Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: Nekdanji veleposlanik zaradi psihične bolezni ni bil sposoben opravljati službe

Strani: 1 2 3

pobalin sporočil: 14.456
[#2646260] 28.03.17 16:56
Odgovori   +    7
obsesivno-kompulzivna motnja pa se je navzven odražala v povsem iracionalnih dejanjih kopičenja nepotrebnih stvari.
Kul, potem psihotični Reberc ne bo imel nobenega problema dokazati, da je stvari iracionalno kupoval in kopičil tudi za svoj lasten denar, na primer pred in po ambasadorskem zdravljenju v Madridu. Pa žena bo razkazala njegova skladišča robe in razložila, kako je trpela, ko je namesto mesečne plače domov privlekel za cel kombi žarnic in cevi za zalivanje vrta. Saj bi bilo celo smešno, če ne bi bilo tako zelo bedno!
anon-204390 sporočil: 13.528
[#2646275] 28.03.17 20:59 · odgovor na: pobalin (#2646260)
Odgovori   +    3
[pobalin]
> obsesivno-kompulzivna motnja pa se je navzven odražala v povsem iracionalnih dejanjih kopičenja nepotrebnih stvari.

Kul, potem psihotični Reberc ne bo imel nobenega problema dokazati, da je stvari iracionalno kupoval in kopičil tudi za svoj lasten denar, na primer pred in po ambasadorskem zdravljenju v Madridu. Pa žena bo razkazala njegova skladišča robe in razložila, kako je trpela, ko je namesto mesečne plače domov privlekel za cel kombi žarnic in cevi za zalivanje vrta. Saj bi bilo celo smešno, če ne bi bilo tako zelo bedno!
Res je, pri nas ima zdaj lopovščina tudi strokovni naziv - psihotična motnja v povezavi z obsesivno-kompulzivno motnjo. Lopov torej, če ga dobijo, je torej ubogi psihično bolan človek, ki mu je treba pomagat. LOL, Slovenski pravosodni sistem je topogledno res na nivoju Zimbabwe-ja.

p.s.
mongolski skakač pa zmaga ;)
bc123a sporočil: 48.253
[#2646277] 28.03.17 21:43 · odgovor na: anon-204390 (#2646275)
Odgovori   +    4
[vickibedi]
> [pobalin]
> > obsesivno-kompulzivna motnja pa se je navzven odražala v povsem iracionalnih dejanjih kopičenja nepotrebnih stvari.
>
> Kul, potem psihotični Reberc ne bo imel nobenega problema dokazati, da je stvari iracionalno kupoval in kopičil tudi za svoj lasten denar, na primer pred in po ambasadorskem zdravljenju v Madridu. Pa žena bo razkazala njegova skladišča robe in razložila, kako je trpela, ko je namesto mesečne plače domov privlekel za cel kombi žarnic in cevi za zalivanje vrta. Saj bi bilo celo smešno, če ne bi bilo tako zelo bedno!

Res je, pri nas ima zdaj lopovščina tudi strokovni naziv
Mislim, dajmo se umaknit za meter ali dva in pogledat od dalec.

Se vam zdi tale clovek normalen? Meni se zdi fuknjen, glede na nabor stvari, ki jih je kupoval, in ne bi kar tako odpisal psihicne bolezni.

Razumel bi avto, jahta, racun na kajmanih, ne pa 1800 kozarcev, kotne brusilke, sekire in puscavskega skakaca...
[#2646279] 28.03.17 21:56 · odgovor na: bc123a (#2646277)
Odgovori   +    2
[bc123a]
> [vickibedi]
> > [pobalin]
> > > obsesivno-kompulzivna motnja pa se je navzven odražala v povsem iracionalnih dejanjih kopičenja nepotrebnih stvari.
> >
> > Kul, potem psihotični Reberc ne bo imel nobenega problema dokazati, da je stvari iracionalno kupoval in kopičil tudi za svoj lasten denar, na primer pred in po ambasadorskem zdravljenju v Madridu. Pa žena bo razkazala njegova skladišča robe in razložila, kako je trpela, ko je namesto mesečne plače domov privlekel za cel kombi žarnic in cevi za zalivanje vrta. Saj bi bilo celo smešno, če ne bi bilo tako zelo bedno!
>
> Res je, pri nas ima zdaj lopovščina tudi strokovni naziv

Mislim, dajmo se umaknit za meter ali dva in pogledat od dalec.

Se vam zdi tale clovek normalen? Meni se zdi fuknjen, glede na nabor stvari, ki jih je kupoval, in ne bi kar tako odpisal psihicne bolezni.

Razumel bi avto, jahta, racun na kajmanih, ne pa 1800 kozarcev, kotne brusilke, sekire in puscavskega skakaca...
Kaj misliš, me prav zanima, kje so zdaj vsi tisti kozarci in bormašine.. Te stvari se dajo prav lepo tudi prodat.
[#2646283] 28.03.17 22:16 · odgovor na: anon-204390 (#2646279)
Odgovori   +    7
[vickibedi]
> Razumel bi avto, jahta, racun na kajmanih, ne pa 1800 kozarcev, kotne brusilke, sekire in puscavskega skakaca...

Kaj misliš, me prav zanima, kje so zdaj vsi tisti kozarci in bormašine.. Te stvari se dajo prav lepo tudi prodat.
Res? Po koliko lahko prodas rabljene kozarce? Ampak resno, se ti zdi da se clovek ni lotil iz napacnega konca, ce je bila ideja "lepo prodat"?

Meni se zdi bolj problematicno, da je prisel do veleposlanika.
[#2646290] 29.03.17 02:05 · odgovor na: bc123a (#2646283)
Odgovori   +    4
[bc123a]
> > Razumel bi avto, jahta, racun na kajmanih, ne pa 1800 kozarcev, kotne brusilke, sekire in puscavskega skakaca...
Vsak ima svoje fetiše. Lahko bi bilo tudi seksi spodnje perilo. :-)
Res? Po koliko lahko prodas rabljene kozarce? Ampak resno, se ti zdi da se clovek ni lotil iz napacnega konca, ce je bila ideja "lepo prodat"?
Ker sem pomislil, da je najbrž šlo za fiktivne nakupe in bratsko delitev izkupička, sem šel poiskat zgodnje članke. Takrat so pisali kot da je bila ta roba tudi fizično nabavljena. Tako da verjamem v njegovo motenost. Da pa res ni vedel, kaj dela, bi pa verjel, če bi enako ravnal tudi s svojim denarjem. Dokler je zapravljal samo za državni denar, je moral biti vsaj na tričetrt priseben.

Kako je postal veleposlanik? Najbrž malo po politični kombinatoriki, kot mnogo drugih. Lahko je to vzrok za tolikšno nagnjenost diplomatov k domačijskim pripada-mi ekscesom. Sicer je pa tudi gospoda doktorji izvedenci navajena delovati malo po domače...
www.delo.si/ozadja/p...denec.html

Ampak hej, tako to je v demokraciji, kjer vsake toliko kaj pride na plan. Tako so v visoko čaščeni Metropolitan Police (aka Scotland Yard), tem simbolu reda in miru sredi jaslic moderne demokracije, imeli za časa mojega življenja najmanj tri velike čistke zaradi globoko ukoreninjene in močno razvejane korupcije. Ključne besede za gugel: The Fall of Scotland Yard, Sir Robert Mark, Operation Countryman, Operation Tiberius. Nobody's perfect. :-)
Endimion sporočil: 10.857
[#2646292] 29.03.17 05:30 · odgovor na: pobalin (#2646290)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: Endimion 29.03.2017 05:33
Tip je karierni javnosektoraš. Oziroma je bil :)

To pot je ljubitelj Bauhausa, Merkurja, Obija etc., iz desne ledvice padel.

Na mesto veleposlanika imenovan med ministrovanjem Dimsija Rupsija leta 2007. Od leta 1997 med drugim tudi Odpravnik poslov na predstavništvu Slovenije v.... Vatikanu (Holy fuck). Leta 1990 na listi SKD izvoljen v skupščino pri takratnih mozoljavih 24 letih.

Leta 2011 obtožen pedofilije... stvar še traja.. bojda...

www.dnevnik.si/10427...ek-zdravil

ummmm...

Sodnica Barbara Krpač Ulaga je zato včeraj odločila, da bodo na naslednjem naroku zaslišali Reberčevo psihiatrinjo dr. Teo Apath iz piranskega zdravstvenega doma, ki bo pojasnila, kako se je poslabšalo Reberčevo zdravstveno stanje, zadnjo besedo bo na tem področju imel sodni izvedenec psihiatrične stroke. Izkazalo se je namreč, da je imel Peter Reberc že pred inšpekcijskim nadzorom psihične težave, po inšpekcijskem nadzoru pa je moral povečati odmerke zdravil, da se je lahko pomiril. Tudi trenutno je Reberc na zdravljenju (razpravljanje o okoliščinah zdravljenja je bilo zaradi varstva zasebnih podatkov zaprto za javnost), zato ga na včerajšnji narok ni bilo.

A je MZZ vedelo, da njihov kandidat za Veleposlanika jemlje pomirjevala? Oziroma kateri dohtar mu je dal All clear na zdravniškem pregledu? Saj vem, da izvidov delodajalec ne sme videti. Dobi pa mnenje.

Pa tok fejst pob je bil:

slovenska-pomlad.si/2?id=2974

Levi kradejo. Desni pa niti krast ne znajo.

Mamo pa takih biserov še več:

www.slovenskenovice....mahinacije

#DoSolz

Ocvirk:

Bojda so hoteli spizdit Encota, oziroma kar je še od njega ostalo:

www.independent.co.u...54386.html

#WtfDneva
anon-295603 sporočil: 24
[#2646293] 29.03.17 07:07 · odgovor na: Endimion (#2646292)
Odgovori   +    2
čas vnosa: 29.03.17 07:02
[Endimion]

Na mesto veleposlanika imenovan med ministrovanjem Dimsija Rupsija leta 2007. Od leta 1997 med drugim tudi Odpravnik poslov na predstavništvu Slovenije v.... Vatikanu (Holy fuck). Leta 1990 na listi SKD izvoljen v skupščino pri takratnih mozoljavih 24 letih.

Leta 2011 obtožen pedofilije... stvar še traja.. bojda...

www.dnevnik.si/10427...ek-zdravil

ummmm...

Sodnica Barbara Krpač Ulaga je zato včeraj odločila, da bodo na naslednjem naroku zaslišali Reberčevo psihiatrinjo dr. Teo Apath iz piranskega zdravstvenega doma, ki bo pojasnila, kako se je poslabšalo Reberčevo zdravstveno stanje, zadnjo besedo bo na tem področju imel sodni izvedenec psihiatrične stroke. Izkazalo se je namreč, da je imel Peter Reberc že pred inšpekcijskim nadzorom psihične težave, po inšpekcijskem nadzoru pa je moral povečati odmerke zdravil, da se je lahko pomiril. Tudi trenutno je Reberc na zdravljenju (razpravljanje o okoliščinah zdravljenja je bilo zaradi varstva zasebnih podatkov zaprto za javnost), zato ga na včerajšnji narok ni bilo.

A je MZZ vedelo, da njihov kandidat za Veleposlanika jemlje pomirjevala? Oziroma kateri dohtar mu je dal All clear na zdravniškem pregledu? Saj vem, da izvidov delodajalec ne sme videti. Dobi pa mnenje.

Pa tok fejst pob je bil:

slovenska-pomlad.si/2?id=2974

Levi kradejo. Desni pa niti krast ne znajo.

www.slovenskenovice....mahinacije

#DoSolz

Ocvirk:

Bojda so hoteli spizdit Encota, oziroma kar je še od njega ostalo:

www.independent.co.u...54386.html

#WtfDneva
V Sloveniji se pomirjevala predpisujejo kot bonbončki. Dobesedno. Kdor si želi izogniti kontroli gre privat k psihiatru in dobi zanje bel recept. Kdor ima boljše veze, dobi pomirjevala zastonj kar pri psihiatru.
anon-295603 sporočil: 24
[#2646294] 29.03.17 07:07 · odgovor na: bc123a (#2646283)
Odgovori   +    2
čas vnosa: 29.03.17 06:58
[bc123a]
> [vickibedi]
> > Razumel bi avto, jahta, racun na kajmanih, ne pa 1800 kozarcev, kotne brusilke, sekire in puscavskega skakaca...
>
> Kaj misliš, me prav zanima, kje so zdaj vsi tisti kozarci in bormašine.. Te stvari se dajo prav lepo tudi prodat.

Pri taki količini kozarcev (1800) je malo verjetno, da bi bili rabljeni. Originalno zapakirane kozarce pa je mogoče vedno prodati. Seveda pa ne po ceni iz trgovine. Samo ej, če sam nisi plačal nič je tudi 30% nabavne cene dobiček. Pišem po lastni izkušnji.
[#2646299] 29.03.17 07:29 · odgovor na: pobalin (#2646290)
Odgovori   +    2
[pobalin]
> [bc123a]
> > > Razumel bi avto, jahta, racun na kajmanih, ne pa 1800 kozarcev, kotne brusilke, sekire in puscavskega skakaca...

Vsak ima svoje fetiše. Lahko bi bilo tudi seksi spodnje perilo. :-)

> Res? Po koliko lahko prodas rabljene kozarce? Ampak resno, se ti zdi da se clovek ni lotil iz napacnega konca, ce je bila ideja "lepo prodat"?
> Meni se zdi bolj problematicno, da je prisel do veleposlanika.

Ker sem pomislil, da je najbrž šlo za fiktivne nakupe in bratsko delitev izkupička, sem šel poiskat zgodnje članke. Takrat so pisali kot da je bila ta roba tudi fizično nabavljena. Tako da verjamem v njegovo motenost.
To ni edini postopek proti tipu. Pogooglaj malo. Ni cisto gladek.
[#2646300] 29.03.17 07:31 · odgovor na: Endimion (#2646292)
Odgovori   +    1
[Endimion]

Oprosti, pomirjevala jemlje velik del slovencev, in to kot bombone, predpisane s strani splosnih zdravnikov. Tisti, ki gredo k psihiatru in dobijo primerna zdravila (ne samo za lajsanje simptomov) + redno kontrolo so ze na 3/4 resili problem.
[#2646301] 29.03.17 07:34 · odgovor na: anon-295603 (#2646293)
Odgovori   +    1
[Krion]
V Sloveniji se pomirjevala predpisujejo kot bonbončki. Dobesedno. Kdor si želi izogniti kontroli gre privat k psihiatru in dobi zanje bel recept. Kdor ima boljše veze, dobi pomirjevala zastonj kar pri psihiatru.
Kaksni kontroli? V sloveniji je predvsem problem predpisovanje pomirjeval s strani osebnih zdravnikov brez pravilne psihiatricne evaluacije in nadzora. In ce bi bilo psihiatricno zdravljenje (za stvari kot so depresija, nespecnost, itd) diskvalifikacija za normalno delo, bi vsaj 1/3 produktivnih americanov sodila med klosarje (namesto da bi bili produktivni).

Tudi tak odnos do psihicnih bolezni privede do tega, da ljudje na vse pretege skrivajo probleme, se "zdravijo" sami, no na koncu pa dobis onega, ki je avion poln potnikov zapeljal v goro.
[#2646340] 29.03.17 10:23 · odgovor na: bc123a (#2646299)
Odgovori   +    1
[bc123a]
To ni edini postopek proti tipu. Pogooglaj malo. Ni cisto gladek.
Vem, ampak od primera Magajna naprej sem do domnevnih spolnih deliktov bolj zadržan. Kljub vsemu verjamem, da večina iz trte zvitih konstruktov pade na sodiščih, zato do pravnomočne sodbe raje ne oblikujem mnenja.
[#2646348] 29.03.17 11:19 · odgovor na: pobalin (#2646340)
Odgovori   +    1
[pobalin]
> [bc123a]
> To ni edini postopek proti tipu. Pogooglaj malo. Ni cisto gladek.

Vem, ampak od primera Magajna naprej sem do domnevnih spolnih deliktov bolj zadržan. Kljub vsemu verjamem, da večina iz trte zvitih konstruktov pade na sodiščih, zato do pravnomočne sodbe raje ne oblikujem mnenja.
ja. tudi meni je padlo na pamet, da so se ga mogoce hoteli tako znebiti ce niso imeli druge formalne podlage. ampak, oboje so spekulacije.
[#2646350] 29.03.17 11:21 · odgovor na: Endimion (#2646292)
Odgovori   +    1
[Endimion]
Ja, ampak izrazito po politični-ideološki liniji. Kar je za tako majhen narod velika škoda, ker očitno ni ravno nek blefer, saj je (bil?) sodni tolmač za cel kup jezikov.

Najbolj zanimiv del pri njem je navedba, da je "prvi slovenski diplomat, ki je opravil specializacijo iz diplomacije na Diplomatski šoli Španije". To šolo so ustanovili leta 1942 v globokem frankizmu in bi jo po kanonih deželnih lustratorjev morali že zdavnaj razpustiti. :-)
Če bi bilo več takih, bi Merkur mogoče zvozil vsaj po prvi poravnavi. V bistvu je Kordež cel svoj poslovno-prihvatizatorski model postavil na množico takih psihotičnih kupcev. :-)
Hja, kar dva bračna para Vodušek sta se vsestransko izkazala z zbiranjem neutemeljenih konstruktov in zarot. Od Verinega rihtanja posla z javnimi novci za moževo firmo, do zaletavanja priljudne gospe ambasadorke v Sarajevu in ponudbe za poslovno sodelovanje, ki je naslovljeni enostavno niso mogli zavrniti. Potem pa še tista mutna epizoda z Omanom in Balažicevi groteskni izgovori. Pa domačijski telefonski pogovori kot bi se menila za kavico na sobotni promenadi in ne o pomembnih državnih zadevah.
[#2646358] 29.03.17 12:01 · odgovor na: anon-295603 (#2646294)
Odgovori   +    1
[Krion]
> [bc123a]
> > [vickibedi]
> > > Razumel bi avto, jahta, racun na kajmanih, ne pa 1800 kozarcev, kotne brusilke, sekire in puscavskega skakaca...
> >
> > Kaj misliš, me prav zanima, kje so zdaj vsi tisti kozarci in bormašine.. Te stvari se dajo prav lepo tudi prodat.
>
> Res? Po koliko lahko prodas rabljene kozarce? Ampak resno, se ti zdi da se clovek ni lotil iz napacnega konca, ce je bila ideja "lepo prodat"?
>
> Meni se zdi bolj problematicno, da je prisel do veleposlanika.

Pri taki količini kozarcev (1800) je malo verjetno, da bi bili rabljeni. Originalno zapakirane kozarce pa je mogoče vedno prodati. Seveda pa ne po ceni iz trgovine. Samo ej, če sam nisi plačal nič je tudi 30% nabavne cene dobiček. Pišem po lastni izkušnji.
To sem bc-ju hotel zapisati. Gotovo gre za preprodajo v tem stilu :))
www.pokazivac.com/ha...tog-binga/
[#2646380] 29.03.17 13:27 · odgovor na: (#2646376)
Odgovori   +    1
[rename]
Pri čemer se tile biseri ne morejo izgovarjati na neprištevnost ;-)
Jap. V primerjavi z ostalimi in od daleč gledano je Reberčeva zgodba čista tragedija. Izgubil je kariero in službo, celo na seznamu sodnih tolmačev ga ne najdem več, menda je družina razpadla itn.
[#2646386] 29.03.17 14:14 · odgovor na: (#2646377)
Odgovori   +    0
[rename]
> [vickibedi]
> > [Krion]
> > > [bc123a]
> > > > [vickibedi]
> > > > > Razumel bi avto, jahta, racun na kajmanih, ne pa 1800 kozarcev, kotne brusilke, sekire in puscavskega skakaca...
> > > >
> > > > Kaj misliš, me prav zanima, kje so zdaj vsi tisti kozarci in bormašine.. Te stvari se dajo prav lepo tudi prodat.
> > >
> > > Res? Po koliko lahko prodas rabljene kozarce? Ampak resno, se ti zdi da se clovek ni lotil iz napacnega konca, ce je bila ideja "lepo prodat"?
> > >
> > > Meni se zdi bolj problematicno, da je prisel do veleposlanika.
> >
> >
> > Pri taki količini kozarcev (1800) je malo verjetno, da bi bili rabljeni. Originalno zapakirane kozarce pa je mogoče vedno prodati. Seveda pa ne po ceni iz trgovine. Samo ej, če sam nisi plačal nič je tudi 30% nabavne cene dobiček. Pišem po lastni izkušnji.
>
> To sem bc-ju hotel zapisati. Gotovo gre za preprodajo v tem stilu :))
> www.pokazivac.com/ha...tog-binga/

Ampak Sir Oliver se vendar ni ukvarjal s tako nekurantnimi količinami he,he,he
Sir Oliver je bil mojster prav za takšne nemogoče kombinacije ;)
code5 sporočil: 664
[#2646441] 29.03.17 18:17 · odgovor na: bc123a (#2646301)
Odgovori   +    1
Točno tako. Prištej temu v Sloveniji še 200K alkoholikov, pa smo tam, kjer smo.
[#2646464] 29.03.17 21:38 · odgovor na: (#2646442)
Odgovori   +    0
[kajulci]
> Tako da verjamem v njegovo motenost. Da pa res ni vedel, kaj dela, bi pa verjel, če bi enako ravnal tudi s svojim denarjem. Dokler je zapravljal samo za državni denar, je moral biti vsaj na tričetrt priseben.

Kako pa si prišel do sklepa, da je zapravljal samo državni denar? Jaz poznam to bolezen, ga ni človeka s to boleznijo, ki bi zapravljal samo tuj denar. Ne, oni zapravijo od vseh denar, kjerkoli se do njega uspejo dokopat. To je huda bolezen, taki bolniki pa uničijo familije. Čist 100% sem prepričana, da je najprej zapravil svoj/družinski denar, potem pa še državnega - ker je to simptom te bolezni, ne ker sem jaz jasnovidna. Ti bolniki so enostavno brez kontrole. Tudi sem čist ziher, da je uničil celo familijo, in psihično, in finančno - tudi to je simptom te bolezni. Konkreten primer, ki ga osebno poznam: tip je šel na banko po hipotekarni kredit na družinsko bajto (samo on je bil lastnik, čeprav sta jo z ženo skupaj zgradila) in kupil 15 dirkalnih konjev - s konji nikoli v življenju ni imel nič, ni jih jahal, ampak nenadoma je dobil kompulzivni navdih, da mora nujno in takoj kupit konje. Zakockal je celo familijo. Še dobro, da je bila žena zdravnica in da finančno ni bila odvisna od njega in je imela možnost oditi stran in začeti življenje na novo.
Pa tudi Dragan Terzič je verjetno najboljši slovenski psihiater in mu na kraj pameti ne bi padlo, da bi šel lagat na sodišče za enega kekca diplomatskega in si šel mazat svojo kariero.

Sam toliko, prvič, pojma nimate o psihičnih boleznih in drugič, točno zaradi takega pogleda in zaničljivega odnosa do psihičnih bolezni imamo pri nas toliko nezdravljenih psihičnih bolnikov, nezdravljeni psihični bolniki (ne glede na vrsto psihične bolezni) pa uničijo cele familije, dobesedno požrejo jih pri živem telesu - se pa vse to dogaja za zaprtimi vrati, familija pa se nima komu zaupati, ker pač nihče ne priznava psihičnih bolezni in bi na familijo gledali, kot da so oni eni zlobneži, ki unega bogega fotra maltretirajo - klasični modus operandi. Pa ne samo to, ker je pri nas tak grozovit odklonilen odnos do psihiatrije, je tudi grozen odklonilen odnos do antidepresivov in potem bolniki nehujejo jesti tablete in jih spet začnejo, ko ne zmorejo več, in gredo dol in gor dolga leta. In se nikoli ne pozdravijo. Če pa bi šli do psihiatra, se začeli zdraviti - po navodilih psihiatra in ne po navodilih svojcev in prijateljev - pa so te bolezni danes zelo ozdravljive ali pa vsaj zazdravljive do stopnje, ko imaš bolezen z zdravili čisto pod kontrolo.
Še najbolj bi bilo, da vsi vi, ki tako zaničljivo gledate na tovrstne bolezni in jih sploh ne priznavate, fašete bolnika v ožji familiji, bi vam zelo hitro postalo jasno vse to, kar govorim.
Pporaba antidepresivov je sicer v porastu, za lažje oblike depresije sploh ni nujno, da delujejo.
metro-portal.rtl.hr/...jedno/4390
[#2646553] 30.03.17 12:41 · odgovor na: (#2646481)
Odgovori   +    0
[kajulci]
Depresije so drugačna kategorija bolezni. Za depresijo pogosto zbolijo ljudje, ki so doživeli neko tragedijo - smrt bližnjega, izgubo službe, finančni zlom. In v takih primerih te čas ozdravi, ali ko dobiš novo službo, itd. Delat študijo na takih primerih je precejšnja zguba časa, ker to dohtarji že na pamet vedo, da to ni tista taprava psihična bolezen, ki se sama po sebi ne bo pozdravila, pač pa je to samo neka epizoda v življenju, ki se bo pozdravila sama od sebe. Kar pa JE pomembno pri teh depresijah kot posledicah nekih travmatičnih dogodkov, pa je, da so taki ljudje pogosto samomorilni. In marsikateri tudi naredi samomor. Zato psihiatri (in tudi osebni zdravniki) pri takih ljudeh predpisujejo antidepresive in drugega razloga, in to je, da jim preprečijo samomor, ne pa zato, ker bi potrebovali zdravljenje. Antidepresiv je torej urgentna obravnava, katere edini namen je preprečiti najhujše. Psihične bolezni in zdravljenje poznam malo bolj in depth, informacije, ki plujejo po internetu pa so po defoltu zelo zavajajoče in nepopolne.
Samo kot primer, Švedska je eden svetovnih največjih konzumentov antidepresivov. Švedi so tudi eni najbolj psihično uravnovešenih in uspešnih ljudi, nekonfliktni, umirjeni itd. Zelo verjetno je, da so za to zaslužni (tudi) antidepresivi. Ker konfliktni, napsihirani ljudje težko dolgoročno peljejo stabilne biznise in sprejmajo racionalne odločitve. Poglej samo Slovenijo, ko je 3/4 folka psihotičnega, ostala 1/4 pa je zaradi napsihirane okolice na poti tja, ker v konstantno napsihiranem vzdušju težko ostaneš dolgoročno "zdrav". Ti garantiram, da če bi se procent jemalcev antidepresivov pri nas vzdignil na onega švedskega, da bi bilo biznis delati pri nas bistveno lažje in uspešneje.
Depresija je dolgotrajna bolezen in sploh ni nujno, da je, oziroma si celo upam trditi, da večinoima ni posledica nekega šoka kot je izguba službe , svojega bližnjega ipd.
Večino depresivnih ljudi bi se dalo pozdraviti brez zdravil, s pogovorom, druženjem, da se jim odpre drugačna perspektiva ipd. Seveda za to ni ne volje, časa, niti zadosti usposobljenih ljudi, zato se jim rajši predpisuje antidepresive, ker je cenejše in hitrejše kot karkoli drugega. Od depresije do samomora je sicer še dolga pot, tako da samomor ne more biti izgovor za jemanje antidepresivov.

Kar se Švedov tiče težko komentiram, ker jih ne poznam. Si pa mislim, da so kot mnogi severnjaki precej introvertirani, nagnjeni k depresijam in alkoholu. Slovenci smo podobni na nek način, s tem da imamo še vzhodno-evropski pogled na te bolezni, tako da se tovrstne težave večinoma pometajo pod tepih in zato problemi sčasoma postanejo še toliko večji.
anon-20668 sporočil: 3.976
[#2646574] 30.03.17 13:28 · odgovor na: anon-204390 (#2646553)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-20668 30.03.2017 13:29
[vickibedi]
Večino depresivnih ljudi bi se dalo pozdraviti brez zdravil, s pogovorom, druženjem, da se jim odpre drugačna perspektiva ipd. Seveda za to ni ne volje, časa, niti zadosti usposobljenih ljudi, zato se jim rajši predpisuje antidepresive, ker je cenejše in hitrejše kot karkoli drugega.
Se nikakor ne strinjam s tem pogledom.

Sicer se ne spoznam na detajle in ne vem, ali bi "pogovor in druženje" res sploh lahko pozdravil depresije in druge psihične motnje ali ne - ampak to niti ni pomembno, bistvo je, da se to itak ne izvaja, kot sam ugotavljaš.
Tako da, kot ugotavlja kajulci, v praksi ostaja samo jemanje antidepresivov - in zakaj je to tako narobe, če deluje? Pa magari samo če antidepresiv "zgolj blaži simptome" - hej, (precej) bolje kot nič!
Raje živim v družbi, kjer pol folka ves lajf golta tablete, kot da jih prepustimo samim sebi oziroma njihovim psihozam in potem bolj ali manj intenzivno grenijo življenje vsem okoli sebe.
If it works - it works.
najobj sporočil: 32.627
[#2646575] 30.03.17 13:35 · odgovor na: (#2646481)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: najobj 30.03.2017 13:39
[kajulci]
Depresije so drugačna kategorija bolezni. Za depresijo pogosto zbolijo ljudje, ki so doživeli neko tragedijo - smrt bližnjega, izgubo službe, finančni zlom. In v takih primerih te čas ozdravi, ali ko dobiš novo službo, itd. Delat študijo na takih primerih je precejšnja zguba časa, ker to dohtarji že na pamet vedo, da to ni tista taprava psihična bolezen, ki se sama po sebi ne bo pozdravila, pač pa je to samo neka epizoda v življenju, ki se bo pozdravila sama od sebe. Kar pa JE pomembno pri teh depresijah kot posledicah nekih travmatičnih dogodkov, pa je, da so taki ljudje pogosto samomorilni. In marsikateri tudi naredi samomor. Zato psihiatri (in tudi osebni zdravniki) pri takih ljudeh predpisujejo antidepresive in drugega razloga, in to je, da jim preprečijo samomor, ne pa zato, ker bi potrebovali zdravljenje. Antidepresiv je torej urgentna obravnava, katere edini namen je preprečiti najhujše. Psihične bolezni in zdravljenje poznam malo bolj in depth, informacije, ki plujejo po internetu pa so po defoltu zelo zavajajoče in nepopolne.
Samo kot primer, Švedska je eden svetovnih največjih konzumentov antidepresivov. Švedi so tudi eni najbolj psihično uravnovešenih in uspešnih ljudi, nekonfliktni, umirjeni itd. Zelo verjetno je, da so za to zaslužni (tudi) antidepresivi. Ker konfliktni, napsihirani ljudje težko dolgoročno peljejo stabilne biznise in sprejmajo racionalne odločitve. Poglej samo Slovenijo, ko je 3/4 folka psihotičnega, ostala 1/4 pa je zaradi napsihirane okolice na poti tja, ker v konstantno napsihiranem vzdušju težko ostaneš dolgoročno "zdrav". Ti garantiram, da če bi se procent jemalcev antidepresivov pri nas vzdignil na onega švedskega, da bi bilo biznis delati pri nas bistveno lažje in uspešneje.
... čuj, ampak po uradnih podatkih vsakodnevno objavljenih na totem forumu je pri nas 3/4 folka na varnem v javnem sektorju, 3/4 folka je v penziji, 3/4 folka na sociali, ostalih 3/4 folka pa študira in dela preko študenta, tako da res ne vem, zakaj bi kdo delal biznis in brezveze padal v depresijo ...

P.S.: malo se hecam, ker vidim, da si hudo resna, mene pa pogovori o depresiji delajo depresivnega, tablet pa še proti zobobolu ne jemljem, ampak raje malo potrpim ...
[#2646595] 30.03.17 14:32 · odgovor na: anon-20668 (#2646574)
Odgovori   +    0
[matjazfinance]
> [vickibedi]
> Večino depresivnih ljudi bi se dalo pozdraviti brez zdravil, s pogovorom, druženjem, da se jim odpre drugačna perspektiva ipd. Seveda za to ni ne volje, časa, niti zadosti usposobljenih ljudi, zato se jim rajši predpisuje antidepresive, ker je cenejše in hitrejše kot karkoli drugega.

Se nikakor ne strinjam s tem pogledom.

Sicer se ne spoznam na detajle in ne vem, ali bi "pogovor in druženje" res sploh lahko pozdravil depresije in druge psihične motnje ali ne - ampak to niti ni pomembno, bistvo je, da se to itak ne izvaja, kot sam ugotavljaš.
Tako da, kot ugotavlja kajulci, v praksi ostaja samo jemanje antidepresivov - in zakaj je to tako narobe, če deluje? Pa magari samo če antidepresiv "zgolj blaži simptome" - hej, (precej) bolje kot nič!
Raje živim v družbi, kjer pol folka ves lajf golta tablete, kot da jih prepustimo samim sebi oziroma njihovim psihozam in potem bolj ali manj intenzivno grenijo življenje vsem okoli sebe.
If it works - it works.
Lej, psihičnih motenj in bolezni imaš cel kup. Hočem reči, da pa ni nujno takoj vsega zdraviti s tabletami, čeprav se strinjam, da včasih samo še to lahko pomaga. Podobno tako kot tudi pri telesni bolečini (težavi, motnji ...) tudi ne jemlješ takoj tablet. Zloraba antibiotikov naprimer že povzroča hude težave zaradi rezistence nekaterih bakterij. Skratka, kemijo jemati po pameti. Antidepresivi tudi niso bonboni ali kava, da bi jih jemala 50% poulacije, halo.
anon-20668 sporočil: 3.976
[#2646601] 30.03.17 15:21 · odgovor na: anon-204390 (#2646595)
Odgovori   +    0
[vickibedi]
Lej, psihičnih motenj in bolezni imaš cel kup. Hočem reči, da pa ni nujno takoj vsega zdraviti s tabletami
Jaz pa mislim, da ja. Če se nekdo oglasi pri psihologu/psihiatru, je najbrž že kar hudo. Edino smiselno človeka hitro umiriti / ublažiti stisko in če so na voljo tablete, zakaj hudiča pa ne. Tvoj pristop jepa očitno "naj še malo potrpi", kar pomojem lahko kvečjemu vodi v stopnjevanje psihičnih težav, če se ne ukrepa dovolj hitro.

Antidepresivi tudi niso bonboni ali kava, da bi jih jemala 50% poulacije, halo.
Upam da veš da se ne bova prerekala o natančnih procentih. Ampak kakršenkoli je že ta procent, ni važno. Važno je da se ukrepa. Ne vem v čem je problem.
[#2646605] 30.03.17 15:32 · odgovor na: (#2646442)
Odgovori   +    1
[kajulci]
> Tako da verjamem v njegovo motenost. Da pa res ni vedel, kaj dela, bi pa verjel, če bi enako ravnal tudi s svojim denarjem. Dokler je zapravljal samo za državni denar, je moral biti vsaj na tričetrt priseben.

Kako pa si prišel do sklepa, da je zapravljal samo državni denar?
Ker v medijih niti enkrat nisem zasledil, da bi počel kaj takega. Zadeva je izbruhnila pred 6-7 leti. Takrat je bilo ogromno zanikanja in navzkrižnega obtoževanja itn. Kdaj pa sta v ta proces vstopili psihična bolezen in neprištevnost? No, zato.

Pa da se razumeva, ne trdim, da ne gre za bolezen/motnjo, da se zanjo ni vedelo že od začetka ali vsaj zelo zgodaj. Trdim pa, da je zelo čudno, da se ni takrat ugotovilo, da gre za tako stanje, da se človeka umakne iz službe in mu skupaj z družino poskuša pomagati. To pomeni, da so vsi tisti, ki so takrat vedeli za motnjo - od zdravnice do žene in drugih najbližjih - po človeški plati povsem odpovedali. Prav tako je odpovedal preiskovalni in pravosodni aparat z medijska mašinerijo v udarni predhodnici.

Možno je pa tudi, da je nadpovprečno inteligenten pacient, ki naj bi bil zmožen svojo bolezen ali motnjo uspešno prikrivati, to inteligentno spoznal/razkril/priznal v oportunem trenutku na oportun način. Zato je zelo čudno, da se po mnogih letih sodno-medicinskega preiskovanja tega primera nihče ne vpraša, ali je bil bolan samo v Madridu in samo na naročilnice. In prav to je bilo moje vprašanje, ne pa trditev. In s tem nisem dajal v nič ne bolezni, ne bolnikov in ne zdravnikov.

Glede laganja psihiatrov je pa po mojem mnenju tako. Prva dolžnost zdravnika, tudi psihiatra je pomagati človeku. Če je človek v stiski, ker mu na primer v sumljivih okoliščinah grozita vojaški pripor in vojaško sodišče, se mi zdi čisto verjetno, da se psihiater odloči za malo bolj radikalno diagnozo ali ukrep zdravljenja kot bi to naredil v normalnih okoliščinah. Pa se na dolgi rok izkaže, da ni s tem nič zavrl osebnega in poslovnega razvoja hospitalizirane osebe, če me razumeš. Tak vzgib lahko vidim tudi v tem primeru. Zato je na nasprotni strani, da preveri, koliko trditev o bolezni drži, koliko je pa sumljiva. Navsezadnje ima ta človek uničeno življenje, kar ni primerljivo z zdravniškim kritjem starega kripla, ki je menda hodil na izlete v Švico in sprejemal kovčke gotovine. Pa tudi ne brezsrčnega bolnika z nagnenjem do košarke in tožarjenja frendov za milijone brez sledov in brez porekla.
Še najbolj bi bilo, da vsi vi, ki tako zaničljivo gledate na tovrstne bolezni in jih sploh ne priznavate, fašete bolnika v ožji familiji, bi vam zelo hitro postalo jasno vse to, kar govorim.
Vsaj enkrat sem ti napisal, da si prav fejst, ko se tukaj pravičniško razpizdiš. Ampak ne spomnim se, da bi do zdaj komu zaželela hudo bolezen v družini. In v svoji sveti, pravičniški jezi ne bi štrafala samo mene, menda zaničljivega, objestnega gobezdača, ampak še eno čisto nedolžno bitje. Bravo! Žal mi je, če moram tako močno spremeniti mnenje o neki osebi. Naj ti zdaj v duhu mračnega veka zaželim, da bi se cela tvoja rodbina cvrla v peklu?
[#2646615] 30.03.17 16:13 · odgovor na: anon-20668 (#2646601)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: anon-204390 30.03.2017 16:14
[matjazfinance]
> [vickibedi]
> Lej, psihičnih motenj in bolezni imaš cel kup. Hočem reči, da pa ni nujno takoj vsega zdraviti s tabletami

Jaz pa mislim, da ja. Če se nekdo oglasi pri psihologu/psihiatru, je najbrž že kar hudo. Edino smiselno človeka hitro umiriti / ublažiti stisko in če so na voljo tablete, zakaj hudiča pa ne. Tvoj pristop jepa očitno "naj še malo potrpi", kar pomojem lahko kvečjemu vodi v stopnjevanje psihičnih težav, če se ne ukrepa dovolj hitro.

Problem je v tem, ker psihiatrija ni eksaktna znanost (podobno kot ostala medicina). Če grem zdaj k psihiatru, in mu rečem, da imam teževe (kdo jih pa nima) grem stavit, da bi mi predpisal antidepresive. Sicer pa nisem mislil, da se človeka s težavami pusti brez pomoči. Gre za to, da mu je (glede na stanje) treba nudit najprej osebni razgovor in nasvet. Ker tega očitno (kot družba in zdravstveni sistem) nismo sposobni, ostanejo samo še tablete. Mogoče imaš prav, tablete so gotovo bolje kot nič.

Ob tem sem se spomnil na tisti vic, ko pride človek z drisko k zdravniku in mu ta predpiše pomirjevalo. Čez par dni pride na pregled in ko ga zdravnik vpraša, kako se počuti, mu pacient odvrne: drisko imam še, samo sekiram se ne več ;)
[#2646620] 30.03.17 16:34 · odgovor na: anon-204390 (#2646553)
Odgovori   +    2
[vickibedi]
Depresija je dolgotrajna bolezen in sploh ni nujno, da je, oziroma si celo upam trditi, da večinoima ni posledica nekega šoka kot je izguba službe , svojega bližnjega ipd.
Večino depresivnih ljudi bi se dalo pozdraviti brez zdravil, s pogovorom, druženjem, da se jim odpre drugačna perspektiva ipd. Seveda za to ni ne volje, časa, niti zadosti usposobljenih ljudi, zato se jim rajši predpisuje antidepresive
Ej fantje, ustavite konje.

Depresija je v bistvu simptom. Lahko neurejenih razmer ali nedavnega soka, ali pa dejansko fizicne/telesne bolezni.

Psihologi lahko zravijo tisto depresijo, ki se jo da odpraviti s pogovorom. Ali pa z resitvijo problema (clovek recimo izgubi sluzbo).

Ampak psihiatri, ki so za razliko od psihologov *zdravniki* pa morajo pozdraviti tudi tisto vrsto depresije, ki ima fizicen vzrok. Recimo napake v absorbciji seratonina. Tak clovek bo depresiven za vsak drek, ce bo imel pa resne probleme, lahko pa recimo naredi samomor. Ce mu s tabletami popravis fizicno tezavo v presnovi seratonina, se bo depresije znebil.

Problem nastane pri tem, da so te vse spremenljivke zvezne. Tako kot vse ostale. Ljudje smo razlicno visoki in debeli, pa od neke tocke vseeno medicina dolocene proglasi za pritlikave in predebele.

Zato je recimo tudi dilema, ali zdraviti s tabletami nekoga, ki ima recimo samo malo moteno presnovo kemikalij ki vplivajo na depresijo. Ker ce das tablete vsakemu, bodo vsi bolje, ceprav so bili eni malo depresivni, drugi pa hudo...

to je ista dilema ali dati sirup z zelezom samo onim bolj slabokrvnim ali tistim manj slabokrvnim. ker tisti manj slabokrvni morda lahko jedo malo vec rdecega mesa in rdece pese...
[#2646622] 30.03.17 16:37 · odgovor na: anon-204390 (#2646615)
Odgovori   +    1
[vickibedi]
Problem je v tem, ker psihiatrija ni eksaktna znanost (podobno kot ostala medicina). Če grem zdaj k psihiatru, in mu rečem, da imam teževe (kdo jih pa nima) grem stavit, da bi mi predpisal antidepresive. Sicer pa nisem mislil, da se človeka s težavami
Ves zakaj bo to naredil? Ker ce gres od njega in naredis samomor, bo on klican na odgovornost (kolikor pac je v sloveniji to mozno, to je pac druga zgodba).

Cisto ekvivalentna zadeva, kot ce pride bolnik z bolecinami v prsih. Zdravnik mu lahko rece, da je verjetno samo prebava in ga poslje domov, ali pa ga da cez noc na opazovanje in teste.

V psihiatriji je "dati na opazovanje in teste" precej bolj huda zadeva kot recimo pri cloveku ki ga tisci v prsih, zato psihiater nima prav veliko izbire. Verjetno tudi ti noces, da bi vsakega, ki pride k psihiatru, sprejeli v psihiatricno bolnisnico za nekaj dni, da vidijo ali je res hudo depresiven z organskim vzrokom ali ne.

Oziroma bi bilo ze prav, da se tako naredi v *normalni druzbi*, ampak dokler je psihicna bolezen tako velika stigma, tega filma pac ne bos videl.
[#2646647] 30.03.17 19:59 · odgovor na: (#2646645)
Odgovori   +    2
[kajulci]
Jao, ja, tisto je bilo misljeno figurativno, ampak se mi ni najbolj posrecili. Sori.
No, saj se mi je zdelo tako, ampak verjamem v vzgojnost tega, da rečeš au, če ti kdo stopi na nogo. :-)
Ampak, glede na to, da te bolezni ne priznavate, potem je cisto vseeno, ce kdo v familiji res zboli za njo, ker po vase otak ne bi bil bolan. Zloba jaz :))
Glej, podtikaš mi/nam, da ne priznavamo bolezni, ker pač dvomimo v njen pojav v tem konkretnem primeru. Nihče ni zanikal bolezni ali motnje in nihče ni žalil bolnikov.
Kar se tice ostalih, ki so molcali in niso ukrepali - o tem piseva z bcjem ves cas, da so psihicne bolezni pri nas taka sramota (bc pravi, da so tabu, ampak niso, v resnici so sramota), da ga ni svojca, se najmanj pa zena, ki bi to sla povedat. Pa se to je pomemben faktor, da ce bi zena ze sla povedat, bi njo zasmehovali in se spravili na njo, da je zlobna, da hoce skoditi mozu, da ga ziher sovrazi in se mu hoce mascevat itd. In zgodilo se ne bi nic, samo sebe bi spravila v drek.
Na kratko: take pojave se lažje ureja v solidarni družbi, ki posameznikom in družinam v taki stiski pomaga. Če v družbi ni zavedanja o obstoju mehanizmov, ustanov in volje za blaženje takih pojavov, se seveda iz strahu pred posledicami težave tudi skriva. Lahko pa tudi zato, ker se komu zdi bolj fajn biti skupaj z norim ambasadorjem kot pa z zdravljenim navadnim uradnikom. In morda se komu zdi bolj fino iskati kriminal, kjer je bolezen, drugim pa objavljati žmohtne kričave zgodbe, kjer so zadaj žalostne usode. Zato ponavljam, da je treba pri takih zadevah pač paziti na vsak korak, vedeti, kaj je spodobno in upravičeno, in vprašati, kar je umestno.

Strani: 1 2 3