Strani: 1

FIN-311684 sporočil: 17.405
[#2740896] 05.11.18 14:51
Odgovori   +    4
Povečevanje javnega dolga naj bi bil evropski recept za izhod iz krize!!!??? Američani imajo dolar, ki ga natisnejo kolikor želijo, tudi svojih državnih obveznic lahko natisnejo in prodajo kolikor želijo, saj svet še vedno zaupa ameriškem dolarju. Če bi obstajale evro obveznice, ki bi jih izdajala in za poplačilo odgovarjala ECB bi se verjetno spremenil status dolarja. Italijanski recept, da se zapravlja danes in se obveznosti preložijo na naslednje generacije zagotovo ni dober recept za državo, sicer za Di Maioja je prav odličen, ker lahko mirno zapravlja naprej brez skrbi za vračilo sposojenega denarja.

Priznam, v tej italijanski ideji ne vidim nič dobrega, ker sem že zdavnaj postavil sidrno sodbo, da državno zadolževanje za financiranje tekoče porabe v državi ni dobro, saj država slej ko prej dobi nalog za plačilo, popolnoma nekaj drugega je zadolževanje za investicije, ker dokončana investicija sama poplača dolg iz katerega je nastala, pa še veliko ostane.
FIN-379669 sporočil: 2.601
[#2740918] 05.11.18 17:26 · odgovor na: FIN-311684 (#2740896)
Odgovori   +    6
Eno je, če se država zadolžuje po 1,5% obrestni meri, drugo pa če to počne ob 3,5% obrestni meri. V tem primeru je tako:
- v krizi je to sprejemljiva cena, da ne pride do kaosa in anarhije, v gospodarstvu, financah in družbi nasploh,
- v konjukturi (četudi v zatonu le te) pa to pomeni, da se država za nekaj, kar nedržavni (tuji) lastnik poje - na njen račun,
- in finalno, pričakovati, da je država moder vlagatelj..., he, he, vemo, kako se s to parolo konča v resnici - in kje je ta presežek spet konča.

Torej, ko slišim politika, da bo z zadolževanjem države izboljšal stanje v gospodarstvu... se je že na srednji rok treba boječe držati za denarnice.

Ko mine veselica, pride vedno bolj grenko spoznanje. V dvojni dozi. Kot pri Grkih.

Strani: 1