa se omejiš na spot FX, v tem primeru (kot jaz razumem, seveda), ni davka
anon-592681 sporočil: 21
[#2907945] 19.02.21 15:51 · odgovor na: marko15 (#2907856)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: anon-592681 19.02.2021 15:53
[marko15]
Je že nekaj časa nazaj ko sem bolj gledal te stvari, ampak:

- pomembno je v bistvu da imaš pozitiven rezultat, davki so sladka skrb
- trgoval boš z IFI, kar pomeni, da je davka najbrž še več, kot misliš
- lahko pa se omejiš na spot FX, v tem primeru (kot jaz razumem, seveda), ni davka
Ne bom trgoval z IFI, samo z delnicami. Lahko, da ne razumem pravilno, ampak glej zakaj niti slučajno davki niso sladka skrb, tudi za začetnike in zgubaše:

Reciva, da nimam batting avg. več kot le 50% in so dobitki in izgube pri vsakem tradu enaki. Davčno gledano bi dolgoročni investitor bil celo v minusu in tudi realno zaradi provizij. A ker je šlo za day tradanje je treba plačat davek na vse dobitke, nobena izguba pa ni priznana. Lahko se zgodi, da si v minusi in moraš po vrhu še davke plačat.

Nisem še klical na Furs, @crt pa je namignil, da bi lahko bila presoja "mehka", kar pomeni, da pravila niso jasna in ima organ proste roke, da se odloča po svoje.

Če oddam napoved prek eDavki, zahtevajo vse podatke o pozicijah, datumih, cenah in bo sistem takoj odklonil priznanje izgube zaradi datumov.

Hec pa je še v tem, da davkarija v drugih državah tega sploh ne obravnava kot kapitalski dohodek. Če je tudi pri nas tako, bi bilo najbolje in bi prijavil v dohodnino samo razliko med dohodki in odhodki. Raje plačam višji davek na realiziran profit, kot cedularni davek na vse dobitne trade, brez priznanih izgub. Torej dohodnino, ampak o tem ne najdem čisto nobenega zapisa v Sloveniji. Kaj res nimamo nobenega day traderja, ki bi pisal o svoji izkušnji?
marko15 sporočil: 38
[#2908116] 20.02.21 12:33 · odgovor na: anon-592681 (#2907945)
Odgovori   +    0
Hja, vse je stvar definicije, ampak kaj je zate daytrading?

Jaz razumem, da boš do nekaj dni držal delnico brez vzvoda in s tem služil?
anon-592681 sporočil: 21
[#2908154] 20.02.21 17:37 · odgovor na: marko15 (#2908116)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-592681 20.02.2021 17:53
[marko15]
Hja, vse je stvar definicije, ampak kaj je zate daytrading?

Jaz razumem, da boš do nekaj dni držal delnico brez vzvoda in s tem služil?
Še manj, držal jih bom od nekaj deset sekund do nekaj minut. Lahko tudi dlje, a nikoli po zaprtju trgov. Odvisno od strategije, nekdo jih lahko drži tudi več kot 1 dan in je še vedno day trader. Tudi, če bi jih držal 30 dni, bi še vedno bile izgube davčno nepriznane z vidika obdavčitve kapitalskih dohodkov (skoraj gotovo ne bo padlo pod kapitalske dohodke, več spodaj).

Vzvod je odvisen od tega ali FINRA regulira brokerja ali ne. Če ga, moraš imet v margin računu vedno vsaj 25.000 $, vzvod je potem 4x, ko so borze odprte in 2x ponoči. Če broker ni reguliran s strani Američanov, potem ta pravila ne veljajo. Z računom brez vzvoda sicer ni PDT pravila, ampak traja 3 dni, da ti broker sprosti kupno moč, ko zapreš pozicijo pa tudi sicer pravi FINRA, da je "generally prohibited", zato tak račun ni primeren za day trading.

www.finra.org/invest...know-rules

Furs je treba najprej vprašat, na kateri način se takšna vrsta trgovanja obdavčuje. Če bodo potrdili, da gre za dejavnost obdavčeno po dohodnini, potem bi bil normirani S.P. dobra rešitev za začetnika, ki preide iz paper tradinga na pravo trgovanje. 4% efektivni davek na vse zmagovalne trade je precej bolje od 27.5%. Šele, ko bom dovolj prepričan v ponovljivost svoje strategije v demo računu, bom investiral v svetovanje in klical na Furs, prej nima smisla:D

To potrditev bo problem dobit, sploh brez uporabe računovodsko revizijskega podjetja. Najbolj verjeten razplet bo, da bodo po telefonu rekli, da gre v dohodnino, če si bo nekoč nekdo premislil pa ne vem. Pri majhnih profitih verjetno ne bo brigalo nobenega, če bom pa kdaj prilezel višje, bom moral stvar organizirati drugače v vsakem primeru in ne bom sploh čakal, da jih zasrbijo prsti.

Prijavit pa moraš obvezno, ker broker poroča matičnemu davčnemu uradu vse kar delaš: od osebnih podatkov, do volumna, vrednosti računa, morebitnih dividend, če si dolgoročni vlagatelj itd... Za več glej OECD's Common Reporting Standard – Automatic Exchange of Information (CRS-AEOI).

Aja še to, @blink pozabi Malto. Imaš oazo "miru" vzhodno od "kurje glave". 100% najboljša destinacijo v naši regiji, z izjemo Monaka, ampak ta ima seznam negativnih lastnosti daljši od kake novele, je pa res dohodnina nula.

en.nav.gov.hu/taxation/taxinfo

Ko boš bral, se boš razjokal, kako je mogoče, da je le en pljunek stran toliko bolje poskrbljeno za vse podjetnike in zaposlene z nadpovprečnimi plačami. Pa niso edini, čedalje večji del vzhodne Evrope postaja raj za biznis. Ni več daleč čas, ko bo tudi njihova kupna moč povozila našo.
anon-592681 sporočil: 21
[#2908157] 20.02.21 18:02 · odgovor na: anon-592681 (#2908154)
Odgovori   +    0
Za day traderja je Estonija najboljša izbira, ker zadržanih dobičkov v podjetju ne obdavčuje, če se komu da selit tako daleč. Na ta način lahko tvoja vlaganja rastejo z maksimalno hitrostjo, ker se ti nihče ne zažira v glavnico in lahko vse reinvestiraš. Osebno menim, da je bolje ostati bližje in plačati 10-15% več.

www2.deloitte.com/co...s-2019.pdf
marko15 sporočil: 38
[#2908160] 20.02.21 18:16 · odgovor na: anon-592681 (#2908154)
Odgovori   +    0
Aha. No, kot sem že rekel, nekaj časa se že nisem ukvarjal s tem. Vseeno pa dvomim, da je na trgu dovolj volatilnosti - oz. da niso v tem primeru stroški trgovanja preveč podobni spremembam cene.

Zato pa imaš potem IFI-je, ampak obdavčitev je tam še bolj neugodna.
crt sporočil: 25.791
[#2908164] 20.02.21 18:31 · odgovor na: anon-592681 (#2908154)
Odgovori   +    0
[plebtrader]
Še manj, držal jih bom od nekaj deset sekund do nekaj minut. Lahko tudi dlje, a nikoli po zaprtju trgov.
s tem verjetno mislis predvsem ne prek noci? ker kar se tice samega after/premarketa, vcasih je ravno tam najbolj razgibano.
anon-592681 sporočil: 21
[#2908195] 20.02.21 21:21 · odgovor na: crt (#2908164)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-592681 20.02.2021 21:27
[]
> [plebtrader]
> Še manj, držal jih bom od nekaj deset sekund do nekaj minut. Lahko tudi dlje, a nikoli po zaprtju trgov.

s tem verjetno mislis predvsem ne prek noci? ker kar se tice samega after/premarketa, vcasih je ravno tam najbolj razgibano.
Tako, ne prek noči.
[marko15]
Aha. No, kot sem že rekel, nekaj časa se že nisem ukvarjal s tem. Vseeno pa dvomim, da je na trgu dovolj volatilnosti - oz. da niso v tem primeru stroški trgovanja preveč podobni spremembam cene.

Zato pa imaš potem IFI-je, ampak obdavčitev je tam še bolj neugodna.
Wooooow 40%, to pa nisem vedel, čista kraja!!!

www.fu.gov.si/davki_...tov/#c4647

Piše pa, da je to za zavezanca, ki je fizična oseba. Kako bi bilo v primeru, da gre za pravno osebo?
crt sporočil: 25.791
[#2908197] 20.02.21 21:32 · odgovor na: anon-592681 (#2908195)
Odgovori   +    1
[plebtrader]
Piše pa, da je to za zavezanca, ki je fizična oseba. Kako bi bilo v primeru, da gre za pravno osebo?
za pravno osebo je dobicek kot vsak drug in stvar splosnega ddpo.

(pozor, sp ni pravna oseba)
hostamox sporočil: 6.365
[#2908515] 22.02.21 22:08 · odgovor na: anon-592681 (#2908195)
Odgovori   +    1
Vsekakor najprej probaj demo.

Po ene pol leta vlozi tistih deset ali dvajset k.

Verjetno ne boš rabil oddajat davcne napovedi:).


Ne vem kje trgujes, a trgovanje z delnicami ima ponavadi kar nekaj stroskov plus ubija te spread.


Ce misliš drzat le nekaj časa, ti za začetek priporocam forex spot market.
Moj priljubljen par je gbpjpy.

Da ne bos imel skrbi glede davkov;)
anon-592681 sporočil: 21
[#2908529] 23.02.21 05:17 · odgovor na: hostamox (#2908515)
Odgovori   +    0
[hostamox]
Verjetno ne boš rabil oddajat davcne napovedi:).
Instructions unclear, stonks only go up:)
anon-514918 sporočil: 2.327
[#2909422] 26.02.21 18:37 · odgovor na: marko15 (#2907856)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 26.02.21 13:19
Na kripto dobičke v Sloveniji je davek ali ne?

Uriah Heep.
Nikec3 sporočil: 1.203
[#2909439] 26.02.21 18:56 · odgovor na: anon-514918 (#2909422)
Odgovori   +    1
Če FURS-u poveš, da si kripto kupoval iz altruističnih razlogov potem ne.
hostamox sporočil: 6.365
[#2909448] 26.02.21 19:11 · odgovor na: anon-514918 (#2909422)
Odgovori   +    0
tineqfin sporočil: 52
[#2909480] 26.02.21 22:48 · odgovor na: (#2909470)
Odgovori   +    1
[abohte]
> [plebtrader]
> Kaj res nimamo nobenega day traderja, ki bi pisal o svoji izkušnji?
Tudi to dejstvo, da nimamo nobenega day traderja je morda izpovedno :), se davčno ne splača...
Morda je res bolje ustanovitev firme. Pa plačaš tisti DDPO. Po 20 letih likvidiraš firmo in pobereš denar.
Nimamo? Žalostno je, ko bereš na drugih forumih "v prejšnjem letu sem naredil več 100+ trejdov, ker sem kopiral XXX osebo ... denarja si nisem izplačal na TRR ... ali moram to prijaviti na FURS?". In to sprašujejo konec februarja. Ko dobijo odgovor, da morajo prijaviti vsako prodajo pa ... ali lahko FURS pridobi podatke od tujih brokerjev ...
anon-592681 sporočil: 21
[#2909574] 27.02.21 14:36 · odgovor na: tineqfin (#2909480)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-592681 27.02.2021 14:37
[tineqfin]
Nimamo? Žalostno je, ko bereš na drugih forumih "v prejšnjem letu sem naredil več 100+ trejdov, ker sem kopiral XXX osebo ... denarja si nisem izplačal na TRR ... ali moram to prijaviti na FURS?". In to sprašujejo konec februarja. Ko dobijo odgovor, da morajo prijaviti vsako prodajo pa ... ali lahko FURS pridobi podatke od tujih brokerjev ...
Imaš v mislih forum finance.si ali kak drug domači forum? Kateri pa?
Vem katero platformo imaš v mislih s "kopiranjem", vendar ne vem, če bi tem, ki kopirajo rekel day traderji. Še platforma sama je zelo neprimerna za day tradanje. Dvomim, da gre za resne vsote, ker noben ne bi investiral v copy-trading veliko in je mogoče govora o nekaj 100€ ali 1000€ davka.

Ne le, da Furs lahko pridobi podatke, ampak dobi avtomatsko:) Razen, če je to še ena stvar, ki "ne dela" v Sloveniji. Tako, da vsi ti, ki jih omenjaš, so že dobili odgovor na to vprašanje v obliki pisma s Furs-a ali tako, da pisma nikoli ni bilo.:)
anon-514918 sporočil: 2.327
[#2910556] 04.03.21 06:12 · odgovor na: marko15 (#2908116)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 04.03.21 02:29
Daytrading je to, da kupuješ in prodajaš od nekaj tisočink sekunde razlike do nekaj ur, vsak dan, v odvisnosti od tega, koliko znaš, imaš in koliko si oddaljen od serverjev, ki procesirajo tvoja (računalnikova) naročila. Ker so pri nas idioti raje naredili zakon o obdavčitvi kapitalskih dobičkov, namesto da bi usposobili ljudi, ki bi kaj znali, so s tem uničili vse slovenske banke in onemogočili vse tiste, ki so kaj znali. Sicer pa je tudi s s.p.-ji isto. Preden kaj zaslužiš, že moraš fotrati državo. Idiotizem brez primere, ne glede na stranko. V bistvu je na področju financ še največ zasral Janša, komunjazerji so mu samo pridno sledili.

Uriah Heep.
anon-514918 sporočil: 2.327
[#2911861] 10.03.21 12:41 · odgovor na: hostamox (#2909448)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 10.03.21 10:50
Davčna obravnava dohodka, doseženega z rudarjenjem virtualnih valut

Za rudarjenje virtualnih valut po tem poglavju se razume kakršnakoli oblika potrjevanja transakcij???

:) A je treba postati bebec, da bi se to lahko razumelo?


Kakšna dejavnost je to, ki jo fizična oseba opravlja brez firme? In kako je ta zakon v skladu z zakonodajo EU, ki z navedenimi pogoji natančno loči profesionalnega investitorja od vseh ostalih.


:) A ne bi davčno zakonodajo pisal kdo, ki ima kakšno čisto v glavi.


Uriah Heep.
hostamox sporočil: 6.365
[#2912007] 11.03.21 06:47 · odgovor na: anon-514918 (#2911861)
Odgovori   +    1
Po mojih kmetijskih izkusnjsh je treba kdaj kaj komu napisat.
In grejo počasi stvari na bolje.

Se pa vse meri v letih.


Žalost trgovanja je ta da so trejderji po defaultu v slo kapitalisti in je politicno nekorektno pustit jih bogatet, ceprav je po podatkih tega bogastva skoraj nič.

Nazadnje so z ifi pobrali dobrih 100 k na nivoju države.

Strani: 1 2