Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Kaj je učitelj?
Strani: 1
sporočil: 79
Kdo je že videl živo kravo? Če še tako obžalujemo čase, ki smo jih
doživeli, ne moremo in ne smemo ubežati času, ki je pred nami. AI
bo prevzel šolo - zaradi pomanjkanja "pravih" učiteljev ali zaradi
pomanjkanja učiteljev nasploh in predvsem zaradi kvalitetnejšega
prenosa znanja. Si pa srčno želim, da bi otroci doživeli tudi
kakšnega Halla! Mogoče pa v drugem delu prisotnosti v vzgojnem
zavodu. Mogoče ne skozi spoznavanje tematike, temveč pri
postavljanju tabora, kuhanju, iskanju zaklada....
Šola ne more biti več to, kar je bila, ker tudi poklici ne bodo več to, kar so bili. Prej bomo razumeli, večja je verjetnost, da bomo ustvarili pogoje za preživetje. Svet se spreminja in spremeniti bomo morali tudi naša razmišljanja in navade.
Šola ne more biti več to, kar je bila, ker tudi poklici ne bodo več to, kar so bili. Prej bomo razumeli, večja je verjetnost, da bomo ustvarili pogoje za preživetje. Svet se spreminja in spremeniti bomo morali tudi naša razmišljanja in navade.
sporočil: 500
Zadnja sprememba: FIN-263888 18.06.2025 09:02
Tako kot vse javno, je tudi šolski sistem v tej državi na
dnu.Začeti bi morali pri plačah učiteljev.
Po moje vsaj 8.000 EUR bi morala biti plača za učitelja.
Taka relativno visoka plača bi morala biti temelj, da se za poklic učitelja odločijo tudi kadri ki so sposobni biti učitelj in jim je ljubezen do otrok prirojena.
Učitelj svojih učencev ne bi smel ocenjevati.
Učitelj bi svojo sposobnost moral redno dokazovati na eksternih preverjanjih svojih učencev. Če dosežen rezulzat učencev ne bi bil ustrezen, se učitelja odslovi.
Tako bi imeli v šolstvu dobro plačan in sposoben kader.
sporočil: 393
AI je odlično orodje za nabiranje dejstev in stvarnih
kvantitativnih podatkov, ki jih potrebujemo pri svojem delu. A sami
po sebi še ne pomenijo nič drugega kot orodje. Podatki morajo sesti
na bolj izmuzljivo podlago, moralo, osebno kulturo, ki jih prejmejo
recimo od živih učiteljev v šoli ali drugje v življenju, da dobijo
pravi pomen.
sporočil: 2.495
Mogoče je bolj vprašanje ali znanje in šolo še rabimo oz zakaj smo
jo rabili do sedaj.
Če je industrijska revolucija vzela roke, AI jemlje možgane.
Ljudje itak nimajo otrok in tudi zakaj bi jih imeli.
Saj je zgodovinski razlog za otroke delovna sila, vsaj nekje od začetka kmetijstva naprej.
Še danes je ta paradigma prisotna ob podporah za višjo rodnost.
Imamo pa ljudje možnost, da v trenutnem stanju tehnike,razvoja spet dobimo otroke v skupnost nazaj in živimo bolj prvinsko, kot plemenska skupnost npr, ne pa razslojena družba .
In to je lahko socializem, kot je napovedoval že Marx .
Kaj bo ne vem, kaže pa na to možnost.
V optimističnem scenariju...
Če je industrijska revolucija vzela roke, AI jemlje možgane.
Ljudje itak nimajo otrok in tudi zakaj bi jih imeli.
Saj je zgodovinski razlog za otroke delovna sila, vsaj nekje od začetka kmetijstva naprej.
Še danes je ta paradigma prisotna ob podporah za višjo rodnost.
Imamo pa ljudje možnost, da v trenutnem stanju tehnike,razvoja spet dobimo otroke v skupnost nazaj in živimo bolj prvinsko, kot plemenska skupnost npr, ne pa razslojena družba .
In to je lahko socializem, kot je napovedoval že Marx .
Kaj bo ne vem, kaže pa na to možnost.
V optimističnem scenariju...
sporočil: 6.295
[FIN-263888]Napačno razmišljanje. Če bi imeli učitelji 8.000 EUR mesečno, bi vsi člani Svobode nenadoma postali učitelji. In obratno.
Tako kot vse javno, je tudi šolski sistem v tej državi na dnu.
Začeti bi morali pri plačah učiteljev.
Po moje vsaj 8.000 EUR bi morala biti plača za učitelja.
Taka relativno visoka plača bi morala biti temelj, da se za poklic učitelja odločijo tudi kadri ki so sposobni biti učitelj in jim je ljubezen do otrok prirojena.
[mimoidoci]
> [FIN-263888]
> Tako kot vse javno, je tudi šolski sistem v tej državi na dnu.
>
> Začeti bi morali pri plačah učiteljev.
> Po moje vsaj 8.000 EUR bi morala biti plača za učitelja.
> Taka relativno visoka plača bi morala biti temelj, da se za poklic učitelja odločijo tudi kadri ki so sposobni biti učitelj in jim je ljubezen do otrok prirojena.
>
Napačno razmišljanje. Če bi imeli učitelji 8.000 EUR mesečno, bi vsi člani Svobode nenadoma postali učitelji. In obratno.
Jah glej išče se ljubezen in ta je kot zgleda danes draga...ko ravno omenjaš Svobodo ;)
Ljudje očitno še vedno ne morejo razumeti, da imajo začetek in konec in si žele svobode.
Ki jim jo različni kerlci tudi dajo, podobno kot si jim nekdaj dajali boga.
Ljudje s povprečnim IQ-jem v 70 % primerov prekašajo tiste z
najvišjim. Ta anomalija je močno obremenila tisto, kar so mnogi
vedno domnevali, da je edini vir uspeha – IQ. Desetletja raziskav
zdaj kažejo na čustveno inteligenco kot ključni dejavnik, ki loči
vrhunske izvajalce od ostalih.
Kolikšen vpliv ima čustvena inteligenca (EQ) na vaš poklicni uspeh? Kratek odgovor je: velik! Je močan način, da svojo energijo usmerite v eno smer z izjemnim rezultatom. Od vseh ljudi, ki sem jih preučeval v službi, sem ugotovil, da ima 92 % vrhunskih izvajalcev visok EQ. Lahko ste vrhunski izvajalec brez čustvene inteligence, vendar so možnosti majhne.
Travis Bradberry je to zapisal!
In AI te uči, kot ste zapisali. Učitelji pa bi morali imeti vlogo, ki dopolnjuje karakter, osebnost, vrednote,.... In čustva se navezujejo na socialnost in tekmovalnost ni prioriteta. Ampak seveda je to utopična družba!
Kolikšen vpliv ima čustvena inteligenca (EQ) na vaš poklicni uspeh? Kratek odgovor je: velik! Je močan način, da svojo energijo usmerite v eno smer z izjemnim rezultatom. Od vseh ljudi, ki sem jih preučeval v službi, sem ugotovil, da ima 92 % vrhunskih izvajalcev visok EQ. Lahko ste vrhunski izvajalec brez čustvene inteligence, vendar so možnosti majhne.
In AI te uči, kot ste zapisali. Učitelji pa bi morali imeti vlogo, ki dopolnjuje karakter, osebnost, vrednote,.... In čustva se navezujejo na socialnost in tekmovalnost ni prioriteta. Ampak seveda je to utopična družba!
[JankoSteharnik]
Ljudje s povprečnim IQ-jem v 70 % primerov prekašajo tiste z najvišjim. Ta anomalija je močno obremenila tisto, kar so mnogi vedno domnevali, da je edini vir uspeha – IQ. Desetletja raziskav zdaj kažejo na čustveno inteligenco kot ključni dejavnik, ki loči vrhunske izvajalce od ostalih.
IQ je kar pogoj za uspeh oz je z njim lažje, vsekakor pa za nek top rezultat rabiš še kaj drugega.
Kot bi rekel, da je lepa ženska samska.
Ni, vedno lahko nekoga dobi, je pa verjetno, da bo lahko imela problem z dolgoročno zvezo.
Ampak to ni zaradi lepote. Ampak napačne presoje.
Podobno je z IQ, rabiš še kaj drugega.
Že buffet oz Benjamin Graham piše, da so zdravniki najslabši vlagatelji ;).
Res je. In lepa ženska nikoli ni samska. Je pa ubogi tisti, ki jo
ima. Ker je nima sam!
Dejstva v fazi izobraževanja - najbolj se možgani razvijejo do 6 leta starosti - torej se mora v tem obdobju v tehnike igre in posledično razvoja največ vlagati. Potem pa na teh temeljih postavljamo vse ostalo - najpomembnejše zame - komunikacija, logika, hitro branje in tehnike učenja in pomnenja.
Dejstva v fazi izobraževanja - najbolj se možgani razvijejo do 6 leta starosti - torej se mora v tem obdobju v tehnike igre in posledično razvoja največ vlagati. Potem pa na teh temeljih postavljamo vse ostalo - najpomembnejše zame - komunikacija, logika, hitro branje in tehnike učenja in pomnenja.
[JankoSteharnik]
Res je. In lepa ženska nikoli ni samska. Je pa ubogi tisti, ki jo ima. Ker je nima sam!
Sam sem pristaš, da do 6 leta čimmanj oz da gradiš otroški čustveni svet, ne kognitivni.
Šport in kognicija ja ,a šele po 6 tem in če ni pripravljen šele po 12.
Vedno so na prvem mestu čustva in občutki. Če tega ne izgradis, ti vsi prirojeni talenti, kot so IQ ali lepota ne pomagajo.
Tako je moje razmišljanje.
In ga skušam udejanjiti tudi pri svojih otrocih.
Spartanska vzgoja je bila baje, da otrok do tretjega leta ne sme zajokat in temu bi dal kar prav.
Pri šestih pa so šli v vojaške šole proč od staršev.
Po mojem mnenju, kot starš nimaš več velikega vpliva po 12 letu.
Kar si naredil, si do 6 tega leta, vzgoja, navezanost, obnašanje ipd.
Sedaj it se neke tehnike do šestega leta ja, če je otrok zadovoljen s tem in ti tudi, če nisi pač ne.
Ljudje smo si različni in do šestega leta je predvsem spoznavanje, sprejemanje te različnosti.
Sam pravim temu, čimveč različnih okolij, situacij in ljudi.
Problem pri vsem tem je, da imamo vsi vsega preveč in posledično nastajajo razne anomalije pri vzgoji otrok.
Sam sem mnenja, da je manj več vsaj v tej zgodnji fazi.
Se pravi manj materialnega sveta in več izkustvenega.
Ali če karikiram, bolje da je otrok kdaj lačen kot pa da je sam brez mame ali očeta v super truper varstvu.
Strani: 1