Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Namesto v Teslo raje v sklade

Strani: 1

anon-317028 sporočil: 30.415
[#2866231] 08.09.20 17:24 · odgovor na: (#2866229)
Odgovori   +    13
[rename]
Na osnovi lastnih 30-letnih izkusenj (od tega vec kot 15 (tudi) v sklade), je moja pozicija: Skladi my ass.
Slovenci preprosto ne zaupamo skladom (pokojninskim in drugim), ker ne zaupamo pravni državi, drugače bi se verjetno vsaj nekaj od 22 milijard, ki jih imamo na bankah plemenitilo na skladih.
X2012 sporočil: 43
[#2866238] 08.09.20 19:38 · odgovor na: (#2866229)
Odgovori   +    2
Daj prosim malo to pojasni :)
bigl sporočil: 18.363
[#2866246] 08.09.20 22:06 · odgovor na: X2012 (#2866238)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: bigl 08.09.2020 22:06
[X2012]
Daj prosim malo to pojasni :)
Recimo ni nepomembeno: skladi skeširajo svoje - vnaprej in sproti ter za nazaj, ne glede kako je z njimi. In tega se v omenjenih letih kar nabere. Lep dan.

P.S.: No s Teslo pa previdno.
X2012 sporočil: 43
[#2866249] 08.09.20 23:16 · odgovor na: (#2866240)
Odgovori   +    0
Ah, 2008, zlati časi, 6% za depozit na banki, samo jamstva so bila bolj slaba do 20k, če se prav spomnim :)
Gregor1976 sporočil: 537
[#2866250] 08.09.20 23:51 · odgovor na: (#2866240)
Odgovori   +    3
[rename]
> [X2012]
> Daj prosim malo to pojasni :)

Zakaj bi na dolgo in siroko razpredal?
V enem stavku: s skladi sem najmanj zasluzil.
Bolje sem se odrezal z delnicami (samo na LJSE), veliko bolje....ampak to so bila leta pred krizo 2008 in so dividende prinasale vec, kot je znasale obresti za revolving kredit,itd.
Pa takrat so bili se nizji davki (po treh letih lastnistva 0%), kot so danes.
Vsekakor pa v sklade ne grem vec.....

Oportunitetno pa trenutno najbolje kaze zlatu in bitcoinu.
Takrat so bile tudi obresti na depozitih 6%. Kar je bilo, je bilo.

Glede skladov pa precej dvomim v tvoje znanje in izkušnje. Ali si vplačal v več delih, mesečno ali enkratno. Koliko časa si varčeval v skladih? V katerih skladih si varčeval? V časih, ki jih omenjaš, je bil zelo popularen Balkan, tam verjamem, da si se opekel. Kakšna je bila naložbena struktura? In tako naprej...

Ljubljanska borza pa je in je bila peskovnik, ne pa resna borza. Ja, je bila nekoč donosna, ampak le zaradi kreditov in vzvodov, ki so jih ljudje najemali. Vse kar je dobrega pri slovenskih delnicah, so pa dividende, ki so res nadpovprečne.

Zlato in bitcoin pa sta oboje špekulativni naložbi, ki nista primerna za povprečnega vlagatelja, ki varčuje recimo za pokojnino. Pri teh zgodbah gre bolj za gamblanje, kot pa neko resno investiranje.

Skratka, zapisal si nekaj kar nima repa niti glave.
[#2866251] 08.09.20 23:53 · odgovor na: anon-317028 (#2866231)
Odgovori   +    0
[FIN-311684]
> [rename]
> Na osnovi lastnih 30-letnih izkusenj (od tega vec kot 15 (tudi) v sklade), je moja pozicija: Skladi my ass.

Slovenci preprosto ne zaupamo skladom (pokojninskim in drugim), ker ne zaupamo pravni državi, drugače bi se verjetno vsaj nekaj od 22 milijard, ki jih imamo na bankah plemenitilo na skladih.
Saj lahko investiraš v tuje sklade, če ne zaupaš Sloveniji...
doberman sporočil: 68
[#2866266] 09.09.20 07:53 · odgovor na: X2012 (#2866238)
Odgovori   +    4
anon-504021 sporočil: 481
[#2866275] 09.09.20 08:54 · odgovor na: Gregor1976 (#2866251)
Odgovori   +    1
[Gregor1976]
> [FIN-311684]
> > [rename]
> > Na osnovi lastnih 30-letnih izkusenj (od tega vec kot 15 (tudi) v sklade), je moja pozicija: Skladi my ass.
>
> Slovenci preprosto ne zaupamo skladom (pokojninskim in drugim), ker ne zaupamo pravni državi, drugače bi se verjetno vsaj nekaj od 22 milijard, ki jih imamo na bankah plemenitilo na skladih.

Saj lahko investiraš v tuje sklade, če ne zaupaš Sloveniji...
Genialna EU je s svojo uredbo zjebala 3/4 možnih investicij v ETFje, le UCITS regulirani so še možni za EU rezidente. Jih je kar nekaj, so pa tudi feeji večji kot pri ''ameriških''.
Gustl sporočil: 13.668
[#2866276] 09.09.20 09:02 · odgovor na: (#2866240)
Odgovori   +    2
[rename]
> [X2012]
> Daj prosim malo to pojasni :)

Zakaj bi na dolgo in siroko razpredal?
V enem stavku: s skladi sem najmanj zasluzil.
Bolje sem se odrezal z delnicami (samo na LJSE), veliko bolje....ampak to so bila leta pred krizo 2008 in so dividende prinasale vec, kot je znasale obresti za revolving kredit,itd.
Pa takrat so bili se nizji davki (po treh letih lastnistva 0%), kot so danes.
Vsekakor pa v sklade ne grem vec.....

Oportunitetno pa trenutno najbolje kaze zlatu in bitcoinu.
Jaz sem največ zaslužil z opcijami in forexom. Pa tudi največ izgubil.

Za 90% ljudi so skladi boljša izbira od vsega, kar si naštel. Indeksni po možnosti. Če je kredit odplačan, sicer pa najprej to.
[#2866288] 09.09.20 09:33 · odgovor na: (#2866284)
Odgovori   +    3
[rename]

Zato jaz mislim, da je najboljša izbira zlato.
(Ne vem pa, zakaj avtor članka tako navija za sklade, je upravljalec in je to v bistvu "strokovni" članek, ki je v bistvu oglas?)
Ker meni, da so skladi najboljša izbira, tako kot ti meniš, da je zlato. In to pove v komentarju, ki je novinarska zvrst, kjer se izraža mnenje. S katerim se lahko strinjaš ali ne.

Če ti vrnem vprašanje...si ti zlatokopač (a je to sploh beseda? :)
[#2866292] 09.09.20 09:43 · odgovor na: (#2866290)
Odgovori   +    2
[rename]
Saj veš, da nisem zlatokopač ;-)
Avtorja članka pa ne poznam, zato sem vprašal.
Po fotki vidim, da je mlajši gospod, zato bi me zanimale tudi njegove reference, ker iz članka nisem ravno zasledil.
Analitični podmladek redakcije Financ.
Rokc5 sporočil: 2.857
[#2866333] 09.09.20 11:12
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: Rokc5 09.09.2020 11:14
Uff skladi, joj spominjam se tistih časov :) Še vedno obstajajo stari forumski zapisi kako ljudje med letoma 2005-2008 debatirajo o vložkih v sklade, kako vse raste. Pa slovenska borza, pri Dnevniku na Rtvslo je bil vsak dan pregled indeksa LJSE. Zlata Moneta, Zvon 1, Zvon 2 :) Kje so ti časi:) Še povsem živo se spominjam množičnih oglasov za vlaganje v sklade na tistih starih 'trolah' po LJ ter na panojih po mestu, zadeva je bila kar izpostavljena (INFOND Skladi, Raiffeisen, NLB Skladi...).
Danes borzo javno oglašuje samo Ilirika, tako, da je to dober znak :)
Sam sem se takrat bolj po sreči kot po znanju izognil naložbam v balkanske sklade, sem pa naredil napako ko sem večino vložkov prodal v paniki med letoma 2009-2012 in tudi do 2015, tako da je bil tam kar minus (sicer ne prevelik, je pa minus vseeno), nekaj malega pa sem prodal pred leti z pozitivno ničlo. Dejansko sem samo poslušal druge, sledil njihovemu mnenju, pa tudi na splošno je bila takrat v slovenski krizi v javnosti cela histerija. MSM medijev ni preveč dobro poslušati, sploh slovenskih :) Hja, vem pustil sem se nategniti, bila je to dobra šola, kriv sem bil povsem sam, priznam. Sedaj sem starejši in imam izkušnjo kako sem bil ostrižen, ki mi bo prišla prav :)

Sedaj v skladih nisem nič več investiran.

Nauki te zgodbe zame osebno so sledeči:

1. Če je zadeva predobra da bi bila res, potem verjetno ni res :)
2. Nikoli ne slediti čredi (še posebej ne (!) v Sloveniji :))
3. Naredi svojo domačo nalogo ('Do your own homework.'), zberi čim več informacij, pozanimaj se
4. Bodi vztrajen na dolgi rok in spremljaj zadeve aktivno, investiranje ni nekaj 'za zraven', ker je tut sosedov Joža vložil in baje ''ful profitiral''

Danes sem pri investicijah zelo previden in zadržan (nisem sicer čisto ven iz trga), se pa izogibam stvari, ki jih ne poznam (kriptovalute, zlato, P2P lending, itd.).

Pazljivo spremljam slovenski trg, nisem pa še ugotovil kako bi enkrat v prihodnosti vložil kaj v tujino (plaftorma, vodenje računa, davki, varnost), ampak trenutno je vse overpriced, v balonu. Bolj berem, spremljam in se učim.
crt sporočil: 28.269
[#2866346] 09.09.20 11:55 · odgovor na: Rokc5 (#2866333)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: crt 09.09.2020 11:56
[Rokc5]
Pazljivo spremljam slovenski trg, nisem pa še ugotovil kako bi enkrat v prihodnosti vložil kaj v tujino (plaftorma, vodenje računa, davki, varnost)
dude. zacel si spremljati v 00's in se do zdaj nisi ugotovil, kako vlozit kaj v tujini :)
ampak trenutno je vse overpriced, v balonu. Bolj berem, spremljam in se učim.
obstaja vsaj en segment trga z zelo posebnimi lastnostmi -- downside omejen, upside precej siroko odprt (tipicno izhod v rangu 100% ni redkost), realizacija tipicno v nekaj mesecih, lahko pa tudi tednih. giblje se precej v nekem svojem tempu, recimo vceraj, ko je bila naceloma klavnica, so vsaj trije v tem segmentu (samo iz podmnozice, ki jo osebno spremljam) bili znotraj dneva +10% in vec.

no, posebnost tega segmenta pa je, da vsebuje element srece (glede tega, kaksna bo izhodna tocka iz naslova nameravanega poslovanja) in da ce se likvidnostna slika postavi na glavo, potem zivga kurca ne bo vec brigalo, a ta zadeva obstaja ali ne in se lahko zgodi, da bos za odnesti celo kozo moral cakati leto dve (da pride do programirane sekundarne zakljucne tocke te vrste firme, kadar ne uspe primarni cilj).
[#2866372] 09.09.20 12:56 · odgovor na: (#2866283)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: Gregor1976 09.09.2020 13:07
Še enkrat, kar je bilo je bilo. Kam pa vlagaš sedaj, raje povej...

Zlato je popolnoma špekulativna naložba. Mogoče drži kar si zapisal, ampak zlato je vmes imelo hude nihaje. Pa trenutno je vrednost pod vplivom korone, tako da to je moment. Poglej še malo bolj nazaj, med leta 1980 in 2000 - v tem času ni z naložbami v zlato nihče zaslužil nič, medtem ko so vlagatelji v sklade in delnice imeli lepe donose.

Zlato je naložba, pri kateri časovna komponentna ne znižuje tveganja in je popolnoma odvisno od trenutnega dogajanja na trgih. Poleg tega je vzvod na zlato tako velik, da vsota naložb v zlato že nekajkrat presega vrednost vsega fizičnega zlata na svetu. Ne prinaša pasivnih prihodkov.

Sicer pa nisem rekel, da odsvetujem naložbe v zlato, ampak ga odsvetujem malim vlagateljem. To ti bo povedal tudi vsak upravljavec, recimo Warren Buffett pravi, da je zlato naložba s časovnim horizontom 50 let.

Zlato je ohranjevalec vrednosti, ki je primeren za ljudi, ki razpolagajo z milijoni. Če imaš toliko denarja, da ne veš kam z njim in se bojiš, da boš ostal brez, kupiš zlato...ker bo vedno nekaj vredno. In seveda je zlato naložba za centralne banke. Za vse ostale pa so le občasni izleti v zlato ob primernem času in ne dolgoročno, ne sme pa biti to core naložba. In seveda primerna za tiste, ki so bolj izkušeni. Kupovanje nekih zlatih ploščic pa je za moje pojme butasta naložba.

Vem kaj govorim, saj sem praktično vso svoje premoženje ustvaril z vlaganjem. Začetni kapital sem sicer ustvaril na slovenski borzi med letoma 1998 in 2008, sem imel tudi svoj čas izjemen vzvod, ampak se je na srečo vse dobro izšlo. Na koncu sem sicer nekaj izgubil, ampak pod črto sem naredil lep dobiček, šole, ki sem jo s tem dobil, pa sploh ni možno ovrednotiti in je zasluga te izgube vse kar sem ustvaril po tem. Na začetku mlad in neumen (z veliko sreče), potem pa bistveno bolj pameten in preudaren. V zadnjem času sem se sicer usmeril bolj v nepremičnine. Ne vem, mogoče zato ker se tudi jaz počasi staram in se mi ne da več in tudi zato, ker sem ustvaril nekaj, za kar več nočem tvegati izgube. Dobra naložba so recimo garaže... ;). V kriptovalute pa sem vlagal bolj simbolične vložke, čeprav v to zgodbo ne verjamem. Sicer sem še dejaven na kapitalskih trgih, ampak v bistveno manjšem obsegu, kot v preteklosti. Nikoli se pa nisem igral z nekimi zadevami, ki jih ne razumem in ki so omenjene v zadnjem komentarju (črt), tudi na srečo se nisem pretirano zanašal, čeprav pa je seveda vedno potreben tudi ščepec te. Bolj je pomembno, da spremljaš dogajanje na trgih, potem je sreča precej manj pomembna.

Osebno se strinjam z avtorjem članka - in sicer iz vidika lastnosti naložb, ki zajemajo donos, tveganje in likvidnost (hkrati se te lastnosti med seboj izključujejo) je za povprečnega malega vlagatelja najbolj optimalna naložba sklad. Če je portfelj sestavljen iz skladov, ki niso regionalno ali panožno omejeni in je ustrezno razpršen, skoraj ni mogoče, da ne bi ustvaril soliden donos (seveda ob upoštevanju ustrezne časovne komponente). Sploh pa so skladi primerni za vlagatelje, ki varčujejo dolgoročno, vplačujejo mesečno (pomembno da redno in v enakih zneskih), recimo za pokojnino.
[#2866405] 09.09.20 14:21 · odgovor na: crt (#2866346)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: Rokc5 09.09.2020 14:22
[]
> [Rokc5]
> Pazljivo spremljam slovenski trg, nisem pa še ugotovil kako bi enkrat v prihodnosti vložil kaj v tujino (plaftorma, vodenje računa, davki, varnost)

dude. zacel si spremljati v 00's in se do zdaj nisi ugotovil, kako vlozit kaj v tujini :)

> ampak trenutno je vse overpriced, v balonu. Bolj berem, spremljam in se učim.

obstaja vsaj en segment trga z zelo posebnimi lastnostmi -- downside omejen, upside precej siroko odprt (tipicno izhod v rangu 100% ni redkost), realizacija tipicno v nekaj mesecih, lahko pa tudi tednih. giblje se precej v nekem svojem tempu, recimo vceraj, ko je bila naceloma klavnica, so vsaj trije v tem segmentu (samo iz podmnozice, ki jo osebno spremljam) bili znotraj dneva +10% in vec.

no, posebnost tega segmenta pa je, da vsebuje element srece (glede tega, kaksna bo izhodna tocka iz naslova nameravanega poslovanja) in da ce se likvidnostna slika postavi na glavo, potem zivga kurca ne bo vec brigalo, a ta zadeva obstaja ali ne in se lahko zgodi, da bos za odnesti celo kozo moral cakati leto dve (da pride do programirane sekundarne zakljucne tocke te vrste firme, kadar ne uspe primarni cilj).
Ja, takrat sem spremljal zadevo PASIVNO. Kot povprečen Slovenec.

Skladi so bili popularni ker so zadevo zate vedno naredili drugi t.j. upravljalec sklada. Ti si samo vložil. Še s FURSom ni bilo težav. Zato je IMHO bila zadeva s skladi popularna. Podobno kot v času PID-ov: papirje uredijo drugi, ni se ti treba bavit s tem :)

Isto SLO delnice: papirologijo in davščine ob prodaji delnice na LJSE ter ob nakazilu dividend ti avtomatsko uredi banka ali BPH.

Nisva se razumela glede tujine: Zadeve je potrebno malo bolj naštudirat, tisti davki se ne odvajajo kar avtomatsko. Kako je s platformo, varnostjo sredstev. Že minimalni polog je lahko problem. Problem so tudi dividende iz tujine. In naš FURS itak do 'bega' slovenskega kapitala v tujino ni ravno dobrodušen.
[#2866407] 09.09.20 14:37 · odgovor na: Rokc5 (#2866405)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: crt 09.09.2020 14:39
[Rokc5]
Nisva se razumela glede tujine: Zadeve je potrebno malo bolj naštudirat, tisti davki se ne odvajajo kar avtomatsko. Kako je s platformo, varnostjo sredstev. Že minimalni polog je lahko problem. Problem so tudi dividende iz tujine. In naš FURS itak do 'bega' slovenskega kapitala v tujino ni ravno dobrodušen.
okej...

po moje nas ni ravno malo, ki smo ze davno odsli...

(in imamo se naprej normalne odnose s fursom in enkrat letno pac nekaj dela)
[#2866423] 09.09.20 15:21 · odgovor na: (#2866388)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: Gregor1976 09.09.2020 15:38
Jaz pač v naložbe v zlato ne verjamem in doslej mi to ni škodovalo. Enostavno je za moj način vlaganja bilo vedno preveč volatilno in premalo atraktivno. Recimo, če želiš novejšo zgodovino - tisti ki so vložili leta 2011, so šele leta 2019 prišli na ničlo. Podatki, ki jih navajaš niso resnični in ne vem, kje si jih dobil. Pa zame so vmesna nihanja zelo pomembna.

www.macrotrends.net/...year-chart
Pa poglej še year high in year low.

Cena zlata pa je v zadnjih letih zrasla predvsem zaradi vzvoda, ki ima vpliv na ceno, ne glede na to, če kupuješ kovino ali papir in vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do korekcije.

Sicer pa v redu. Če meniš, da je zlato dobra naložba, nalagaj pač v zlato, jaz ne bom.

Skladov ali delnic, ki pa presegajo donos zlata, pa imaš celo vrsto. Se mi ne da iskat sedaj konkretnih podatkov, zato ti za občutek pošiljam tole:
www.longtermtrends.n...omparison/

Oboje označi na zadnjih 10 ali 20 let.

Lep pozdrav.
[#2866439] 09.09.20 15:56 · odgovor na: (#2866434)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: Gregor1976 09.09.2020 16:06
[rename]
Tile po tvojem torej lažejo?

elementum.si/borzna-...in-srebra/

Kar se skladov tiče - v mislih sem imel domače upravljalce skladov.
Tisti, ki vlagajo v tuje pa malce dvomim, da se ozirajo na priporočila (mlajšega) analitika :-P

Zato sem prepričan, da je zlato za Janeza Slehernika za dolgoročno varčevanje najboljša izbira.

Over & out.
In v čem je razlika med grafom, ki sem ti ga jaz poslal in med tem, ki si mi ga poslal ti?
Od kje si dobil vrednosti, ki si jih zapisal v prejšnjem postu?
;)

Kaj ti ta graf kaže - eksplozijo v zadnjem letu...če sem se kaj naučil, je to, da parabolični rasti sledi padec.

Sicer pa ne me narobe razumet in ne bit užaljen, debatirava. In kakor sva ugotovila, imava že en nesporazum, ker mene Slovenija ne zanima več. Sicer pa je dostop do tujih skladov tudi v Sloveniji in je cela vrsta ponudnikov, predvsem banke.

Drugač pa ja - Elementum živi od prodaje teh zgodbic in se v tem nič ne razlikuje od drugih ponudnikov finančnih storitev.
[#2866440] 09.09.20 15:58 · odgovor na: Gregor1976 (#2866439)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: Rokc5 09.09.2020 15:59
Elementum mi je ponujal te zadeve že v letih 2008/2009. V bistvu še vedno dobivam njihove opomnike na mail, ker se nisem odjavil. No pa tudi ne škodi malo prebrati :)
Zlato kot delček portfelja pa IMHO ni narobe (kovina, ali pa papirnato zlato - nakup delnic rudnika).
[#2866790] 11.09.20 14:07 · odgovor na: crt (#2866346)
Odgovori   +    2
najboljsi del je, kako tudi 1 clovek ni vprasal, kaj bi to bilo, ker saj koga bi pa kaj takega zanimalo.

ugotovivsi, da obstaja masiven prepad med mojimi zanimacijami in temami, ki so najbolj vroce na forumu v njegovi danasnji postavi, se do nadaljnega poslavljam. so long suckers :)

(ps. ce kdo meni, da lahko zdaj na veliko dela stalo, ker je en admin manj prisoten, je njegov riziko, da se morda moti)
anon-434258 sporočil: 114
[#2867073] 13.09.20 15:39 · odgovor na: crt (#2866346)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-434258 13.09.2020 15:42
Ajde Črt, daj nam zaupaj kaj je to za ena krasna reč, ki z beta -3.5 (ali pa čisto nekorelirano) vseeno obeta vsaj izhod po nabavni v letu ali dveh kot neugoden scenarij?

Be my Portnoy :)
[#3001326] 09.07.22 17:55
Odgovori   +    0
Pričakujete nadalnje naraščanje vplačil v vzajemce ali obrat jeseni in v primeru recesije velik odliv?
Je navdušenje milenijcev/mlajših nad alternativo, ki jo predstavljajo ETF-i, kaj škodovalo vplačilom v vzajemce?

Strani: 1