Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Furs zaprl dve stojnici s sadjem

Strani: 1

murje sporočil: 4.864
[#3021494] 30.05.23 13:57
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: murje 30.05.2023 14:02
DRIVE IN & LORETO

Tako so dali ime novi tržnici v Jagodju, ki bi naj ponujala sadje in zelenjavo domačih proizvajalcev iz Obale, pa se je zalomilo tudi pri odprtju. Ta bi morala biti že konec aprila 2023. Prav tako že ptički čivkajo, da so jim ostali pridelovalci oziroma prodajalci grozili ravno zaradi prodaje sadja in zelenjave...

LORETO

Krajevna skupnost Jagodje-Dobrava je v sklopu programa Evropa investira v podeželje javnega poziva LAS Istre uredila tržnico lokalnih kmetijskih pridelovalcev 'Kilometer nič'. Namen projekta, pri katerem so poleg krajevne skupnosti sodelovali še vodilni partner Krajinski park Strunjan, Ljudska univerza Koper ter Zadruga ekoloških proizvajalcev Istre, je razširiti ponudbo lokalnih pridelovalcev tudi izven mestnega središča, kjer že deluje tržnica Ruba sz moje njive ter omejiti nekontrolirano ilegalno prodajo sadja in zelenjave ob glavni cesti.

"Vesel sem, da bodo imeli lokalni kmetijski pridelovalci končno možnost ponuditi svoje pridelke po načelu kilometer nič, saj se na tem območju že vrst let borimo s stojnično ponudbo sadja in zelenjave, ki prepotuje na stotine kilometrov. Projekt, za katerega si je Krajevna skupnost Jagodje-Dobrava že vrsto let prizadevala, prinaša pozitivne učinke v lokalno okolje tudi z vidika turizma," je uvodoma povedal župan Milan Bogatič.

Mateja Čalušić, poslanka DZ ter podpredsednica Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je pojasnila, na kakšen način bodo poslanci iz slovenske Istre pristopili k ureditvi problematike nelegalne prodaje sadja in zelenjave ob cesti: "Preverila sem z ministrstvi in zadeva je kompleksna, zato se bomo v kratkem sestali v medresorski skupini. Prizadevali si bomo čim prej oblikovati pravno podlago ter medresorske inšpekcijske službe, ki bodo lahko zagotovile red na tržišču, bodisi s plačevanjem glob za kršitelje ali preprečevanjem hitrega zapiranja in ustanavljanja novih podjetij za namen nelegalne prodaje."

Da bi tržnica hitreje zaživela, je bil del projektnih sredstev namenjen tudi krepitvi kompetenc tako ponudnikov kot uporabnikov inovativne tržnice. Ljudska univerza Koper je izvedla delavnice za starejše in za ponudnike izdelkov na spletni tržnici.

"Dvanajst delavnic v Gažonu, Kubedu, Strunjanu in Izoli je potekalo v duhu medgeneracijskega prenosa znanja. Starejši udeleženci so se ob pomoči mlajše generacije z zanosom lotili uporabe digitalnih tehnologij, spletnega nakupovanja, komunikacijskih aplikacij, družbenih omrežij in drugih vsebin, s katerimi bodo lahko suvereno naročali izdelke prek spleta. Na delavnici za lokalne pridelovalce, ki želijo svoje pridelke in izdelke tržiti na spletu, pa so udeleženci pridobili osnove spletnega oglaševanja in prodaje," je povedala Ksenija Zečević z Ljudske univerze Koper.

Odziv na delavnice je presegel pričakovanja, saj so se po izvedbi na Ljudsko univerzo Koper obrnili prebivalci z več drugih krajevnih skupnosti z željo po ponudbi tovrstnih delavnic tudi v njihovem kraju. Nekaj so jih že dodatno izvedli, kar nekaj pa jih imajo v načrtu do poletja.

Eden izmed projektnih partnerjev je tudi Zadruga ekoloških proizvajalcev Istre – Zemlja in morje (ZEPI), ki spodbuja ekološko kmetovanje kot najbolj trajnostno obliko kmetovanja. Zadruga ekoloških proizvajalcev Istre prodaja lokalne pridelke in izdelke ter certificirane ekološke izdelke visoke kakovosti. "Veseli smo, da bomo prisotni na tako zanimivi destinaciji, ki združuje obmorsko Istro z zaledjem," ni skrival navdušenja Blaž Ćeklić. V okviru projekta Drive in tržnica Loreto je zadruga pridobila dvižni paketni viličar, talno in električno tehnico, del sredstev pa namenila za promocijo.

Tržnica z domačimi pridelki v Jagodju in v mestnem jedru

Tržnica v Jagodju bo predvidoma delovala trikrat tedensko od aprila do novembra, obenem pa je že omogočen nakup lokalnih pridelkov prek spleta. Krajevna skupnost je pridobila evropska sredstva v višini dobrih 55.000 evrov od celotne vrednosti investicije, ki znaša slabih 80.000 evrov, razlika bo financirana iz lastnih sredstev krajevne skupnosti. Od maja do septembra ob sredah in sobotah bo še naprej delovala tudi sezonska tržnica v mestnem jedru.

Današnji dogodek so popestrili šavrinki Nevija in Maja iz Kulturnega društva Malija s ponudbo izvrstnih domačih hroštol in kitarist Nicola Štule.
www.regionalobala.si...oljo-video
www.regionalobala.si...a-vse-do-v
StajercvLJ sporočil: 96
[#3021499] 30.05.23 14:32
Odgovori   +    11
Res super da se spravljajo na male nepomembne prodajalce sadja medtem ko se velikim ribam odpisuje dolgove in se jih objema, nekatere pa se sploh sploh ne preiskuje.
To me spominja na pred mnogo let ko sem še kot študent za par dodatnih fičnikov inštruiral osnovnošolce matematiko in angleščino in se znašel zaradi tega pod drobnogledom FURS-a oz. takratnega Davčnega urada. Odnesel sem jo celo brez kazni (opomin) pod pogojem da ne opravljam več tega "dela", kar sem se seveda moral pisno zavezati.
Ni se dosti spremenilo očitno v naši državi v 20-30 letih, še vedno se stiska male medtem ko veliki plavajo...
crt sporočil: 26.468
[#3021504] 30.05.23 14:51 · odgovor na: StajercvLJ (#3021499)
Odgovori   +    5
[StajercvLJ]
Ni se dosti spremenilo očitno v naši državi v 20-30 letih, še vedno se stiska male medtem ko veliki plavajo...
ne da je fajn, samo pripominjam, da je taksno stanje stvari zal precej razprseno po geografiji in zgodovini.

Strani: 1