Strani: 1

bc123a sporočil: 46.146
[#2697600] 13.02.18 19:48
Odgovori   +    3
Eno vprasanje. Je kdo analiziral mehanizme, kako se to "neravnovesje" recimo izraza v vzhodnih drzavah? Kako recimo to "obcuti" tipicni ceh?
sopranos sporočil: 8.998
[#2697602] 13.02.18 20:06
Odgovori   +    21
Bolj smiselno je pogledati ali se razlika med recimo Nemčijo in Češko povečuje ali zmanjšuje. Recimo dodana vrednost na zaposlenega, bruto plača itd. Pa še tukaj ne moreš reči, da je kriva EU. Tako, da bi morali pogledati še države, ki so bile isto pod komunizmom in niso šle po evropski poti. Potem so tukaj še naravni viri, ki jih imajo države na razpolago.

Pri teh debatah je meni jasno predvsem to, da je škoda, ki jo je naredil komunizem ogromna in da je več kot očitno, da se tega ne da odpraviti niti v 25-ih letih. Še v Nemčiji niso uspeli preseči tega, kaj šele v drugih državah.
FIN-379669 sporočil: 2.557
[#2697608] 13.02.18 21:08
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: FIN-379669 13.02.2018 21:10
Kapital ima svojo ceno, najsi bo v obliki obresti, dividende ali kako drugače. Če so Čehi in drugi želeli na Zahod, s(m)o si morali izposoditi zahodni kapital.

Popolnoma jasno je, da smo se vsi na ta račun "dvignili", sedaj pa sledi vprašanje, kdaj postane zgodba reverzibilna - kje je točka saturacije (pri 22.000 eur BDP per capita za zahodnjaka?), ko se zahodnjak še naprej dviga z 2 %, vzhodnjak pa z manj. In razlika se spet povečuje.

Tu nastopi vprašanje notranje moči nacije, njene elite in njenega podjetniškega duha, da začne nadomeščati manjko zahodnjakov. Preobrazba vzhodnjaka v zahodnjaka.

Vendar je problem širši in to Picketty dobro: Na samem zahodu je neenakost precejšnja in se z leti še povečuje. To ugotavljajo študije... kljub temu, da je tudi nižji sloj morda malo manj siromašen kot nekoč. Vendar občutek, da si na socialni margini, je mnogo hujši kot pa dejanski materialni stan.
Karaya sporočil: 2.397
[#2697611] 13.02.18 21:44 · odgovor na: bc123a (#2697600)
Odgovori   +    19
Zadnja sprememba: Karaya 13.02.2018 21:46
Že nekaj časa je jasno, da je Slovenija in večji del t.i. Vzhodne Evrope postalo preletno območje, flyover states. Človek se tam rodi, potem pa mora migrirati na east ali west coast, kjer je ves kapital. EU je to samo še pospešila, lažje so migracije in tudi panoge se hitro konsolidirajo. Ampak centri ostanejo tam kjer so prej bili, po Nemčiji, Avstriji... in tam se ustvarja največja dodana vrednost. Kar ostane Češki in Sloveniji, je predelovalna industrija s plačami malo nad minimalno plačo.

Pa ne zdaj jokati, kako je za to kriv komunizem. Za marsikaj je kriv tudi ustroj visoko čislane in presvitle ter presvetle EU.
gobim sporočil: 420
[#2697615] 13.02.18 22:32
Odgovori   +    28
Vse je vprašanje ambicij. Kaj hočeš biti? Gospodar ali hlapec? Na dolgi rok seveda.

Če hočeš biti gospodar boš gledal vrednost podjetij v naboru znanja , tehnologij, tržnega položaja, vpliva na okolje, sinergijske učinke na poslovno okolje, etc.....Če si hlapec po duši (in dejansko) boš gledal predvsem borzno ceno. Tako kot je bilo pri Mercatorju, Pivovarnah, bankah, Heliosu, Kolinski,....

Naj ilustriram iz svojega primera. Sestanek s podpredsednikom korejskega cheabola. Prinesem vzorce izdelkov, najboljše kar premoremo, kar je hkrati tudi špica te panoge v Evropi. Pogoji so konkurenčni. Hočemo dobavljati v njihov sistem. Takole odgovori: " Presenečen sem nad kvaliteto Vaše ponudbe , ampak gospod "Gobim" mi ne delujemo tako. Samo zato ker ste kvalitetno boljši in ugodnejši ne moremo zapustiti svojih partnerjev (dobaviteljev) s katerimo sodelujemo dolga leta. Trdo bomo delali z njimi , da bomo skupaj prišli na vaš nivo. Ampak mogoče nam lahko pomagate na primeru.....

Kako bi reagiral neoliberalec? Boli ga za dolgoletno partnerstvo, šteje samo trenuten dobiček, bonus na koncu leta, ćez 3 leta bom mogoče že drugje....To je filozofija, ki nam jo ponuja neoliberalizem in ta časopis. Vendar se na tak način ne pride med najboljše, niti se tam ne ostane. Mogoče posameznik, narod pa gotovo ne.

Nič ni narobe s tujimi vlaganji. Tuja vlaganja; da ali ne? To je napačno vprašanje. Ključno vprašanje je: Kaj naj ostane naše? Večina finančnega sektorja (tako kot v vseh razvitih državah v Evropi), infrastruktura in ključna nosilna podjetja. Katera? Tista, ki so pomembna za doseganje ciljev državne razvojne politike. (Res, je pa problem , če take politike nimaš.) In kar je najvažnejše ; potrebuješ minimum razvojnega konsenza v nacionalni politični eliti. To pa je že problem njene civilizacijske zrelosti.

Ima Piketty prav? Bolj ali manj ima. S takimi odlivi kapitala ne boš nikoli prišel v prvo ligo. Lep primer je iz slovenske gospodarske zgodovine. Kdaj se je začel gospodarski vzpon slovenskih pokrajin? Z vzpostavitvijo kmečkih hranilnic. S tem, ko je kapital začel ostajati doma in začel tudi tu financirati razvoj,...Danes ni nič drugače.
bambino sporočil: 902
[#2697619] 13.02.18 23:07 · odgovor na: sopranos (#2697602)
Odgovori   +    0
A imamo kakšne relevantne podatke, kakšna je bila razlika med vzhodno in zahodno Evropo pred komunizmom? Pred letom 1918?
COP sporočil: 3.511
[#2697620] 13.02.18 23:21 · odgovor na: gobim (#2697615)
Odgovori   +    11
Kako bi reagiral neoliberalec? Boli ga za dolgoletno partnerstvo, šteje samo trenuten dobiček, bonus na koncu leta, ćez 3 leta bom mogoče že drugje....To je filozofija, ki nam jo ponuja neoliberalizem...
Seveda neoliberalizem tega ne ponuja. Razlog je enostaven, zamenjava dobavitelja prinese cel kup stroškov, kar sklati trenutni dobiček in bonus na koncu leta. Zato je enostavneje stisniti obstoječega dobavitelja, da doseže kvaliteto in ceno, ki jo ponuja Gobim iz vzhodne Evrope. Točno tako, kot vam je razložil Korejec. Problem rešen.
sopranos sporočil: 8.998
[#2697621] 14.02.18 00:27 · odgovor na: bambino (#2697619)
Odgovori   +    8
[bambino]
A imamo kakšne relevantne podatke, kakšna je bila razlika med vzhodno in zahodno Evropo pred komunizmom? Pred letom 1918?
Sem nekaj gledal in je bila že takrat razlika. Ampak precej manjša.

Slovenija je bila že takrat najmanj razvita znotraj avstrijskega dela cesarstva.

No, saj komunizem je tudi nekaj dobrega prinesel Sloveniji. Urbanizacijo, pismenost in enakopravnost spolov. Ampak ker šlo to z roko v roki z ideološko indoktrinacijo, je to kmalu postalo ovira za nadaljnji razvoj.
pobalin sporočil: 11.964
[#2697622] 14.02.18 02:23 · odgovor na: gobim (#2697615)
Odgovori   +    13
[gobim]
Vse je vprašanje ambicij. Kaj hočeš biti? Gospodar ali hlapec? Na dolgi rok seveda.
Naj ilustriram iz svojega primera. Sestanek s podpredsednikom korejskega cheabola.
Južni Korejci so krasen primer. To revno in nerazvito državo na obrobju dveh azijskih cesarstev so pred in med 2SV Japonci masakrirali vsaj toliko, kot so sile faši-nacistične osi Jugoslavijo. Pri nas je svoje dodala istočasna državljanska vojna, Korejci pa so nekaj let zatem padli v psevdodržavljansko vojno. Potem so dobili na severu totalitarno komunistično dinastijo z gospodarsko šibkimi političnimi botri, na jugu pa vojaško diktaturo z velikim in bogatim gospodarjem - ZDA.

Kaj in kako so Južni Korejci povojno obdobje izkoristili v primerjavi z Jugoslovani, se je lepo videlo ob projektu Jugo Amerika, ki je bil katastrofalen sodobnik precej uspelega modela Hyundai Pony. Od tam naprej so Korejci delali, mi na Balkanu pa smo ideologijo zamenjali z nacionalizmi in mitologijami in za nekaj let tudi s klanjem, pa z vojnim dobičkarstvom, redistribucijskim plenjenjem, prihvatizacijo in razprodajo, en del pa se tolaži z jugo-soci-nostalgijo. Gospodarja menda nimamo, čeprav se nam ne zdi tako. Najbrž imamo več gospodarjev. Korejci pa še danes delajo kot nori.
www.statista.com/cha...very-year/
www.statista.com/cha...hour-week/

Korejci so poleg avtomobilov in množice druge robe (lastnih znamk lastnih podjetij) izvozili tudi ekonomista Ha-Joon Changa, ki je napisal nekaj zanimivih knjig o razvojni ekonomiji - na strokovnem/znanstvenem, bolj poljudnem in tudi čisto mladinskem nivoju.
en.wikipedia.org/wik...Joon_Chang
hajoonchang.net/
pobalin sporočil: 11.964
[#2697623] 14.02.18 02:32 · odgovor na: sopranos (#2697621)
Odgovori   +    4
[sopranos]
> [bambino]
> A imamo kakšne relevantne podatke, kakšna je bila razlika med vzhodno in zahodno Evropo pred komunizmom? Pred letom 1918?

Sem nekaj gledal in je bila že takrat razlika. Ampak precej manjša.
Mislim, da so bile kapitalske in industrijske razlike precej velike. Celo Nemčija je v 19. stoletju razvojno, industrijsko, trgovsko še precej zaostajala za zahodnimi sosedami, tudi zato, ker ni imela kolonij.
FIN-505995 sporočil: 126
[#2697624] 14.02.18 02:53 · odgovor na: Karaya (#2697611)
Odgovori   +    15
Tudi najini predniki so se verjetno selili iz vasi v mesta. Ali zato, ker je bil tam kapital, ali zato, ker je bil položaj delavca boljši od položaja hlapca? Vse, kar lahko zagotovim je, da je kapital izredno mobilen. Če imam dobro idejo in pogoje bo prišel tudi na vas, če je nimam, bom moral sam iti v mesto. Povedano drugače: Če sem podjetnik, bo kapital prišel na vas, če sem hlapec, bom moral oditi v mesto. V moderni državi obstaja še tretja pot, da organiziram stavko in zahtevam večjo plačo.
Držav ne maram, večje so, manj so mi všeč. Na trgu tekmujejo podjetniki, ne pa države. Države so naslednice kraljevin. Njihova naloga je pobiranje davkov in zagotavljanje obstoja plemstva, ne pa tekmovanje na trgu. Kam nas je J.M.Keynes pripeljal? Ustvaril je tudi Pikettija, ki še danes lahko plemstvu, tako kot njegovi predhodniki, prodaja meglo kot čisto zlato. Kaj je Piketty? Hlapec, delavec ali intelektualec, morda celo kandidat za Nobelovo nagrado? Vsekakor ni podjetnik.
Za stanje na krivim komunizma. Morda le v delu, ko je nadpovprečno uničil podjetništvo oz. privzgojil potencialnim novim podjetnikom načela, da morajo delavce izkoriščati, kupce goljufati, dobavitelje zavajati, banke zlorabljati, spoštovati sindikate, medije in politike. Če nič od tega ne spoštujejo, pa morajo dosledno plačevati davke. Krivim pa inteligenco, ki napaja in podpira statistične (angl. state), etatistične (fr. état), skratka državotvorne ideje politikov, ki si s prodajanjem volivcem všečnih parol, zagotavljajo delovna mesta in prihodke, hkrati pa uničujejo konkurenčnost, ukinjajo svobodni trg, zagotavljajo revščino. Skratka poskrbijo, da ne bi postali tehnološki višek. Interes nacije ni njihovo vodilo, visoko pozornost posvečajo nacionalnemu interesu.
P.s: Najprej sem mislil s plusom potrditi vaš komentar, ker je logičen in všečen. Nato sem napisal ta komentar. Morda nisva daleč narazen.
FIN-505995 sporočil: 126
[#2697625] 14.02.18 03:13
Odgovori   +    1
T.K. pravi: "Razprava med »proevropskimi« in »protievropskimi« ekonomisti tako ostaja mešanica govorjenja drugega mimo drugega in prepiranja za oslovo senco."
To je popolnoma nepomembno, saj oboji hlapčujejo istemu gospodarju, to je politiki (politikom) ali državi. Politiki te hlapce plačujejo z davki nakradenim denarjem, ki ga morajo tako ali tako porabiti. V proračunu ga konec leta ne sme ostati nič, saj bi bil to dokaz, da so davki previsoki. Ali pro-proti-evropski »intelektualci« ustvarjajo kakšno dodano vrednost? Po statistiki da, dejansko pa zastrupljajo okolje in pomagajo politikom sprožiti nove vojne v imenu nacionalnega interesa. Dokler se te vojne odvijajo v medijih, povzročajo škodo, ko se bodo vojne prenesle v realnost, pa bomo izgubljali življenja.
PyotrNovak sporočil: 1.695
[#2697628] 14.02.18 06:17 · odgovor na: sopranos (#2697602)
Odgovori   +    7
čas vnosa: 13.02.18 21:12
Nekaterim celo toliko, da volijo vedno bolj leve stranke, ker jim obljubljajo "money for nothing, chicks for free". Nočejo pa videti kako se je dosedaj še vsaka taka pravljica končala.

Vsaka podobnost s Slovenijo je 100%. ;))))

Moja osebna prognoza za EU: čez prej kot 20 let bežijo Nemci in ostali pametnjakoviči na vzhod, kjer so enotni glede musli invazije. S tega stališča ima celo Rusija veliko prednost.

Se zna zgodit da bo situacija v razvitosti 2050 obrnjena:

Critics of Germany's open-door immigration policy are warning that the recent surge in Germany's Muslim population — which surpassed six million in 2016 for the first time — has already changed the face of the country forever.

The price for reversing Germany's demographic decline appears to be the further Islamization of Germany under the guise of multiculturalism.

With a fertility rate of 1.6 births per woman, well below the replacement rate of 2.1, Germany will require a permanent influx of 300,000 migrants per year in order keep the current population level stable through the year 2060, according to the report.

www.gatestoneinstitu...emographic
janiee sporočil: 157
[#2697633] 14.02.18 08:26 · odgovor na: sopranos (#2697621)
Odgovori   +    4
Slovenija je bila že takrat najmanj razvita znotraj avstrijskega dela cesarstva.


Ha, leta 1991 pa z naskokom druga najbolj razvita s področja avstrijskega dela cesarstva... tale komunizem...
inflacija123 sporočil: 1.671
[#2697637] 14.02.18 08:54
Odgovori   +    3
Jah, kdor ne upošteva moči kolektivne identitete in je prepričan, da je liberalizem samoumeven, se moti. Miselnost, da je ekonomija edina stvar, ki določa politiko, je naiven. Ljudje imajo veliko potreb in čim se blaginja dvigne na nek zadovoljiv nivo, ekonomija vse bolj izgublja politično moč.
dani14 sporočil: 6.294
[#2697640] 14.02.18 09:29 · odgovor na: janiee (#2697633)
Odgovori   +    2
[janiee]
Slovenija je bila že takrat najmanj razvita znotraj avstrijskega dela cesarstva.


Ha, leta 1991 pa z naskokom druga najbolj razvita s področja avstrijskega dela cesarstva... tale komunizem...
Česška in Slovaška sta bila še pod tršim komunističnim škornjem kot mi. Res imamo srečo, da smo imeli blago obliko ebole oz. komunizma po domače
sopranos sporočil: 8.998
[#2697641] 14.02.18 09:31 · odgovor na: janiee (#2697633)
Odgovori   +    5
[janiee]
Slovenija je bila že takrat najmanj razvita znotraj avstrijskega dela cesarstva.


Ha, leta 1991 pa z naskokom druga najbolj razvita s področja avstrijskega dela cesarstva... tale komunizem...
Ni bilo vse slabo v komunizmu. V Sloveniji je prišlo do prepotrebne urbanizacije, dviga izobrazbe in izenačenja spolov.

To, da so Čehi, Slovaki itd. padli bolj od nas je posledica tega, da so tam imeli bolj ekstremno obliko komunizma. Ampak ravno zato tam vedo, da komunizem ni rešitev.

V Sloveniji smo imeli bolj blag komunizem, celo malo zasebnega podjetništva, odprte meje itd. To je seveda omogočalo, da smo manj zaostali kot primerljivi narodi.

Po drugi pa smo v tem času vseeno močno zaostali za Avstrijo, Nemčijo itd. In tega zaostanka ne moreš hitro ujeti. Če pa imaš bebave politike, kot jih imamo v Sloveniji, potem je pa to sploh težko.
sopranos sporočil: 8.998
[#2697644] 14.02.18 09:38 · odgovor na: PyotrNovak (#2697628)
Odgovori   +    3
Ja, bodo imeli kar težave. Je pa res, da se tudi v Nemčiji spreminja odnos do muslimanov. S Turki imajo že dolgo probleme, a šele z AfD so kritiki dobili politično zastopstvo.

Tudi v CDU in CSU se zadeve počasi spreminjajo.

Tudi mediji bolj poročajo o problemih. Tako, da se znajo zadeve spremeniti.

Jim bo pa zagotovo težko obrniti ta trend. Ker muslimani jih bodo z rodnostjo povozili.
sopranos sporočil: 8.998
[#2697646] 14.02.18 09:42 · odgovor na: pobalin (#2697623)
Odgovori   +    2
[pobalin]
> [sopranos]
> > [bambino]
> > A imamo kakšne relevantne podatke, kakšna je bila razlika med vzhodno in zahodno Evropo pred komunizmom? Pred letom 1918?
>
> Sem nekaj gledal in je bila že takrat razlika. Ampak precej manjša.

Mislim, da so bile kapitalske in industrijske razlike precej velike. Celo Nemčija je v 19. stoletju razvojno, industrijsko, trgovsko še precej zaostajala za zahodnimi sosedami, tudi zato, ker ni imela kolonij.
Z drugo industrijsko revolucijo in združitvijo Nemčije je slednja začela ogrožati dominanco Velike Britanije. Gospodarsko pa je Nemčija takrat dohitela Zahod. Zato je tudi izbruhnila prva svetovna vojna. Nemci so hoteli več besede, Britanci pa so jih hoteli še naprej tiščati k tlom.
wesko sporočil: 46
[#2697648] 14.02.18 09:57
Odgovori   +    1
Zanimiv prispevek, ker odpira zelo aktualno in relevantno temo.... vendar nekako poln očitkov in poznejših relativizacij - pravzaprav sploh ni jasno komu (Piketty-ju ali onemu Madžaru ali obema) in posledično rahlo zmeden.... vprašanja se postavljajo kar sama po sebi.

Piketty-ju očitati, da meša hruške in jabolke, je kar nekoliko pokroviteljsko. V graf piketty.blog.lemonde...of-europe/ je Piketty postavil dve plačilno bilančni kategoriji (outflow of profits and incomes from property (i.e. net of the corresponding inflows) in net transfers from the EU) in ju primerjal, čeprav sploh pozneje v blogu ni delal kakšnih vzročno-posledičnih zaključkov iz te primerjave. Opozoril je zgolj na kontradikcijo pretirane nagnjenosti vzhodnoevropskih držav do tujega kapital z vsemi pozitivimi in negativnimi posledicami (sklicujoč se na 500+ strani obsežno študijo očitno njegovega kolega/študenta Filipa Novokmeta iz Paris School of Economics, kjer je bil recenzent) in evroskepticizma teh istih držav (z izjemo SLO in deloma Slovaške in CRO) kljub dejstvu, da so te države neto prejemnice EU sredstev.

Tudi zaključka v kontekstu vsebine članka najbolj ne razumem...kam naj bi sedaj sodil Piketty, v skupino "proevropskih« ali »protievropskih« ekonomistov. Po moje ne v eno ne v drugo, saj če si kritik obstoječe ureditve EU, še ni nujno, da si protievropski.
najobj sporočil: 26.139
[#2697653] 14.02.18 10:22
Odgovori   +    2
... »V Parizu, Berlinu in Bruslju ne morejo razumeti pomanjkanja hvaležnosti novih članic EU za vse koristi, ki so jih deležne kot neto prejemnice proračunskih sredstev EU. Toda v Varšavi in Pragi zadeve vidijo precej drugače. Opozarjajo, da dobički, ki iz tamkajšnjih podjetij odtekajo na zahod k njihovim zasebnim lastnikom, daleč presegajo transferje iz proračuna EU, ki pritekajo v nasprotni smeri.« ...

... ja, seveda nehvaležneži v Varšavi in Pragi zadeve vidijo precej drugače, ker so že pozabili, kako je bilo ob prvem poskusu "širitve EU" na vzhod pred skoraj 80 leti, ko se prvorazredni v Parizu, Berlinu in takrat Londonu med sabo niso uspeli do konca zmenit in je začel Hitler solirat s silo, ob tem pa je rasistični manijak pretiraval v izkazovanju "ljubezni" do Židov, tako da je razpizdil Američane in se je potem zgodilo, kar se je zgodilo ... khmm, in ko zdaj vsi skupaj lahko samo molimo, da se z begunsko-migrantskim valom sproženimi in razgaljenimi različnimi ekonomskimi interesi prvorazrednih in drugorazrednih ne bo zgodilo znova ...
kzupanc sporočil: 8.034
[#2697658] 14.02.18 10:32
Odgovori   +    0
Lepo zastavljeno, a nedokončano. Izpade kot da se kar nekaj prepirano, pa ne s pravimi argumenti, ki morda sploh niso argumenti. Ne, zaključek bi moral biti, da bi bila prava primerjava med BDP ali standardom zdaj in predvidenim, če bi ostal trd komunizem (ali bi ostali izven EU ali pa brez tujih investicij).
najobj sporočil: 26.139
[#2697660] 14.02.18 10:34 · odgovor na: FIN-505995 (#2697624)
Odgovori   +    5
[FIN-505995]
Tudi najini predniki so se verjetno selili iz vasi v mesta. Ali zato, ker je bil tam kapital, ali zato, ker je bil položaj delavca boljši od položaja hlapca? Vse, kar lahko zagotovim je, da je kapital izredno mobilen. Če imam dobro idejo in pogoje bo prišel tudi na vas, če je nimam, bom moral sam iti v mesto. Povedano drugače: Če sem podjetnik, bo kapital prišel na vas, če sem hlapec, bom moral oditi v mesto. V moderni državi obstaja še tretja pot, da organiziram stavko in zahtevam večjo plačo.
Držav ne maram, večje so, manj so mi všeč. Na trgu tekmujejo podjetniki, ne pa države. Države so naslednice kraljevin. Njihova naloga je pobiranje davkov in zagotavljanje obstoja plemstva, ne pa tekmovanje na trgu. Kam nas je J.M.Keynes pripeljal? Ustvaril je tudi Pikettija, ki še danes lahko plemstvu, tako kot njegovi predhodniki, prodaja meglo kot čisto zlato. Kaj je Piketty? Hlapec, delavec ali intelektualec, morda celo kandidat za Nobelovo nagrado? Vsekakor ni podjetnik.
Za stanje na krivim komunizma. Morda le v delu, ko je nadpovprečno uničil podjetništvo oz. privzgojil potencialnim novim podjetnikom načela, da morajo delavce izkoriščati, kupce goljufati, dobavitelje zavajati, banke zlorabljati, spoštovati sindikate, medije in politike. Če nič od tega ne spoštujejo, pa morajo dosledno plačevati davke. Krivim pa inteligenco, ki napaja in podpira statistične (angl. state), etatistične (fr. état), skratka državotvorne ideje politikov, ki si s prodajanjem volivcem všečnih parol, zagotavljajo delovna mesta in prihodke, hkrati pa uničujejo konkurenčnost, ukinjajo svobodni trg, zagotavljajo revščino. Skratka poskrbijo, da ne bi postali tehnološki višek. Interes nacije ni njihovo vodilo, visoko pozornost posvečajo nacionalnemu interesu.
P.s: Najprej sem mislil s plusom potrditi vaš komentar, ker je logičen in všečen. Nato sem napisal ta komentar. Morda nisva daleč narazen.
... čuj, malo si pozabil, da lahko podjetnik na trgu tekmuje šele takrat, ko mu država s pravno regulacijo trg najprej omogoči, potem mu z infrastrukturo omogoči, da svojo silno pamet (= izdelke in storitve) na trg pripelje in jo tam prodaja za denar, za katerega država garantira, da bo za njega lahko kasneje tudi kaj kupil ... alzo, čeprav se tebi zdi, da je trg na Zemljo padel direkt z Lune, se motiš, ker si niso ljudje že tisočletja nazaj države izmislili brezveze, ampak so si jo izmislili zato, ker s trgovanjem med sabo lažje živijo drug ob drugem ...
kzupanc sporočil: 8.034
[#2697666] 14.02.18 11:08 · odgovor na: sopranos (#2697641)
Odgovori   +    3
[sopranos]
Po drugi pa smo v tem času vseeno močno zaostali za Avstrijo, Nemčijo itd. In tega zaostanka ne moreš hitro ujeti. Če pa imaš bebave politike, kot jih imamo v Sloveniji, potem je pa to sploh težko.
No ja...predvsem bebave volilce (in tiste, ki ostajajo doma).
TadejK sporočil: 7.830
[#2697670] 14.02.18 11:48 · odgovor na: wesko (#2697648)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: TadejK 14.02.2018 12:06
[wesko]
Tudi zaključka v kontekstu vsebine članka najbolj ne razumem...kam naj bi sedaj sodil Piketty, v skupino "proevropskih« ali »protievropskih« ekonomistov. Po moje ne v eno ne v drugo, saj če si kritik obstoječe ureditve EU, še ni nujno, da si protievropski.
Ja, saj zato je pa oboje napisano v narekovajih - gre za vse bolj uveljavljeno, čeravno neobjektivno (zato narekovaji) terminologijo oziroma predalčkanje, da za »protievropskega« ali pa vsaj »evroskeptika« poetiketirajo vsakega, ki si upa izreči kakorkoli kritičnega glede veljavne ureditve EU, EK, EP, ECB, evrskega območja, evra kot asimptotično edine možne valute v EU ipd. Počasi bo za »protievropsko« razglašena že tudi vsaka kritika odločitev vodilnih evrokratov - Draghija, Junckerja itd.

Podobno je s »proevropskim« - da si razglašen za takega, moraš biti ne zgolj za Evropo kot okolje, ne zgolj za EU kot unijo, temveč za vse tesnejše povezovanje te EU, za obvezno uvedbo evra povsod po EU in podobno.

Skratka, ker je Piketty opozoril na določena neskladja v EU (in pri tem precej spinal, ni treba verjeti meni, preberite njegov tekst, link je v kolumni), je pač v tem kontekstu »protievropski«. Tako kot Varoufakis, Vaclav Klaus, Marine Le Pen itd, čeprav dvomim, da ima kdorkoli od njih karkoli proti Evropi.

In ker se je Darvas odzval s streljanjem vsevprek, tudi precej emocionalno (kaj pa je drugega stavek "Well, if the Czechs have such adverse views of foreign companies then why do they try to attract them with as much state aid as possible?"), pa tudi izrecno zapisal, da je njegov "strong view", da bi srednjeevropske države brez članstva v EU rasle počasneje, je seveda »proevropski«. Seveda pa je, tudi brez narekovajev, tudi pro-EU in pro-evrski, saj Darvas prejema plačo v Brueglu, kjer, med drugim, "Bruegel’s membership includes EU Member State governments" in "Bruegel’s Chairman of the Board is Jean-Claude Trichet" ...
BlueOcean sporočil: 127
[#2697946] 16.02.18 09:12
Odgovori   +    4
Žal sem članek prebral šele danes. prebral sem tudi komentarje in opazil, da nihče ni komentiral, da je približno enako kot Piketty trdil že pred kakimi osmimi leti (nisem šel gledat točnih datumov) prof.Mencinger. In so ga takrat najmočnejši neoliberalci močno napadli in "izbrisali". Hvala Kotniku za ta zanimivi članek.
Seveda pa se takoj oglasijo antikomunisti, ki na vsak način skušajo komunizem okriviti (v ameriškem stilu) za vse težave tega sveta, tudi v Sloveniji. Največkrat tisti, ki ga niso doživeli. Ampak, kakorkoli bodo gledali in če bodo vsaj malo pošteni, bodo ugotovili, da so bila leta od 1945-1990 za Slovenijo večinoma zelo ugodna. verjetno res tudi na račun osebnega standarda nekaterih, je razvila visok družbeni standard, ki je alfa in omega razvitih gospodarstev (recimo nordijskega tipa), česar prej niti v sanjah ni imela. To, da je še bolj zaostala za Avstrijo, je čista laž. Je pač od vselej zaostajala. Ta, družbeni standard in kultura samoupravljanja (ki je bila pri nas visoka in velikokrat ne samo formalna), sta bili odlični podlagi za osamosvojitev in sedanji napredek. Brez tega bi bilo zelo težko - samo poglejmo si bližnji del Italije in Koroško. Ampak, ja, pojdimo skupaj naprej! Nikoli ne bomo veliki, zato izkoriščajmo svojo majhnost in pamet!

Strani: 1