Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Muka, osebna za vnuka
Strani: 1
sporočil: 152
Zadnja sprememba: SofM 08.09.2025 15:35
Kaj nam ZKP ne narekuje, da moramo pri tem postopku imeti s sabo
rojstni list nekaj tednov starega otroka. Če je pa vsako tako
malenkost treba napisati, potem smo pa res daleč zabredli (smo tako
ali tako).Ja, lahko bi ob rojstvu vsak dobil osebno izkaznico avtomatsko, brez vloge. Pa bi verjetno tudi dobilo kako rdečo luč.
sporočil: 2.127
Najprej, v navodilih ne piše najosnovnejše – da moraš imeti s seboj rojstni list otroka.Zakaj sploh to? Rojstni list itak nima slike in teoretično lahko prineseš tujega.
Rojstni list je tudi uradni dokument, ki ga upravna enota lahko pridobi ali preveri pri sebi po uradni dolžnosti. Nekoč je bilo rečeno, da uradniki ne smejo več od strank zahtevati dokumentov, ki jih lahko sami pridobijo od svojih drugih služb.
Preveriti bi morali edino in predvsem istovetnost starša (z osebno ali podobnim), da ne gre za "ukradenega" otroka. Starš bi načeloma v vsakem primeru lahko zahteval osebno za svojega otroka. Tudi ne vidim, zakaj bi bil problem, če se strinja le en. Saj ne gre za neko destruktivno dejavnost s trajnimi posledicami.
To so spet ene birokratske fore, ki nimajo nič skupnega z življenjskimi potrebami.
sporočil: 11.021
Če starša ne bivata na istem naslovu, se vedno zahteva soglasje
drugega. Obstaja ne tako majhna verjetnost, da bo starš, ki oddaja
vlogo, na ta način pridobil potni list za otroka, in otroka
odpeljal. Nekaj takih primerov že imamo. Pogačarjevo nečakinjo,
skupaj z mamo, ki jo je odpeljala neznano kam, še vedno
iščejo.
Ko so moji otroci s šolo hodili v Istro, sva soglasja morala dajati oba starša (smo ločeni). Ravno tako sem moral dat obakrat soglasje, ko se je dalo delat osebne izkaznice in potne liste. Pa je moja ex, ki je te reči urejala na UE, trgovka za šalterjem, ne pa novinarka finančno poslovnega časnika.
Že ob tem, da je morala babi urejat pasoš za vnuka, mi smeh na usta riše. Ker otrok ima... Em mamo. Ta se mora s tem ukvarjat.
Ko so moji otroci s šolo hodili v Istro, sva soglasja morala dajati oba starša (smo ločeni). Ravno tako sem moral dat obakrat soglasje, ko se je dalo delat osebne izkaznice in potne liste. Pa je moja ex, ki je te reči urejala na UE, trgovka za šalterjem, ne pa novinarka finančno poslovnega časnika.
Že ob tem, da je morala babi urejat pasoš za vnuka, mi smeh na usta riše. Ker otrok ima... Em mamo. Ta se mora s tem ukvarjat.
sporočil: 152
[Endimion]Bravo. Mogoče zaradi verodostojnosti članka.
sporočil: 6.356
Sploh ne razumete poante ključ problema je da sploh prideš do
birokrata.....z digitalizacijo bi moral avtomatično dobiti termin
in uro kot v zdravstvu al pa upravno napotnuco kot v Nemčiji pa kje
živimo da jih 20 čaka idiotizem popolnoma neorganizirani za urgence
se pa opredeli en telefon ki velja za celo slo da usklajuje termine
sporočil: 2.127
[Endimion]Take stvari se načeloma ne bi smelo reševati na UE z izdajo osebne izkaznice.
Če starša ne bivata na istem naslovu, se vedno zahteva soglasje drugega. Obstaja ne tako majhna verjetnost, da bo starš, ki oddaja vlogo, na ta način pridobil potni list za otroka, in otroka odpeljal. Nekaj takih primerov že imamo. Pogačarjevo nečakinjo, skupaj z mamo, ki jo je odpeljala neznano kam, še vedno iščejo.
Vzemimo analogijo z ZDA, kot bi tudi mi radi bili nekakšno svobodno prehodno ozemlje Evropske unije.
V ZDA te nihče ne bo nič vprašal, če odpelješ del družine iz Kalifornije v Teksas. Niti ustavil te ne bo nikjer nihče. Ali pa nekdaj v Jugi iz Slovenije v Bosno.
Osebna izkaznica pa je v EU načeloma potrebna za prehajanje notranjih meja (in nekaterih zunanjih s sporazumom).
Se pravi, brez potnega lista ne more starš odpeljati otroka v Indijo. Če ga odpelje v drugi del unije, pa je to stvar za represicne organe in pravosodje in ne za birokrate na UE s pogojevanjem osebne. Ali pa je tole nekakšno enotno območje z napako? Kar itak prevečkrat opažamo.
Že ob tem, da je morala babi urejat pasoš za vnuka, mi smeh na usta riše. Ker otrok ima... Em mamo. Ta se mora s tem ukvarjat.Članek je nedosleden. Najprej osebna za vnuka. Naprej pa ...
Besedilo opisuje situacijo, kot bi vlogo podajala mati, saj problematizira le drugega starša (očeta). Nikjer nič ne piše o prvem staršu (ki bi dejansko moral biti problem). Vsekakor dokument mora zahtevati na nek način ali oseba zase (danes ni potrebe, da je to z osebno prisotnostjo) ali njegov zakoniti zastopnik in ne neka babica ali sosed.
sporočil: 2.887
Lepa zgodba o ljudeh.
Pravila pa so, ker jih želimo ljudje.
In kar je bistveno, uradniki so zivljenski in ti in stranke smo država.
To je tisto, kar je pomembno.
Priporočam se še za kako birokratsko dogodivščino iz tujine kamor mlada družina potuje :).
Drugače pa, vsaj zame, meni je zgodba pozitivna.
Sploh glede na to kako ljudje volimo ;).
Pravila pa so, ker jih želimo ljudje.
In kar je bistveno, uradniki so zivljenski in ti in stranke smo država.
To je tisto, kar je pomembno.
Priporočam se še za kako birokratsko dogodivščino iz tujine kamor mlada družina potuje :).
Drugače pa, vsaj zame, meni je zgodba pozitivna.
Sploh glede na to kako ljudje volimo ;).
Strani: 1