Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Žajfnica o obvezni božičnici. Česa se bojita Golob in Svoboda?
Strani: 1
sporočil: 8.831
Zadnja sprememba: FIN-379669 22.09.2025 12:27
V Sloveniji je narobe to, da javni sektor diktira pogoje dela
zasebnemu... oz. vsaj ves čas želi to početi.Narobe svet je, ko celo sindikati javnega sektorja narekujejo sindikatom zasebnega sektorja in Vladi, kako je treba obdavčiti ali izmolsti zasebni sektor.
To se sedaj dogaja, Golob je na višku osebne ekstaze in govori o zadevah brez tehtnega premisleka, hote ali nehote piha na dušo javnemu sektorju (svoji želeni volilni bazi - v bistvu si jo vse stranke želijo...). Tudi o tem, da je bil dolga leta podjetnik, a v resnici direktor monopolnega državnega ekskluzivnega podjetja... bivša žena pa aka podjetnica s poslovanjem s to državno firmo.
Golob bi moral najprej vprašati umne o mnenju, ne pa da kar skoči pred javnost in pove, da bo tako delal in predlagal... potem pa drugi za njim popravljajo napako.
Tako se ne dela in tako nikoli ni delal Drnovšek, ki naj bi mu bil vzgled. Žal, le retorično vzgled, ker dejansko je med njima 2 svetlobni leti razlike v načinu dela in razmišljanja.
sporočil: 28.355
Zadnja sprememba: crt 22.09.2025 12:13
Poskušajmo razčleniti, kaj je Goloba gnalo, da razmišlja o čem takem, in kaj bi vlada namesto tega v resnici lahko naredila dobrega v smeri razbremenitve plač.kaj le - bozicnica za js in za upokojence pomeni darilo lepemu kosu populacije neposredno pred volitvami. izvede se iz proracuna, torej iz sredstev, zaupanih vladi in stane cca 0,3% bdp v prvem letu, kasneje vec (ali o tom potom). to bi bil v bistvu lahko zanimiv case za protikorupcijsko komisijo, ce ne bi njenemu predsedniku taista vlada povisala place za 76% .
podjetja so tu na tapeti samo zato, da se ta poteza maskira v splosnost in "pravicnost" - ker je nepravicno, da nagrado za poslovno uspesnost izplacajo samo tisti, ki so... eee... poslovno uspesni.
s stalisca predlagatelja je popolnoma vseeno, koliko to podjetja boli ali pa ne, ker sploh ne gre zanje. posledice za volitve so veliko bolj neposredne in takojsnje kot za gospodarstvo. poleg tega v dolgorocnem druzbenem planu gospodarstva sploh ni, vsi v js :P
sporočil: 8
Božičnica, ne. Nagrada za poslovno uspešnost, DA. Popolnoma davčno
razbremenjena in neobvezna (tisti, ki zmorejo). Pa javni sektor
tudi, ampak samo 20% zaposlenih. Pa naj najdejo taprave.
sporočil: 8.831
Zadnja sprememba: FIN-379669 22.09.2025 12:37
Naj se kliče božičnica, 13. ali 14. plača, poročnica ali
mesečnica... država pove, kolikšna njena višina je neobdavčena ali
deloma obdavčena... seveda je neobvezna; vse ostalo je stvar
delodajalca in delavca. Trg tu deluje.Kar se tiče javnega sektorja, tu pa naj se javni sindikati dogovarjajo z Vlado, vendar tle trg ne deluje, možne so le kravje kupčije in pihanja na dušo.
Finančno ministrstvo pa mora paziti, da se zaradi prevelikih odhodkov zaposlenim v JS ne dela prevelika JF luknja. Simple as that. Žal, to sedaj pred volitvami ta vlada dela. Vse za glasove, press.
sporočil: 1.843
Ampak saj ta obvezna božičnica bo vplivala v glavnem na javni
sektor. Mi ostali jo itak že dobivamo kot nagrado za delovno
uspešnost. Vsaj jaz jo dobim vsako leto pred božičem v višini
povprečne plače. Zato ji rečem božičnica.
sporočil: 6.375
[trocki]Sej v tem je keč ker boš dobil višjo od zakonsko določene neobdavčene ti bodo nabil nove dajatve z aviona se vidi kam pes taco moli...
Ampak saj ta obvezna božičnica bo vplivala v glavnem na javni sektor. Mi ostali jo itak že dobivamo kot nagrado za delovno uspešnost. Vsaj jaz jo dobim vsako leto pred božičem v višini povprečne plače. Zato ji rečem božičnica.
sporočil: 1.843
Aha, tega pa nisem vedel. Kot sem slišal, boda do višine minimalne
plače izvzeti prispevki in davki, do višine povprečne plače pa
davki, kot je zdaj pri nagradah za poslovno uspešnost.
Strani: 1