Zasebnost

Izbrani forum: Borza

Izbrana tema: Naložbene ideje - dobra podjetja, ki so hkrati poceni

Strani: 1

anon-337677 sporočil: 6
[#2640775] 15.02.17 06:07
Odgovori   +    1
čas vnosa: 14.02.17 22:18
Zdravo,

sem se odločil odpreti novo temo, da ne smetim po drugih. Zanima me, ali ima kdo od vas kako dobro naložbeno idejo. Tukaj merim predvsem na podjetja, ki dobro poslujejo in so nizko vrednotena.

Sam pri presojanju kakovosti podjetja gledam predvsem sledeče faktorje:
- podjetje izkazuje stabilno poslovanje, kar je razvidno iz naraščanja prihodkov in dobička skozi daljše obdobje
- podjetje ima pozitiven operativni cash flow
- current ratio (razmerje med kratkoročnimi sredstvi in kratkoročnimi obveznostmi) je vsaj 1.
- podjetje je nizko zadolženo (debt/equity < 1, še raje manjši od 0,5)
- podjetje povečuje ali vsaj ohranja svoje marže (ROIC > 10%)
- podjetje ima nizek finančni vzvod (leverage), ki naj bi bil načeloma pod 2 (izjema določene industrije)
- izogibanje podjetjem, povezanih s surovinami in tistimi, katerih goodwill in neoprijemljiva sredstva predstavljajo prevelik delež celotnih sredstev (npr. nad 15%)

Kar se tiče vrednotenja, imam sledeče kriterije:
- EV/EBIT < 7
- P/E < 12
- P/B < 1,5

Nekaj idej:
Nakano Corporation (Tokio, ticker: 1827)
Nichirin (Tokio, ticker: 5184)
Manning & Napier (New York, ticker: MN)
Fischer Tech (Singapur, ticker: BDV)

Vsa omenjena podjetja izpolnjujejo zgornje kriterije in so v povprečju vsaj tretjino pod zgornjimi mejami pri kazalnikih vrednotenja (ki so že tako ali tako precej nizko nastavljeni).

Pri analiziranju sem naletel na kar nekaj podjetij, ki jih trg ceni na manj, kot imajo neto gotovine (na primer China Green Agriculture-CGA, Gulf Resources-GURE, Manning & Napier-MN, Hopefluent Group-733). Torej, vsa ta podjetja zadostijo sledečemu kriteriju: če od gotovine, ki jo izkazujejo na bilanci, odštejemo vse obveznosti, ki jih podjetje ima (tako kratkoročne kot dolgoročne), ostane še vedno več denarja kot pa je tržna kapitalizacija tega podjetja na borzi. Kar dobesedno pomeni, da lahko za recimo 70 centov kupite 1 €. Res je, da ta podjetja poslujejo malo slabše, vendar še vedno zadosti dobro.

Skupni značilnosti vseh teh podjetij sta predvsem dve:
- zaradi zelo nizke cene imajo padce navzdol veliko bolj omejene kot dražje delnice. Če bi ta podjetja postala cenejša, bi bila že praktično zastonj.
- izpolnjevanje kriterijev kvalitete zbuja zaupanje, da bo podjetje obstalo na trgu tudi v prihodnje, zato je verjetnost stečaja zelo nizka. Sploh, če se kupi 20 različnih delnic, je tveganje celotnega portfelja zelo nizko, kar izkazujejo tudi programi za analizo portfelja (Sharp ratio se stalno giblje med 3 in 10).

Skratka, omejujem se predvsem na zmanjševanje tveganja izgube, kar je prioriteta. Prednost strategije je v tem, da malo prepušča občutku in se ne ukvarja z ugibanjem, kaj se bo s podjetjem dogajalo v prihodnosti (ki je za moje pojme preveč negotova, da bi na njeni podlagi lahko sprejemal odločitve). Strategije se držim od meseca avgusta, od takrat ni bil niti en mesec negativen, skupni donos je 24%. Kar pa je najpomembneje: benchmark je bil presežen za okoli 10 odstotnih točk.

Zelo bi bil vesel, če ima morda še kdo drug kako idejo oziroma pove, na kakšen način se sam loteva analize podjetja.

Strani: 1