Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Dan žalovanja
Strani: 1
sporočil: 2.820
: "...naj bi odpovedali kulturne, športne in zabavne prireditve, v
televizijskih in radijskih programih naj ne bi predvajali zabavnih
oddaj..."
Kakšna kretenija; Po naravni katastrofi je ljudem treba še dodatno odtegniti razvedrila in jim vsiljevati depresijo.
Kot, da ni dovolj simbolično spustiti zastave na pol droga. Ne. Celi sloveniji je treba kar se da zamoriti ta sončni petek; vzeti duhovno hrano, športne užitke, sprostitvene dejavnosti in večerni oddih pred tv-jem. Treba je namreč žalovati. Na silo. Prekleti imbecili hipokritski.
Sicer sočustvujem z ljudmi, ki jih je ta katastrofa neposredno in močno prizadela, ampak zato vseeno ne mislim danes zamorjen sedeti doma v kuhinji, v tišini in se siliti v jok, ker so mi tako zapovedali.
Sporočilo vladi: Fuck off, jaz danes ne žalujem, ampak se radostim sončnega petka in veselja polnega vikenda! Život ide dalje!
Otac
Kakšna kretenija; Po naravni katastrofi je ljudem treba še dodatno odtegniti razvedrila in jim vsiljevati depresijo.
Kot, da ni dovolj simbolično spustiti zastave na pol droga. Ne. Celi sloveniji je treba kar se da zamoriti ta sončni petek; vzeti duhovno hrano, športne užitke, sprostitvene dejavnosti in večerni oddih pred tv-jem. Treba je namreč žalovati. Na silo. Prekleti imbecili hipokritski.
Sicer sočustvujem z ljudmi, ki jih je ta katastrofa neposredno in močno prizadela, ampak zato vseeno ne mislim danes zamorjen sedeti doma v kuhinji, v tišini in se siliti v jok, ker so mi tako zapovedali.
Sporočilo vladi: Fuck off, jaz danes ne žalujem, ampak se radostim sončnega petka in veselja polnega vikenda! Život ide dalje!
Otac
sporočil: 13.675
Me veseli, da nisem edini, ki mu gre na jetra to
sprenevedanje.
Svojcem žrtev in prizadetim vso sožalje. In še dodatno, ker jih želijo nekateri izkoristiti za nabiranje svojih (političnih in drugih) točk.
Kaj lepšega, kot kriza. Primimo se za roke in spet bo vse lepo.
Svojcem žrtev in prizadetim vso sožalje. In še dodatno, ker jih želijo nekateri izkoristiti za nabiranje svojih (političnih in drugih) točk.
Gustl je napisal(a):
Me veseli, da nisem edini, ki mu gre na jetra to sprenevedanje.
V političnem smislu JJ ne bi mogel dobiti lepšega darila. To je njegova priložnost, da pokrije ves pridelani minus in si nabere precej kredita za volitve. Zaveda se, da je to njegova rešilna bilka, zato jo grabi z obema rokama; primer za učbenike političnega marketinga.
Otac
sporočil: 17.846
"Otac", pri javnem žalovanju gre za izkasovanje solidarnosti. Danes
tebi, jutri meni. Tako preprosto je to.
Prav gotovo je res, da nikoli, ama nikoli niso vsi prebivalci kake države enako ali podobno izpostavljeni kaki nesreči. To ni bil primer niti ob 9-11, niti ob napadu na otroke v Beslanu, niti ob bombnem napadu v Bologni ali Londonu ali Belfastu.
Toda, sem ter tja se tisti, ki vladajo v imenu ljudstva (pazi, demokratično so izvoljeni) ocenijo, da je napočil čas za skupno žalovanje ravno zato, da se hkrati zavemo, da smo del iste družbe. Da je moje veselje v marsičem odvisno od veselja ali žalosti mojega soseda, pa če je v isti ulici ali čez pol države.
Skupno žalovanje (kot ob dnevu žalovanja), tako kot skupno praznovanje (ob praznikih) služi tudi utrjevanju teh družbenih vezi.
Jasno, da tvoje žalovanje ne bo "materialno" pomagalo tistemu, ki je neposredno prizadet. A mu bo dalo v stiski vedet, da je cela družba v mislih s tistimi, ki so potrebni pomoči. To je že po sebi veliko.
In kakopak. Vedno si lahko "jerk", ki bo na vsako reč rekel "ne". Kar še vedno ne pomeni, da je temu potrebno pritrditi ali celo tolerirati. Zame je to (eksplicitno ali celo teatralno nasprotovanje dnevu žalovanja) nesprejemljivo.
Prav gotovo je res, da nikoli, ama nikoli niso vsi prebivalci kake države enako ali podobno izpostavljeni kaki nesreči. To ni bil primer niti ob 9-11, niti ob napadu na otroke v Beslanu, niti ob bombnem napadu v Bologni ali Londonu ali Belfastu.
Toda, sem ter tja se tisti, ki vladajo v imenu ljudstva (pazi, demokratično so izvoljeni) ocenijo, da je napočil čas za skupno žalovanje ravno zato, da se hkrati zavemo, da smo del iste družbe. Da je moje veselje v marsičem odvisno od veselja ali žalosti mojega soseda, pa če je v isti ulici ali čez pol države.
Skupno žalovanje (kot ob dnevu žalovanja), tako kot skupno praznovanje (ob praznikih) služi tudi utrjevanju teh družbenih vezi.
Jasno, da tvoje žalovanje ne bo "materialno" pomagalo tistemu, ki je neposredno prizadet. A mu bo dalo v stiski vedet, da je cela družba v mislih s tistimi, ki so potrebni pomoči. To je že po sebi veliko.
In kakopak. Vedno si lahko "jerk", ki bo na vsako reč rekel "ne". Kar še vedno ne pomeni, da je temu potrebno pritrditi ali celo tolerirati. Zame je to (eksplicitno ali celo teatralno nasprotovanje dnevu žalovanja) nesprejemljivo.
Se strinjam in če bo zaradi tega res storitev države pri reševanjuu
tega problema boljša, mu sploh ne zamerim in ga podpiram. Tisti, ki
potrebuje sedaj pomoč, mu je namreč povsem vseeno, zakaj jo dobi.
In to je edino pomembno.
Samo JJ naj me ne sili, da se v črno oblečem.
Samo JJ naj me ne sili, da se v črno oblečem.
0219K21 je napisal(a):
"Otac", pri javnem žalovanju gre za izkasovanje solidarnosti. Danes tebi, jutri meni. Tako preprosto je to.
No, in to je to sprenevedanje. Saj sem se delal, da sem žalosten.Sem bil solidaren. Sem pomagal. Problem rešen. Ja prov gotov...
Ljudje rabijo pomoč, ne pa solze.
Gustl je napisal(a):
No, in to je to sprenevedanje. Saj sem se delal, da sem žalosten.Sem bil solidaren. Sem pomagal. Problem rešen. Ja prov gotov...
Prosim, da to poveš naslednjemu, ko mu boš izražal sožalje ob smrti svojca. Te bo zelo vesel. (Domnevam, da sam še nisi imel smrtnega primera v družini?!)
Gustl je napisal(a):Ali drugače. Namesto odpovedi koncertov bi morali biti danes že AID koncerti - karkoli si že lahko mislimo o njih.
otac je napisal(a):
V političnem smislu JJ ne bi mogel dobiti lepšega darila. To je njegova priložnost, da pokrije ves pridelani minus in si nabere precej kredita za volitve. Zaveda se, da je to njegova rešilna bilka, zato jo grabi z obema rokama; primer za učbenike političnega marketinga.
Otac
..Odlično izkoriščen in kaj je s tem narobe?! Mar bi moral s Drnovškom tekmovati v tem kdo bo dalj časa molčal?! Bejžnobejž..
0219K21 je napisal(a):
Prosim, da to poveš naslednjemu, ko mu boš izražal sožalje ob smrti svojca. Te bo zelo vesel. (Domnevam, da sam še nisi imel smrtnega primera v družini?!)
Seveda sem imel in najbolj, kar mi je šlo na živce, je bilo teženje folka, ki sem ga komaj poznal ali celo nisem poznal.
Smrt svojca je osebna zadeva. Naj taka ostane in naj se ne prilaga lončke zraven. Materialno škodo pa ne bo popravilo nobeno žalovanje.
0219K21 je napisal(a):Saj pravim, ok, izraz sočutja in sožalja na neki obče simbolni ravni; Spuščene zastave bi v ta namen povsem zadoščale, vsa Slovenija bi vedela, za kaj gre.
V praksi pa naj raje govorijo plemenita dejanja pomoči, kot hipokritsko sluzarjenje in hlinjena potrtost.
Sicer pa je že Gustl vse povedal...
Otac
Gustl je napisal(a):
Seveda sem imel in najbolj, kar mi je šlo na živce, je bilo teženje folka, ki sem ga komaj poznal ali celo nisem poznal.
Smrt svojca je osebna zadeva. Naj taka ostane in naj se ne prilaga lončke zraven. Materialno škodo pa ne bo popravilo nobeno žalovanje.
"Seveda sem imel" si izrekel kot bi na to dejstvo bil ponosen. Če se mene vpraša, smrti dedkov in babic ne štejejo (razen, če bi bil nanje zelo navezan). Tudi smrt druge osebe do katerih nisi imel pristnega odnosa ne.
Lahko pa, da si bolj "plave krvi" in si naučen, da čustev ne kažeš navzven, kar sčasoma pripelje do tega, da jih niti nimaš. Racionalno gledano je, torej, smrt le prenehanje življenja (tako kot je porušitev hiše le uničenje stavbe), ki s seboj ne prinaša in ne odnaša nobene čustvene reakcije.
Gustl je napisal(a):...Pa da recimo veš, da tega folka tudi umrli (skoraj) ni poznal. Ja, pogrebi so pogosto prave farse in tekmovanja v točenju hinavskih solza...
Otac
Glej Darko..ti lepo žaluj in ne prepričuj mene, da moram še jaz, pa
bo vse ok.
Kul?
Ker jaz ne prepričujem tebe, da ne smeš. Predvidevam, da nimaš nobene koristi od tega in je zato to povsem tvoja stvar.
Jaz se jezim nad vlado in ostalimi "glejte nas, kako nam je žal, a nismo sedaj krasni", ki imajo korist od tega in to furajo do za moje pojme neokusnih razsežnosti...
Kul?
Ker jaz ne prepričujem tebe, da ne smeš. Predvidevam, da nimaš nobene koristi od tega in je zato to povsem tvoja stvar.
Jaz se jezim nad vlado in ostalimi "glejte nas, kako nam je žal, a nismo sedaj krasni", ki imajo korist od tega in to furajo do za moje pojme neokusnih razsežnosti...
otac je napisal(a):
...Pa da recimo veš, da tega folka tudi umrli (skoraj) ni poznal. Ja, pogrebi so pogosto prave farse in tekmovanja v točenju hinavskih solza...
Otac
Oba, žal, pišeta kot otroka, ki pojma nimata o življenju, navadah, šegah, običajih in navadnih družbenih vezeh. Vsega naštetega sta sicer posredno deležna, a sodita o tem kot o zadevah iz preteklosti, ki ju je bolje čim prej pozabiti.
Vsaka javna poroka (ohcet), pogreb, proslava ali žalovanje ima svojo funkcijo. Utrjevalno družbeno funkcijo. Lahko je, da si ekstremni individualisti, ki venomer želijo iz družbe izstopati (mimogrede, družba posebnežev in individualistov je še vedno družba, le da je v njej bistveno težje doseči koncenz o katerikoli skupni zadevi, saj pogosto posebneži zanikajo obstoj katerekoli skupne zadeve..) pred tem zatiskajo oči in družbo kot entiteto zanikajo. A dokler ne oddidejo v (pra)gozd in se v celoti iz družbe ne izločijo še vedno še kako izkoriščajo vse dejavnike in lastnosti te iste organizirane družbe (ki pa je zaradi njihovega nasprotovanja družbi v majčkenem deležu nekoliko manj organizirana).
0219K21 je napisal(a):Smrt nekoga, ki ga nisem nikoli ne videl ne poznal, doživljam točno tako, ja.
Racionalno gledano je, torej, smrt le prenehanje življenja (tako kot je porušitev hiše le uničenje stavbe), ki s seboj ne prinaša in ne odnaša nobene čustvene reakcije.
Kaj pa ti, boš rekel, da si ves sesut zaradi teh štirih žrtev ujme? Nehaj Darko, no.
(TV Dnevnik vedno preneham gledati, ko pridemo do Gaze in Iraka; Dol mi visi koliko žrtev je bilo danes, koliko ljudi in avtomobilov bomb je razneslo danes, koliko civilistov je pomrlo zaradi tega. Bolj ravnodušen do tega ne bi mogel biti. Kot bi en in isti prispevek copy-pastal vsak dan že 30 let, spreminjal pa samo številke. Ma naj se že pokoljejo do konca in naj vse zravnajo z zemljo da bo že mir. Smrt tisočev tam doli je zame samo nepomemben statističen podatek. Tako nepomemben, da preklopim program, ko pride na to. Dig it?)
Otac
Peace brother!
Nisem vedel, da sem dregnil v osir. Ti kar vztrajaj pri pokončni drži, te pa čakam na istem mestu, ko bo Matilda zapela pri tebi.
Nisem vedel, da sem dregnil v osir. Ti kar vztrajaj pri pokončni drži, te pa čakam na istem mestu, ko bo Matilda zapela pri tebi.
0219K21 je napisal(a):
Oba, žal, pišeta kot otroka, ki pojma nimata o življenju, navadah, šegah, običajih in navadnih družbenih vezeh. Vsega naštetega sta sicer posredno deležna, a sodita o tem kot o zadevah iz preteklosti, ki ju je bolje čim prej pozabiti.
Vsaka javna poroka (ohcet), pogreb, proslava ali žalovanje ima svojo funkcijo. Utrjevalno družbeno funkcijo. Lahko je, da si ekstremni individualisti, ki venomer želijo iz družbe izstopati (mimogrede, družba posebnežev in individualistov je še vedno družba, le da je v njej bistveno težje doseči koncenz o katerikoli skupni zadevi, saj pogosto posebneži zanikajo obstoj katerekoli skupne zadeve..) pred tem zatiskajo oči in družbo kot entiteto zanikajo. A dokler ne oddidejo v (pra)gozd in se v celoti iz družbe ne izločijo še vedno še kako izkoriščajo vse dejavnike in lastnosti te iste organizirane družbe (ki pa je zaradi njihovega nasprotovanja družbi v majčkenem deležu nekoliko manj organizirana).
Nisem vedel, da si v prostem času tudi ljubiteljski etnolog/socialni antropolog. Hvala za poduk.
Otac
sporočil: 1.059
0219K21 je napisal(a):WTF?
Vsaka javna poroka (ohcet), pogreb, proslava ali žalovanje ima svojo funkcijo.
CG221 je napisal(a):
WTF?
Lejga, lejga, še en otrok. Lepo pozdravljen otrok. Vsed se v klop in preberi še enkrat in si zapomni, da javne zadeve imajo svojo družbeno utrjevalno funkcijo. Začenši od ohceti, do državnih praznikov do žalovanj do pogrebov.
sporočil: 1.059
0219K21 je napisal(a):
Lejga, lejga, še en otrok. Lepo pozdravljen otrok. Vsed se v klop in preberi še enkrat in si zapomni, da javne zadeve imajo svojo družbeno utrjevalno funkcijo. Začenši od ohceti, do državnih praznikov do žalovanj do pogrebov.
Aha, ohcet je predstava mladoporočencev za povabljene in nepovabljene? Jebem ti takšne poroke. :)
shaman je napisal(a):
In v skoraj enournih dnevnikih slovenskih tivu postaj sta [zaradi pestrega družbeno-poltičnega in inega dogajanja v naši gromozansko veliki in pomembni državi] Gaza in Irak na vrsti že v šesti minuti. Ergo to pomeni, da jaz in Atek gledava le kakih 6 minut dnevnika in se potem vrneva pred tivu nekje v pedeseti minuti, ko je na vrsti Katja in vreme. Včasih nama celo uspe zadeti ta veličastni trenutek. Knede, Atek?
Lp shaman
Zelo res, šamanistični prijatelj, le da moja prebavila niso kos sluzastim in duševno motenim poptv kreaturam, a'la Pucer (uuufffff-bljak), Urša Pirš (brrrrrr) in (domnevam) omenjena Katja (ojojoj), zato raje preklapljam med nacionalko (razen neprebavljive Karmen Švegl) in vse boljšim Svetom na kanalu A.
Otac
sporočil: 183
Jaz se strinjam s tem, da je danes dan žalovanja. Zaradi vseh, ki
so prizadeti v teh poplavah. Ker poleg materialne in fizične pomoči
jim bo nedvomno prav prišla moralna pomoč. In nekaterim od
prizadetih bo za ta dan sicer vseeno, druge pa bo morda malo
pogrelo pri srcu, da "je cela država z njimi". Najbrž je res čudno,
da človek ob totalno uničeni hiši, odplavljenem avtu, brez imovine,
z otroci v blatu, prižge radio in posluša štose na temo kako lep
sonček danes sije in vsi smo veseli, ker je vikend pred nami
blablabla...
Ej, ko so krizne razmere, psiha dela drugače in zakaj ne dati nekaj, kar se sicer nam zdi mogoče birokratsko, pa brez veze, njim pa da dober občutek, da niso v tistih hribih in soteskah totalno pozabljeni... Ne gledat vse tako zelo racionalno.
Ej, ko so krizne razmere, psiha dela drugače in zakaj ne dati nekaj, kar se sicer nam zdi mogoče birokratsko, pa brez veze, njim pa da dober občutek, da niso v tistih hribih in soteskah totalno pozabljeni... Ne gledat vse tako zelo racionalno.
Strani: 1