Strani: 1

aljosalp sporočil: 75
[#2739821] 28.10.18 19:57
Odgovori   +    5
Spoštovani Peter,
seveda je stanje boljše, statistično to drži. Problem, ki pa ni specifičen za Slovenijo, temveč za celo evropo je, da se odstotek populacije, ki stanje občuti slabše, vsako leto večji. Kvaliteta vladajoče politike pa po vsem zahodnem svetu krepko pada. Omenjam kvaliteto politike, ker glih oni bi morali ščititi socijalno pravičnost in pravilno obremenitev populacije. To pa se ne dogaja. Dokler bo Evropa z svojimi neenakosti med državami članicami onemogočala pravilne obdavčitve koncentracije kapitala (premoženjski davek), se bo desni populizem vstrajno dvigal.
V Italiji je koalicija razmišljala o premoženjski obdavčitvi, vendar so predstavniki Lege to blokirali. Primarno zaradi tega, ker bi škodili prijatelju Berlusconiju, poleg tega pa bi bogati enostavno z premikom kapitala ali podjetja na Irsko ali Malto enostavno bypasirali takšno breme.
Če je živeti in delati v EU privilegij (zaradi socijalne stabilnosti, napram ostalem svetu), potem bi bilo prav, da se stanje obdavčitve premožnih popravi, tako da se revnejšemu sloju omogoča dostojno življenje. V kolikor se to ne bi zgodilo in se bodo neenakosti vztrajno povečevale in uničevale srednji sloj, bo stanje bede, ki vidimo v jugu Italije (Napoli) ali v predmestjih Pariza bili standard, ki se bo širil po EU. Pri tem si lahko predstavljamo, da bi zelo črnogledi scenarij bil podoben Mehiki ali kakšni južnoameriški države.
V kratko, Moodis bi rekel Stanje je BBB (big, big, bullsh..t) z negativnim outlookom ter dvemi alternativami ali krepitev srednjega sloja ali (bolj črna) desni populizem na ulicah.
FIN-311684 sporočil: 18.005
[#2739972] 30.10.18 07:47
Odgovori   +    2
Slovenija diha in je zadihala, vprašanje je kako dolgo še? Objela sta se Jože P. Damijan in Luka Mesec. Beseda je o ekonomiji, politični ekonomiji socializma, ki pojasnjuje Kordiševo grožnjo z nacionalizacijo zasebnih podjetij. Kaj je idejna podlaga nacionalizacije? Damijanov bloger Babič, ki sicer pojasnjuje profesorjeve ideje, je pod svojo lastno blagovno znamko ali Damijanovo fantazijo napisal, da od davčnih olajšav in državnih subvencij imajo koristi le zasebni lastniki podjetij (Akrapovič, Boscarol...) in predlagal, da se davčne olajšave in subvencije opredeli kot kapitalske vložke države v zasebna podjetja.

Postopka sicer natančno ni predstavil potekal pa bi nekako takole. Država bi se za višino davčne olajšave ali dodeljene subvencije vpisala v poslovni register kot solastnik oz. družbenik npr. Pipistrela, Akrapovića...in bi počasi (mic po mic, bi rekli Srbi) povečevala svoj delež npr. v Krki in na koncu iztisnila male delničarje!!!??? Pri Akrapoviču in Pipistrelu bi iztisnila Akrapoviča in Boscarola!!!??? Vprašanje je kako se bo država kot nosilka davčnih olajšav vpisala kot solastnik Leka ali Revoza? Bo veljalo le za zasebna podjetja v lasti Slovencev? Smo na sledi nove poti v socializem? Spomnimo se, pred desetimi leti je Damijan napisal, da je imel blazne težave pri predmetu Politična ekonomija socializma (PES), danes jih na ekonomski fakulteti zagotovo nima več.

Damijanov »PES« na: damijan.org/2018/10/...more-62299

Strani: 1