Strani: 1

vickibedi sporočil: 12.217
[#2747708] 13.12.18 15:35
Odgovori   +    7
V Sloveniji država spodbuja samostojno varčevanje za pokojnino s posebno olajšavo, saj se vsa vplačila za individualno dodatno pokojninsko zavarovanje med letom upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove, kar v praksi pomeni, da dobite del vplačil nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se vam zniža doplačilo
Keč je namreč v tem, da se davek plača ob vsakem izplačilu iz sklada (kot kapitalski dobiček). Če k temu dodaš še izjemno nizko donosnost teh skladov, ne čudi da ljudje raje varčujejo v nogavici ali pod povštrom.
murje sporočil: 3.852
[#2747710] 13.12.18 16:01
Odgovori   +    3
PANIKA

Na pokojninskih družbah in zavarovalnicah je panika, ker pri njih ne varčuje dovolj zavarovancev. Na bankah je panika, ker imajo nizke obrestne mere in svojih komitentov ne morejo odvrniti od zamenjave banke. Na zavarovalnicah je panika, ker bo oblast ukinila dodatno zdravstveno zavarovanje, zato se že usmerjajo na Hrvaško, kjer imajo je za to zavarovanje vedno več zanimanja. Med zavarovanci je panika, ker bodo zaradi ukinitve dodatnih zdravstvenih zavarovanj, druga njihova zavarovanja avtomobilov, zavarovanja stanovanj, hiš in podjetniške odgovornosti, precej dražja, saj bodo zaradi manjšega števila paketnih zavarovanj izgubili precejšen del ugodnosti. Na zavarovalnicah je panika, kar se ne ve, kdo bo naslednji v prihodnji verigi prevzemov, saj bo potem mnogim odneslo stolčke. Na zavarovalnicah je panika, ker ne vedo, koliko zaposlenih bo zaradi ukinjanja dodatnih zdravstvenih zavarovanj izgubilo zaposlitev in koliko jih bo izgubilo zaradi neučinkovitosti in osebnih zamer. Kvazi oblastniki v bančnozavarovalniških družbah ukinjajo delovna mesta, nato, pa z grožnjo odpovedi, zaposlene prisilijo v podpis pogodbe za slabše plačano delovno mesta. V bančnozavarovalniških in finančnih institucijah je panika, ker ne vedo, na kakšen način bi se dokopali do 17mlrd€, ki tičijo v gospodinstvih. Med potrošniki je panika, ker pokojninske družbe in zavarovalnice ne ponujajo višjih realnih donosov. Med zavarovanci pokojninskih zavarovanj je panika, ker so ob izplačilih prekomerno obdavčeni. Med pokojninskimi družbami in zavarovalnicami je panika, ker njihovih pokojninskih polic sploh ne morejo zastaviti za kakšen prepotrebni kredit. Med zaposlenimi je panika, ker si ne morejo privoščiti varčevanja tistih maksimalnih 5,844% svoje bruto plače. Med javnimi uslužbenci je panika, ker so jim zaradi ZUJFa drastično zmanjšali mesečne premije delodajalcev in s tem tudi zmanjšali pokojnine zaposlenim. Med upokojenci je panika, ker še vedno dobijo prenizke pokojnine. Med mladimi je panika, kako bodo sploh preživeli, saj še do dela niso prišli. Med učenci in študenti je panika, ker se bojijo, da ne bodo mogli plačati svojega študija. Med študenti je panika, ker nimajo podatkov, koliko delovne dobe že imajo priznane za delo preko servisa. Med učitelji je panika, da bodo izgubili službe, ker ne bo več dijakov in študentov. Med starejšimi zaščitenimi zaposlenimi je panika, da jih bodo pod pritiski in zaradi obnašanja odpustili, kjer jim zakon to omogoča. Dobro se ve, kdaj nastopi panika!

DRŽAVNA ZASLEPITEV

Pri nas sta dva načina vstopa v prostovoljno pokojninsko zavarovanje in sicer kolektivni in individualni, pri čamer je lahko državljan vključen v enega kolektivnega in enega individualnega, navkljub večim ponudnikom. Omejitve so z maksimalnim možnih 5,844% od bruto plače, pri čemer ne gre zanemariti tudi davčni vidik, saj se najprej upoštevajo plačila delodajalca (če nam sploh vplačuje) in šele nato plačila iz neto plače delojemalca. O ponudnikih pa ne gre izgubljati besed, saj njihova donosnost na letnem nivoju le redko preseže stopnjo inflacije, kar je povezano z omejitvami pri vlaganju v vrednostne papirje in depozite ter druge naložbe. Za delodajalce so se oblikovali priporočljivi zneski plačevanja za zaposlene, ki se začenjajo pri 20€, se pa je vmes dogodil ZUJF in so dokaj ustrezni znesku z dvomestne številke, hitro padlo tudi pod enomestno številko. In vsi delodajalci trobijo v en rog, da seveda odlično skrbijo vse zaposlene in jim pridno vplačujejo, da bodo imeli lepe penzije. Vse dokler ne pridejo informativni izračuni za penzije in ob koncu leta za stanja na osebnih pokojninskih računih, ki so se glede na starost ter izbiro pokojninskega načrta, lahko celo zmanjšali. Zadnji šok je bila seveda možnost izplačila privarčevanih sredstev na osebnem pokojninskem računu, kar pomeni 25% akontacije dohodnine, najmanj 16% v naslednjem letu pri dohodninski osnovi ter 1% za stroške izstopa, kar znese astronomskih 42%. Ko so pokojninske družbe in zavarovalnice zavohale nevarnost množičnih izstopov po 10 letih varčevanja, so znesek izplačila iz kolektivnih načrtov takoj zmanjšale na največ 5.000 €. Pri izplačilih po odhodu v penzijo pa je še vedno davčna komponenta in sicer je davka manj za polovico, kot pri individualnih takojšnjih izplačilih, tam pa je omejitev dobe izplačevanja, kar zopet pomeni, da je veliko časa denar komitentov, ki so pridno varčevali, še mnogo časa obrača pokojninska družba in zavarovalnica. Na koncu se pa ve, kdo je predlagal in kdo sprejemal vse zakone na tem področju, le-ti, pa nikoli ne bodo imeli takšnih problemov ob odhodu v penzijo, kot ostali komitenti in potrošniki.

Strani: 1