Strani: 1

0430ABAKU sporočil: 2.238
[#3083445] 14:47
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: 0430ABAKU 02.06.2026 14:48
Odpravila bom vse omejitve in prepovedi, ki niso razumne in jih EU ne zahteva
Evo opcije. Ko sem bil študent, sem si avtomobil naredil sam iz več različnih modelov in proizvajalcev vozil. Nekaj stvari je bilo celo čisto moj prototip. V tistih časih je to šlo (sivo območje). Danes pri nas niti slučajno, saj smo pri prevzemu zakonodaje iz EU izpustili drugi del direktive, ki omogoča maloserijske in unikatne avtomobile.

Nemčija to ima. Posamična odobritev vozila (Einzelbetriebserlaubnis - EBE). Gre za §21 StVZO (nemški zakon o cestnem prometu), ki ureja posamično odobritev unikatnih vozil ali vozil, sestavljenih doma (kit-cars).

Bo pri nas to omogočeno? Trenutne zelo restriktivne zakonodaje EU ne zahteva.
Ladjo, letalo in hišo si lahko človek zgradi sam, avtomobila pa ne.
1357 sporočil: 7.926
[#3083447] 15:10 · odgovor na: 0430ABAKU (#3083445)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: 1357 02.06.2026 15:12
[0430ABAKU]
> Odpravila bom vse omejitve in prepovedi, ki niso razumne in jih EU ne zahteva

Evo opcije. Ko sem bil študent, sem si avtomobil naredil sam iz več različnih modelov in proizvajalcev vozil. Nekaj stvari je bilo celo čisto moj prototip. V tistih časih je to šlo (sivo območje). Danes pri nas niti slučajno, saj smo pri prevzemu zakonodaje iz EU izpustili drugi del direktive, ki omogoča maloserijske in unikatne avtomobile.

Nemčija to ima. Posamična odobritev vozila (Einzelbetriebserlaubnis - EBE). Gre za §21 StVZO (nemški zakon o cestnem prometu), ki ureja posamično odobritev unikatnih vozil ali vozil, sestavljenih doma (kit-cars).

Bo pri nas to omogočeno? Trenutne zelo restriktivne zakonodaje EU ne zahteva.
Ladjo, letalo in hišo si lahko človek zgradi sam, avtomobila pa ne.
Tudi avto se da samo je potrebno opraviti homologacijski postopek, ki je nekaj podobnega kot bi pri gradnji hiše združil gradbeno in uporabno dovoljenje.

Strani: 1

vm-kiva