Strani: 1

slovenecnb1 sporočil: 6.560
[#3079084] 08.03.26 13:28
Odgovori   +    0
Tole bo štala k je skoraj vse v kriptu .....
0531Zavar sporočil: 2.582
[#3079087] 08.03.26 15:06
Odgovori   +    1
Zasebni dolg je tempirana bomba
Najmanj to, oziroma niti tempirana več, oziroma tempomat se je iztekel in sedaj je to samo bolj kot ne bomba :)

Namreč nismo več v času mafijske tranzicije, ne moreš folku lomiti prste , da izplačajo neumno vzete dolgove.. ali pač ?

Poznam primer, ko se je tip zadolžil in zasral svoj finančni položaj do konca, ogrozil familijo in sebe, bojda se je hotel vreči iz večnadstropne zgradbe, sedaj pa je bojda v predčasni penziji
(ne vem ali je izginil iz radarja izterjevalcev, ali se je samo pritajil).
Endimion sporočil: 11.187
[#3079093] 08.03.26 16:41 · odgovor na: 0531Zavar (#3079087)
Odgovori   +    1
Dodatno:

A je še kdo za kapitalske penzije?

Varčuješ xy let. Nakar nekje v svetu na Wall Street-u rata nek cicifuj, in posledično ti do svojih prihrankov ne moreš?

Ker, če prav berem, je sklad sam ustavil dvige. Tebi vlagatelju, je prepovedal svoj denar, oz premoženje, ven vzeti. Bo, ko bo, in kokr bo pač takrat vredno.

Meni je to surealno.
0531Zavar sporočil: 2.582
[#3079096] 08.03.26 17:29 · odgovor na: Endimion (#3079093)
Odgovori   +    2
[Endimion]
Dodatno:

Varčuješ xy let. Nakar nekje v svetu na Wall Street-u rata nek cicifuj, in posledično ti do svojih prihrankov ne moreš?

Ker, če prav berem, je sklad sam ustavil dvige. Tebi vlagatelju, je prepovedal svoj denar, oz premoženje, ven vzeti. Bo, ko bo, in kokr bo pač takrat vredno.

Meni je to surealno.
Ne, to sploh ni surrealno.
Namreč edino kar ti garantira izplačio so državni pokojninski skladi in bančni depoziti do 100K.
Vse ostalo kar je na trgu, pomeni da si si za svojo naložbo odgovoren sam.
To je reality in nič več kot manj :)
crt sporočil: 28.707
[#3079097] 08.03.26 17:49 · odgovor na: Endimion (#3079093)
Odgovori   +    1
[Endimion]
Ker, če prav berem, je sklad sam ustavil dvige. Tebi vlagatelju, je prepovedal svoj denar, oz premoženje, ven vzeti. Bo, ko bo, in kokr bo pač takrat vredno. Meni je to surealno.
ni nadrealisticno, ce je bilo zapisano v "navodilu za uporabo", da je mozno. dalec od tega, da bi bil prvi primer.

vec nadrealizma je verjetno v vrednotenjih :)
odvisnik sporočil: 4.058
[#3079098] 08.03.26 17:53 · odgovor na: Endimion (#3079093)
Odgovori   +    1
[Endimion]
Dodatno:

Meni je to surealno.

To ni nic sureealno.
Ce preberes so imeli to vlagatelji zapisano v prospektu sklada.
Gre se bolj za zascito sredstev.
Ce prodajas ker moras in ni kupcev, bos pac prodal zelo poceni.

Vlagali so v nek dolg, ta ima vedno nominalno vrednost, dokler izdajatelj placuje obveznosti.
Na trgu so seveda drugacne cene, kot nominalna vrednost tega dolga.

Blacrock je zgolj upravitelj tega sklada.
Zakaj so ljudje tja vlagali, je pa verjetno dosti razlicnih razlogov.
Po mojem tisti, ki so vlagali tja niso ravno revezi oz vecina njih ni ;).

Dejstvo je da zivimo precej dobro in se ne zavedamo, da je to precej surrealno tako zgodovinsko kot geografsko.
Kot je izjava onga gospodica iz dubaja, da je 38 ur jedel le sendvice .;).

Obtem da je veliko ljudi v tem trenutku po svetu lacnih.
To je surrealno.
Da nas bolj zanima, kako bi imeli sami potico medtem ko nekateri se za riz nimajo.

To ne leti na izjavo, ampak na celotni bogat del sveta.
Endimion sporočil: 11.187
[#3079099] 08.03.26 18:11 · odgovor na: crt (#3079097)
Odgovori   +    1
Alo brate.

Meni je to jasno.

Ampak dat zdaj povprečnemu Jožetu in Majdi v roke izbiro, naj si sama šparata preko tega za penzijo, je precej simpatična vaja, v smislu "ja tega nam ni pa nihče povedal"
odvisnik sporočil: 4.058
[#3079100] 08.03.26 18:53 · odgovor na: Endimion (#3079099)
Odgovori   +    0
[Endimion]
Alo brate.

Meni je to jasno.

Ampak dat zdaj povprečnemu Jožetu in Majdi v roke izbiro, naj si sama šparata preko tega za penzijo, je precej simpatična vaja, v smislu "ja tega nam ni pa nihče povedal"
Povprecni john tudi tam ne spara v takih zadevah.
In seveda nategi se dogajajo tudi tam, sam resuje jih sodisce ne drzava ;).
crt sporočil: 28.707
[#3079103] 08.03.26 20:01 · odgovor na: Endimion (#3079099)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: crt 08.03.2026 20:05
ce se joze in majda namesto tega zanasata na "medgeneracijsko solidarnost" v razmerah stare demografske slike, se v bistvu zanasata na to, da bo drzava v prihodnje vedno bolj jemala drugim, da bi dajala njima, in/ali printala. ker tega drugega ne more, toliko bolj prvo. to ni ravno nerizicna pozicija. (ceprav kratkorocno predvsem za druge :)

nikakor ni moj point, da financne nalozbe niso rizicne in/ali da ni rizika agenta.

vsekakor je moj point, da je napacno avtomaticno privzeti, da potem se jih pa ne gremo in bo ziher vse ok. (in riziko agenta je pri ne-trzni varianti kvecjemu vecji, ker je monopolist.)
FIN-544124 sporočil: 6.035
[#3079106] 08.03.26 21:22
Odgovori   +    0
Pohlep je korenina vsega zla.

V razne stvari vlagajo premožni.

Siromak nima kaj vložiti.

Zato pa je vseeno bolje denar na banki ali v "štunfi".
1357 sporočil: 7.681
[#3079111] 08.03.26 22:21 · odgovor na: Endimion (#3079093)
Odgovori   +    0
Vsi tovrstni skladi so tako imenovani hedge, visoko rizični. In s tem dejstvom so vlagatelji seznanjeni vnaprej tako v prospektih teh skladov kot tudi pri višini donosov, ki so v dobrih časih abnormalno visoki za sklade, v slabih časih pa se ti skladi bojujejo za golo preživetje.
Pokojninski skladi imajo drugačne omejitve, praktično noe morejo imeti v lasti ali trgovati z rizičnimi finančnimi instrumenti.

Strani: 1

vm-qetesh