Zasebnost

Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 3.017
[#3041801] 25.05.24 11:15
Odgovori   +    2
In kje so sedaj Kavboji ?

A so se pokakali?

Da bodo branili čipe.

No, svet je dolgo živel brez teh čipov in bo tudi preživel brez čipov.

Brez česa drugega pa težko.
0531Zavar sporočil: 1.369
[#3041804] 25.05.24 13:06
Odgovori   +    3
Kitajci so mnogo bolj premeteni od Rusov.
Ne verjamem, da bi šli v full-scale vojno s Taiwanom, podobno kot Rusija z Ukrajino.

Kitajci razmišljajo na dolgi rok (to je namreč najstarejša svetovna civilizacija) in končni rezultat tega razmišljanja bo najbrž res ta, da bo Taiwan nekoč združen s Kitajsko. Just wait and see :)
0313EKINX sporočil: 595
[#3041818] 26.05.24 10:24 · odgovor na: 0531Zavar (#3041804)
Odgovori   +    1
Velika verjetnost je, da se bo nekoc Taiwan zdruzil s Kitajsko. Ampak, prej se bo morala Kitajska se mocno spremeniti. Kitajska in ne Taiwan
Endimion sporočil: 10.433
[#3041819] 26.05.24 10:26 · odgovor na: 0531Zavar (#3041804)
Odgovori   +    6
[0531Zavar]
Kitajci so mnogo bolj premeteni od Rusov.
Ne verjamem, da bi šli v full-scale vojno s Taiwanom, podobno kot Rusija z Ukrajino.

Kitajci razmišljajo na dolgi rok (to je namreč najstarejša svetovna civilizacija) in končni rezultat tega razmišljanja bo najbrž res ta, da bo Taiwan nekoč združen s Kitajsko. Just wait and see :)
... in to brez izstreljenega strela.

Taiwan bi Američani blazno težko ubranili. Imho nemogoče. To bi bil fuckup epskih proporcev. Za ves svet. To tudi Kitajec v Pekingu ve. Vojna v Ukrajini bi napram vojni med ZDA in Kitajsko izgledala kot otroška igra v smislu geopolitičnuh in ekonomskih posledic.

Pri Kitajcih se je zahodni svet, se pravi USA in EU ustrelil v koleno še bolj, kot EU navlečenost na ruski plin in nafto.

Ker Kitajska ni le 2-a največja svetovna ekonomija in ogromen proizvajalec robe, ki jo ves svet kupuje. Je tudi ogromen kupec robe. Na primer 41% avstralskega izvoza gre na Kitajsko. In 31% brazilskega. Največ rude. Je tudi velik kupec evropske robe. Ne moreš jih zjebat s sankcijami, ker bo scvrlo tvojo ekonomijo. In bi Američani znotraj zavezništev imeli problem najti konsenz za kaj takega, in posledično tudi za vojaško sodelovanje, I.e. "Coalition of the willing".

Jap. Je nerodno, če imaš polovico svetovne proizvodnje čipov na enem otoku, ki ima 100km stran ogromno sosedo, ki otok tretira kot svoj.

Da bi se tam šla hladna vojna pogreti do vrelišča, bi požgalo delnice praktično vseh zahodnih visokotehnoloških firm. Tepeni bi blo Apple, Nvidia, HP, ARM, Microsoft... in to bolano tepeni.
Endimion sporočil: 10.433
[#3041838] 26.05.24 22:01 · odgovor na: 0313EKINX (#3041818)
Odgovori   +    9
Kitajska, v vseh svojih živopisanih iteracijah, obstaja že 3.000 let. Ima precej svojstveno kulturo, ne glede na formalno obliko vladavine. Jaz sem na Kitajskem bil večkrat, in bil presenečen nad njihovim napredkom.

Od smrti Mao Ze Donga, in Dengovo reformacijo v smislu: "Ni važno kake barve je mačka, važno je, da lovi miši!', ter od vstopa v WHO so se prelevili iz tretjega sveta v razvito ekonomijo, spravili 450 milijonov svojih prebivalcev v srednji sloj. Imajo 25.000km hitrih železenic. Več kot kompletna Evropa skupaj.

Seveda je režim v Pekingu avtoritaren. In ja, vsega obsojanja vredno njihovo ravnanje z manjšinami, najbolj tu izstopajo Tibetanci in Ujguri. Seveda se gredo industrijsko in drugo špijonažo. Seveda nimajo svobode govora in kritične misli. To vse niso naše, zahodne vrednote, in jih velja obsojati.

Ampak ko tako razmišljam... verjetno obstaja neka pot med avtoritarnim režimom, ki ima efekt, in predstavniško izvoljeno demokracijo, kjer pa se nikoli nič ne naredi.

Kitajec opazi, da ima nekje problem. In ga gre reševat. Pri nas pa najprej razmišljamo, a problem imamo, potem debatiramo, sprejemamo odloke, predpise, jih sprejemamo ali zavračamo na referendumu, na koncu pa pozabimo na vse skupaj.

V Pekingu so most San Yiouan, po katerem gre 8-pasovnica, podrli in na novo postavili, v 48 urah. V Ljubljani smo obnavljali 300m Linhartove ceste 8 mesecev! Med Covidom so v Wuhanu v enem tednu postavili mobilno bolnišnico s 7500 posteljami, in jo sploh niso rabili uporabit, ker so zatrli širjenje po vojaško. Pred šole so montirali brezkontaktne merilnike temperature, in poslali otroške riti nazaj lepo v šolo. Naši mulci pa so se pretvarjali da imajo Zoom učilnice, medtem ko so njihove sive celice delale kolektivni obredni samomor! Kitajec neguje svoje najbolj bistre, in iz njih potegne največ. Na zahodu pa predavamo "Sociologijo Vojne Zvezd". In se ukvarjamo s tem kakšnega spola, od 67, je kdo.

Veš koga boli kurac, da je percepcija kitajca v naših očeh še vedno ideja enega suhega kruljavega, slabovidnega z debelimi očali, v lesenih natikačih, in z bambus palčkami v skodeli riža, revnega komunistka?

Kitajce. Vseh 1,5 milijarde njih točno boli kurac, kaj si mi o njih mislimo. Oni so zelo resni. Resni kot zaporniški pretep v San Quentinu. In jejo naše kosilo. Kmalu bodo spet lačni!

A ja. Vmes so kupili Afriko. In če ne bomo dali vojne v Ukrajini hitro pod preprogo, bodo kupili tudi Rusijo. Putin se zelo zaveda, da je v odnosu do Xi-ja underdog. Ampak Kitajska je edini velik trg, ki ga še ima za robo, ki jo ima na voljo. Ogromno rudnikov redkih zemelj po Afriki je danes pod Kitajsko kontrolo.

Ker je EU, pa ZDA tudi, ugotovila, da je imeti 50% proizvodnje nečesa na enem otoku, ki meri toliko kot 3 Slovenije, soseda, ki jo ne marajo, pa ga ima za svojega, so se smiselno obrnili nazaj. K proizvodnji te robe doma. Znanje imamo. Tehnologijo imamo. Le postavit je potrebno vse skupaj. In takrat Taiwan izgubi edini "Bargaining chip", ki ga ima. Da je njegova suverenost bistvena za svetovno ekonomijo. Že to, da smo outsourcali toliko proizvodnje tja, je strateška neumnost. Tudi to, da je toliko proizvodnje Consumer Goods na Kitajskem se je izkazalo kot napaka. Ko so zapirali tovarne v Evropi, in ZDA, selili proizvodnjo na Kitajsko, so naši ljudje ostajali brez dela, delničarji teh firm so bili veseli višjih dobičkov (ker je Kitajec ceneje delal). A danes pa se je Kitajec iz podizvajalca za pest riža prelevil v PROizvajalca.

V ulici imamo upokojenega diplomata. Služboval je za časa juge povsod po svetu. Moskva, London, Washington, Peking. Ata je res živa enciklopedija. In je rekel, da je Deng modeliral post Mao Kitajsko... po Jugi. Državna kontrola vsega, a trgujem pa z vsemi. Ni problema delat za kapitaliste na zahodu. Oni so to nadgradili s privatnim lastništvom v SME, juga je razpadla v medsebojnem klanju predno bi uspela to.

Če želiš, da podizvajalec počne nekaj po tvojih načrtih in merah, moraš k njemu prestavit tudi del knowhow-a, in tehnologijo. Mine 20 let, pa ne le da bo znal ekvivalenten izdelek sam narest. Najbrž bo vmes opazil da se ga da tudi izboljšati. In na trg ponudit ceneje. Tako je bilo z denimo mobilnimi telefoni (Huawei, Xiaomi), kot tudi sedaj z električnimi avtomobili. Pa še marsičem.

Kitajec je pameten človek. Mi, na zahodu, smo pa "silly people".
tonifinance sporočil: 12
[#3041842] 27.05.24 07:05 · odgovor na: Endimion (#3041838)
Odgovori   +    3
"Ampak ko tako razmišljam... verjetno obstaja neka pot med avtoritarnim režimom, ki ima efekt, in predstavniško izvoljeno demokracijo, kjer pa se nikoli nič ne naredi."
Tudi Taiwan ima izvoljeno demokaracijo in tam se je veliko naredilo. Poglej samo njihovo trgovino s celim svetom, čeprav jih nihče ne priznava, pa njihovo uspešnost v času Covida. In verjetno najbolj razvito demokracijo v Aziji.
Tako, da slabo razmišljaš, ko praviš, da je avtoritarni sistem pot do uspeha. Lahko je tudi slab, neučinkovit in zagaman, sploh, če je voden v Beogradu ali Ljubljani.
Očitno si še mlad in ga nisi doživel.
Endimion sporočil: 10.433
[#3041844] 27.05.24 07:25 · odgovor na: tonifinance (#3041842)
Odgovori   +    1
Krohot.

Na Tajvanu je od 1949 do 2000 Vladal Kuomintang. Do leta 1987 so imeli uzakonjene izredne razmere, ki so dajale predsedniku neomejena pooblastila v "boju proti komunizmu". Kar je seveda vključevalo tudi bolj ali manj prikrito zatiranje opozicije. Prvič so na Tajvanu splošno direktno izvolili predsednika leta 1996, se pravi 6 let za Slovenijo! Prej ga je imenoval parlament za dobo 6 let! Opozicija je prvič malo priplezala na oblast šele leta 2000.

en.m.wikipedia.org/w..._of_Taiwan
Bogomir1 sporočil: 38
[#3041858] 27.05.24 09:45 · odgovor na: Endimion (#3041838)
Odgovori   +    0
[Endimion]

Ampak ko tako razmišljam... verjetno obstaja neka pot med avtoritarnim režimom, ki ima efekt, in predstavniško izvoljeno demokracijo, kjer pa se nikoli nič ne naredi.
Zagotovo obstaja. Po vsej verjetnosti bo več različic. Odločati je potrebno o vsebinah in ne o predstavnikih.
odvisnik sporočil: 633
[#3041862] 27.05.24 10:01 · odgovor na: Bogomir1 (#3041858)
Odgovori   +    0
Vsekakor obstaja kot lesen štedilnik :)....
Ne bo za dolgo

Če je avtokracija pekel, demokracija vice,
je vmesna zadeva oz nadgradnja tega raj?

Just thinking :)
Bogomir1 sporočil: 38
[#3041868] 27.05.24 10:53 · odgovor na: odvisnik (#3041862)
Odgovori   +    1
[odvisnik]
Vsekakor obstaja kot lesen štedilnik :)....
Ne bo za dolgo

Če je avtokracija pekel, demokracija vice,
je vmesna zadeva oz nadgradnja tega raj?

Just thinking :)
Nobena stvar ni trajna. Vse se razvija, živi in odmre (hočeš ali nočeš). Demokracija ima več oblik z različnim potencialom za uspeh družbe (ali posameznika). Lahko se demokratično odločaš predvsem o vsebinah ali predvsem o ljudeh. Presodi sam o komu ali čemu se predvsem odloča pri nas (naravnost ali prikrito).

Strani: 1