Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Ameriška ekonomija: Čakajoč na Godota
Strani: 1
sporočil: 8.543
no, Godota bodo sicer težko dočakali. a za tolažbo jim nemara
posluži prihajajoči infantilni kolumnist...
sporočil: 1.881
"Kaj vse to pomeni za ameriško ekonomijo in delniški trg? David
Rosenberg, glavni ekonomist pri Merrill Lynchu za Severno Ameriko,
je pred kratkim objavil rezultate zelo provokativne študije. V njej
je odkril izredno močno korelacijo med indeksom NAHB (ameriško
združenja gradbenih podjetij) in indeksom S & P 500,
zakasnjenim za 12 mesecev. Indeks NAHB, ki meri sentiment gradbenih
podjetij, in ki je v zadnjem času v prostem padcu, je od leta 1996
80-odstotno koreliran z indeksom S & P. Z drugimi besedami, če
bi bil ta odnos stabilen v prihodnjem letu, bi indeks S & P
lahko padel za več kot 50 odstotkov ."
BOR: Rosenberg je očitno imel veselje prikazati dobre, zanimive rezultate. Na žalost to izgleda kot kreativni raziskovalni rezultat. Indeks NAHB(jaz sem gledal tegale: www.nahb.org/generic...entID=530) je sicer leading indikator za S&P, vendar je korelacija celega obdobja(1985 - 2006, R2=0,42 pri 10 mesecih vnaprej) slabša kot korelacija S&Pja z linearno funkcijo(R2=0,82 za to obdobje). Če seveda uporabimo zgolj obdobje 1996 do 2006, je korelacija NAHB - S&P res R2= 0,78(lead time 15 mesecev), korelacija S&P z linearno funkcijo pa je v tem obdobju le R2=0,35. Kakor torej hočemo rezultate prikazati oz. kateri rezultati mislimo, da so pravilni, tiste uporabimo...iz korelacije NAHB in S&P je zelo težko kaj napovedati, sploh pa ne kvanititativno. Ni namreč razloga, da bi korelacija v času 1996-2006 bila kaj bolj zanesljiva kot tista od 1985-2006; problem je tudi, da ima indkes NAHB vedno vrednosti med 0 in 100, S&P pa že dolga leta vedno nekam leze.
BOR: Rosenberg je očitno imel veselje prikazati dobre, zanimive rezultate. Na žalost to izgleda kot kreativni raziskovalni rezultat. Indeks NAHB(jaz sem gledal tegale: www.nahb.org/generic...entID=530) je sicer leading indikator za S&P, vendar je korelacija celega obdobja(1985 - 2006, R2=0,42 pri 10 mesecih vnaprej) slabša kot korelacija S&Pja z linearno funkcijo(R2=0,82 za to obdobje). Če seveda uporabimo zgolj obdobje 1996 do 2006, je korelacija NAHB - S&P res R2= 0,78(lead time 15 mesecev), korelacija S&P z linearno funkcijo pa je v tem obdobju le R2=0,35. Kakor torej hočemo rezultate prikazati oz. kateri rezultati mislimo, da so pravilni, tiste uporabimo...iz korelacije NAHB in S&P je zelo težko kaj napovedati, sploh pa ne kvanititativno. Ni namreč razloga, da bi korelacija v času 1996-2006 bila kaj bolj zanesljiva kot tista od 1985-2006; problem je tudi, da ima indkes NAHB vedno vrednosti med 0 in 100, S&P pa že dolga leta vedno nekam leze.
sporočil: 3
Kot je omenjeno v clanku, se je pomembnost sektorja gradbenistva
povecala v zadnjih letih -- morda zato tudi visja korelacija... bi
se splacalo analizirati tudi s prvimi razlikami namesto s
samimi serijami ...
Strani: 1