3 min
Pozor! Če olajšave za VDČ ne uveljavljate elektronsko, imate čas samo še jutri
7 min
Potrebujete vodjo kibernetske varnosti, pa ga ne morete dobiti? Tu je rešitev. (Oglas)
29 min
Finančna zvezda: kako se zaščititi v digitalnem svetu
30 min
WEF: Narava in podnebje največji dolgoročni tveganji za globalno rast
54 min
GRAF V oblaku lani več kot polovica podjetij v EU - kako se primerja Slovenija.
1 ura
Eli Lilly za letos pričakuje za četrtino večjo prodajo v primerjavi z lani
1 ura
Žena po novem zasluži več kot jaz. Kako spremeniva olajšavo za otroke?
2 uri
Tri velike sončnice v načrtu razvojnih programov: Zlatoličje, Kanalski Vrh, Pobrežje
2 uri
Novartis lani povečal dobiček in okrepil dobičkovnost
2 uri
Venezuela sporoča Kitajski: ZDA nam ne bodo narekovale cen nafte
2 uri
Reuters: Kitajska načrtuje terminsko trgovanje za plin v juanih - za izziv prevladi dolarja
2 uri
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
3 ure
Hitra ocena: evrska inflacija je januarja močno upadla - na 1,7 odstotka
3 ure
Je čas za zamenjavo službe?
4 ure
Rezultati UBS presegli pričakovanja, banka napoveduje zajeten odkup delnic
4 ure
Ljubljanska borza: delnice večinoma navzgor
4 ure
Airbnb pod drobnogledom: Hrvaška uvaja obvezno registracijo vseh apartmajev
4 ure
Šef prosi za potrpljenje, jaz pa ga izgubljam: delnica Novo Nordiska -18% 1
4 ure
Brezplačno gretje? V Dewesoftu so razvili sistem ogrevanja na uskladiščeno toploto poletja 4
5 ur
Dnevnik: Hranilnico Lon kupuje armenska Inecobank

Strani: 1

igor7 sporočil: 38
[#3077081] 07:15
Odgovori   +    22
Res me zanima in sprašujem avtorja tega članka, kako imajo moderni "SUV", "cross" in ostali kvazi športni terenci boljši okoljski odtis pri porabi bencina okoli 8 litrov kot bencinski in dizelski mali družinski avtomobili, karavani, enoprostorci, ki so bili na trgu še pred 10 leti z recimo 1,6 dizelskim agregatom in porabo 5 litrov? To preprosto ne gre skupaj in nekdo zavaja.
leben1 sporočil: 709
[#3077084] 08:17
Odgovori   +    9
Zelene agende združene z državnimi odločevalci in sindikati po EU bodo vseeno kljub ekonomskim in gospodarskim razlogom kot slepec nadaljevale z lovljenjem svojih ciljev, pa čeprav bodo s tem uničili gospodarstvo in raven naših že pridobljenih standardov življenja. Mi bomo ostali na tem kar deluje dokler bo šlo, pa bomo videli kaj se bo izcimilo nazadnje, kdo bo prej popustil. Pohvala pa za izbiro teme članka, z več javnega realizma bo nazadnje vendarle kaj zaleglo skupaj z ekonomijo za prilagoditev kurza.
gpor sporočil: 1
[#3077085] 08:23 · odgovor na: igor7 (#3077081)
Odgovori   +    2
Igor: Zaradi raznih filtrov in cenejših okolju prijaznih materialov (ki se navadno izrabijo prej, jih napadejo glodalci)
igor7 sporočil: 38
[#3077087] 09:41 · odgovor na: gpor (#3077085)
Odgovori   +    1
Sprašujem ker moj 10 let star 1.6 TDI porabi max 5 litrčkov, je EURO 6 in ima 99g CO2 odtisa...kje je sedaj "catch" s temi novimi eko športnimi terenci z vsaj 30 % večjo porabo?!
milos9 sporočil: 1.078
[#3077089] 10:01 · odgovor na: igor7 (#3077081)
Odgovori   +    1
[igor7]
Res me zanima in sprašujem avtorja tega članka, kako imajo moderni "SUV", "cross" in ostali kvazi športni terenci boljši okoljski odtis pri porabi bencina okoli 8 litrov kot bencinski in dizelski mali družinski avtomobili, karavani, enoprostorci, ki so bili na trgu še pred 10 leti z recimo 1,6 dizelskim agregatom in porabo 5 litrov? To preprosto ne gre skupaj in nekdo zavaja.
Imate prav, v praksi ga nimajo.
OgnjenAnto sporočil: 594
[#3077095] 10:53 · odgovor na: leben1 (#3077084)
Odgovori   +    6
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 04.02.2026 10:54
[leben1]
Zelene agende združene z državnimi odločevalci in sindikati po EU bodo vseeno kljub ekonomskim in gospodarskim razlogom kot slepec nadaljevale z lovljenjem svojih ciljev, pa čeprav bodo s tem uničili gospodarstvo in raven naših že pridobljenih standardov življenja. Mi bomo ostali na tem kar deluje dokler bo šlo, pa bomo videli kaj se bo izcimilo nazadnje, kdo bo prej popustil. Pohvala pa za izbiro teme članka, z več javnega realizma bo nazadnje vendarle kaj zaleglo skupaj z ekonomijo za prilagoditev kurza.
Ni zelene agende pri avto industiji. Je pa greenwashing.

Prehod na krave od avtov, aka kvazi terenci, z 30% višjo porabo in stroški, je čista slika greenwashinga.
Razni filtri in hibridni pogoni so tam za greenwashing. In ne morejo rešiti povišane energetske potratnosti.
EU in lokalni regulatorni organi pa samo gledajo stran.

Pa krave od električnih avtov z porabami nad 25 kWh/100 km gredo v isto smer.

Osnove v fiziki in energetiki so enostavne, spodbujati je potrebno zadeve, ki so v osnovi energetsko učinkovite.
Ker če niso, tudi dodatno nalepljen high tech greenwashing tega ne reši.
Isto kot v staro bajto z energetsko porabo 1 MWh na m2 letno, brez izolacije, ruknit toplotno črpalko. Šminka na grdega pujsa.
SEBASTIJAN007 sporočil: 15
[#3077105] 12:08 · odgovor na: igor7 (#3077081)
Odgovori   +    1
čas vnosa: 08:55
Res je kar si napisal. Jaz vozim 10 let starega suva DCI 4x4 diesel. V lanskem letu, sem začel razmišljati o novem avtomobilu. Katerega koli testnega hibirida ssem imel na testu je bila poraba 1.5 do 2.0 litra večja kot na obstoječem avtomobilu. Na koncu sem ugotovil, da je najbolj modro voziti še sedanjega nekaj let in počakati, da se ta zelena norija umiri.
velikipok sporočil: 1.563
[#3077109] 12:23 · odgovor na: SEBASTIJAN007 (#3077105)
Odgovori   +    0
Problem je, da boš čakal vsaj še nekaj let...

Strani: 1