Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Na Ptuju počiva najstarejše zabeleženo slovensko vino
Strani: 1
sporočil: 1.924
We Drank a 172-Year-Old Wine. How’s It Taste?
www.bloomberg.com/ne...s-it-taste
"In a chilly wine warehouse in the Bronx two weeks ago, a famous Portuguese winemaker pried ancient corks from 5-gallon glass demijohns of 19th century Madeira. Was the wine inside still drinkable? Madeira ages longer than other wines, but 150-plus years?
I won’t keep you in suspense. Amazingly, the answer was yes. One demijohn held a dry sercial Madeira from 1846. Dry, spicy, tangy, and rich, it had piercing acidity and fresh, spicy aromas that lingered even in an empty glass. Another from the same era, a medium-dry apricot-colored verdelho, smelled like apricot, tobacco, and rose petals, and still had an opulent, multi-layered fruitiness that made you want to take another sip. And both are more than 170 years old."
"In a chilly wine warehouse in the Bronx two weeks ago, a famous Portuguese winemaker pried ancient corks from 5-gallon glass demijohns of 19th century Madeira. Was the wine inside still drinkable? Madeira ages longer than other wines, but 150-plus years?
I won’t keep you in suspense. Amazingly, the answer was yes. One demijohn held a dry sercial Madeira from 1846. Dry, spicy, tangy, and rich, it had piercing acidity and fresh, spicy aromas that lingered even in an empty glass. Another from the same era, a medium-dry apricot-colored verdelho, smelled like apricot, tobacco, and rose petals, and still had an opulent, multi-layered fruitiness that made you want to take another sip. And both are more than 170 years old."
sporočil: 251
[FIN-311684]Čutim veliko skepso, ki ima tudi nekaj osnove.
Kaj izteče iz 50 let stare steklenice? Vino, čobodra ali želatina?
Teh steklenic iz ptujske kleti nisem še poskusil, sem pa od kolegov slišal, da je veliko razočaranj. To so bela vina in za belo vino je 50 let in več hud izziv, ki ga zdržijo le redka.
Sauternes sladka vina vsekakor lahko zdržijo.
Za zelo dobra rdeča vina je 50 let prevcej lažje dosegljivih, za ojačana vina (Madeira, Shery, ipd), pa ni to nil posebnega. Seveda pa morajo biti vina pripravljena z mislijo na dolgo staranje, hranjena morajo biti v dobrih pogojih, ipd.
Moje najstarejše belo vino je bilo staro 45 let, bilo je malo čez optimum, ampak še vedno zelo dobro. Najstarejše na sploh pa je bila 80 let stara Madeira, ki je bila vrhunska in še vedno kar mladostna... :)
sporočil: 7.967
Moje najstarejše belo je iz 1996, vendar se bojim, da je out. Tisto
iz 2000 (črno) pa obeta. Narejeno za dolge proge očitno. We'll
see.
Sicer pa se kdo kaj spozna na starana piva?
Sicer pa se kdo kaj spozna na starana piva?
sporočil: 287
[FIN-311684]Garantiram ti, da je bil Chateaux Margaux 1957 (zelo slab letnik za Bordeaux) pred štirimi leti izvrsten. Petdesetletni cvečk bi lahko res samo izpljunil, enako stari renc vrhunskih štajerskih leg (predvsem z ostankom sladkorja) pa bi z zanimanjem poizkusil. Odlični vinarji iz Rheingaua in Mosela, seveda predvsem s TBA, pa tudi s suhimi, so namreč zanesljivi kar se tiče staranja. S kako rebulo ali malvazijo bo pa resda težka, glede prve iz Briške kleti bom kmalu preveril.
Kaj izteče iz 50 let stare steklenice? Vino, čobodra ali želatina?
Če pa kupiš čobodro v demižon, piješ čez 50 let - hja, čobodro.
sporočil: 251
[]Ni črnih vin, so rdeča. :)
Moje najstarejše belo je iz 1996, vendar se bojim, da je out. Tisto iz 2000 (črno) pa obeta. Narejeno za dolge proge očitno. We'll see.
Sicer pa se kdo kaj spozna na starana piva?
Na starana piva se kar dobro spoznam, ker varim pivo.
Solidno pivo ki ne stoji na hmeljum z lahkoto 1-2 leti, barley wine ali imperial stout z lahkoto 5 let, najboljši tudi 20 let in več.
Kaj te zanima?
Strani: 1