Izbrani forum: Nepremičnine

Izbrana tema: Kupoprodajna pogodba za 1/2 parcele, sklenjena z zunajzakonskim partnerjem

Strani: 1

anon-327746 sporočil: 2
[#2338416] 25.02.14 22:20
Odgovori   +    0
čas vnosa: 25.02.14 21:22
Pozdravljeni,

z zunajzakonskim partnerjem sva nameravala kupiti parcelo, vsak 1/2. Pri sklepanju kupoprodajne pogodbe je prišlo do nesporazuma, saj so kot kupca napisali samo mojega partnerja, s pojasnilom, da lahko kasneje še mene dodajo in mi ni treba hoditi na podpisovanje. Komaj ob vpisu v zemljiško knjigo se je izkazalo, da je samo on lastnik.

Nameravala sva skleniti darilno pogodbo, vendar sva si premislila, saj sva ugotovila, da jo je možno kasneje preklicati. Glede na to, da sem tudi jaz financirala 1/2 parcele in da bo tudi pri gradnji moj vložek 1/2, ne želim, da bi kdajkoli kasneje imela probleme.

Izgleda, da je rešitev samo sklenitev nove kupoprodajne pogodbe med menoj in partnerjem ter plačilo 2 % davka na promet. Težava je v tem, da ta parcela zajema 3 različne parcele, od tega sta 2 kmetijski zemljišči in 1 stavbno. Pri kmetijskih zemljiščih je težava, da se postopek prodaje precej zavleče, ker imajo sosedje predkupno pravico in mora celotna zadeva 1 mesec viseti na občinski oglasni deski. Moja vprašanja so naslednja:

- Glede na to, da bo partner prodal samo 1/2 parcele, ali imajo sosedje še vedno predkupno pravico?
- Ali se mora v primeru prodaje samo 1/2 parcele prodaja kljub temu objaviti na oglasni deski?
- Kaj se zgodi, če sosed hoče odkupiti 1/2 parcele (Sosed je namreč hotel kupiti parcelo, vendar mu je bila cena previsoka. Sedaj bi malce znižala ceno - kakšnih 30 %, da plačava manj davka od prodaje, pa naju je strah, da bi sosed potem hotel kupiti).
- Ali lahko partner prodajo zavrne, ali je prisiljen prodati sosedu po ceni, objavljeni na deski?
- Ali se lahko partner v pogojih prodaje napiše, da je prodaja možna samo meni in se soseda na tak način izključi?

Moja druga težava pa je naslednja. Ker sva na začetku nameravala zadevo rešiti z darilno pogodbo, je moj partner že najel projektanta, ki je že pripravil nekje 3/4 gradbene dokumentacije. Vsa soglasja so že pridobljena, vendar se glasijo na njegovo ime. Moja vprašanja:

- Ali morava najprej urediti, da sem tudi jaz 1/2 lastnik parcele (glede na pretekle izkušnje bo to trajalo 4-5 mesecev - zelo se zavleče s kmetijskimi zemljišči in oglasno desko), ter nato na novo začeti s celotnim postopkom, da sem tudi jaz navedena kot investitor (sedaj je investitor seveda samo moj partner)?
- Je možno, da se gradbena dokumentacija izda samo na ime mojega partnerja, vmes pa urediva kupoprodajno pogodbo - kasneje, ko je gradbeno dovoljenje že izdano, se pa mene nekako doda kot investitorja? (Ne želim imeti težav, da bi se potem gledalo, ker je on edini investitor, da je potem torej hiša v celoti njegova. Želim, da so nekateri računi na moje ime, nekateri na njegovo, saj je le tako možno dokazati, da sva oba vlagala v hišo. Da pa so računi lahko na moje ime, moram biti tudi jaz navedena kot investitor.)
- Se lahko že izdana soglasja kako spremenijo, da se mene samo doda kot investitorja - torej da jih ni potrebno ponovno pridobivati (stroški niso takšen problem, bolj je težava čas, ker bi rada karseda hitro začela z gradnjo)?

Se opravičujem za tako dolgo pisanje, ni šlo krajše. Upam, da se najde kdo, ki mi bo znal odgovoriti na nekatera od mojih vprašanj - mogoče je že imel kdo podobne težave?

Ali morda kdo ve, katera uradna oseba bi mi lahko pri tem svetovala?

Že vnaprej vsem hvala za pomoč!!!

Lp,
Ani
jani1974 sporočil: 6.570
[#2344514] 06.03.14 16:09 · odgovor na: anon-327746 (#2338416)
Odgovori   +    4
Anči,
od zunajzakonskega partnerja zahtevaj vračilo denarja, ki si ga nakazala za nakup njegovih parcel.
Potem pa si najdita novega - vsak svojega zunajzakonskega partnerja...
Če te je nategnil, nima smisla vztrajati z njim.
Če je tako butast, pa tudi ne.
anon-327746 sporočil: 2
[#2346935] 10.03.14 18:18 · odgovor na: jani1974 (#2344514)
Odgovori   +    1
čas vnosa: 10.03.14 18:09
Pozdrav vsem skupaj,

toliko da vam sporočim, da sem zadevo rešila. S partnerjem sva stopila do notarja in podpisala ''Sporazum o ugotovitvi skupnega premoženja in določitvi deležev na njem''. V sporazumu piše, da se deleži določijo vsak 1/2 na podlagi skupnih vlaganj. V enem členu piše tudi, da brez privolitve drugega solastnika nepremičnine ni možno odtujiti ali obremeniti. Poleg tega piše, da se tudi za vsa nadaljnja vlaganja v parcelo (gradnja hiše) strinjava, da se lastništvo deli na 1/2. V sporazumu je tudi zemljiškoknjižno dovolilo, s katerim partner dovoli vpis mojega solastniškega deleža v zemljiško knjigo.

Ta sporazum sva morala nesti na DURS, kjer morajo celotno zadevo potrditi, da nama ni treba plačati davka na promet z nepremičninami. Nesla sva ga tudi na upravno enoto, ker sta 2 parceli kmetijski zemljišči, in morajo tudi tam potrditi pravni posel.

Ko dobiva potrjeno iz DURS-a in UE, bo notar sestavil še zemljiškoknjižni predlog in ga vložil na sodišče. Nato se bom lahko vpisala v zemljiško knjigo kot solastnica. To je to:)

Lep pozdrav,
Ani
jani1974 sporočil: 6.570
[#2348695] 13.03.14 07:10 · odgovor na: anon-327746 (#2346935)
Odgovori   +    1
Super zate, ampak še zmeraj mi je vse skupaj malce sumljivo. Preveč enostavno naekrat :-)
anon-327170 sporočil: 1
[#2358120] 26.03.14 19:39 · odgovor na: anon-327746 (#2338416)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 26.03.14 16:11
Vsak razumen človek bi Vam svetoval, da se malo ustavite in čim preje uredite tako zemljišče, kot tudi vso dokumentacijo za gradnjo tudi na svoje ime. Zavedajte se, da gre verjetno za življenjski projekt ter,da si gradite DOM.
Zamislite se, da boste vlagali vedno več in več, ter, da bo vedno večji delež njegov in v primeru " ločitve", boste sedanjo dobrosrčnost krepko obžalovali. Morali ga boste tožiti ( !!!! )in dokazovati kolikšen je vaš delež vložka. To pa verjemite je zelo drag in dolgotrajen postopek v primeru da se partnerja ne razideta sporazumno in tudi sporazumno razdelita premoženje.
Na vašem mestu bi pa se zamislila nad dejstvom, da je kupoprodajno pogodbo podpisal vaš partner sam, brez kakršne koli slabe vesti in obotavljanja in do sedaj speljal že kar nekaj postopkov ( pridobivanje soglasij, .....).? Razen če je resnica malo drugačna kot jo navajate?

Strani: 1