Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Predlagane novosti za poročanje najemnih poslov: kaj prinašajo in za koga
Strani: 1
sporočil: 346
Zadnja sprememba: MatevzGroboljsek 30.07.2025 16:47
To je to, sploh ni problem premalo nadzora na terenu ali
ozaveščanja najemnikov, da prijavijo lastnike, kateri zahtevajo
plačilo dela najemnine na roke ali ne želijo sklenit pogodbe; vse
bo rešilo več administracije za najemodajalce, ki že sedaj to počno
legalno, to rabimo.
sporočil: 72
Oddajam stanovanje, poročam davčno napoved 1x letno in ponižno
plačam davek. Najemnik ima na naslovu stalno bivališče.
Veseli me, da me bodo lovili še z administrativnim porocanjem in zihr bodo našli kako podpičje, da me bodo dodatno kaznovali.
Na vsak način iščejo način kriminalizacije oddajanja stanovanj in način nacionalizacije.
Zlati stari časi žlahtnega komunizma.
Nekateri smo ga preziveli in si ga ne želimo več. Ocitno mora vsaka genetacija doziveti vojno in si zrihtati svoj komunizem!?
Veseli me, da me bodo lovili še z administrativnim porocanjem in zihr bodo našli kako podpičje, da me bodo dodatno kaznovali.
Na vsak način iščejo način kriminalizacije oddajanja stanovanj in način nacionalizacije.
Zlati stari časi žlahtnega komunizma.
Nekateri smo ga preziveli in si ga ne želimo več. Ocitno mora vsaka genetacija doziveti vojno in si zrihtati svoj komunizem!?
sporočil: 10.970
To, da ima najemnik stalno prebivališče prijavljeno na tvojem
lastniškem stanovanju je imho neumnost.
sporočil: 1.606
Če daš najemniku pogodbo, lahko on sam na UE prijavi ali začasno
ali stalno prebivališče, ne da bi te moral za to prositi.
Kako bi mu ti to preprečil? Da mu rečeš, da mu kot sankcijo ne boš več podaljšal pogodbe, če to naredi?
Kako bi mu ti to preprečil? Da mu rečeš, da mu kot sankcijo ne boš več podaljšal pogodbe, če to naredi?
sporočil: 130
Ne drži, da lahko najemnik sam prijavi prebivališče. Soglasje za
prijavo mora biti izrecno podano bodisi v najemni pogodbi sami ali
v ločenem dokumentu. Z navedbo ali sme prijaviti stalno ali začasno
prebivališče. Glede dodatnega poročanja pa se popolnoma strinjam z
enim prejšnjih komentarjev. Očitno se trudijo, da bi se čim manj
lastnikov praznih stanovanjskih nepremičnin odločalo za (legalno)
oddajanje.
sporočil: 201
to vlado si bomo res zapomnili po dodatnih administrativnih
bremenih, za katere se človek praša, kako jim to sploh pride na
misel (od štemplanja naprej)?!
sporočil: 9
Ali bo treba poročati tudi če v stanovanju živijo otroci, ki imajo
tam stalno prebivališče in ni najemnine. Kaj pomeni "posel"?
sporočil: 10.970
Ne gre.
Jaz sem začasno prijavljen v MB (stalno imam v LJ), in sem moral k vlogi priložiti soglasje lastnice stanovanja, i.e. partnerke.
Stalno prebivališče pa načeloma lahko prijaviš z najemno pogodbo. Vendar (jebeni vendar), mora obstajati trajna povezava med naslovom in osebo, ki stalno prebivališče prijavlja. Tle smo pa na tankem ledu. Če na UE dejansko gledajo, ti lahko to prijavo zavrnejo, ker z najemno pogodbo, ki traja eno leto težko rečeš, da je to nekaj trajnega. s Sogalsjem lastnika stanovanja pa se seveda da to urediti tudi brez najemne pogodbe.
Dati stalno prebivališče najemniku je tvegano ker je ne moreš, kot lastnik stanovanja umaknit enostavno. dejansko se mora najemnik prijaviti za stalno drugod, da preneha to obstoječe. tudi če se odseli, in se ne prijavi drugod. Takrat moraš sprožit postopek ugotavljanja stalnega prebivališča na UE, kar traja u patos dolgo, pa met priče itd itn... Cela kolobocija.
Pri začasnem pa samo soglasje umakneš. oziroma ga kar sam odjaviš.
Jaz sem začasno prijavljen v MB (stalno imam v LJ), in sem moral k vlogi priložiti soglasje lastnice stanovanja, i.e. partnerke.
Stalno prebivališče pa načeloma lahko prijaviš z najemno pogodbo. Vendar (jebeni vendar), mora obstajati trajna povezava med naslovom in osebo, ki stalno prebivališče prijavlja. Tle smo pa na tankem ledu. Če na UE dejansko gledajo, ti lahko to prijavo zavrnejo, ker z najemno pogodbo, ki traja eno leto težko rečeš, da je to nekaj trajnega. s Sogalsjem lastnika stanovanja pa se seveda da to urediti tudi brez najemne pogodbe.
Dati stalno prebivališče najemniku je tvegano ker je ne moreš, kot lastnik stanovanja umaknit enostavno. dejansko se mora najemnik prijaviti za stalno drugod, da preneha to obstoječe. tudi če se odseli, in se ne prijavi drugod. Takrat moraš sprožit postopek ugotavljanja stalnega prebivališča na UE, kar traja u patos dolgo, pa met priče itd itn... Cela kolobocija.
Pri začasnem pa samo soglasje umakneš. oziroma ga kar sam odjaviš.
Je pa zanimivo, če imaš v stanovanju kakšno študentko in pobiraš
gotovino. In v primeru kontrole FURS-u pač rečeš, da je to tvoja
ljubica in da v stanovanju biva (v finančnem smislu) zastonj.
Ali ti FURS sploh kaj more, če tudi sicer omogočiš komu bivanje v stanovanju zastonj?
Ali ti FURS sploh kaj more, če tudi sicer omogočiš komu bivanje v stanovanju zastonj?
Nevladniški pravni svetovalci pravijo drugače, da to lahko menda
naredi že s samo najemno pogodbo, tudi če v njej ni nekega
soglasja:
najemniski-sos.si/od...A1%C4%8Da/
najemniski-sos.si/od...A1%C4%8Da/
Kako torej UE ravna v praksi, če ima najemnik v rokah najemno
pogodbo za določen čas 1 leta brez nekega izrecnega soglasja?
Mu dovoli prijavo stalnega prebivališča ali ne?
Mu dovoli prijavo stalnega prebivališča ali ne?
Strani: 1