Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Kaj se dogaja na trgu dela s peki in mesarji?
Strani: 1
sporočil: 7.959
Cena mesa gre gor, mesarjev vedno manj. Kot pravi trocki na tem
portalu: Daj jim 30% višje plače, pa se bodo prikazali. To pomeni,
da bomo potrošniki še več plačevali za meso in mesne izdelke v
trgovinah in mesnicah...
Ja, draga bo prihodnost... in tudi manj mesa bomo jedli, kot jemo danes. Trend je jasen.
Vendar poklic mesarja bo z leti vedno bolj cenjen. Pol manj jih bo kot danes, vendar bodo precej bolje plačani kot danes.
(Se spomnim kuharjev. 25 let nazaj na min. plači, danes pa plačani vsaj s povprečno plačo.)
Ja, draga bo prihodnost... in tudi manj mesa bomo jedli, kot jemo danes. Trend je jasen.
Vendar poklic mesarja bo z leti vedno bolj cenjen. Pol manj jih bo kot danes, vendar bodo precej bolje plačani kot danes.
(Se spomnim kuharjev. 25 let nazaj na min. plači, danes pa plačani vsaj s povprečno plačo.)
sporočil: 2.857
FIN-379669: Kar nekaj kuharjem gre bolje, to sem tudi sam opazil.
Se pa ast plač ni preslikala v natakarski kader (še), kar je
zanimivo.
Se strinjam po mojem mnenju bodo plače pekov, mesarjev šle zelo gor.
Se strinjam po mojem mnenju bodo plače pekov, mesarjev šle zelo gor.
sporočil: 7.959
V dobrem gostinskem obratu je natakar dobro plačan. Odvisno je, le
če ga rabijo part time... ker prekarnost je pri natakarjih bolj
pogost pojav kot pri kuharjih... ker lahko še s študenti nekaj
klepaš... ampak resna gostilna ima dobro plačanega natakarja.
Mesarji bodo čez 10 let iskani z lupo. Pri pekovstvu pa je avtomatizacija procesa kar neizbežen pojav in tu kadra ne rabiš mnogo, plus za enostavno manualno delo ga je lahko hitro doizobraziti.
(Saj v mesariji je avtomatizacija tudi pogosta, vendar je biti mesar bolj specifična zadeva.)
Butični peki so pa redka in mala zgodba enega ali dveh ljudi. Tu je strast (ljubezen do poklica, končnega izdelka in ljudi) poglavitno gonilo.
Mesarji bodo čez 10 let iskani z lupo. Pri pekovstvu pa je avtomatizacija procesa kar neizbežen pojav in tu kadra ne rabiš mnogo, plus za enostavno manualno delo ga je lahko hitro doizobraziti.
(Saj v mesariji je avtomatizacija tudi pogosta, vendar je biti mesar bolj specifična zadeva.)
Butični peki so pa redka in mala zgodba enega ali dveh ljudi. Tu je strast (ljubezen do poklica, končnega izdelka in ljudi) poglavitno gonilo.
sporočil: 2.857
FIN-379669: Imaš prav, za natakarstvo pa nisem vede, ker je bolj iz
osebnih izkušenj kar vem. Sem pa se vedno spraševal ali lahko
high-end restavracije pri nas še furajo z podplačanimi natakarji,
očitno se je vsaj tukaj spremenilo.
Strinjam se glede prednosti na trgu dela, ki jo imajo mesarji pred peki: tu bo prišlo kar do velike plačne diferenciacije poklicev po mojem mnenje. Zanimiva gibanja, ker v spominju imam, da so plače mesarjev res bile bolj tako-tako oz. konkretno švoh, poklic pa je izgubljal na ugledu.
Strinjam se glede prednosti na trgu dela, ki jo imajo mesarji pred peki: tu bo prišlo kar do velike plačne diferenciacije poklicev po mojem mnenje. Zanimiva gibanja, ker v spominju imam, da so plače mesarjev res bile bolj tako-tako oz. konkretno švoh, poklic pa je izgubljal na ugledu.
sporočil: 7.959
Zadnja sprememba: FIN-379669 27.05.2022 11:44
Lahko s podobnimi očali gledaš na gradbince (in gradbene
obrtnike).Cena gradbincem in vsem gradbenim obrtnikom (monterjem), tudi južnim, raste iz leta v leto, kvaliteta dela pa ne.
Zakaj višja cena? Ker naši fini mladi želijo biti IT stručkoti, ne pa tisti, ki delajo v prahu, na soncu, v vlagi...
... in zato bo zlagoma delo gradbinca vedno dražje (takisto kot gradbeni material).
Če boš pa želel imeti kvalitetne gradbince in obrtnike... bo treba vedno globlje seči v žep. Ne samo kot naročilo storitve, tudi kot delodajalec.
Specifika so Albanci: Neizobraženi Albanci so, dokler so del plemenskih pravil, ujetniki sistema nizkih osebnih dohodkov in podpore matice.
Sicer pa tisti Albanci, ki niso ujetniki teh plemenskih (notranje kreditnih) pravil, že dvigajo glavo in želijo na trgu več. In so vedno dražji... sploh za mala, obnovitvena dela.
Če imaš odprte oči in opazuješ, vse vidiš. Na terenu je vse na dlani.
Obrtnik je poklic prihodnosti. In to dobro plačan. Seveda ne vsak obrtni poklic, ampak 70% jih bo.
sporočil: 2.857
FIN-379669: Se strinjam. Ampak na nekaterih drugih forumih kjer sem
aktiven se vedno znova spičimo med sabo, ko želim folku dokazati,
da je prihodnost samo v določenih tehničnih smereh faksov, drugače
pa so srednje tehnične in poklicne šole glede finančne komponente
superiorne opciji gimnazija + družboslovni faks.
Ampak jaz vztrajam na moji poziciji. Tudi ta članek na to namiguje.
In kot si lepo napisal, vsi znaki so tu, če jih človek vidi ...
Ampak jaz vztrajam na moji poziciji. Tudi ta članek na to namiguje.
In kot si lepo napisal, vsi znaki so tu, če jih človek vidi ...
sporočil: 1.077
Albanci niso samo ujetniki nizkih osebnih dohodkov, ampak tudi
"ujetniki" nizkih najemnin, plačil vrtcov,....verjemi, da jim ni
tako hudo. Pa o vsem, kar jim pripada, vedo vse.
sporočil: 7.959
Glej, srednješolska tehnična (kovinarska, strojna, elektro)
izobrazba in iznajdljivost na trgu sta dovolj, da kot obrtnik
(obdelovalec, monter, serviser) zelo lepo zaslužiš.
Obrtnik je poklici prihodnosti. To je povsem jasno. Pridne roke in enostaven kmečki (tehnični) um bodo obrtnika daleč pripeljale. Na družbeni lestvici se bo dvigal.
Obrtnik je poklici prihodnosti. To je povsem jasno. Pridne roke in enostaven kmečki (tehnični) um bodo obrtnika daleč pripeljale. Na družbeni lestvici se bo dvigal.
Strani: 1