Strani: 1

FIN-311684 sporočil: 18.478
[#2725144] 26.07.18 03:09
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: FIN-311684 26.07.2018 03:13
690.000 lososov zdravljenih z antibiotiki (Florfenicol) je pobegnilo iz kletk in ogroža celoten ekosistem...Več v »Au Chili, 690 000 saumons traités aux antibiotiques se sont enfuis et menacent tout l’écosystème« na: dailygeekshow.com/ev...biotiques/
alek14 sporočil: 10.478
[#2725169] 26.07.18 09:19
Odgovori   +    30
Tako je. Rciklaža plastike je izmišljotina, ki je nihče še ni uspel narediti (zadnjih 30 let). Plastika je metastabilni organski material, ki hitro propada. Že po enkratnem injekcijskem brizganju je mogoče dodajati le še 5% svežega reciklata deviškemu materialu, da izdelki niso zanič.
Dejansko je "reciklirana" plastika večinoma končala v morju.
Rejuvenacija (repolimerizacija) in ponovna uporaba (za degradirane izdelke) sta brez pomena. Rejuvenacija porabi več energije, kot proizvodnja novega, ponovna uporaba pa ima na koncu uporabe še vedno odpadek.
Steklo je stabilna (ni metastabilna) snov in pri ponovni pretalitvi ni nič drugačna kot je pri prvi. Podobno velja za kovine, ki se dejansko lahko reciklirajo v neskončnost.
pobalin sporočil: 12.468
[#2725272] 26.07.18 14:11
Odgovori   +    3
Nemogoče je sicer natančno oceniti, kolikšen delež izvoženih zahodnih odpadkov je končal v oceanih, Paunio pa povzema neimenovan vir, ki ocenjuje, da približno petina.
Hm, neimenovan? A jaz gledam nek čisto drug dokument? Stran 14 "mojega" PDF:
It is impossible accurately and with precision to estimate how much of this 100 Mt of imported plastic waste has leaked to the environment and ultimately to the oceans. One informed guess suggests a figure of 20% is plausible. 41
41. Nolan G (2018) Axion: Government ‘clutching at straws’ over waste plastic exports. British Plastics and Rubber website, 1 June 2018. www.britishplastics....e-plastic/
Krovna objava na strani GWPF ima še graf (povzet po zgoraj navedenem viru), ki nakazuje, da so v prvem četrtletju 2018 (po kitajski blokadi uvoza smeti) brexitanski plastični odpadki pač zavili v druge azijske države.
www.thegwpf.org/new-...ter-worse/
Profesor na helsinški univerzi... Paunio, ki je član finske socialnodemokratske stranke.
Samo izredni profesor, ki je bil nekaj časa državni uslužbenec (senior medical officer (environmental medicine) in the Ministry of Social Affairs and Health of Finland - ec.europa.eu/health/...io_en.pdf) Več: www.desmog.co.uk/mikko-paunio

Drži pa tudi, da je vsaj dve svoji letošnji objavi (tudi: www.thegwpf.org/publ...-the-poor/ ) plasiral preko domnevno klajmet-čejndž-dinajerskega portala pod taktirko nekega ostarelega ultra thatcherijanskega konservativca, EU skeptika in orto brexitajnarja, ki pa si je za vsak primer uredil francosko rezidentstvo - barona Nigela Lawsona.
en.wikipedia.org/wik...Foundation

In tale pejper se mi ne zdi nikakršna profesorska/raziskovalska študija ampak bolj kompilacija informacij na eno temo iz raznih virov, ki bi lahko bila dober strokoven članek, če ne bi bila napihnjena v akademsko strukturirano formo.

Sicer pa pohvala za obvestilo o tej objavi finskega ikonoklasta. :-)
hudhren sporočil: 406
[#2725282] 26.07.18 14:42
Odgovori   +    1
Kdo je Mikko Paunio epidemiolog.

Dr Paunio is a former government scientist at the European Commission and the World Bank. He works at the health ministry in Finland and is an adjunct professor at the University of Helsinki. He is best known as one of the first scientists to speak out against Andrew Wakefield’s claims, also published in The Lancet, about the MMR vaccine and autism.

Iz članka;
The Lancet Accused Of Sacrificing The Poor On Pollution
www.thegwpf.org/publ...-the-poor/

in tudi;

The Lancet Commissions on Pollution and Health have claimed that the third world is suffering appalling health effects from industrial pollution. But as Professor Paunio explains, this is far from the truth:

“Most of the deaths that they say are caused by industrial air pollution are actually caused by domestic heating and cooking with renewable energy such as wood and dung, and most of the deaths from diarrhea that they say are caused by polluted water are actually caused by poor hygiene because the poor do not have enough water for washing.”

Professor Paunio also says that the Lancet Commissions’ proposal for a ban on new fossil-fueled power stations will be devastating for human health:

Ob tem se spomnite, da je od prvih opozoril, da je azbest zdravju škodljiv pa do prepovedi njegove uporabe ninilo 100 let. Tako dolgo! Da po zaslugi takih ljudi kot je Mikko Paunio!

About The Lancet Commission on Pollution + Health
gahp.net/about-commi...on-health/

Background:

Environmental pollution is the single largest cause of disease and death in low- and middle-income countries. Data from the World Health Organization and others suggests that in 2012 exposures to polluted soil, water and air contributed to an estimated 8.9 million deaths worldwide. By comparison, deaths from HIV/AIDS, malaria and tuberculosis caused a combined 2.5 million deaths.

Ne spominjam se, da bi pred svojim tridesetim letom videl kako plastenko. Kako neki smo to "pomankanje" plastike preživeli? Ta bi jih pa za dodatek še zežigal.
kzupanc sporočil: 8.152
[#2725381] 27.07.18 10:17
Odgovori   +    1
Dobro razmišljanje. Treba je pač preračunati, pretehtati, analizirati in potegniti zaključke. N ateh osnovah pa sprejeti novo (upam da res ustreznejšo) politiko ravnanja z odpadki. Sem tako z asežiganje kot recikliranje. Je pa tu finančna in okoljska plat (pa še kaj drugih). Pri okoljski plati se analize in finančna vrednotenja strašno zakomplicirajo. Kdor s eje kdaj malo ukvarjla z okoljevarstvom, vplivom na zdravje človeka in denarnim vrednotenjem vsega tega, bo že vedel.
Zdi se mi, da je bistven aodločitev, kaj in v kolikšni meri reciklirati in kaj zbirati ločeno, kja pa skupaj. Vse skupaj je seveda najslabša rešitev. Toliko že vem.

Strani: 1