Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Na Agenciji za energijo razmišljajo o uvedbi kritične tarife za elektriko
Strani: 1
sporočil: 10.844
Ni res...lažejo vam!!!
Dinamične tarife v resnici povečujejo konično moč, ne pa zmanjšujejo.
To se zlahka dokaže.
Dinamične tarife v resnici povečujejo konično moč, ne pa zmanjšujejo.
To se zlahka dokaže.
[Rakijan]Enostvano, da bolj ne more biti...
Ja? Kako, po kaksni logiki?
V Števcu je tvoj produkt (output)....V Imenovalcu pa tvoj razpoložljivi čas.
Rezultat je direktno povezan s konico.
Kaj se zgodi, če se imenovalec niža? Rezultat raste....
[alek14]Vse zgoraj našteto drži, ampak zagotovo pa zadeva ne niža potrebne konične moči, ampak jo povečuje.
Sistem ni tako zamišljen. Ideja je, da se poraba seli na druge tremine preko dneva, če se lahko.
Vendar pa gre tu za negativno inovacijo s stališča uporabnika. Dejansko neto korist ima tu ponudnik elektrike.
Uporabnik lahko (ni pa nujno - odvisno od sofisticiraosti uporabnika) izgubi udobje.
- z zadevo se mora aktivno ukvarjati (vsaj na začetku)
- lahko postane obremenjen ali bo imel dobave, ko jih bo potreboval (odvisno od globine optimizacije)
- upravičena skrb za stabilnost sistema, ki s temi filigrantskiki optimizacijami izgublja robustno rezervo.
Okoli 90% ljudi se ne bi nikoli odločilo za tako uporabo. Nekateri pa bi jo tudi s silo zavrnili.
www.lse.ac.uk/granth...om-the-uk/
Taka dobava elektrike je sprejemljiva samo za peščico sofisticiranih poznavalcev, ki so svojo stavbo že načrtovali tako, da lahko profitirajo s pametnim omrežjem.
Prihranki pa so za uporabnika ponavadi zelo majhni - večino pobere ponudnik.
Če imaš manj časa, da narediš neko stvar rabiš večje stroje ali več strojev.
Če hočeš v krajšem času segret vodo/stanovanje rabiš močnejši grelec/topotno črpalko.
Če hočeš v času "ugodne" tarife (ki se povrh vsega vklaplja še naključlno) napolnit "baterije" rabiš veliko priključno moč...bistveno višjo, kot če imaš konstanten odvzem 24/7/365.
Gre izključno za poizkus usklajevnja proizvodnje in porabe elektrike....Kdo jeim je pa v to privleke zmanjševanje konične moči pa jaz ne vem.
Sicer pa to ni moj problem...sem inženir in bom že zoptimiral svoj odvzem....za ostale pa...naj plačajo, kar so si izvolili.
sporočil: 1.265
Kot inzinir verjetno torej zastopis, da je trenutno lazje predvsem
pa cenejse shranjevanje toplotne energije kot elektricno. Tu je vsa
poanta.. Ce se ne bi izplacalo po neki logiki razumnih bitij si ne
bi nihce tega zelel koristiti torej se ne bi razvijajo.. Res niso
vsi inzinirji ampak 50 ali 100 evrov na poloznici za elektriko pa
nekako vsi odrasli razumni ljudje razumejo. Poanta
sporočil: 2.117
Poanta? Začelo se je. Za veliko večino bodo položnice višje. To je
prvi korak. Sledijo še ostali, ker bo na voljo vedno manj elektrike
po uporabniku, bodo omejene količine na posameznega porabnika.
Sprva se bomo še reševali s spretno in strokovno porabo. Kasneje
tudi to ne bo dovolj. Dovolj je bo le, če je boš kupil / plačal ali
jo proizvedel sam na strehi.
sporočil: 3.117
Pametna omrežja v Sloveniji, a se hecate???
Sem že parkrat napisal, pa ni odgovora.
Še iz Yuge poznamo "poceni tok", ki ga preklapljajo frekvenčni sprejemniki. Namenjeni so bili termoakumulacijskim pečem, ki so se "polnile" ponoči, z ventilatorjem pa ogrevale prostor podnevi.
Še danes z njimi krmililimo električne bojlerje, pralne stroje in druge večje porabnike (če še imamo mehanski števec).
Z digitalizacijo, ko nameščajo elektronske (digitalne) števce, pa smo ta "luksuz" zgubili.
Dostop do kontakta za "poceni elektriko", ki ga števci imajo, je PREPOVEDAN !!!.
Gre za čisto političen ukrep, na katerega nihče ne da odgovora (sem spraševal že vse Elektro-xxx pa nič). Tudi g. Hočevar je obljubil da se bo pozanimal, pa pojasnila NI!
Vprašajte zgoraj omenjene pametnjakoviče, kako bodo udejanili pametna omrežja, če ni možno dostopati do stanja/tarife na števcu. Da ne govorimo o ponovni menjavi vseh števcev, saj sedanji poznajo le 2 tarifi (VT/MT).
Če bi jim bilo res kaj do regulacije potrošnje, bi za začetek izkoristili obstoječi sistem do konca (spreminjali čas MT glede na porabo v sistemu).
Sem že parkrat napisal, pa ni odgovora.
Še iz Yuge poznamo "poceni tok", ki ga preklapljajo frekvenčni sprejemniki. Namenjeni so bili termoakumulacijskim pečem, ki so se "polnile" ponoči, z ventilatorjem pa ogrevale prostor podnevi.
Še danes z njimi krmililimo električne bojlerje, pralne stroje in druge večje porabnike (če še imamo mehanski števec).
Z digitalizacijo, ko nameščajo elektronske (digitalne) števce, pa smo ta "luksuz" zgubili.
Dostop do kontakta za "poceni elektriko", ki ga števci imajo, je PREPOVEDAN !!!.
Gre za čisto političen ukrep, na katerega nihče ne da odgovora (sem spraševal že vse Elektro-xxx pa nič). Tudi g. Hočevar je obljubil da se bo pozanimal, pa pojasnila NI!
Vprašajte zgoraj omenjene pametnjakoviče, kako bodo udejanili pametna omrežja, če ni možno dostopati do stanja/tarife na števcu. Da ne govorimo o ponovni menjavi vseh števcev, saj sedanji poznajo le 2 tarifi (VT/MT).
Če bi jim bilo res kaj do regulacije potrošnje, bi za začetek izkoristili obstoječi sistem do konca (spreminjali čas MT glede na porabo v sistemu).
sporočil: 2.117
Drži, elektro trgovcem je mpredvsem ali skoraj samo za podražitev
položnic. Distribucija jim je bolj tam nekje zadaj proti temu.
sporočil: 1.534
[0126Bacis]Drži. Se opravičujem. Ni mi še uspelo, nsem pa pozabil.
Strani: 1