Izbrani forum: Servis

Izbrana tema: Odprtje teme o strojnikih

Strani: 1

Rokc5 sporočil: 505
[#2193435] 14.08.13 18:14
Odgovori   +    16
Uredništvo,

Imam še eno vprašanje:

Ali bi bili pripravljeni načeti eno provokativno temo?

In sicer inženirske plače.

Ne vem koliko ste se tega dotaknili v temi pred enim tednom, ko ste sicer pisali o inženirjih.

Poskusite dobiti malce podatke od slovenskih podjetij. Potem to primerjajte z minimalno plačo/povprečno plačo/plačo učitelja/zdravnika/pravnika. Lahko primerjate tudi z vidika obdavčitve, socialne kapice!!

Povprašajte malce forumaše, pojdite na forum strojnistvo.com in objavite mnenja bralcev, zaprosite ljudi če napišejo svoja kratka osebna pričevanja in se podpišejo z imenom in priimkom. Tako razočarani uni. dipl. inž. stroj. Janez Novak napiše svojo žalostno zgodbo.

Vse to objavite v tiskani izdaji časopisa.

Objavite statistike o izeljevanju: koliko je tehničnih kadrov, kam so šli. Kakšne so plače naših izseljencev strojnikov v Nemčiji, Avstraliji, v Gradcu v Avstriji.

Vse to lahko objavite.

To je definitivno tema, ki bi ob primerni direktni obdelavi na prvo žogo, lahko pomenila pravo BOMBO v slovenskem medijskem prostoru. :=)

Če lahko Ljubljanski Dnevnik/Mladina delata spin teden za tednom, ga lahko TUDI Finance!
anon-35163 sporočil: 30.643
[#2193498] 14.08.13 21:41 · odgovor na: Rokc5 (#2193435)
Odgovori   +    13
Nisem sicer čisto iz tvojega foha (štromar, ki je pristal v IT-ju), so pa tudi pri nas popolnoma iste finte in iste pizdarije kot pri vas.

Najbolj dobičkonosna veja vseh tehničnih panog, povsod po svetu je jamranje o pomanjkanju kadrov in opozarjanje na prihajajočo kadrovsko krizo. Obstaja celo izraz za to: "Shortage shouting" (www.google.si/search...houting%22 ). Ostala gesla za googlanje so "skill shortage", "talent shortage" in podobno.

Ponavadi gre takole:

1) Naredi anketo med direktorji in lastniki podjetij. Vprašaj jih če imajo njihovi inženirji premajhne plače in če jih je preveč.

2) Iz odgovorov (99.87% in 99.65% "ne" na eno in drugo vprašanje) potegni brihten zaključek, da imamo kritično pomanjkanje tehničnega kadra in da je nujno treba usmeriti mladino v tehnične poklice.

3) Za mnenje povprašaj profesorje iz tehničnih fakultet: "Jo, jooooo, seveda, po naših diplomantih je veliiiko povpraševanje, takoj dobijo službo"

4) Vse to posreduj medijem in po potrebi podmaži.

Plemenita veščina shortage shoutinga je skoraj tako stara kot industrijska revolucija. Najzgodnejši znani članek na to temo je bil objavljen tam enkrat okoli leta 1948 v reviji Time, opozarja pa na prihajajoče kritično pomanjkanje oseb z znanjem jedrske fizike. Takrat so namreč mislili, da bo vse poganjala jedrska energija, od avtov in vlakov, pa do aeroplanov (en.wikipedia.org/wik...r_aircraft ).

Zanimiva shortage shouterska epizoda se je zgodila tudi pri nas. Začelo se je tam enkrat v 1980tih, v časih usmerjenega izobraževanja. Nek birokrat je opazil, da je število vpisov za usposabljanje za finomehanike začelo strmo padati. Politika je zagnala paniko, finomehaniko razglasila za deficitaren poklic in se retorično spraševala: "Če ne bo mladih finomehanikov- kdo bo vzdrževal pisalne stroje, teleprinterje, registrske blagajne na ročni pogon in podobne naprave bistvenega pomena za obstoj naše civilizacije?" Rezultat je bil pričakovan: Množica nezaposlenih finomehanikov par let kasneje in politika, ki se je retorično spraševala: "Pa kaj je bilo tem ljudem, da so se šli tako množično učit finomehanike? Sedaj moramo pa mi vse prekvalificirat!"

Zadnje čase je shortage shouting malo potihnil, vsaj zdi se tako. Če še kdo objavi kak članek na to temo, skrbno pazi, da onemogoči komentiranje.

Od medijev in politikov na splošno kake odkritosrčnosti na to temo ne moremo pričakovati. Še najdlje je šel leta 2010 Anthony Whelan, šef kabineta Neelie Kroes, ko je bila še komisarka za digitalne zadeve:

www.euractiv.com/inf...ews-493719

Tip je čisto jasno in glasno povedal, da so inženirska plače previsoke in da je treba zbiti dol. Verjetno se mu je kaj zareklo ali kaj takega.

Glede na to, da so Finance poslovni časopis, od njih ne pričakuj kakih simpatij zaradi nizkih plač. S to temo se ne bodo ukvarjale, visoke inženirske plače niso v interesu večine njihovih bralcev. Veliko je že to, da že leta niso objavile shortage shouterskega članka.
jezdec666 sporočil: 6.786
[#2193505] 14.08.13 22:16 · odgovor na: anon-35163 (#2193498)
Odgovori   +    3
Ne rabiš bit genij, da zgruntaš, da so po številu diplomantov posameznih panog takoj za FDVjevci in varstvoslovci, štromarji, gradbeni in strojni inženirji. Pravniki in ekonomisti navkljub ekstremni hiperprodukciji relativno gledano dosti prej dobijo službe. Moje izkušnje so, da z inženirji je lahko tko, da so geniji al pa samo za na CNC poslat, tega ne boš ugotovil iz diplome ampak šele potem se loči, komu bo šla kariera res v smeri resnega inženirskega dela, kdo bo prisatl v napol menedžerskih vodah, ostali pa praktično delajo delo tehnikov (ker so tudi tehniki katastrofa) in zato so tudi med plačami gromozanske razlike, celo v takih čist tehničnih kompanijah ala Gorenje. Lahko sva sošolca iz faksa, pa ima eden le okol minimalca, ker ni nič kaj dosti od njega, drugi pa recimo potegne 3x povprečno plačo.
anon-35163 sporočil: 30.643
[#2193517] 14.08.13 22:48 · odgovor na: jezdec666 (#2193505)
Odgovori   +    9
Zadnjih 15 let pri nas, v tujini pa še dlje, je bil glavni hit dezindustrializacija in spodbujanje tkzv "storitvene ekonomije". Storitvena ekonomija po domače pomeni to, da drug drugemu za plačilo peremo gate, v ta namen najemamo kredite, vse skupaj štejemo v BNP in dobimo krasne številke, s katerimi se politiki potem lahko hvalijo.

Še leta 2006 so Finance objavljale članke o tem, kako je storitvena ekonomija fina stvar, v skladu z evropsko direktivo, ki pa jo pri nas zavira zastarela socialistična miselnost:

www.finance.si/15032...ovnih-mest

Jasno je, da ekonomija take sorte potrebuje predvsem FDV-jevce, menedžerje, pravnike in ekonomiste, inženirjev in tehnikov pa ne. Če povpraševanja ni je jasno, da so tudi plače bolj boge.
jani1974 sporočil: 3.613
[#2193593] 15.08.13 09:37 · odgovor na: anon-35163 (#2193517)
Odgovori   +    2
[mataj]
Zadnjih 15 let pri nas, v tujini pa še dlje, je bil glavni hit dezindustrializacija in spodbujanje tkzv "storitvene ekonomije". Storitvena ekonomija po domače pomeni to, da drug drugemu za plačilo peremo gate, v ta namen najemamo kredite, vse skupaj štejemo v BNP in dobimo krasne številke, s katerimi se politiki potem lahko hvalijo.
Zadeva deluje tako dolgo, dokler Kitajci gate šivajo, za njihov nakup pa nam on sami dajo kredit.
Če bo nekomu ta začaran krog presekati, pa bo konec sveta. Or so we are told.
anon-35163 sporočil: 30.643
[#2193668] 15.08.13 12:03 · odgovor na: jani1974 (#2193593)
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: anon-35163 15.08.2013 12:09
Stvari so šle bistveno dlje od šivanja gat. Tole sem že parkrat poslal, pa bom še enkrat, ker je za debate okoli Zahoda, Kitajcev in tehničnega znanja precej važno:

www.forbes.com/sites...n-the-usa/

Še posebej zanimiva je štorija o Dellu in Asusu:
ASUSTeK started out making the simple circuit boards within a Dell computer. Then ASUSTeK came to Dell with an interesting value proposition: “We’ve been doing a good job making these little boards. Why don’t you let us make the motherboard for you? Circuit manufacturing isn’t your core competence anyway and we could do it for 20% less.”

Dell accepted the proposal because from a perspective of making money, it made sense: Dell’s revenues were unaffected and its profits improved significantly. On successive occasions, ASUSTeK came back and took over the motherboard, the assembly of the computer, the management of the supply chain and the design of the computer. In each case Dell accepted the proposal because from a perspective of making money, it made sense: Dell’s revenues were unaffected and its profits improved significantly. However, the next time ASUSTeK came back, it wasn’t to talk to Dell. It was to talk to Best Buy and other retailers to tell them that they could offer them their own brand or any brand PC for 20% lower cost. As The Innovator’s Prescription concludes:

Bingo. One company gone, another has taken its place. There’s no stupidity in the story. The managers in both companies did exactly what business school professors and the best management consultants would tell them to do—improve profitability by focus on on those activities that are profitable and by getting out of activities that are less profitable.
Osnovna ideja storitvene ekonomije je, da bi na Zahodu delali samo razvoj in dizajn, proizvodnjo in umazanijo pa bi preselili drugam. A v praksi se znanje vedno seli za proizvodnjo. To se je pokazalo pri elektroniki, avtomobilih, sedaj pa se kaže tudi pri računalnikih in še čem. Med debatami o offshoringu, tam okoli preloma tisočletja ko je bilo to še aktualno, se je nek komentator vprašal: "Najprej smo offshorali proizvodnjo, sedaj offshoramo znanje. Kaj bo naslednje?"

Kot se zdi, so problemi bistveno globji od inženirskih plačk in namišljenega pomanjkanja kadrov. Gre za vprašanje, ali ima domače tehnično znanje kakšen vpliv na ekonomijo. Ekonomisti pravijo da ne, da je tehnično znanje in kadre za male denarje mogoče dobiti kjerkoli na svetu. V skladu s to predpostavko sprejemajo poslovne odločitve, tudi glede plač. In če ta predpostavka ne drži, smo vsi skupaj vsaj za par desetletij v riti.
jani1974 sporočil: 3.613
[#2193824] 15.08.13 19:38 · odgovor na: anon-35163 (#2193668)
Odgovori   +    7
[mataj]
Ekonomisti pravijo da ne, da je tehnično znanje in kadre za male denarje mogoče dobiti kjerkoli na svetu. V skladu s to predpostavko sprejemajo poslovne odločitve, tudi glede plač. In če ta predpostavka ne drži, smo vsi skupaj vsaj za par desetletij v riti.
Heh, tudi ekonomiste je mogoče dobiti kjerkoli na svetu. Kaj pa zdaj?
anon-35163 sporočil: 30.643
[#2193828] 15.08.13 19:44 · odgovor na: jani1974 (#2193824)
Odgovori   +    1
[jani1974]
> [mataj]
> Ekonomisti pravijo da ne, da je tehnično znanje in kadre za male denarje mogoče dobiti kjerkoli na svetu. V skladu s to predpostavko sprejemajo poslovne odločitve, tudi glede plač. In če ta predpostavka ne drži, smo vsi skupaj vsaj za par desetletij v riti.

Heh, tudi ekonomiste je mogoče dobiti kjerkoli na svetu. Kaj pa zdaj?
Noben ekonomist ne bo nikoli izumil ali zagovarjal ekonomije, v kateri bi zaslužil manj ali celo izgubil službo.
Valuk sporočil: 2.525
[#2194459] 17.08.13 09:49 · odgovor na: anon-35163 (#2193668)
Odgovori   +    1
[mataj]
Osnovna ideja storitvene ekonomije je, da bi na Zahodu delali samo razvoj in dizajn, proizvodnjo in umazanijo pa bi preselili drugam. A v praksi se znanje vedno seli za proizvodnjo. To se je pokazalo pri elektroniki, avtomobilih, sedaj pa se kaže tudi pri računalnikih in še čem. Med debatami o offshoringu, tam okoli preloma tisočletja ko je bilo to še aktualno, se je nek komentator vprašal: "Najprej smo offshorali proizvodnjo, sedaj offshoramo znanje. Kaj bo naslednje?"
Heh...na Kitajsko preseliš proizvodnjo...znanje že imajo...tja se preseli še vizionarski del evropskih strokovnjakov...in evo ti realnosti čez par let...ko bo Kitajska razvitejša od Evrope..
anon-35163 sporočil: 30.643
[#2194476] 17.08.13 10:28 · odgovor na: Valuk (#2194459)
Odgovori   +    1
Vizionari lahko vsak, za to moraš imeti samo dobre veze. Problem je narest.
Valuk sporočil: 2.525
[#2194544] 17.08.13 13:48 · odgovor na: (#2194526)
Odgovori   +    0
[dob]

V socializmu vedno obvelja tisto, kar zine večji primitivec.
Tako je v vsakem sistemu.
tonipotrc sporočil: 1.441
[#2194714] 17.08.13 21:17 · odgovor na: Rokc5 (#2193435)
Odgovori   +    0
[Rokc5]
Uredništvo,

Imam še eno vprašanje:

Ali bi bili pripravljeni načeti eno provokativno temo?

In sicer inženirske plače.

Ne vem koliko ste se tega dotaknili v temi pred enim tednom, ko ste sicer pisali o inženirjih.

Poskusite dobiti malce podatke od slovenskih podjetij. Potem to primerjajte z minimalno plačo/povprečno plačo/plačo učitelja/zdravnika/pravnika. Lahko primerjate tudi z vidika obdavčitve, socialne kapice!!

Povprašajte malce forumaše, pojdite na forum strojnistvo.com in objavite mnenja bralcev, zaprosite ljudi če napišejo svoja kratka osebna pričevanja in se podpišejo z imenom in priimkom. Tako razočarani uni. dipl. inž. stroj. Janez Novak napiše svojo žalostno zgodbo.

Vse to objavite v tiskani izdaji časopisa.

Objavite statistike o izeljevanju: koliko je tehničnih kadrov, kam so šli. Kakšne so plače naših izseljencev strojnikov v Nemčiji, Avstraliji, v Gradcu v Avstriji.

Vse to lahko objavite.

To je definitivno tema, ki bi ob primerni direktni obdelavi na prvo žogo, lahko pomenila pravo BOMBO v slovenskem medijskem prostoru. :=)

Če lahko Ljubljanski Dnevnik/Mladina delata spin teden za tednom, ga lahko TUDI Finance!

To bi pa tudi jaz rad prebral!!!
jani1974 sporočil: 3.613
[#2194811] 18.08.13 09:15 · odgovor na: (#2194526)
Odgovori   +    0
[dob]
V gradbeništvu je to še bolj očitno, zato ta zadnji bosanc odloča o tem, kako se bo kaj gradilo. V glavnem, ne po načrtih.
Mene pa je slovenc vsaj vprašal: pusti načrt, pokaži mi, kako naj bo :)

Eden od tistih, ki imajo avstrijski neto pri ameriškem brutu, ker gre več kot polovica prometa vštric na črno.
Davčna pa ne skuži, da ne potrebuješ treh polno opremljenih Mercedes kombijev, da narediš eno centralno in tri kopalnice na leto...

In tudi zato se potem najdejo gradbeni inženirji, ki z veseljem pleskarijo in možgane uporabljajo za to, da razmišljajo, kam bodo šli naslednji vikend, namesto za računalnik.
Rokc5 sporočil: 505
[#2199060] 22.08.13 14:42 · odgovor na: Rokc5 (#2193435)
Odgovori   +    4
Hej kolegi, sem šel v akcijo na forum strojnistvo.com, kjer sem tudi objavil moj poziv (in bil toplo sprejet) in tam so mi že dali nekatere interne informacije o nekaj podjetjih:

Razmere v prvi firmi: www.strojnistvo.com/...hp?p=85678
Druga firma: www.strojnistvo.com/...3&start=15

Pa še nekaj info iz foruma:
www.strojnistvo.com/...6&start=45

So pa ljudje očitno zadržani ne upajo si spregovoriti, podzavestno se bojijo o tem debatirati, tako, da kvečjemu kaj izveš ob šanku na 4 oči.

Ali bi lahko ta poziv objavil še na kakšen forum, morda kdo pozna?

Strani: 1