Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Dnevnik: Strabag začenja prenovo Cukrarne

Strani: 1

fleksar sporočil: 153
[#2736696] 05.10.18 11:01
Odgovori   +    8
Totalna neumnost, to bi bilo treba že zdavnaj podreti.
jani1974 sporočil: 3.391
[#2736707] 05.10.18 11:50
Odgovori   +    3
Torej, prosto po Dnevniku, trije kontejnerji so pri nas simbol za akcijo?
vickibedi sporočil: 10.839
[#2736713] 05.10.18 12:26 · odgovor na: fleksar (#2736696)
Odgovori   +    4
[fleksar]
Totalna neumnost, to bi bilo treba že zdavnaj podreti.
Se popolnoma strinjam, kulturni spomenik my ass, spet bo nekdo dobro zaslužil.
bumag sporočil: 85
[#2736784] 05.10.18 19:43 · odgovor na: vickibedi (#2736713)
Odgovori   +    2
Samo podreti.
pobalin sporočil: 12.062
[#2736808] 06.10.18 02:25
Odgovori   +    2
Oho, le glejte ljudje, tako mediji že zdaj polagajo rdeč tepih za sprehod v naslednji mandat najboljšega župana z najboljšo ekipo v najlepšem mestu na svetu. Dnevnik, Delo, Ljubljena Ljubljana, vse Zokijeva predvolilna je čežana (klinc, v golažu je vsaj nekaj mesa).

Zato nimam nobenega moralnega zadržka, da Dnevniku in Vanji Brkić ukradem tale zaklenjen predvolilni PR članek in ga razstavim v forumskem podzemlju Financ. Poudarki so pobalinski, še posebno opozarjam na MOLovsko relativnost potrebnega časa za to silno zahtevno prenovo, ki pa očitno ne pomeni tudi relativnosti budžeta.

Prenova zaščitenega kulturnega spomenika (po mojem žnj kategorije) bo dejansko podiranje vsega, kar sploh še stoji, razen zunanjih sten in seveda temeljev, ki jih bodo utrjevali "okrog riti v žep". Galerija "tudi za dela večjega obsega" v lupini nekdanje siromašnice za cca 28 milijonov evrov je čista zmaga, sploh v primerjavi s 50 MEUR budžeta za NUK2, 43 MEUR za proslulo veliko širitev in prenovo Opere, slabih 30 MEUR za obnovo objektov SEM, NM, MSUM, Slovenske kinoteke ipd. na Metelkovi! Medtem onstran Ljubljanice ljudje dolge mesece čakajo na pregled pri okulistu, zdravljenje pri ortopedu, kronični izgubar UKCLJ pa bo očitno postal novodobna ubožnica.
Strabag začenja prenovo Cukrarne
Družba Strabag začenja dolgo pričakovano prenovo nekdanje rafinerije sladkorja v Ljubljani – Cukrarne. Gradbinci so območje Cukrarne ogradili in tudi že namestili tri zabojnike, kar kaže, da utegnejo kmalu začeti s prvimi gradbenimi posegi.
Dotrajano poslopje ljubljanske Cukrarne so danes gradbeni delavci Strabaga ogradili z gradbeno ograjo. Namestili so tudi tri zabojnike in tablo »Pozor, gradbišče«, kar kaže, da se bodo kmalu lotili prvih gradbenih posegov na Cukrarni. Občina bo za celovito prenovo in ureditev galerije v Cukrarni Strabagu plačala slabih 21,6 milijona evrov. Del denarja za prenovo bo občina počrpala iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Gre za 10,77 milijona evrov, 2,69 milijona evrov bo prispeval še državni proračun, preostanek stroškov prenove pa bo pokril mestni proračun.
Prenova Cukrarne ne bo enostavna. Gre za dotrajan objekt, ki je od maja 1990 zaščiten kot kulturni spomenik lokalnega pomena. »Zaradi slabega stanja stavbe in občutljivosti gradbenih del na kulturnovarstveno zaščitenem objektu je čas gradnje natančneje težko opredeliti,« je občina pojasnila v javnem naročilu za izbor izvajalca. Na občini so ocenili, da bodo prenovitvena in ureditvena dela trajala približno dve leti.
Galerija tudi za umetniška dela večjega obsega
Strabag bo po podatkih iz javnega naročila najprej moral zagotoviti zaščito obstoječe konstrukcije. To pomeni, da bo moral na zunanji strani oboda stavbe postaviti jekleno varovalno konstrukcijo, sanirati temelje z zunanje strani in stene objekta. Predvidena je tudi rušitev južnega prizidka ter gradnja nove strešne konstrukcije in strehe. Ko bodo ta gradbena dela opravljena, bodo sledili posegi znotraj stavbe, in sicer bodo delavci Strabaga morali temelje sanirati še z notranje strani, porušili bodo vse notranje predelne stene, nosilne stene in medetažne konstrukcije. Izvajalec bo nato zgradil kletno etažo, v notranjosti namestil jekleno konstrukcijo in odstranil zunanjo varovalno konstrukcijo. Na koncu pride na vrsto urejanje električnih napeljav, dvigala in notranje opreme.
Po zaključku del bo v Cukrarni galerijski prostor, ki ga bo upravljal javni zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane. Posebnost Galerije Cukrarna bo ta, da bodo na več kot 2500 kvadratnih metrih površin lahko razstavljali tudi avtorji umetniških del večjega obsega, ki trenutno v prestolnici nimajo primernih razstavnih prostorov.
Občina Cukrarno »kupila« leta 2008
Po podatkih registra kulturne dediščine je bila Cukrarna zgrajena leta 1928* po načrtih Mattea Pertscha. V Cukrarni so leta 1835 pognali celo prvi parni stroj na območju današnje Slovenije. Vendar pa ta ogromna stavba ni bila dolgo rafinerija sladkorja. Omenjeni register namreč poroča, da je bil objekt leta 1858 po ukinitvi tovarne predelan v stanovanjski blok, kjer sta živela in umrla pesnika Dragotin Kette in Josip Murn Aleksandrov. Pozneje je bila Cukrarna uradno ali neuradno zatočišče za brezdomce.
Stavba je bila nato v denacionalizacijskem postopku, ki so ga sprožili dediči razlaščenega lastnika Franca Urbanca. Vendar je Mestna občina Ljubljana dedičem predlagala poravnavo in odkup celotne Cukrarne. To se je zgodilo konec leta 2008, s pritrditvijo mestnega sveta. Občina je za slabih 7500 kvadratnih metrov dedičem odštela nekaj manj kot šest milijonov evrov.
* Najbrž 1828.
menim sporočil: 5.835
[#2736809] 06.10.18 02:51
Odgovori   +    2
Od ljubljanskih mestnih svetnikov pričakujem, da zahtevajo od Zavoda za spomeniško varstvo natančno pojasnilo, zakaj so nekatere podrtije v mestu spomeniško zaščitene. V mestnem svetu se naj nato sproži razprava, kje je spomeniška zaščita še upravičena in kje ne. Cukrarna, ki je že napol razvalina, te zaščite ne zasluži.

Strani: 1