Strani: 1

FIN-544124 sporočil: 4.077
[#3059143] 28.03.25 03:56
Odgovori   +    1
Gospa Barbara, odlično napisano.

Dodal bi to, kar opažam.

Že en lep čas se otroke preveč forsira, da se čedalje mlajši morajo učiti tisto, kar so se nedolgo nazaj učili kašno leto ali dve pozneje.

Vzelo se jim je otroštvo in igro.

Preveč je tudi balasta.

Vsako leto več otrok rabi učno pomoč in tudi druge oblike pomoči.

Še mimogrede.

Ravno sedaj se piše NPZ.

Med starši in otroki je zelo velik revolt okrog tega.

In NPZ ne daje rezultatov, ki jih nekdo pričakuje, ker veliko otrok napiše pač, da nekaj napiše, da mine tista ura in ne realnega znanja.

NPZ je zato, da nekdo z njimi dobro zasluži.
stutek sporočil: 511
[#3059145] 28.03.25 06:12 · odgovor na: FIN-544124 (#3059143)
Odgovori   +    1
NPZ bi načeloma lahko bil dobra stvar.
Podobno, kot so standardi in certifikacije, ki zagotavljajo določene sposobnosti izdelka, organizacije ali posameznika.

Hudič je v podrobnostih: stroški, zloraba moči, pomankanje specifičnosti. NPZ je v mojih očeh tudi predpogoj, za uvedbo pravice do proste izbire šole in pravice do šolanja doma.

Sem zasledil informacijo, da v ZDA javna šola stane na učenca 20k-30k dolarjev, zasebne šole naj bi bile približno polovico cenejše ob bistveno višji kvaliteti dela...

Podobno sem opažal tudi sam, ko je privatni vrtec z najmanjšo subvencijo po ceni primerljiv z ceno v občinskem vrtcu in pa v zasebnem vrtcu so dlje odprti, smo zelo zadovoljni z vzgojiteljicami in vzgojitelji ter tudi aktivnostmi/programom.
odvisnik sporočil: 2.070
[#3059146] 28.03.25 06:22 · odgovor na: FIN-544124 (#3059143)
Odgovori   +    1
[]
Gospa Barbara, odlično napisano.

Dodal bi to, kar opažam.

Že en lep čas se otroke preveč forsira, da se čedalje mlajši morajo učiti tisto, kar so se nedolgo nazaj učili kašno leto ali dve pozneje.

Vzelo se jim je otroštvo in igro.

Preveč je tudi balasta.

Vsako leto več otrok rabi učno pomoč in tudi druge oblike pomoči.

Še mimogrede.

Ravno sedaj se piše NPZ.

Med starši in otroki je zelo velik revolt okrog tega.

In NPZ ne daje rezultatov, ki jih nekdo pričakuje, ker veliko otrok napiše pač, da nekaj napiše, da mine tista ura in ne realnega znanja.

NPZ je zato, da nekdo z njimi dobro zasluži.
Npz ti da neke primerljive rezultate. Je kot tek na 600m npr.
Če si jih starši vzamejo s pravo mero razuma ne bi smelo bit problemov.
Naš tretjesolec je rekle , da je končal predčasno, a si je vzel čas da je na koncu vse pregledal.
Fant je res mogoče brihta, a NPZ so danes bolj vzgojni problem kot izobraževalni.
In vzgoje manjka tudi marsikateremu staršu.
So pa ti najbrž res v manjšini. Pa še kot slišim je večina otrok OŠ odlincnjakov, stroka pravi , da to ne gre.
Mogoče jih tudi iz tega razloga zato več učijo. Morajo narest selekcijo.

Je pa res, da oba osnovnosolca 3in5 razred, večino naloge naredita v šoli. Doma mogoče pol ura dnevno.
Še najobsežnejša domačo nalogo imata za verouk;).
[#3059148] 28.03.25 06:33 · odgovor na: stutek (#3059145)
Odgovori   +    1
Sem zasledil informacijo, da v ZDA javna šola stane na učenca 20k-30k dolarjev, zasebne šole naj bi bile približno polovico cenejše ob bistveno višji kvaliteti dela...

Tole bi ti težko verjel, glede na ceno njihovega visokega šolstva.
Ob 15 k na učenca in 8 razredih pride 2k na leto oz 200 dolarjev na mesec.
Če jih imaš 30 v razredu pride 6 k na mesec.
Kar je ravno nekje plača učitelja
www.statista.com/sta...ince-1980/

Možno da so zasebne cenejše, ker imajo svoje financiranje iz raznih skladov, ne obračunavajo amortizacije ipd.
Amerika je en tak čuden kraj, kjer ne smeš vsemu verjet na prvo žogo, čeprav so domačini sveto prepričani v svoj prav ;).
primvla sporočil: 980
[#3059165] 28.03.25 09:56 · odgovor na: odvisnik (#3059148)
Odgovori   +    1
Amerika je en tak čuden kraj, kjer ne smeš vsemu verjet na prvo žogo, čeprav so domačini sveto prepričani v svoj prav ;).
to sem od nekje pobral: zda domacini so sveto prepricani, da se vozijo na luksuzni krizarki, v resnici pa so na piratski ladji.

piratski sistem ustreza privat solam, saj tam velja darwinizem, na vzhodu pa furajo kolektivni pristop (ja, tudi v juzni koreji in na japonskem, da kitajske ne omenjam) in zato bojo generacije, ko odrastejo, pomedli z nasimi zahodnimi (oz to ze pocnejo).
[#3059167] 28.03.25 10:20 · odgovor na: primvla (#3059165)
Odgovori   +    0
[primvla]
> Amerika je en tak čuden kraj, kjer ne smeš vsemu verjet na prvo žogo, čeprav so domačini sveto prepričani v svoj prav ;).

to sem od nekje pobral: zda domacini so sveto prepricani, da se vozijo na luksuzni krizarki, v resnici pa so na piratski ladji.

piratski sistem ustreza privat solam, saj tam velja darwinizem, na vzhodu pa furajo kolektivni pristop (ja, tudi v juzni koreji in na japonskem, da kitajske ne omenjam) in zato bojo generacije, ko odrastejo, pomedli z nasimi zahodnimi (oz to ze pocnejo).

Sedaj je vprašanje ali je bolje se peljat na luksuzni križarki in delat v kuhinji, ali se peljat na piratski ladji in mislit, da si na krizarki.

Mislim, da je jasno,da ne moremo vsi ravno luksuzirat na križarki :).

Po moje je vse odvisno od upravljalca ene in druge ladje , kako se ljudje na teh ladjah počutijo.
primvla sporočil: 980
[#3059179] 28.03.25 11:33 · odgovor na: odvisnik (#3059167)
Odgovori   +    1
piratska ladja vs krizarka je bila misljena v smislu, da amerikanci hodijo po svetu kot da so benigni turisti, v resnici pa jim drzava z bombami kot "or else" pleni po celem planetu.

Strani: 1