Strani: 1

XDONA1 sporočil: 1.716
[#3070765] 13:48
Odgovori   +    10
"V proračunu je ali pa ni dovolj denarja, proračun je kompleksna stvar."

Eureka! Bravo majstori, dovolj povedano.
Toliko kompleksna, da si pač izposodiš, če denarja ni. Ni ga pa že od zdavnaj, le da se tega oni ne zavedajo. A jim ni za zameriti, ker pravi podjetniki niso pač bili nikoli.
FIN-544124 sporočil: 5.190
[#3070766] 13:49
Odgovori   +    5
Ajajajaj, spet jokcanje kapitalistov.

Ta božičnica je tako čez palec 3 everčke na delovni dan skozi leto.

Manj znani serviserji in drugi obrtniki imajo uro po 40 EUR.

Če dnevno ne ostane še 3 everčke za božičnico , naj zaprejo.

In še mimogrede za tiste, ki godrnjajo, da bo javni sektro dobil božičnico.

Zelo, zelo veliko tega denarja od božičnice se bo takoj ali v nekaj dneh prelilo v gospodarstvo.

Očitno se industrijalci bojijo, da bo kakšna jahta manj ali statusni simbol avtomobilček.
bo.slavic sporočil: 23
[#3070767] 13:50
Odgovori   +    10
Smo lahko samo tiho in sledimo vsem potezam vlade. Bravo.

Moje mnenje je, da ima te vlada možgane v nekem drugem, preteklem sistemu, ali pa bi si želeli tak sistem danes.
In ravno danes, sem delal plan za november in december.
FIN-205757 sporočil: 158
[#3070770] 13:56 · odgovor na: FIN-544124 (#3070766)
Odgovori   +    4
OMG
[#3070771] 13:58
Odgovori   +    4
Hmmmmm, plebejci si ne zaslužijo, da sonce po njih sije.

Problem je božičnica za delovne ljudi v Sloveniji !!!

Očitno pa NI problem, da bo vlada dala milijone Ameriki, da se bo Zelenski šel ognjemet.

In spet bodo s topovi streljali na muho.

Ubogi plebejci.
bo.slavic sporočil: 23
[#3070772] 13:58 · odgovor na: FIN-544124 (#3070766)
Odgovori   +    11
saj se ne gre za božučnico, ni problem v tem. Ampak v ljudeh na vladi, kateri se gredo nekih ukrepov, beri ukazov... malo to spominja na neke druge čase ali pa neke druge države.
Itak, da si zaposleni zasluži dostojno plačo, seveda za dostojno opravljeno delo. Pa seveda nagrado. Jaz nimam s te mo problemov
Tu ti dam prav, kateri pa to izkorišča, da ima zaposlene na minimalcu, sam pa se bogati. Na take pa bi se moral trg spraviti sam. Ne več kupovati od njih, kjer se to da. Jaz sem npr. tako osebno naredil pri enem izmed trgovcev, v njihovo trgovino več ne grem. SIcer sem verjento posameznik, ampak, glej, če bi jih to več naredilo, obstajajo drugi trgovci, drugi ponudniki.

Glede tega pa kot praviš, da se bo ta denar iz božičnice prevalil nazaj v potrošnjo. Ni temu tako, predvsem v Sloveniji ne, del ja. Sicer pa ne velja več tista makroekonomska teorija, dajmo denar (država), da dvignemo potrošnjo (gospodinjstva). Pokoronski ukrepi so dobre pokazatelj realnosti.
Pa če še malo filozofiram, vedi, da se bo ta božičnica, beri dvig plače, hitro poznal v dvigu cen storitev, izdelkov... spet smo pri teoriji, ampak ta je realna, inflacijska spirala. Spet bodo sindikati zahtevali naseldnje leto višje plače.... in tak dalje.
MatevzGroboljsek sporočil: 376
[#3070775] 14:15
Odgovori   +    3
Na RTVju je objavljen članek s podatkom, da finančno ministrstvo ta strošek za javne uslužbence ocenjuje na 372mio€.

372mio€/639€=582.159 javnih uslužbencev

Ali so te številke prave?
David.moha sporočil: 2
[#3070776] 14:15
Odgovori   +    0
To sporočilo je izbrisal avtor (16.10.2025 14:16)
David.moha sporočil: 2
[#3070777] 14:17
Odgovori   +    5
Dokler bomo podjetniki jamrali in ne prestavili sedežev podjetij v tujino bo pač tako.
Kaj pa bodo si mislijo, šli? Ne bodo...in mi ostajamo.
Nekateri pa tiho brez pompa odhajajo.
Masovni eksodus je edini način sporazumevanja s tovrstnimi ultimati in iz danes na jutri.
crt sporočil: 28.415
[#3070778] 14:20 · odgovor na: MatevzGroboljsek (#3070775)
Odgovori   +    6
ta stevilka o javnih usluzbencih se sicer ne slisi smiselno, je pa pol mio upokojencev, ki tudi cakajo darilo...
MatevzGroboljsek sporočil: 376
[#3070779] 14:24 · odgovor na: crt (#3070778)
Odgovori   +    3
[]
ta stevilka o javnih usluzbencih se sicer ne slisi smiselno, je pa pol mio upokojencev, ki tudi cakajo darilo...
Hmm, hvala.
Na Financah piše pod naslovom "Višina božičnice bo 639 evrov za vsakega zaposlenega".

Vsi vemo, da je to predvolilno darilo, a izplačevati božičnico upokojencem je isto kot jim izplačevati regres.
crt sporočil: 28.415
[#3070780] 14:28 · odgovor na: MatevzGroboljsek (#3070779)
Odgovori   +    0
mislim, da se ni bilo receno, koliko naj bi dobili upokojenci, ampak brez skrbi, ziher bo povedano :)
Tas sporočil: 518
[#3070781] 14:38 · odgovor na: MatevzGroboljsek (#3070775)
Odgovori   +    0
takole imajo: Po izračunih ministrstva bo sicer skupni strošek izplačil za javne uslužbence znašal 118 milijonov evrov, če bi upoštevali še širši dolgoročni izpad javnofinančnih prihodkov (izpad dohodnine, davka od dobička pravnih oseb in prispevkov za socialno varnost v javnem in zasebnem sektorju), pa bi to skupaj znašalo 372 milijonov evrov.
StajercvLJ sporočil: 458
[#3070783] 14:55
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: StajercvLJ 16.10.2025 14:56
Ja, super, no. Hkrati na Financah poleg tega kar trije negativni prispevki - kako nemška industrija izgublja vero v prihodnost in kako je pri nas manj delovno aktivnih in padec izvoza/uvoza v EU. Da ne omenjam še marsičesa negativnega iz tujih medijiev in sploh slovenske javno-finančne situacije in vseh drugih nakopičenih problemov. Za piko na i pa še vrli minister s svojimi izjavami ala v proračunu je ali ni dovolj denarja.
Mi res živimo v nekem vzporednem svetu. Vsaj trenutno, ker realnost bo slej ko prej prišla. Takrat bo pa treba marsikaj sanirat in bo hudo.
StajercvLJ sporočil: 458
[#3070784] 14:58 · odgovor na: XDONA1 (#3070765)
Odgovori   +    2
[XDONA1]
"V proračunu je ali pa ni dovolj denarja, proračun je kompleksna stvar."

Eureka! Bravo majstori, dovolj povedano.
Toliko kompleksna, da si pač izposodiš, če denarja ni. Ni ga pa že od zdavnaj, le da se tega oni ne zavedajo. A jim ni za zameriti, ker pravi podjetniki niso pač bili nikoli.
Se strinjam s tvojim komentarjem, razen zadnjim stavkom, da jim ni za zameriti. Jim je za zameriti, res niso bili pravi podjetniki, ampak ne glede na to bi se morali odgovorno obnašati in si vsaj nastaviti sposobne ljudi okoli sebe, ki bi take nebuloze preprečevali. Konec koncev se dela slabo državi in njenim državljanom
trocki sporočil: 1.891
[#3070787] 15:14 · odgovor na: bo.slavic (#3070767)
Odgovori   +    0
[bo.slavic]
In ravno danes, sem delal plan za november in december.
Pa si božičnico vplaniral? Bi jo moral, saj vsaj že en mesec veš, da jo boš moral ;)
Upam, da tvojega planiranja ni zmotila novica, da lahko plačaš le 160€ božičnice, če si ne izplačaš nagrade.
XINTE23 sporočil: 1
[#3070788] 15:28
Odgovori   +    5
Makroekonomski razlogi so za vlado nepomembni. Vnos negotovosti v gospodarstvo stalnica, nepredvidljivo poslovno okolje naša realnost. Za konec pa še vrhunska uravnilovka vredna drugačnega gospodarskega sistema. Čestitam predsedniku vlade in finančnemu ministru na dosežku brez primere.
FIskalnaFinta2 sporočil: 525
[#3070790] 15:42
Odgovori   +    2
Za polovicni delovni cas velja enaka vrednost?
[#3070793] 15:53 · odgovor na: trocki (#3070787)
Odgovori   +    5
[trocki]
> [bo.slavic]
> In ravno danes, sem delal plan za november in december.

Pa si božičnico vplaniral? Bi jo moral, saj vsaj že en mesec veš, da jo boš moral ;)
Upam, da tvojega planiranja ni zmotila novica, da lahko plačaš le 160€ božičnice, če si ne izplačaš nagrade.
Res argumentirano razmišljanje..... pa potem dajmo še uzakoniti obvezne nagrade za vse zaposlene, tam nekje med božičnico in regresom. Da si bodo lahko privoščili pomladno potovanje v tople kraje.
Neglede na to, ali je nekdo že leto in več na bolniški, ne glede na to, da kot delavec ni vzor drugim, pač, vsi enaki, vsi enakopravni.
trocki sporočil: 1.891
[#3070798] 16:12 · odgovor na: XDONA1 (#3070793)
Odgovori   +    1
Nisem trdil, da je treba božičnico uzakonit, le to, da je vedel že pred enim mesecem, da jo bo moral izplačati.

Kar se pa obvezne božičnice tiče. zaradi mene mi je vseeno, jaz jo itak dobim vsako leto v višini povprečne plače pa še malo. Mi je pa všeč, da jo bodo zdaj dobili tudi drugi ;)
[#3070801] 16:38 · odgovor na: David.moha (#3070777)
Odgovori   +    1
[David.moha]
Dokler bomo podjetniki jamrali in ne prestavili sedežev podjetij v tujino bo pač tako.
Kaj pa bodo si mislijo, šli? Ne bodo...in mi ostajamo.
Nekateri pa tiho brez pompa odhajajo.
Masovni eksodus je edini način sporazumevanja s tovrstnimi ultimati in iz danes na jutri.
Hmmmm, ne vem kaj še čakajo ?

Takoj vsi na Ciper.
BigBrother13 sporočil: 103
[#3070805] 17:36 · odgovor na: XDONA1 (#3070765)
Odgovori   +    1
Če že gre tako dobro javni blagajni in so hoteli naredit uslugo vsem, bi znižali DDV nazaj na 20%, ker 22% stopnja je menda bila začasno,da prebrodimo krizo. Ziher bi malo spodbudilo potrošnjo, povprečni potrošnik bi imel enih 50€ eur koristi na mesec (600€ na leto), korist bi imeli vsi od študentov do penzionistov, in ne bi zniževali konkurenčnosti gospodarstvu ampak bi jo krepili
[#3070807] 18:03 · odgovor na: trocki (#3070798)
Odgovori   +    0
[trocki]
Nisem trdil, da je treba božičnico uzakonit, le to, da je vedel že pred enim mesecem, da jo bo moral izplačati.

Kar se pa obvezne božičnice tiče. zaradi mene mi je vseeno, jaz jo itak dobim vsako leto v višini povprečne plače pa še malo. Mi je pa všeč, da jo bodo zdaj dobili tudi drugi ;)
Jaz sem pa pa bil optimist, da tako nora ideja v tako kratkem času ne bo zaživela. Pa očitno neumnost teh na oblasti nima meja.

Lepo, da ti je všeč. Meni je tudi všeč, če se lastnik ali direktor odloči, da nagradi zaslužne zaposlene, manj pa mi je všeč, da se nagrajuje vsevprek in to še obvezno.

Strani: 1